Een recept om appelmoes te maken.
Zelf appelmoes maken. Heel simpel en erg lekker. En eindeloos veel mogelijkheden om te varieren: heel zoet, niet zo zoet, avontuurlijk met gember, of stevig met amandelschaafsel. Laatst hebben we kip, patat en appelmoes gegeten. Bij Jeroen’s overheerlijke kip uit de oven konden we geen gewone appelmoes op tafel zetten, vandaar zelf iets bijzonders gemaakt.
Ingrediënten appelmoes
- Appels: Goudreinetten (de eerste keer hebben we golden delicious gebruikt. Ook lekker, maar zoeter)
- Kaneelstokje
- Kaneel
- Suiker
- Vanilliestokje
Om het avontuurlijk te maken
- Gemberwortel (ongeveer 1 cm)
- Amandelschaafsel
- Cranberrysap
De appelmoes maken
Schil de appels, snij ze in vieren en haal het klokhuis eruit. Doe de appels in een pan en voeg er een klein laagje water bij, alleen om te voorkomen dat de pan droog kookt.
Haal het merg uit het vanilliestokje en voeg dit toe. Dit merg geeft een veel intensere smaak dan als je vanilliestokje zo toevoegt. Doe het kaneelstokje ook in de pan en voeg kaneel en suiker toe. De hoeveelheid suiker hangt af van je smaak, houd je van zoet, dan doe je meer. Ben je niet zo’n zoetekauw dan houd je het bij 1 eetlepel.
Doe de deksel op de pan en laat het ongeveer een kwartier op een laag vuurtje staan. De appels vallen als het ware vanzelf uit elkaar. Roer af en toe gedurende de 15 minuten. De exacte tijd hangt af van hoeveel appels je gebruikt en hoe glad je de appelmoes wilt hebben. Als je meer van compote houd dan laat je het minder lang op het vuur staan. Wil je gladde appelmoes dan laat je het langer staan en kun je na verloop van tijd de appelmoes met de staafmixer glad mixen.
Om het avontuurlijk te maken
Om het wat meer avontuurlijk te maken kun je een stukje gember wortel (ongeveer 1 cm) schillen en in hele kleine stukjes snijden. Voeg deze toe voor een intense smaak. Een beetje cranberrysap toevoegen geeft de appelmoes een licht rode gloed en volle licht zure smaak. Om de appelmoes een bite te geven kun je een handje vol amandelschaafsel toevoegen (AH heeft van die handige potjes). Varieer zelf met andere ingredienten.
Opdienen
Is je appelmoes klaar, doe hem dan in een grote schaal en laat hem afkoelen. Is hij afgekoeld zet hem dan op tafel. Lekker met kip en patat.
Appelmoes bewaren
Heb je teveel appelmoes gemaakt dan kun je de nog warme appelmoes in een schoongemaakt potje doen. Gebruik bijvoorbeeld een jam-potje. Om het heel erg goed schoon te maken was je hem af en spoel je hem om met kokend water. Is het potje schoon vul hem dan met de nog warme appelmoes, maak de schroefdraad schoon als je appelmoes hebt gemorst. Draai de deksel erop en zet het potje onderste boven op een theedoek en laat hem afkoelen. Met deze methode hebben wij de appelmoes wel 3 weken bewaard.
Als de deksel een beetje naar binnentrekt is het potje goed vacuüm getrokken. Als je het potje goed schoonmaakt en na het vullen nog een tijd in de oven zet op 95 graden dat je de appelmoes heel lang kunt bewaren, maar dat moeten we nog een keer uitzoeken.
Eet u smakelijk!
Wij aten het al best wel vaak. Het past perfect bij ‘Jeroen’s kip uit de oven‘
Wendy & Jeroen
Lokale appels kopen
Hou jij ook zo van lokaal fruit? Kijken dan snel op de website lekkersdichtbij.nl of er een boer bij jou in de buurt is waar je heerlijke lokale appels kunt kopen.
He Jeroen (en Wendy ;-)),
Leuke site hoor! Staan lekkere dingen op ook…moeten we hier binnenkort ook maar eens proberen. Als je nog een lekker (verse) vijgen recept hebt, is dat heel welkom! (De boom staat op springen met teveel vijgen)
Groetjes!
We hebben hier geen verse vijgen, maar ik ga wel eens op zoek voor je naar een lekker receopt. Smaakt jullie wijn goed?
Lekker recept is dit. Je kunt appels ook combineren met peren of een perenmoes maken.
Heerlijke moes! Bij het maken van gerechten gebruik ik graag basterd of rietsuiker voor net dat beetje smaakverschil.
Als je de gloeiendhete appelmoes in uitgekookte weckpotten doet, op de kop op een theedoek laten afkoelen, zodat het goed vacuüm trekt. Kan je het wel een jaar bewaren. We hebben net de laatste pot gegeten van vorig jaar en de nieuwe oogst appels zijn net geplukt 🙂
In oude jampotten bewaren wil erg goed. Als het goed vacuüm is blijft het net als weckpotten wel een jaar goed. Als het niet goed is zie je de schimmel vanzelf zitten.
Wij hebben zelf een goudreinetteboom en dus ook meestal veel appels. Als ze geplukt zijn kook ik een grote pan appelmoes. Als dit is afgekoeld schep ik het in plastic bakjes van 250 cc. Dit zijn van die bakjes waarin je bij de snackbar bv satesaus krijg. Als alles dan goed koud is gaan de dekseltjes erop en dan zet ik ze in de vriezer. Zo kan je appelmoes ook heel lang bewaren.
Ik doe dit ook met stoofpeertjes maar dan in iets grotere bakjes.
Henny.
Nooit geweten dat appelmoes maken zo makkelijk is. Heerlijk bij Jeroen’s kip uit de oven!
Lekker recept. Heb eergister appelmoes gemaakt van gratis valappels. Zonder gember, maar met ongeschilde appels. Wel de lelijke plekjes verwijderd. Ik heb geen makkelijke appelschiller.
Leuk variatietips ook! Ik blijf meestal hangen op appels koken tot moes en evt.een beetje kaneel erop (zonder de kaneel mag m’n dochtertje het ook eten).
Maar voor lokaal fruit heb ik ook nog wel een adresje: aan de Kwakelweg in Maasland kun je vaak een karretje vinden waar nu zeker ook wel weer appeltjes te vinden zijn ‘) (en druiven, jammie!)
Mijn eerste eigengemaakte appelmoes gemaakt op basis van jullie recept. Heerlijk. Nee, goddelijk! Drie bakjes vol met appels uit de tuin van mijn collega. Jullie recept is een blijvertje en ik ben zo vrij geweest deze te delen op mijn website! http://www.jannekeswereld.nl
Hoi Janneke, wat leuk dat je onze appelmoes zo lekker vindt! En natuurlijk leuk dat je het recept (en onze website hebt gedeeld met je bezoekers)
Laatst de appelmoes met gember gemaakt, dat is lekker zeg 🙂 ga nu jullie recept weer maken, nu met peren erbij en cranberrysap
De appelmoes gaat goed en in wekflessen warm ingieten. De wekflessen eerst met heet water opwarmen om kapot springen te voorkomen.
Maar op den duur gaat de moes gisten. Ik ben opzoek naar een middel om de gewekte appelmoes lang te kunnen bewaren. Is daar een ingrediënt voor?
alvast bedankt voor het advies.
Jan
Hoi Jan. Leuk dat je de appelmoes maakt. Ik denk dat meer suiker toevoegen helpt om het langer te bewaren, maar zeker weten doe ik dat niet. Wij zouden dat ook wel willen weten. Jeroen
Is appelmoes met kardamon ook een idee.
Appelmoes maak ik ook zo met dien verschil ik gooi er een scheut citroensap in en vanillesuiker (plus suiker)
Hoe lang het mee gaat in potjes nog geen idee, ik vraag me af of de bewaar potjes wel goed wer sluiten?
Gr
Ik heb vandaag appelmoes gemaakt en het was best wel een succes.Volgenden keer ga ik hen wat smeuiger maken en mischien ietsiepietsie zoeter het was erg lekker.Groetjes Aaliyah.
Gewoon de potjes 5 minuutjes in kokend water, de deksels ook..en daarna kan het in hete oven als je appelmoes/jam/chutney nog niet klaar is, ik doe dan 120 graden, dan knappen ze niet omdat ze afgekoeld zijn en er hete inhoud in gaat. Mijn jam/chutneys en appelmoes bewaar ik inderdaad soms ook wel meer dan een jaar…ik ga deze appelmoes vanavond maken 🙂
Hartelijk dank voor je bijdrage, Irene!
We gaan dit zeker proberen.
De appel moes heb ik samen met perenmoes gemixt. Heerlijk. De schone potjes heb ik uitgekookt in kokend water. Minimaal 10 minuten. Op deze manier kun je de appel moes ook lang bewaren.
Voor de zekerheid wel in de koeling plaatsen nadat de moes is afgekoeld. Succes allemaal!!
Lieve Wendy & Jeroen, ik heb zin om dit goddelijke recept te maken met de appels uit de tuin van m’n ex-schoonmoeder… : ) Hoeveel (kilo) appels raden jullie aan om te gebruiken met 1 vanille- en 1 kaneelstokje? (Geen zin in trial & error 😉 )
Wij hebben toevallig laatst 1,5 kg appels verwerkt tot appelmoes met 1 heel vanille- en 1 kaneelstokje. Ik zou zelf 2 kg appels doen, die van ons smaakt iets teveel naar vanille.
Gisteren ook zelf appelmoes gemaakt, heerlijk … nu was ik op zoek naar de houdbaarheid en zo vond ik jullie site.
Er staan leuke tips bij … ben ook op zoek naar variaties. Heb er dus iig weer die bij.
Laatst appel-/perenmoes gemaakt … maar de peer was niet te proeven.
Ben nog op zoek naar de verhoudingen. Weten jullie wellicht wat de beste verhouding is? #waarom zelf t wiel uitvinden als een ander het al weet? # durf te vragen.
Maak al heel lang appelmoes, perenmoes of compote. Naar een oud recept van mijn grootmoeder.
Was op zoek naar simpele manier van bewaren, want dan kan ik in één keer meer maken. Altijd willen eters wel een potje mee, als ze de mos of compote geproefd hebben.
Bedankt voor de aangereikte simpele manier.
21 september 2017, José
Ik maak altijd appelmoes van mijn appels uit eigen tuin.Voeg altijd wat perenrood toe .Heb afgelopen week een pot appelmoes gegeten uit sept. 2015 smaak was zoals hij hoort te zijn.Dus 3 jaar op z’n minst houdbaar mits potten en deksels op de juiste wijze zijn schoongemaakt.
Wauw! nou, dat willen we graag van jou leren dan. Hoe werk je zo zorgvuldig dat het zo goed houdbaar blijft?
Het zou erg leuk zijn als je dat met ons deelt. Dan gaan we het deze herfst proberen.
Groetjes
Wendy
Hebben jullie intussen al geprobeerd om de potjes nog eens in de oven te zetten om ze nog langer te kunnen bewaren? Zo ja, wat zijn de reacties? Hoe lang in de oven, hoe lang kun je ze dan bewaren? Kan dit met een gewone jam pot of beter iets anders gebruiken? (Kan zelf geen beter alternatief verzinnen)
Ben heel erg benieuwd.
Hoi Jeroen, we hebben dat niet meer geprobeerd. Meestal is de appelmoes al op voordat we net in potjes kunnen doen om te bewaren 😉
Hallo,
ook ik maak ieder jaar appelmoes van onze eigen bomen. Laatste 2 jaar niet meer ivm verhuizing (nieuwe bomen moeten nog groeien). ik heb nog potten van sept. 2019.
Je moet inderdaad héél erg schoon werken. Potten gaan eerst in de vaatwasser, dan kook ik de potten in een grote pan, leg ze na 10/15 minuten op een droge schone vaatdoek op de kop. dan gebruik ik die grote pan voor het koken van mijn appels, een paar uur (ja, erg lang, maar het zijn ook bijna 10 kg. appels). 3 eetlepels gewone suiker, 3 eetlepels bastaard suiker en 3 theelepels kaneel met 100 cc water. daarna in de (veelal ex-jampotten) gieten met een klein trechtertje en dan gelijk op de kop, meestal een paar uurtjes, maar dat is uit luiheid 🙂
dan gaan ze in een dicht gevouwen doos in de kast in de bijkeuken (toen), nu staan ze in de kelder.
Nog een paar potten over en ze smaken nog steeds als de eersten. Geen gist, geen schimmel, dus ga ervan uit dat je ze dan gewoon kan eten.
wauw, dat is veel appelmoes! Onze appelbomen beginnen in onze nieuwe tuin ook al aardig te groeien. Elk jaar meer appelmoes. Onze droom is jaarrond appelmoes uit eigen tuin te eten!
Zodra mijn appelboom haar appels los laat ga ik met mijn appels aan de slag. Ouderwetse appelmoes met kaneel en (lichtbruine) suiker, Apple-compotes met vijgen, pruimen, rozijnen, walnoten, maakt niet uit. Mijn potjes kook ik als ze schoon zijn goed uit. Vullen met loeihete moes of compote, huishoudfolie er over, deksel dichtdraaien en op z’n kop laten afkoelen. Na een jaar is de inhoud nog steeds goed en lekker. Zeer zelden een bedorven potje weg moeten doen.
lekker! goeie tip om huishoudfolie te gebruiken. Dat ga ik ook een keer proberen.