Een recept voor Libanese tabouleh ~
“Schat, moet er echt zoveel peterselie in de tabouleh. En, waarom staat er geen couscous op het boodschappenlijstje”. Zo ging ongeveer het gesprek toen ik het boodschappenlijstje had gemaakt voor tabouleh. Tabouleh is een peterseliesalade en er zit bulgur in, een beetje. En geen couscous. Vandaar dat er veel van het ene op het boodschappenlijstje staat en het andere niet. Peterselie is voor de Libanezen wat rucola voor de Italianen is. Het groeit er overvloed. En dan niet van die gekrulde die wij hebben, maar platte peterselie. Niet te verwarren met bladselderij. Maar dat is een heel ander verhaal voor een ander moment. In tabouleh gaat dus een schandalige hoeveelheid peterselie, wat munt, wat tomaat en een beetje bulgur. Een mooi bijgerecht voor een maaltijd in oosterse sferen. Bijvoorbeeld bij pilaf met kip of een Marokkaanse lamsstoofschotel uit de tajine.
Ingrediënten tabouleh
Voor een grote schaal tabouleh.
- Flinke bos van 250 gram bladpeterselie (zie opm.)
- Bosje munt van 50 gram
- 75 gram fijngemalen bulgur (zie opm.)
- Sap van 2 citroenen
- 400 gram rijpe stevige tomaten
- 6 bosuitjes
- lekkere olijfolie
- Zout
- Peper
- 2 kroppen little gemsla (optioneel)
Opmerking:
- Wij gebruiken ook wel regelmatig krulpeterselie omdat de bladpeterselie hier zo duur is.
- Wij gebruiken ook regelmatig ongemalen bulgur als we geen fijngemalen bulgur vinden / in huis hebben. Net zo lekker.
Dowload onze boodschappenlijst tabouleh.
De tabouleh maken
Stap 1: De bulgur voorbereiden
Pak een kom en vul deze met koud water. Doe de bulgur erin en laat even staan zodat de bulgur zich kan volzuigen.
Stap 2: Alles snijden. Niet hakken!
De truc van Tabouleh is om alles te snijden. En niet te hakken. En dan toch heel fijn.
We beginnen met de munt. Maak een mooi bosje en druk deze stevig met je vingers bij elkaar tegen de snijplank en snijd er dan dunne repen van. Daarna is de peterselie aan de beurt. Omdat dit een grote bos is doe ik hem in twee delen. Weer de bos flink bij elkaar drukken en dan rustig reepjes snijden.
Snijd dan de bosuitjes in dunne ringen. Daarna zijn de tomaatjes aan de beurt om in kleine blokjes gesneden te worden.
Stap 3: De bulgur met tomaat en citroen mengen
Giet de bulgur af en doe hem in een kom. Voeg de gesneden tomaat toe. Pers de citroenen en voeg het sap toe aan de bulgur en de tomaat. Roer alles door en laat het een uurtje staan.
Stap 4: De tabouleh afmaken
Voeg pas vlak voordat je de salade gaat opdienen de peterselie, bosuitjes en munt bij je bulgur-tomaten-citroensap mengsel. Roer alles goed door elkaar zodat er een goede verdeling van alle ingrediënten ontstaat. Voeg een flinke scheut van je lekkerste olijfolie toe. Doe als laatste wat peper en zout bij de tabouleh.
Opdienen
Zet de schaal met tabouleh op tafel met de andere gerechten. Wij aten het bij de Marokkaanse lamstajine en een keer met pilaf en kip.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Ik heb van een Irakese vriendin geleerd dat je de bulgur laat wellen in de salade dus in het sap van de tomaten en zeker niet met water.
Hoi Louise, bedankt voor de tip. Dat gaan we de volgende keer doen!
Kan dat ook met hele bulgur? En hoelang moet het dan wellen?
Beste Dominique. Ik denk dat het ook met hele bulgur kan. Hoe lang het moet wellen weet ik dan niet. Een stuk langer iig 🙂 Dat is een kwestie van uitproberen.
Jeroen heeft een verrassend authentiek recept voor de echte Libanese tabouleh, hulde. De bovenstaand aanghaalde Iraakse vriendin heeft een wat boertige variant op de erg verfijnde Libanese tabouleh. Gewoon Jeroens recept volgen dus.
IK heb dat gegeten bij de Libanees Tarboush in Antwerpen. Zooo heerlijk. Nu ga ik dat zelf ook eens proberen te maken met jullie recept.
Succes. Laat het ons weten hoe het beviel. We zijn benieuwd.
Enorm gewaardeerd. Hoewel ik het recept als geheugensteuntje gebruikte kreeg een goeie tabouleh weer op de rails. Hartelijke dank!
Anne-Rose