Een recept voor biefstuk.
Wendy is een echte groenteliefhebster, echter de eerste keer dat ik deze biefstuk voor haar klaar maakte heeft ze mooi wel alle biefstuk opgegeten en niet alle groenten, jammer, want ik gokte op wat extra biefstuk voor mij.
Dit recept komt uit een van de vele Jamie Oliver kookboeken en bestaat uit twee delen: de biefstuk en de Salsa Verde. Ik vind dat de recepten uit de eerste boeken van Jamie veel ingrediënten bevatten waarvan er altijd wel een of twee moeilijk te verkrijgen zijn. In deze twee recepten zit echter een overzichtelijke hoeveelheid en de combinatie van ingrediënten maakt dit een van de meest verrassende recepten met een ware smaak explosie tot gevolg.
De uitdaging in dit recept is het kopen van goede biefstuk. Het is het waard om daar wat extra geld aan uit te geven bij een goede slager. Als je het lief vraagt of als je een goede slager hebt dan wil hij de biefstuk vast voor je omwikkelen met ontbijtspek, de mijne wil dat altijd graag voor mij doen en hij is daar een stuk handiger in dan ik.
Ingrediënten biefstuk met salsa verde
Voor 2 personen als hoofgerecht
- 2 stukken biefstuk van minimaal 150gr omwikkeld met ontbijtspek
- 2 kleine ansjovis
- de geraspte schil van een citroen
- 2 of 3 tenen knoflook
- Champignons
- Een bosje kruiden met rozemarijn en thijm
- Olijfolie
Download onze lekkerste biefstuk inkooplijst
De biefstuk met salsa verde maken
Voorbereiding
Bind het bosje kruiden met een touwtje of elastiek bij elkaar en kneus het uiteinde van het bosje kruiden in een vijzel, zodat een deel van de kruiden in de vijzel belanden. Rasp de schil van de citroen (voorkom dat je het wit mee schilt, dat smaakt bitter), snijd de knoflook in stukken en doe dit alles met de ansjovis in de vijzel. Maal alles fijn en voeg olijfolie toe zodat er een papje ontstaat; dit is de marinade voor het vlees.
Pel eventueel het buitenste laagje van de champignons en snijd ze in 4 stukken. Door het schillen kan de champignon de marinade nog beter opnemen.
De biefstuk bakken
Bij dit recept gaan we de biefstuk vaak omkeren en steeds met het kruidenkwastje insmeren met de marinade. Dus je koekenpan verwarmen, boter heet laten worden, je biefstuk erin leggen en de bovenkant insmeren. Even wachten, omdraaien en de andere kant insmeren. Herhalen tot de biefstuk de juiste garing heeft gekregen.
Aan het einde bak je de champignons mee zodat ze zich ook kunnen volzuigen met de marinade.
Opdienen
Leg de biefstukken op twee voorverwarmde borden en knip het touwtje waarmee de spek vastzit door. Leg de champignons op het bord en schep er een flinke lepel salsa verde bij. Wij aten het met een verrassende aardappel en sperziebonen en als wijn hadden we een heel lekkere fles Rioja geopend van Marques de Murrieta Castillo Ygay Rioja, de Gran Reserva Especial Cosecha 2001, een bijzondere wijn.
Eet u smakelijk!
Wendy en Jeroen
Het eten was erg lekker gisteren! Bedankt koks :-). En bedankt voor de gezelligheid!
Tot de volgende keer (misschien in Parijs)…
x Jorien