Een handig recept voor een voedzaam ontbijt met haver.
Het begon allemaal met het boek De Voedselzandloper… Jeroen en ik waagden ons aan het havermout-ontbijt van Kris Verburgh. Nu ben ik nogal groot fan van een boterham met pindakaas of hagelslag (puur!) en een kopje thee als start van de dag, maar het havermout-ontbijt wint met verve terrein. Recent speelt ook de ‘volkoren haver’, de hele haverkorrel een rol in ons ontbijt. Een aanrader. Waarom? Het is puur natuur, vrijwel niet bewerkt, gezond én ook erg lekker. Volkoren haver heeft net iets meer ‘bite’ dan de ‘gewone havermout’ uit de supermarkt. En is er een voordeel: je kunt je haver-ontbijt in meer porties maken en bewaren in de koelkast. Omdat het wereldwijde web al bol staat van de informatie over de ‘gewone havermout’, nemen we je in dit artikel mee in de ontdekking van de haver-één-punt-nul.
Haver is te koop in iedere biologische winkel, reform- of natuurwinkel.
Wil je weten hoe gezond haver precies is, lees dan het artikel ‘Zeven goede redenen om havermout te eten‘ of waarom havermout gezond is.
Ingrediënten havermoutpap
Voor 2 personen, voorraad voor 4x ontbijt
- 3 kopjes haver
(eventueel aangevuld met 3 eetlepels boekweit) - water
- 1 liter sojamelk zonder suiker (Sojamelk kun je vervangen door gewone melk amandelmelk, kokosmelk, en dergelijke. Bij voorkeur zonder toegevoegde suikers, als je kiest voor een gezonde ontbijtversie.)
- een handje rozijnen
- een handje gedroogde cranberry’s
De havermoutpap maken
Laten we je meenemen op een best practice die je zo weinig mogelijk tijd kost. Je wilt dinsdagochtend om 7:30 uur een Haver-1.0-ontbijt; wat nu?
Stap 1: De haver wellen
Maandagochtend. Stel dat je net die overheerlijke boterhammen met pindakaas en (pure) chocoladevlokken op hebt en je zet je ontbijtbord in de vaatwasser: dít is een ideaal moment voor een klein beetje actie. Wel de haver. Pak een pan en meet met een koffiekopje 3 afgestreken kopjes haver. Doe deze in de pan. Houd deze vervolgens onder de kraan en spoel de haver in de pan af met water. Haver is een natuurproduct dat nog een beetje ‘graanstof’ kan bevatten. Om de haver te wellen zorg je dat de korrels ruim onder water staan. Gebruik voor je eigen comfort een iets grotere pan dan je hier ziet op de foto’s. Zet de pan ergens op het aanrecht waar je hem ’s avonds niet over het hoofd ziet.
Stap 2: De haver koken
Maandagavond. Je komt thuis uit je werk, geniet van een lekkere avondmaaltijd en op het moment dat je de tafel afruimt om alles in de vaatwasser te zetten tref je opnieuw een ideaal moment: kook de haver. Kook de haver in het weeknat, het water waarin je het geweld hebt. Wellicht moet je nog wat extra water toevoegen. Breng de haver aan de kook. Kook het 10 minuten. De stelregel is: wel je de haver veel korter, dan verleng je gewoon de kooktijd. De haver is klaar als de korrels een beetje openbarsten. Proef bij twijfel even. Giet de inhoud van de pan door een zeef en spoel de gekookte haver af met koud stromend water.
Stap 3: Je ontbijtvoorraad aanleggen
Zoek een bak die je straks luchtdicht kunt afsluiten. Kies je melk naar voorkeur. Kies in verband met de houdbaarheid en nieuw pak. Als je de voorkeur geeft aan verse melk, controleer dan de houdbaarheidsdatum. Het idee is dat je het haverontbijt nog 3-4 dagen in de koelkast moet kunnen bewaren. Sojamelk blijft overigens ruim een week goed. Verse melk waarschijnlijk een dag of drie. Houdbare melk wel een stuk langer.
Voeg de twee handjes gedroogd fruit toe aan de haver. Vul de bak met melk zodat de haver onderstaat. Roer het geheel nog een keer door, sluit de bak luchtdicht af en zet deze (en de resterende melk) in de koelkast.
Stap 4: De haan kraait, de zon is op: het is zover!
Dinsdagochtend, 7:20 uur. Als je nu in de bak kijkt, zie je dat de haver veel van de melk heeft opgenomen. Dit is de bedoeling. Schep het aantal benodigde porties over in een pannetje, voeg nog een flinke scheut melk toe en zet de pan op middelhoog vuur. Blijf in de buurt van het fornuis terwijl je aan de slag gaat met het volgende actiepuntje. Roer af en toe.
7:24 uur. Het volgende actiepuntje: snijd de appel in kleine stukjes. Verdeel deze, samen met een handje walnoten, over de ontbijtkommetjes. Als de haver kookt roer je nog even een minuutje in de pan. Klaar is ie.
Opdienen
7:28 uur. Giet het havermengsel in de kommen over de appelstukjes. Roer even. Klaar is je voedzame puur-natuur haverontbijt!
Omdat haver en havermout een heel neutrale smaak hebben kun je het combineren met allerlei soorten fruit. Denk aan peer, banaan, kersen, frambozen, aardbeien. Wat je maar lekker vindt. Hetzelfde geldt voor noten. Zoetekauwen kunnen natuurlijk nog een lepeltje honing toevoegen of gehakte chocolade (puur!).
Ontbijt u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Beste Wendy en Jeroen,
Enorm bedankt voor het schrijven en publiceren van het haver-ontbijt-recept!!! Ik zocht en zocht en zocht, maar het internet gaf eerst alleen maar recepten met haverMOUT, en dat terwijl ik net 25 kg haver had gekocht… Wat een geluk dat ik jullie vond!!
Op dit moment ben ik tussen stap 3 en 4, ontzettend benieuwd hoe het vanavond als toetje zal smaken (ik ben in de avond gestart en heb het dus omgedraaid/doorgeschoven). Mag ik ook gelijk een vraag stellen? Ik vroeg mij namelijk af of de wel-tijd in de ‘melk’ absoluut noodzakelijk is, of dat je na het koken ook direct verder kunt met in melk doen en dat dan weer verwarmen? Alvast dank!
Wat fijn dat je ons gevonden hebt. We worden altijd heel blij van dit soort reacties. Dank daarvoor. We hopen dat het lekker smaakte.