Haver 1.0 of havermout als ontbijt

Een handig recept voor een voedzaam ontbijt met haver.

Het begon allemaal met het boek De Voedselzandloper… Jeroen en ik waagden ons aan het havermout-ontbijt van Kris Verburgh. Nu ben ik nogal groot fan van een boterham met pindakaas of hagelslag (puur!) en een kopje thee als start van de dag, maar het havermout-ontbijt wint met verve terrein. Recent speelt ook de ‘volkoren haver’, de hele haverkorrel een rol in ons ontbijt. Een aanrader. Waarom? Het is puur natuur, vrijwel niet bewerkt, gezond én ook erg lekker. Volkoren haver heeft net iets meer ‘bite’ dan de ‘gewone havermout’ uit de supermarkt. En is er een voordeel: je kunt je haver-ontbijt in meer porties maken en bewaren in de koelkast. Omdat het wereldwijde web al bol staat van de informatie over de ‘gewone havermout’, nemen we je in dit artikel mee in de ontdekking van de haver-één-punt-nul.

Volkoren haver koop je in de biologische winkel
Volkoren haver koop je in de biologische winkel

Haver is te koop in iedere biologische winkel, reform- of natuurwinkel.

Wil je weten hoe gezond haver precies is, lees dan het artikel ‘Zeven goede redenen om havermout te eten‘ of waarom havermout gezond is.

Ingrediënten havermoutpap

Ingrediënten voor het haver-ontbijt
Ingrediënten voor het haver-ontbijt

Voor 2 personen, voorraad voor 4x ontbijt

  • 3 kopjes haver
    (eventueel aangevuld met 3 eetlepels boekweit)
  • water
  • 1 liter sojamelk zonder suiker (Sojamelk kun je vervangen door gewone melk amandelmelk, kokosmelk, en dergelijke. Bij voorkeur zonder toegevoegde suikers, als je kiest voor een gezonde ontbijtversie.)
  • een handje rozijnen
  • een handje gedroogde cranberry’s

De havermoutpap maken

Laten we je meenemen op een best practice die je zo weinig mogelijk tijd kost. Je wilt dinsdagochtend om 7:30 uur een Haver-1.0-ontbijt; wat nu?

De hele haverkorrels
De hele haverkorrels
Ook lekker en gezond: boekweit
Ook lekker en gezond: boekweit
Voeg eventueel 3 eetlepels boekweit toe aan dit recept
Voeg eventueel 3 eetlepels boekweit toe aan dit recept

Stap 1: De haver wellen

Maandagochtend. Stel dat je net die overheerlijke boterhammen met pindakaas en (pure) chocoladevlokken op hebt en je zet je ontbijtbord in de vaatwasser: dít is een ideaal moment voor een klein beetje actie. Wel de haver. Pak een pan en meet met een koffiekopje 3 afgestreken kopjes haver. Doe deze in de pan. Houd deze vervolgens onder de kraan en spoel de haver in de pan af met water. Haver is een natuurproduct dat nog een beetje ‘graanstof’ kan bevatten. Om de haver te wellen zorg je dat de korrels ruim onder water staan. Gebruik voor je eigen comfort een iets grotere pan dan je hier ziet op de foto’s. Zet de pan ergens op het aanrecht waar je hem ’s avonds niet over het hoofd ziet.

Meet 3 koffiekopjes haver af, doe ze in een pan
Meet 3 koffiekopjes haver af, doe ze in een pan
Was de haver een paar keer met water
Was de haver een paar keer met water
Zet de haver in een ruime hoeveelheid water weg op het aanrecht
Zet de haver in een ruime hoeveelheid water weg op het aanrecht

Stap 2: De haver koken

Maandagavond. Je komt thuis uit je werk, geniet van een lekkere avondmaaltijd en op het moment dat je de tafel afruimt om alles in de vaatwasser te zetten tref je opnieuw een ideaal moment: kook de haver. Kook de haver in het weeknat, het water waarin je het geweld hebt. Wellicht moet je nog wat extra water toevoegen. Breng de haver aan de kook. Kook het 10 minuten. De stelregel is: wel je de haver veel korter, dan verleng je gewoon de kooktijd. De haver is klaar als de korrels een beetje openbarsten. Proef bij twijfel even. Giet de inhoud van de pan door een zeef en spoel de gekookte haver af met koud stromend water.

De geweekte haver zwelt al iets op.
De geweekte haver zwelt al iets op.
Voeg wat extra water toe aan het 'weeknat'
Voeg wat extra water toe aan het 'weeknat'
Kook de haverkorrels in 10 minuten gaar
Kook de haverkorrels in 10 minuten gaar
Als het water kookt, zet het vuur dan zacht
Als het water kookt, zet het vuur dan zacht
Giet de gekookte haver af in de gootsteen
Giet de gekookte haver af in de gootsteen
Spoel de haver af onder koud stromend water
Spoel de haver af onder koud stromend water

Stap 3: Je ontbijtvoorraad aanleggen

Zoek een bak die je straks luchtdicht kunt afsluiten. Kies je melk naar voorkeur. Kies in verband met de houdbaarheid en nieuw pak. Als je de voorkeur geeft aan verse melk, controleer dan de houdbaarheidsdatum. Het idee is dat je het haverontbijt nog 3-4 dagen in de koelkast moet kunnen bewaren. Sojamelk blijft overigens ruim een week goed. Verse melk waarschijnlijk een dag of drie. Houdbare melk wel een stuk langer.

Voeg de twee handjes gedroogd fruit toe aan de haver. Vul de bak met melk zodat de haver onderstaat. Roer het geheel nog een keer door, sluit de bak luchtdicht af en zet deze (en de resterende melk) in de koelkast.

Zo ziet je haver er nu uit
Zo ziet je haver er nu uit
Doe de haver in een goed afsluitbare kom
Doe de haver in een goed afsluitbare kom
Voeg ongeveer 3/4e liter melk toe aan de haver
Voeg ongeveer 3/4e liter melk toe aan de haver
Roer even om te kijken of de haver onder staat
Roer even om te kijken of de haver onder staat
Voeg de rozijnen en cranberry's toe
Voeg de rozijnen en cranberry's toe
Sluit de bak af en zet deze in de koelkast
Sluit de bak af en zet deze in de koelkast

Stap 4: De haan kraait, de zon is op: het is zover!

Dinsdagochtend, 7:20 uur. Als je nu in de bak kijkt, zie je dat de haver veel van de melk heeft opgenomen. Dit is de bedoeling. Schep het aantal benodigde porties over in een pannetje, voeg nog een flinke scheut melk toe en zet de pan op middelhoog vuur. Blijf in de buurt van het fornuis terwijl je aan de slag gaat met het volgende actiepuntje. Roer af en toe.

Je gaat het ontbijt klaar maken
Je gaat het ontbijt klaar maken
De haverkorrels hebben veel van de melk opgenomen
De haverkorrels hebben veel van de melk opgenomen
Warm de havermelk op. Roer nog 1 minuut goed door als het kookt
Warm de havermelk op. Roer nog 1 minuut goed door als het kookt

7:24 uur. Het volgende actiepuntje: snijd de appel in kleine stukjes. Verdeel deze, samen met een handje walnoten, over de ontbijtkommetjes. Als de haver kookt roer je nog even een minuutje in de pan. Klaar is ie.

Opdienen

7:28 uur. Giet het havermengsel in de kommen over de appelstukjes. Roer even. Klaar is je voedzame puur-natuur haverontbijt!

Snijd een appel in kleine blokjes
Snijd een appel in kleine blokjes
Verdeel de walnoten en appelstukjes over de ontbijtkommen
Verdeel de walnoten en appelstukjes over de ontbijtkommen
Voeg de warme havermelk toe en je ontbijt is klaar!
Voeg de warme havermelk toe en je ontbijt is klaar!

Omdat haver en havermout een heel neutrale smaak hebben kun je het combineren met allerlei soorten fruit. Denk aan peer, banaan, kersen, frambozen, aardbeien. Wat je maar lekker vindt. Hetzelfde geldt voor noten. Zoetekauwen kunnen natuurlijk nog een lepeltje honing toevoegen of gehakte chocolade (puur!).

Als je een fijnproever bent en ’s ochtends net iets meer tijd hebt dan hebben we nog een leuke tip: Bak de stukjes appel in een heel klein beetje boter in een koekenpannetje lichtbruin. Bestrooi de gebakken appeltjes met wat kaneel en voeg deze toe aan de havermout of ‘havermelk’.

Ontbijt u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Haver, het ideale ontbijt

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *