Zelf pesto maken

Een recept om zelf pesto te maken

Stel, je bent de trotse bezitter van een keukenmachine -of van iets dat lijkt op een staafmixer: trakteer dan jezelf vaak genoeg op een gerecht met zelfgemaakte pesto. Pesto maken is makkelijk en veel lekkerder dan pesto uit een potje van de supermarkt. Het draait zoals bij zoveel recepten om het inkopen van goede ingrediënten. Het geheim om van je pesto een feestje te maken is de olijfolie, dat maakt het verschil. Misschien heb je al een favoriet, en deze is dan simpelweg de ideale keuze. Weet je nog niet wélke olijfolie je het lekkerst vindt, probeer dan eens wat verschillende kleine flesjes uit van een speciaalzaak of vraag aan familie en vrienden die van koken houden “hun lekkerste olijfolie” als verjaardagscadeautje!

Als je in smaak wilt variëren kun je de basilicum heel goed vervangen door rucola.

Ingrediënten pesto

Ingrediënten van zelfgemaakte pesto
Ingrediënten van zelfgemaakte pesto
Voor 4 personen

  • een basilicumplantje
  • olijfolie
  • 2-3 handjes pijnboompitten
  • 1 of 2 (verse) knoflooktenen
  • Parmasaanse kaas
  • peper en zout

Download onze pesto inkooplijst

De pesto maken

Zet een koekenpan op het vuur en rooster daarin de pijnboompitten tot ze licht gekleurd zijn. Rooster ze niet te donker, dan gaat de smaak te veel overheersen.

Dat was het moeilijke deel, nu wordt het makkelijk. Pak de keukenmachine en doe daarin: de basilicum, de knoflook, een scheutje olijfolie, de Parmezaanse kaas, een beetje peper en de geroosterde pijnboompitten. Maal het fijn.

Doe het mengseltje in een bakje en voeg zoveel olijfolie toe dat er een smeuïg geheel ontstaat. Proef de pesto en bepaal of je nog zout wilt toevoegen. Klaar.

Rooster de pijnboompitten
Rooster de pijnboompitten
Doe de basilicum in de keukenmachine
Doe de basilicum in de keukenmachine
Voeg de geroosterde pijnboompitten toe
Voeg de geroosterde pijnboompitten toe
Schep wat parmezaanse kaas erbij
Schep wat parmezaanse kaas erbij
Vergeet de knoflook en het zout niet
Vergeet de knoflook en het zout niet
Voeg een beetje peper toe
Voeg een beetje peper toe
Voeg een scheutje olijfolie toe
Voeg een scheutje olijfolie toe
Blend je mengsel
Blend je mengsel
Blend tot het fijn genoeg is
Blend tot het fijn genoeg is
Voeg zoveel olijfolie toe tot er een saus ontstaat
Voeg zoveel olijfolie toe tot er een saus ontstaat
Een mooie stevige pesto
Een mooie stevige pesto

Opdienen

Pesto past uiteraard heel goed bij salades en pasta, maar laat je ook eens verrassen door de combinatie met vis, asperges of aardappelen.

Eet u smakelijk,
Wij aten deze heerlijke pesto met zelfgemaakte pasta.
Wendy en Jeroen

Zelfgemaakte pesto

Een reactie

  1. Elise Marie Visser zei:

    Ik komt uit curacao ik heb boeuf bourguignon geproeft lang geleden maar nu ga ik zelf proberen met jou recept Dank je wel voor je recept

    Mevrouw Elise Marie Visser Reina

    juni 27, 2013
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *