Een wentelteefjes recept ~
Wendy en ik hadden laatst de discussie of wentelteefjes beter als ontbijt of als toetje geserveerd konden worden. Origineel is het een ontbijtgerecht, oké. Maar ik vind dat het nog beter zijn functie vervuld als toetje. We blijven het oneens, echter, dat is niet erg, want lekker is het sowieso, anytime.
Wentelteefjes is zo’n klassiek recept dat je minimaal eens per jaar moet maken. Of elke keer als je oud witbrood tot je beschikking hebt. De beste wentelteefjes maak je namelijk met oud witbrood. Dit blijft heel als je het in het melk-ei-mengsel legt. Met vers witbrood gaat het eigenlijk niet. Vers brood wordt zompig en gaat stuk in de pan. Bovendien is vers witbrood met roomboter en pindakaas ook erg lekker.
Ingrediënten wentelteefjes
Voor 2 personen, voorbereiden kost , bakken ongeveer .
- 4 sneetjes oud witbrood
- 2 eieren
- 1,5dl melk>
- suiker
- kaneel
- boter
De wentelteefjes maken
Stap 1: Beslag maken
Schenk de melk in een diep bord. Breek de twee eieren in de melk en doe er kaneel bij. Kluts dit alles goed met een vork door elkaar.
Stap 2: Het strooigoed klaar maken
Ik vind het altijd het lekkerste om het wentelteefje te bestrooien met kaneel-suiker als hij klaar is. Pak een bakje, giet daar wat suiker in en doe er kaneel bij, roeren en klaar.
Stap 3: De koekenpan voorbereiden
Zet de koekenpan op het vuur en doe er boter in.
Stap 4: Het eerste wentelteefje maken
Als de boter lekker aan het smelten is leg je de eerste boterham in je beslag. Tel tot 10 en draai hem om. Tel weer tot 10 en leg hem daarna in de pan met de gesmolten boter. Timing is hier van belang. Als je de boterham te lang laat zwemmen wordt hij te zompig, is het te kort dan krijg je geen lekker krokant laagje. Oefen zeg ik, tot je het helemaal onder de knie hebt. Draai het wentelteefje om en bak hem aan beide kanten met een krokant laagje.
Stap 5: De 2e boterham voorbereiden en de 1e afronden
Het is het lekkerste als je het wentelteefje direct opeet als hij nog warm is, en het is het mooiste als je dan direct door kunt met de volgende. Dit vereist wederom timing. Zorg dat de tweede boterham is voorbereid (zwemmen in je beslag, aan twee kanten) op het moment dat de eerste klaar is. Check of je de boter nog moet aanvullen.
De wentelteefjes opdienen
Haal het wentelteefje uit de pan als hij klaar is, leg hem op een bord, strooi er wat van je kaneel-suiker overheen en smullen maar.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Vanaf nu altijd reden om ‘vers oud witbrood’ in huis te hebben.
Nog iemand een tip om het verse wit oud te laten worden? Het is hier op vóór het oud is!
De zak open laten
Als het brood, nog re zacht is, of nog niet oud genoeg, dan doe ik het heel even in de broodrooster; Dan eet het brood, niet zoveel melk, met de 10 tellen, aan iedere zijde. En vlugger bruin, ben zeer tevreden. Ik gebruikte, licht volkoren. HEERLIJK !!.
Ja, voor mij zijn wentelteefjes van huis uit ook als dessert bedoelt. Ik doe dan altijd wel het kaneel door de melk-ei-mengsel. Maar kaneelsuiker maken lijkt me nu ook een mooi idee!
En je hebt gelijk: vers wit brood met roomboter en pindakaas is heerlijk. Vooral met gezoute roomboter …
http://www.family-oosten.com/blog/2012/09/05/classics-wentelteefjes/
@ Martine: ’s avonds boterhammen verstoppen voor gezin, naast elkaar leggen in de muis-vrije voorraadkast, volgende avond oud brood.
Ik hoorde ook praten over naast elkaar leggen -onverpakt- in de koelkast. De geioniseerde lucht zou het drogen ook versnellen. Nooit uitgeprobeerd.
Morgen gaan we het proberen. De tips om nieuw witbrood oud te maken proberen we ook meteen uit.
Ik heb het net gemaakt.
Het is lekker.
Maar wel makelijk want ik ben 11
Heerlijk
x
Hallo Nathalie,
Wat leuk dat je ons recept hebt geprobeerd en dat je het lekker vond. Jeroen & Wendy
Hoii! Ik was het recept van wentelteefjes aan het zoeken, en kwam zo op deze site terecht. Van huis uit noemde wij dit ‘gebakken brood’. (Waarom moet je mij niet vragen, waars. omdat het recept wat afwijkt!) Ik heb er ook een beetje bloem bijgedaan, voor de ‘vastigheid’…Lekker om dit Hollandse recept te maken, nu ik in Spanje woon & werk 🙂 Ik at dit altijd als avondeten, snel en makkelijk…maar maak het nu als lunch, why not 😉
Hoi Sophia, Leuk dat je ons uit Spanje gevonden hebt. En lekker he, wentelteefjes.
Ja, dat was het zeker! Ga het hier denk ik ook maar eens introduceren;)
Take no prisoners! Dit is voor in de ochtend. Voor een dessert maak ik wentelteefjes van fries suikerbrood met een coulis van rode vruchten, en erop parkeer ik een bolletje vanille-ijs met chocoladesaus. Complete overkill, maar erg lekker!
Mocht er geen oud brood in huis aanwezig zijn hier een leuke tip van mijn moeder.
Stop vers brood even in het broodrooster. Heel kort zodat deze toch een “oud” gevoel krijgen. Zo kun je ook vers brood gebruiken om wentelteefjes mee te maken!
yeeaah eindelijk een goed recept ik ga het morgen maken als ontbijt mmmmmm met verse aardbeien en een banaan pancake lekkeer!
Complimenten, wat is dit een duidelijke site. Ik had er al meerdere bekeken maar deze is echt het meest duidelijk. Ik heb de site meteen in favorieten geplaatst.
Groeten Bjorn
Hoi Bjorn. Bedankt voor je mooie compliment 🙂 veel kookplezier. Wendy & Jeroen
….of ideaal voor een zondagmiddag lunch…
Hoi Wendy&Jeroen,
Bij mijn Google zoektocht op ‘wentelteefjes maken’ kwam ik op jullie site terecht, leuk!!!
De wentelteefjes waren erg lekker (en makkelijk te maken met Isa(2) en Luuk(4))
Dank jullie wel
Hoi Elbreg. Voor de echte liefhebbers is het altijd een ideaal moment om wentelteefjes klaar te maken :-). Fijn dat Isa en Luuk hebben gesmuld. Wendy & Jeroen
heey,
ik ben een lastige eter, en weet vaak niet wat ik als ontbijt/lunch moet eten. Vooral brood vind ik lastig. Ik heb deze wentelteefjes geprobeerd als lunch en ik vond t lekker! Dit ga ik vaker proberen, bedankt!
Hoi. Bedankt voor je berichtje. Wat leuk dat we je met dit recept een heerlijke lunch mogelijk hebben gemaakt. Wendy & Jeroen
dankuwel voor het recept kheb alleen wel bruine suiker gebruikt was echt heerlijk en nogmaals bedankt
Max 14
Hoi Max, wat leuk dat je onze wentelteefjes hebt gemaakt. Bruine suiker gaan wij ook een keer proberen. Wendy & Jeroen
Dit recept is heerlijk!!!!!!!
Zeker voor herhaling vatbaar!!
En goed uitgelegt (ben namelijk 12)
Dank dat je het op de site hebt gezet
Hoi Matthijs. Wat leuk dat je ons recept het klaargemaakt en dat je het lekker vond. Groetjes Wendy & Jeroen
ik ga zo wentelteefjes maken xx i love wentelteefjes
Hoi Nicole, wij houden ook heel erg van wentelteefjes! Wendy & Jeroen
beste wendy en jeroen,
het is echt soooo lkkkr maar kan je dit ook als ochtend eten ete?
xxxx sitara 🙂
Hoi sitars, natuurlijk kun je wentelteefjes als ontbijt eten.
Hi Wendy en Jeroen,
We hebben net de wentelteefjes gemaakt en gegeten, heerlijk!. Vroeger maakte mijn moeder ze als we woensdagmiddag uit school kwamen. Down memory lane.
je kan ook een dag ervoor dat hele goedkope brood kopen dat is de volgende dag al oud, heerlijk voor de wentelteefjes, en als je brood iets te vers is hoef je het niet zolang te weken even snel door het melkmengsel en hoppa in de pan, lekker smullen
Hallo 🙂
Ik heb zojuist jullie recept gebruikt, maar dan met broodkorstjes ipv het hele brood. Dit is ook aan te raden, want het was super lekker!Zelf had ik nog nooit wentelteefjes gemaakt, wel gegeten, en het recept is erg lekker!
Vandaag voor de 2e keer wentelteefjes gebakken! Heerlijk recept!
Ik maak kleine wentelteefjes van sneetjes stokbrood wat ik over heb. Ik gooi nooit meer stokbrood weg. Als ik veel over heb vries ik het stokbrood in. En als ik zin heb in wentelteefjes, kan ik ze zo maken.
Heel lekker met een bolletje ijs of vanille vla
Beste Wendy en Jeroen. Bedankt. Ze waren heerlijk.ik had al heel lang geen wentelteefjes meer gemaakt maar dankzij jullie duidelijke beschrijving ben ik weer helemaal om.groetjes
super fijne uitleg. ik twijfelde wel over de look van m’n eigen beslag maar hij kwam wel overeen met het laatste plaatje. dankjewel voor de moeite, heb er meteen 4 gemaakt en opgegeten.
groetjes.
beste wendy en jeroen
jullie recept is echt goed en ik heb vandaag wentelteefjes gegeten en ze zijn verrukkelijk
bedankt voor jullie recept ga ik vaker proberen.
de groeten XD
Hoi
We hebben het met amandelmelk gemaakt vandaag in verband met een koemelk allergie. Het smaakt daarmee ook heerlijk.
Groetjes
Wentelteefjes; vroeger hete dit VERLORENBROOD.
Omdat het te oude brood anders (door weggooien) verloren ging.
Dit werd ook gedaan uit schaarste/armoede .
Omdat er in die tijd zelden of nooit bruin brood was denkt men dat het met wit moet, maar bruin is ook een aanrader.
Voor 4 sneetjes brood is 1 ei ook voldoende. het ei moet goed geklopt worden zodat het goed door de melk verdeeld word.
Ik doe de kruinen van het brood bruin en wit altijd direct in de vriezer .als ik er genoeg heb bak ik ze want ook de kruin word lekker en zacht.succes.
Ik ga het uitproberen en het lijkt me heerlijk ik vond het altijd moeilijk maar het is heel makkelijk dus aan de slag dan maar
Hallo daar!
Ik maak wentelteefjes altijd met sneetjes brood zonder korstjes. Zelf vind ik het dan lekkerder eten :). Misschien is dit nog iets voor anderen? Haha.
Liefs, Marjet x
Wanneer mijn zusje en ik ’tussen de middag’ naar huis- of bij oma gingen om te lunchen, lagen er met regelmaat wentelteefjes op ons te wachten.
Het recept en de bereidingswijze van de wentelteefjes die wij aten/eten komen beide niet volledig overheen met het recept en de bereidingswijze van de wentelteefjes op deze site.
Onze variant werd van vers tarwebrood gemaakt en het beslag zonder melk en kaneel. Ook strooide we er geen kaneel maar alleen wat kristalsuiker overheen, vlak voor het serveren.
Nu ik het originele wentelteefjesrecept heb gezien, ga ik de eerst volgende keer het op die manier klaar te maken.
P.s. vanwaar wordt er in het traditionele wentelteefjesrecept witbrood gebruikt en niet een ander soort brood.
Zelf vind ik namelijk wentelteefjes gemaakt van bruinbrood lekkerder.
Hoi Lisa. We zijn benieuwd of die van ons lekkerder zijn dan die van je oma maar ik denk het niet. Oma’s zijn wat dat betreft onverslaanbaar 🙂
Dat klopt, geen enkel recept kan tippen aan oma’s wentelteefjes ????
kan je ook vers nieuw brood gebruiken
Hoi Ditte. Dat gaat helaas niet. Dat valt uit elkaar als het is vol gezogen met de melk. Maar, je kunt vers brood snel oud maken door het uit de brodzak te laten en een halve dag te wachten 🙂
Hey Wendy en Jeroen, wat een leuk geschreven, lekker recept! Ook handig met die plaatjes! Ik maak al af en toe wentelteefjes, als ontbijt bij de koffie, maar heb het nu volgens jullie recept/ verhoudingen/ tips gedaan. Nog lekkerder dan anders! Smullen!! Thanks en chapeau!!
wat leuk! En fijn dat ze goed smaken. Wij moeten ze ook weer eens maken 🙂
Ook een leuke tip ,mijn moeder deet altijd de kosten eraf en bakte die het zelfde als te boterhammetjes en dan maakte zij een puntzak net als met patat en daar kregen wij onze broodpatatjes mee op staat ,,, nou de rest van de kinderen wilde ook wel wat mee ze waren uiteraard veel lekkerder dan de hele wenteteefjes
Bedankt voor de tip, ik heb dit niet met brood gemaakt maar met oud suikerbrood en geserveerd met kaneel ijs, heerlijk als toetje