Een recept voor tonijn.
De eerste keer dat ik tonijn at was ruim 15 jaar geleden in London, ik was ongeveer 22. We waren met het hele gezin een lang weekeinde naar London om het 25-jarige huwelijk van onze ouders te vieren. Een van de avonden streken we neer in een restaurant, alwaar ik kennis maakte met perfect gegrilde tonijn, bestrooid met weinig anders dan een beetje zout en peper. Jaren later heb ik daar nog eens met vrienden gegeten en de tonijn smaakte nog net zo goed. Helaas is het restaurant er niet meer, gelukkig ontdekte ik tijdens onze culinaire vakantie in La Palma een restaurant waar ze ook heerlijke tonijn klaar maken, dus ik kan nog altijd daar heen. Sinds die eerste keer in London is tonijn een van mijn lievelingsgerechten en als ik in een restaurant kan kiezen voor tonijn dan doe ik dat. Dit recept is niet voor de perfect gegrilde tonijn, maar minstens net zo lekker.
Dit gerecht komt uit een boek van Jamie en ik maakte het voor het eerst ter ere van een dinertje met mijn ouders in de tuin. Sindsdien organiseer ik wel eens een dinertje of bbq alleen maar zodat ik een excuus heb om een groot stuk tonijn te halen en dit klaar te maken.
Ingrediënten tonijn in grapefruitsap
Voor 6 personen
- 4 rode grapefruits
- 1 kg tonijn
- 1 eetlepel vissaus
- 2 verse rode pepers
- 1 eetlepel sesamolie
- grote bos verse koriander
- grote bos verse munt
Download onze tonijn in grapefruitsap inkooplijst
De tonijn in grapefruitsap maken
Stap 1: De vis marineren en garen
Snijd de grapefruits doormidden en pers ze uit. Doe de tonijn in een plastic zak en giet het sap van de grapefruits erbij. Voeg de vissaus en sesamolie toe (niet op de foto). Pers zoveel mogelijk lucht uit de zak en knoop hem dicht zodat de tonijn in de grapefruit kan zwemmen. Leg hem 40 minuten in de koelkast. Door het zuur van de grapefruits gaart de tonijn. Je ziet hem langzaam verkleuren.
Stap 2: Het jasje voorbereiden
Snijd de koriander, munt en rode peper zo fijn mogelijk. Hoe kleiner je het snijdt hoe beter het eindresultaat. Meng alle kruiden door elkaar.
Stap 3: De ingewikkelde tonijn
Pak de zak met de tonijn uit de koelkast. Haal de tonijn uit het grapefruitsap en leg hem op een bord. Je ziet nu goed dat hij al verkleurd is. Leg een stuk huishoudfolie klaar waar je de tonijn in gaat rollen. Druk de kruiden rondom tegen de tonijn aan zodat er een jasje van kruiden ontstaat. Leg de tonijn op de folie en rol hem hier strak in op. Als je de tonijn helemaal ingewikkeld hebt kun je hem weer in de koelkast leggen totdat je hem gaat opdienen.
Opdienen
Haal de tonijn uit de koelkast en snijd er mooie plakken van. In Japan is het een teken van gastvrijheid om dikke plakken te snijden. Ik geef er zelf de voorkeur aan om dunnere plakken te snijden; je kunt dan vaker ronddelen. Zet de plank met de gesneden tonijn aan jouw kant van de tafel of leg, als je gasten al aan tafel zitten een of twee plakjes op hun bord zodat ze kunnen genieten.
Eet u smakelijk!
Bij onze laatste bbq stonden zowel dit gerecht als de Côte de Boeuf op het menu.
Wendy & Jeroen
Ooohhhhh, ik word hier heel nieuwsgierig van!
Alleen, hoe sterk is de grapefruitsmaak naderhand nog aanwezig?
Helemaal niet of zachtjes in de verte?
Ik had diezelde gedachte, de eerste keer toen ik dit recept las. Maar je denkt eerder “he, ik eet een frisse tonijn” dan “hmmm, nu eet ik grapefruit met tonijnsmaak”.
Ziet er heerlijk uit. Welke bijgerechten zijn hier lekker bij? Als ik dit voor vier personen wil maken, kan ik de ingrediënten en garingstijd naar rato aanpassen?
Wij doen er altijd iets van noedels met lente-uitjes bij en een frisse salade.
Misschien handig om rode grapefruit te gebruiken