Een Indiaas recept voor milde yoghurtsaus.
Indiaas eten kán vrij pittig zijn. Daarom is het verstandig om altijd een zoet (mangochutney) of fris bijgerecht te serveren: zoals deze Raita. Raita is een traditioneel Indiaas gerecht waarvan waarschijnlijk elk dorp en elke moeder zijn eigen versie heeft. Dit is onze favoriete variant. Ooit nagemaakt van een origineel recept en doorontwikkeld in de loop der jaren tot onderstaande resultaat.
Ingrediënten raita
Voor 4 personen als bijgerecht
- 500 gram volle yoghurt of Griekse yoghurt
- 1 komkommer
- 3-4 takjes verse munt
- 1/3 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel peper
- Snuf zout
Download onze inkooplijst raita.
De raita maken
Stap 1: De hangop maken
Wij houden van romige raita, vandaar dat we eerst hangop maken van de yoghurt. Als je hier geen zin in hebt kun je deze stap ook overslaan. Pak een kom, vergiet en schone theedoek. Hang het vergiet in de kom en de theedoek in het vergiet. Schep de yoghurt in de theedoek en laat het minimaal 1 uur in de koelkast staan. Alle ‘overbodige’ vocht zakt nu uit de yoghurt. Het resultaat is een heel romige volle hangop.
Stap 2: De komkommer raspen, de munt snijden
We streven naar een stevig eindresultaat. Omdat we zo weinig mogelijk vocht in de raita willen snijden we de komkommer overlangs en schrapen met een lepel de zaadlijsten eruit. Vervolgens raspen we de komkommer en laten we deze even uitlekken. Schep het vocht uit de schaal of giet deze af.
Leg een paar muntblaadjes apart en snijd de rest heel klein.
Stap 3: De raita afmaken
Haal de hangop uit de koelkast. Doe de munt bij de komkommer. Voeg 1 theelepel peper, een snuf zout en 1/3 theelepel gemalen komijnzaad aan de komkommer toe. Schep vervolgens de hangop door het komkommermengsel en roer alles goed door elkaar.
Opdienen
Strooi de muntblaadjes over de raita en zet de schaal op tafel met de rest van de gerechten zoals Kip Tikka Masala en naanbrood.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Heerlijk! Fris! Kruidig! Ik maakt het inderdaad als bijgerecht bij Tikka Massala kip curry, ter compensatie van de pittigheid. It did the trick! : ) Fijn dat het zo makkelijk te maken is en tegelijk zo bijzonder lekker smaakt.
Hoi Lara. Wat leuk dat je onze Raita hebt gemaakt en fijn dat het gelukt is :))
Was op zoek naar een fris bijgerechtje omdat mijn curry erg pittig was. Kwam hier terecht en heb het gemaakt met dikke Turkse yoghurt. Erg lekker bij de curry!
Julie hebben een leuke site met mooie recepten.
Lekker recept. Ik heb er zelf knoflook doorheen gedaan. Ook lekker!
Een heerlijk recept. En snel te maken.
This is a great recipe for a refreshing yoghurt sauce with cucumber and mint. I love it!