Spaanse gemarineerde tomaten en knoflook

Een recept voor een heftige Spaanse tomatensalade
In 2006 vloog ik met de dames-roeiploeg die ik toen coachte richting Trakai (Litouwen) om deel te nemen aan het FISU WK. Het was een gedenkwaardig WK, zowel om de prestatie van de dames, als om de heerlijke traktatie in het vliegtuig op de heenweg. (Culinairiteiten ín het vliegtuig, denk je nu met een frons…) Maar het zat zo. In het vliegtuig zat ik naast Josien, één van de roeisters, en zij toverde halverwege de vlucht een tupperwarebak uit haar tas met daarin deze overheerlijke tomatensalade. Wow. Wat een smaakexplosie. Toen vergeten het recept te vragen. Maar na veel uitproberen tot dit fantastische resultaat gekomen.

En zoals met veel gerechten wordt dit gerecht lekkerder als je het een dag van tevoren maakt.

Ingrediënten Spaanse tomatensalade

Voor 4 personen als bijgerecht

Ingrediënten gemarineerde tomaten
Ingrediënten gemarineerde tomaten

  • Een tros rijpe tomaten
  • 3-4 Grote tenen knoflook
  • Balsamico azijn
  • Olijfolie
  • Bruine basterdsuiker

De Spaanse tomatensalade maken

Was de tomaten. Snijd ze in acht stukken en verwijder het vruchtvlees. Snijd de knoflook fijn. Doe de tomaten en de knoflook in een schaal. Voeg een schepje bruine basterdsuiker toe. Giet er een scheut balsamico bij en voeg als laatste de olijfolie toe. Roer alles door elkaar en zet het een middag of nacht in de koelkast, daar wordt het lekkerder van.

Was de tomaten
Was de tomaten
Snijd ze en verwijder vruchtvlees
Snijd ze en verwijder vruchtvlees
Snijd de knoflook klein
Snijd de knoflook klein
Doe tomaten en knoflook in een schaal
Doe tomaten en knoflook in een schaal
Voeg bruine bastardsuiker toe
Voeg bruine bastardsuiker toe
Voeg balsamico toe
Voeg balsamico toe
Voeg olijfolie toe
Voeg olijfolie toe
Meng alles door elkaar
Meng alles door elkaar

Haal ze ruim voor het eten uit de koelkast zodat je ze niet ijskoud hoeft op te eten.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Spaanse Tomatensalade

3 reacties

  1. Gretha zei:

    Al maanden een succes nummer! Heeeerlijk!!!!
    Ik vergeet soms te reageren maar ik geniet altijd weer van jullie recepten!
    Dankjewel!

    april 7, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Gretha, bedankt voor je vrolijke reactie. dat horen wij graag 🙂

      april 7, 2016
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *