Mexicaanse zwarte bonensaus

Een recept voor Mexicaanse zwarte bonensaus~

In 2001 ging ik op vakantie naar Mexico. Na een lange vliegreis, cultuurschok en hectische busrit door Cancún kwamen we om acht uur ’s avonds in het donker aan bij de jeugdherberg. Helaas. Die bestond niet meer. Wat nu? Eerst maar wat eten. Naast de jeugdherberg lag een restaurantje en daar ploften we neer met uitzicht op zee en bestelden nacho’s met guacamole. Wat een schok toen er een schaal met bruine drap over de nacho’s op onze tafel werd neergezet. En wat een verrassing toen we dat gingen opeten. Want het was heerlijk! Magnifiek. Lekker. Briljant. Wat is dit? Ons Spaans was non-existent, dus vragen was lastig. Sinds die vakantie verknocht aan de Mexicaanse keuken en jaren lang gespeurd naar een fijn Mexicaans kookboek en deze bruine saus. En wat een geluk. Slechts 15 jaar later vond ik een heel fijn Mexicaans kookboek bij Paagman (de boekwinkel om de hoek) met een recept voor een zwarte bonensaus. En man … wat is dat lekker. Daar gaan je nacho’s uit de oven, of je kip fajita wraps, of je taco’s met gehakt een serieus tintje Mexicaanser van smaken. In het kookboek staan ook nog een paar andere uitdagende sauzen, waaronder ‘mole recepten’. Ken je dat? Wij gaan daar mee spelen en proeven en vertellen je er later meer over.

Ingrediënten Mexicaanse zwarte bonensaus

Ingrediënten voor zwarte bonensaus
Ingrediënten voor zwarte bonensaus

voor 4 tot 6 personen bij de fajita’s of nacho’s uit de oven

  • blik van 400 gram zwarte bonen
  • 1 rode peper
  • handje verse oregano
  • 1 kaneelstokje
  • 5 tenen knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 1 limoen
  • 1 theelepel bakingsoda
  • scheutje olijfolie

Download onze inkooplijst zwartebonen saus

Tip: heb je wat meer tijd en wil je dit recept to the max maken? Gebruik dan droge zwarte bonen, laat deze eerst 8 uur in koud water wellen. De bonen kunnen dan wat langer op het vuur staan, en dus meer smaak opnemen.

De Mexicaanse zwarte bonensaus maken

Stap 1: Snijden en vijzelen

Leg 5 tenen knoflook, 1 rode peper, een handje oregano en 2 sjalotjes klaar. Pel alle tenen knoflook, maar snijd er maar 2. De andere 3 blijven heel. Snijd de rode peper en de sjalotten. Ris de blaadjes van de oregano.

Schep 2 theelepels venkelzaad in een vijzel en vijzel deze fijn.

Leg alles klaar dat gesneden moet worden
Leg alles klaar dat gesneden moet worden
Snijd ui, 2 tenen knoflook, rode peper. Ris oregona van de takjes
Snijd ui, 2 tenen knoflook, rode peper. Ris oregona van de takjes
Doe 2 volle theelepels venkelzaad in de vijzel
Doe 2 volle theelepels venkelzaad in de vijzel
Vijzel het venkelzaad fijn
Vijzel het venkelzaad fijn

Stap 2: De bonen marineren

Pak een steelpan en giet daarin het blik zwarte bonen met hun vocht. Doe de 3 hele knoflooktenen, het kaneelstokje en de oregano erbij. Voeg het gevijzelde venkelzaad erbij. Voeg 1 theelepel baking soda toe. Roer alles door en zet het op het vuur. De bonen gaan nu bij voorkeur 40 minuutjes zeer rustig pruttelen. De bonen moeten zacht worden en de kruiden moeten hun smaak afgeven.

Doe de bonen in de pan
Doe de bonen in de pan
De bonen, inclusief het vocht!
De bonen, inclusief het vocht!
Voeg knoflook, kaneel en oregano toe
Voeg knoflook, kaneel en oregano toe
Voeg venkelzaad toe
Voeg venkelzaad toe
Voeg baking soda toe
Voeg baking soda toe
Laat het 40 minuten pruttelen
Laat het 40 minuten pruttelen

Stap 3: De andere ingrediënten fruiten

Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de sjalotjes zachtjes. Als de sjalotjes verkleuren voeg je de rode peper en knoflook toe. Deze laat je ook meefruiten. Doe dit op een laag vuur zodat ze niet verbranden maar hun smaken loslaten.

Doe olijfolie in de pan
Doe olijfolie in de pan
Doe uisnippers in de olie
Doe uisnippers in de olie
Fruit de ui op laag vuur
Fruit de ui op laag vuur
Voeg de gesneden rode peper toe
Voeg de gesneden rode peper toe
Voeg de gesneden knoflook toe
Voeg de gesneden knoflook toe
Fruit knoflook en rode peper met de ui
Fruit knoflook en rode peper met de ui

Stap 3: De saus maken

Haal de bonen van het vuur. Verwijder de tenen knoflook en het kaneelstokje. Giet ongeveer driekwart van de bonen in de koekenpan. Bak deze nog heel even mee. Giet de inhoud van de koekenpan in de blender. Blend er een mooie gladde saus van. Doe deze weer in de koekenpan en voeg vervolgens de rest van de bonen toe. We willen een smeuïge saus. Maar niet eentje die te dik is. Knijp de limoen uit boven de pan en roer dit er nog even door. Is de saus nog te dik, dan kun je een beetje water toevoegen.

De saus kookt lekker
De saus kookt lekker
Verwijder de hele knoflooktenen
Verwijder de hele knoflooktenen
Verwijder het kaneelstokje
Verwijder het kaneelstokje
Doe driekwart van de bonen in de pan
Doe driekwart van de bonen in de pan
Bewaar de rest
Bewaar de rest
Kook de bonen nog even mee
Kook de bonen nog even mee
Doe het bonenmengsel in de blender
Doe het bonenmengsel in de blender
Blenden
Blenden
Tot er een gladde saus is
Tot er een gladde saus is
Doe de saus terug in de koekenpan
Doe de saus terug in de koekenpan
Voeg de rest van de bonen toe
Voeg de rest van de bonen toe
Roer de bonen door de saus
Roer de bonen door de saus
Voeg limoensap toe
Voeg limoensap toe

Opdienen

Schep de saus uit de pan en in een schaaltje. Je kunt de saus nu gebruiken over de nacho’s die nog in de oven gaan. Of je kunt je wrap ermee besmeren voordat je er kip fajitas in schept. Of je kunt hem als dipsaus gebruiken.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Luxe zwarte bonen saus

16 reacties

  1. Piet zei:

    ik ga dit zeker proberen te maken hopelijk een succes bedankt hiervoor

    juni 25, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      leuk. Laat je het ons weten?

      juni 25, 2016
      Beantwoord
  2. Tim zei:

    Dat klinkt erg lekker! Ik ga hem nu proberen te maken . Bedankt voor het recept!

    augustus 20, 2016
    Beantwoord
  3. Eva zei:

    Dit is HEERLIJK! Heb de saus gemaakt met gedroogde bonen en lekker lang laten pruttelen. De knoflook was helemaal zacht en zoet. Jalapeño’s gebruikt voor extra pit, erg lekker. Ik ga dit zeker vaker maken, dank voor een superrecept!

    oktober 6, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Eva. Wat fijn dat het bevalt.

      oktober 22, 2016
      Beantwoord
  4. Ria zei:

    Hallo, kan je dit ook een dag van te voren maken?

    december 20, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Ria. Je kunt de zwarte bonensaus heel goed een dag van te voren maken en weer opwarmen op de dag dat je hem gaat gebruiken.

      december 20, 2016
      Beantwoord
  5. Meke zei:

    Wat een ongelooflijk lekkere saus. Het heeft bijna iets weg van chocolade, maar dan minder zoet. Wij eten het bij de kip fagita’s en die zijn nu al favoriet. Guacamole erbij, heerlijk.
    Ik laat de drie knoflooktenen er gewoon in zitten en gebruik de twee die in het recept gebakken worden niet. Verder laat ik het pepertje (gehalveerd) meepruttelen en haal deze er juist wel uit. Net wat minder scherp. Zalig!

    maart 17, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Fijn dat het goed smaakt. Daar worden wij blij van.

      maart 19, 2017
      Beantwoord
  6. susan zei:

    Hoi!
    dit zit er echt briljant uit.
    Kan ik dit sausje ook koud eten denk je?

    april 7, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Jazeker kan dat. Als we teveel hebben zetten we het in de koelkast en eten we het de dag erna op.

      april 8, 2017
      Beantwoord
  7. susan zei:

    Dankjewel Jeroen.
    Ik krijg zaterdag eters (ik wil een Mexicaans buffet maken). Dit vergt toch wel wat werk. Daarom wil ik donderdag alvast de sausjes maken (ik heb dan een dag vrij). Als ik ze daarna in de koelkast zet, kan ik het toch wel tot zaterdag nog bewaren denk je? Als er dan nog iets overblijft, gooi ik het maar voor de zekerheid weg. Of zou dat te lang zijn?
    Dankjewel alvast!

    april 10, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Wat leuk! Je kunt zeker de bonensaus al dnderdag maken, en als je hem vloeibaar genoeg maakt kun je hem ook eenvoudig opwarmen in de magnetron hoor. Als je guacamole maakt zou ik die pas zaterdag maken. Maak je ook tortilla’s? Je kunt het deeg ook al donderdag maken, inpakken in folie en zaterdag pas de wraps maken.

      april 10, 2017
      Beantwoord
      • susan zei:

        Mooi! kan ik het werk enigszins spreiden! Ik ben erg benieuwd naar de smaak. Ik heb een half jaar in Costa Rica gezeten (alweer 18 jaar geleden inmiddels) en die zwarte bonensaus die ik daar geproefd heb…
        Guacamole maak ik idd pas zaterdag. Ook zoooo lekker!
        Tortillas maak ik zeker ook, maar ik wilde ze voorverpakt kopen (= vloeken in de kerk, I know) (ik ben niet heel goed met deeg op de een of andere manier), maar het is vast veel lekkerder om het vers te maken. En ja dat zou ik inderdaad ook op donderdag kunnen doen! Geeft meer ruimte/ lucht.
        Dankjewel!

        april 10, 2017
        Beantwoord
  8. Alwine zei:

    Laatst had ik gedroogde zwarte bonen die nodig op moesten, gezocht naar verrassende recepten, deze saus gevonden en bonenbrownies….Onverwacht reuzelekker inderdaad!!

    april 16, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      wat fijn om te horen.

      april 17, 2017
      Beantwoord
  9. Hans Duivestein zei:

    Ben ik al lang naar op zoek na vakantie in Cancun. Ziet eruit als iets wat ik toen heb ervaren. Was zo lekker bij gebraden kippenpootjes. Ga het zeker proberen.
    Bedankt.

    september 30, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      hoi Hans. Heb ook mooie herinneringen aan Cancun.

      oktober 7, 2017
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *