Een recept voor Italiaanse basis tomatensaus ~
Vrienden gaven ons ooit het Italiaanse kookboek Polpo cadeau. Een fantastisch mooi boek met recepten gebaseerd op de Venetiaanse keuken. We koken er regelmatig uit. Deze tomatensaus komt ook uit Polpo. De saus dient officieel als basis voor een aantal andere recepten uit het boek. Waaronder ‘ragù van eend‘, een goddelijk recept. Deze zullen we zeker voor jullie uiterken op onze website. Nu eerst aan de slag met de tomatensaus.
Wat heb je nodig
Voor 1,5 liter saus- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 750 gr tomaten
- 3 blikken gepelde tomaten
- 3 of 4 gedroogde chilis
- een handje oregano
- peper
- zout
- olijfolie
Download onze inkooplijst basis tomatensaus
Voor dit recept heb je nodig
Aan de slag
Halveer de ui en snijd hem in dunne ringen. Hak de knoflook en chilis fijn. Zet een pan op het vuur en verwarm een scheut olijfolie. Voeg de ui, knoflook en chiliflakes toe en ook wat peper en zout. Fruit dit alles op zacht vuur, ongeveer een kwartiertje. Snijd ondertussen de tomaten in vieren en verwijder het groene hart.
Als de uien glazig en glanzend zijn voeg je de gesneden tomaten toe. Je verhit alles nog 15 minuten zachtjes totdat de tomaten een beetje zacht beginnen te worden. Voeg dan de blikken gepelde tomaten toe. Laat het 1 uur licht pruttelen zodat er zoveel mogelijk vocht kan verdampen.
Maak de saus glad met een staafmixer. We streven naar een niet te dikke saus, maar hij mag zeker niet waterig zijn. Voeg als laatste de oregano toe en roer deze door de saus.
Je saus is nu klaar. Gebruik hem direct in je gerecht zoals ragù van eend of bewaar hem in de koelkast voor later. Als je teveel saus hebt gemaakt kun je deze ongeveer een week in koelkast bewaren of invriezen tot je hem nodig hebt.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Ben jij de eerste die reageert?