Boeuf bourguignon, een authentieke Franse klassieker

Een recept voor bourgondische boeuf bourguignon
Deze stond al een hele tijd op mijn wensenlijst. Volgens mij spreekt de naam van dit gerecht mij al aan sinds de middelbare school. Ik weet eigenlijk niet waarom. Misschien hou ik diep van binnen van de klassieke Franse keuken of dacht ik vroeger dat een gerecht met z’n naam wel heel lekker moest zijn. Of is het omdat ik een grote voorkeur heb voor vlees. Ik kan me eigenlijk niet herinneren dat ik het ooit gegeten heb voordat ik het zelf klaar heb gemaakt. Maar dat maakt ook eigenlijk niet uit. Want sinds ik het voor de eerste keer heb klaar gemaakt tijdens onze culinaire vakantie in Frankrijk ben ik opnieuw verliefd geworden op dit recept. En dat terwijl we, door het gebrek aan genoeg kennis van de Franse taal, waarschijnlijk niet eens het juiste vlees hebben gekocht en ook niet hadden geïnvesteerd in een fles wijn uit de Bourgogne.

Er zijn veel verschillende varianten van dit recept en er zal ook vast veel gediscussieerd zijn over het meest authentieke recept, maar volgens mij is het zoals met alle klassieke streekgerechten, elk dorp en elke familie heeft zo zijn eigen voorkeuren. Wat mij aanspreekt in deze variant is eigenlijk het beperkte arsenaal aan kruiden en ingrediënten, en dan toch zo’n volle en overweldigende smaak als eindresultaat geeft. Zoals zo vaak gaat het om de juiste mix van ingrediënten. Zo zijn daar de riblappen: het liefst met wat vet, dit geeft een diepe smaak. Een goede wijn: dit hoeft echt geen bourgogne te zijn. Het mag ook een stevige rode wijn zijn uit de Languedoc-Roussillon, een stuk vriendelijker voor je budget. En, volgens mij het belangrijkste ingrediënt: geduld. Dit gerecht is gemaakt voor slow-cooking. Ik zorg er altijd voor dat de wijn net niet kookt, dan komen volgens mij de mooiste smaken naar boven.

Dit gerecht is een perfect winter gerecht om met vrienden van te genieten. De kok hoeft namelijk niet de hele tijd in de keuken te staan als het bezoek er is. En maak altijd wat extra, want de dag erna is het nóg lekkerder. Er kleeft wel een nadeel aan dit gerecht, je kwelt jezelf de hele middag met lekkere geuren die uit de keuken komen voordat je mag aanvallen. Zorg voor genoeg wijn om erbij te schenken en lekker stokbrood om in de saus op je bord te dopen.

Ingrediënten Boeuf Bourguignon

Voor 4 personen als hoofdgerecht. Reserveer in totaal , , wachten en 30 min afronden.

De ingrediënten van boeuf bourguignon
De ingrediënten van boeuf bourguignon

  • Geduld: neem 5 uur de tijd om dit gerecht perfect klaar te maken.
  • 600 gram riblappen (liefst niet te mager)
  • 100 tot 150 gram rookspek, in blokjes
  • 5 of 6 tenen knoflook
  • 250 gram bleekselderij
  • 250 gram worteltjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 1/2 liter wijn
  • 2 ui
  • 250 gram champignons (of iets minder, als je geen fan bent van champignons zoals ik)
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 bouillonblokje
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Boter om in te bakken

Download onze boeuf bourguignon inkooplijst

De boeuf bourguignon maken

Stap 1: Voorbereiden

Haal een half uur tot een uur van tevoren het vlees uit de koelkast.

Stap 2: De wijnsaus maken

Snij de 5 a 6 tenen knoflook in grove stukken. Dit lijken veel tenen, en dat zijn het ook, maar deze zijn essentieel voor de smaak. Ze gaan lang stoven hierdoor worden ze mild van smaak. Minder dus niet en laat ze niet uit het gerecht. Schenk 250 ml warm water in een maatbeker en los het bouillonblokje hierin op. Open het blikje tomatenpuree. Open de fles wijn. Zet een pan met een dikke bodem op het vuur en doe daar de wijn, de bouillon, de knoflook, de laurierblaadjes en de tomatenpuree in. Roer alles door elkaar en zet het vuur laag als de saus lauwwarm is.

Snijd de knoflook
Snijd de knoflook
Zet alles voor de saus klaar
Zet alles voor de saus klaar
Doe de wijn-ingrediënten in de pan
Doe de wijn-ingrediënten in de pan

Stap 3: De riblappen, spekjes en uien toevoegen

Snij de riblappen in dobbelstenen en bestrooi ze rijkelijk met peper en zout. Snipper de ui. De ui hoeft niet heel klein gesneden te worden, ze koken in de saus langzaam ‘kapot’.

Snijd het vlees in dobbelstenen
Snijd het vlees in dobbelstenen
Royaal kruiden met zout
Royaal kruiden met zout
en peper
en peper
Snijd de uien
Snijd de uien

Zet een koekenpan op het vuur en smelt daarin de boter. Bak de dobbelstenen in porties rondom bruin en schep ze meteen in je wijnsaus als ze klaar zijn. Doe daarna hetzelfde met de spekjes. Laat het bakvet in de pan en bak daarin de ui goudbruin. Doe deze ook in de pan met de wijnsaus. Als de bakresten niet te zwart zijn, doe dan wat water of een scheutje wijn in de koekenpan en week deze los, voeg dit toe aan de saus. Roer het geheel om en verwarm de saus tot het kookpunt. Zet het vuur laag, controleer of het vlees onderstaat en doe een deksel op de pan zodat er geen vocht verloren gaat. Tijdens het stoven mag er geen vlees ‘droogvallen’.

Smelt de boter
Smelt de boter
Braad het vlees rondom bruin
Braad het vlees rondom bruin
Doe het vlees direct bij de saus
Doe het vlees direct bij de saus
Bak de spekjes
Bak de spekjes
Doe de spekjes in de saus
Doe de spekjes in de saus
Bak de uien
Bak de uien
Doe de uien bij de saus
Doe de uien bij de saus

Laat het vlees zo 3 uur stoven. Roer af en toe door de pan en voeg wat water toe als het vlees toch niet meer helemaal onder staat. Om maximaal te kunnen profiteren van de voordelen van slow-cooking zorg ik er altijd voor dat de saus niet kookt. Dit garandeert zachte en volle smaken.

Stap 4: De groenten snijden

Als je pan lekker staat te pruttelen snij je de wortels, bleekselderij en de champignons. Nu zit het meeste werk erop. De komende 3 uur kun je je tegoed doen aan heerlijke geuren die uit je keuken komen en je verheugen op de maaltijd.

Snijd de groenten
Snijd de groenten

Stap 5: De groenten toevoegen

Na 3 uur voeg je de wortels en de bleekselderij toe, roer je nog een keer goed in de pan en laat je ze nog een half uur mee sudderen.

Doe na 3 uur de groenten in de pan
Doe na 3 uur de groenten in de pan
Roer het goed door
Roer het goed door

Stap 6: De finishing touch

Na 3,5 uur sudderen zet je een koekenpan op het vuur met wat boter en bak je de champignons mooi bruin. Daarna voeg je ze toe aan de boeuf bourguignon.

Snijd de champignons
Snijd de champignons
Bak de champignons bruin
Bak de champignons bruin
Voeg de champignons toe
Voeg de champignons toe
Maak een papje van maizena
Maak een papje van maizena
Mijn voorkeur is om liever een keer een extra papje te maken dan dan een te dikke saus te krijgen. Door kleine hoeveelheden maïzena te gebruiken hou je de controle.

Om de saus te binden gebruiken we maïzena. Maak een waterig papje door een eetlepel maïzena in een glas te doen, er lauw water bij te schenken en dit te roeren. Giet, al roerend in de pan de maïzena met een dunne straal bij de saus. Maïzena bindt snel, dus voeg rustig aan wat van je papje toe tot je tevreden bent over de dikte van de saus. Denk eraan dat de saus nog iets dikker wordt als het afkoelt.

Opdienen

Dek de tafel met diepe borden. Snij het stokbrood en schenk de glazen vol met dezelfde wijn als in de saus en nodig je gasten aan tafel. Schep de borden vol en genieten maar.

Eet u smakelijk!
Wij aten het met vrienden in Frankrijk tijdens onze culinaire vakantie, toen serveerden we er ratatouille bij, laatst aten we het met heerlijke sperziebonen.
Wendy & Jeroen

Overheerlijke boeuf bourguignon

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

We sturen maximaal een keer per twee weken een update.

Meer over de bourgondische boeuf bourguignon

Herkomst van dit Franse klassieke hoofdgerecht

Van oorsprong is dit een Frans boerengerecht. Een langzaam stoofgerecht om de wat minder malse stukken vlees van het rund ook nog lekker klaar te maken. De bekende Franse chefkok Auguste Escoffier was de eerste die het recept vastlegde in zijn beroemde kookboek Le Guide Culinaire.

Welke bijgerechten eet je bij Boeuf Bourguignon?

Traditioneel eet je er gestoomde aardappels bij. Maar gekookte aardappels of rijst doen het ook heel goed. Stokbrood past er ook goed bij. Daar kun je lekker de saus mee opvegen. Wat groente betreft kun je er doperwten of spercibonen bij eten. Houdt het vooral simpel zodat de Boeuf tot zijn recht komt.

Welke wijn drink je bij boeuf bourguignon?

Traditioneel moet je er een bourgogne bij drinken. Maar, die vinden wij niet zo lekker, is best heftig en meestal ook niet gratis. Een wijn uit de naast de bourgogne gelegen streek languedoc is meestal een stuk lichter en vriendelijker geprijst. En andere optie is een stevige beaujolais. Ik ben zelf erg fan van shyraz, dus die maken wij vaak open.

Links en andere varianten

Boeuf Bourguignon op wikipedia
Boeuf Bourguignon van Jamie Oliver
Boeuf Bourguignon van Gordon Ramsey (Engels)
Boeuf Bourguignon met runderwang van Jeroen Meeus
Boeuf Bourguignon van Julia Child uit The art of French Cooking

168 reacties

  1. Edward Ernst zei:

    Dank voor het recept. Beschrijving met foto’s is top. Het resultaat was ook goed, want de pan was leeg.

    Met vriendelijke groet,
    Edward

    februari 23, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Wat leuk om te horen dat jullie hebben genoten en de hele pan hebben leeg gegeten! Wendy & Jeroen

      februari 23, 2013
      Beantwoord
      • Patricia Detering zei:

        He grappig! Ik zat net te denken, laat ik dat recept van Beouf Bourguinonne nog eens maken want dat was zo’n succes, dat er nog steeds over wordt gepraat! Dankjewel Jeroen hiervoor 🙂

        juni 14, 2016
        Beantwoord
        • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
          Jeroen zei:

          Kijk, dat horen we graag.

          juni 25, 2016
          Beantwoord
    • Manya stenzen zei:

      iK zit nu in de kamer en ruik de heerlijke geur van het vlees de wijn en al de verse groenten, Ik kook voor mensen uit de buurt en denk dat ze het heerlijk gaan vinden.Ik heb dus maar meteen een pan van 10 liter gemaakt.. Bedankt , gr Manya

      februari 15, 2016
      Beantwoord
      • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
        Jeroen zei:

        Hoi Manya, wat hebben je buurtgenoten een geluk dat ze bij je in de buurt wonen. We zijn jaloers 🙂 Jeroen & Wendy

        februari 16, 2016
        Beantwoord
    • Tom zei:

      Zojuist dit recept klaargemaakt. Weet nog niet hoe het smaakt omdat we het vanavond pas met vrienden gaan eten. We doen dit in Bellwald, Zwitserland tijdens de paasdagen. Er ligt buiten een enorm pak sneeuw.
      Ik gebruikte chianti reserva, omdat ik niks anders had. Het is wel een hele goede. Vooral de omschrijving van het recept met de bijhorend stapsgewijze foto’s zijn enorm handig en goed bedacht. Hulde.

      april 1, 2018
      Beantwoord
  2. Prima gebruiksaanwijzing, een onhandige man als ik kan er wat mee!
    Maar is er een alternatief voor het dikker maken? Ik heb geen maizena en kan het hier ook
    niet kopen!
    Wat stukjes rauwe aardappel??

    april 26, 2013
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hallo Rudolf, fijn dat je onze gebruiksaanwijzing kan waarderen! Daar doen we het voor.
      Heb je wel bloem in huis? Dan zou je dat kunnen gebruiken. Of als je beschuit in huis hebt kun je dit heel fijnwrijven en dan dat erdoor doen.
      Het rauwe aardappel-idee kennen we niet echt, maar na een rondgang op het internet lijkt ook dat een optie: google even op “saus binden met aardappel”

      Succes,
      Jeroen & Wendy

      april 26, 2013
      Beantwoord
  3. Joos zei:

    Prima recept. Je kanoet ook met gestoomde krieltjes eten, stokbrood is ook een goede variant.

    mei 3, 2013
    Beantwoord
  4. Alex zei:

    ik gebruik altijd “gerosterd bloem” – rouille – bloem bakken in droge koekenpan tot licht cremekleurig; af laten koelen en oplossen in halfkopje koud water. zetmeel kan je ook zelf maken – uit de sap van rauwe aardappel inderdaad – aardappel fijn raspen, door een doek sap uitpersen, even laten staan en volcht voorzichtig afgitten – bezinksel is pure aardappelzetmeel. Succes.

    mei 19, 2013
    Beantwoord
  5. Michel zei:

    Hallo Jeroen en Wendy,

    Ik heb vandaag jullie recept gebruikt om de Bouf te maken.
    Ik heb het meerdere malen klaargemaakt maar zo lekker als de eerste keer is het nooit meer gelukt.
    Hopelijke met dit recept ,tot nu toe is de smaak goed en het ziet er mooi uit, gaat het weer lukken.
    Morgen ga ik het pas eten .
    Een tip van mij zijn een paar zilveruitjes toevoegen aan het geheel.

    Grt ,

    Michel

    mei 22, 2013
    Beantwoord
  6. […] Dat leek me een goede gelegenheid om eens boeuf bourguignon te proberen. Volgens een blog met goddelijke recepten is het belangrijkste ingrediënt van dit gerecht geduld. Dat wist ik dan weer mooi te omzeilen met […]

    juni 9, 2013
    Beantwoord
  7. zei:

    Ik heb dit recept gister gemaakt en het was super gelukt! Bedankt voor de goede beschrijving en foto’s!

    juni 24, 2013
    Beantwoord
  8. Bea Koot zei:

    Beste mensen wat voor wijn heb ik dan nodig, ik werk nooit met wijn vandaar dat ik dat niet weet . het recept lijkt me heerlijk. gr Bea Koot

    juli 10, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Beste Bea.
      Zoals we in het recept schrijven kun je een wijn nemen uit de regio Languedoc-Roussillon nemen.

      juli 10, 2013
      Beantwoord
  9. Mariska zei:

    Ik wil dit gerecht komend weekend maken, heb er even een vraagje over. Mijn dochter is zwanger, kan ik de rode wijn achterwege laten of is er nog een alternatief.
    Groeten Mariska

    augustus 5, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Mariska, we kunnen niet direct een alternatief verzinnen voor de rode wijn. Wat je wel kunt doen is de saus in het begin wat meer verhitten dan we beschrijven in het recept zodat het wel even tegen de kook aan zit en dan de dampen voorzichtig aansteken zodat de alcohol verbrandt, zeg maar flamberen (let op dat je niet je vingers brand 🙂 ). Ik wil er wel meteen bij vermelden dat we geen experts zijn op het gebied van zwangerschap en eten.
      Wendy & Jeroen

      augustus 5, 2013
      Beantwoord
      • Jesse zei:

        Een alternatief dat ik altijd voor rode wijn gebruik is rode druivensap. Want onze kleine kinderen mogen natuurlijk geen alcohol. En ik moet zeggen, het komt aardig in de buurt, qua smaak!

        mei 19, 2018
        Beantwoord
  10. Kees en Jessica Knegt. zei:

    Wij hebben bij toeval deze site gevonden, omdat we op zoek waren naar een recept“Boeuf bourguignon,en wij gaan hem morgen samen maken (zondag 24-08-13). Ook hebben we even gekeken naar de homegagina en ik meot zeggen dat het er allemaal heel goed uit ziet.
    Ja,en wat de “Boeuf bourguignon, aangaat dat laten we jullie uiteraard weten.

    Gr. Kees en Jessica.

    augustus 24, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Kees en Jessica. Wat leuk dat jullie een recept van ons gaan maken. We zijn benieuwd en hopen dat jullie er net zo van kunnen smullen als wij dat regelmatig doen. Wendy & Jeroen

      augustus 25, 2013
      Beantwoord
  11. Kees en Jessica Knegt. zei:

    De boeuf bourguignon was echt perfect, we hebben er heerlijk van gegeten.
    Wij hebben ook wat zilveruitjes toegevoegd, dat deden ze ook op ons vakantie adres.
    Met Basmatie rijst was het helemaal compleet.

    Gr. Kees.

    augustus 26, 2013
    Beantwoord
  12. Nicoline van de Beek zei:

    Tip om Boeuf Bourguignon op het laatst te binden: verkruimel twee, drie sneden ontbijtkoek en roer die door de saus. Door de kruiden in de koek, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel krijg je er een heerlijke smaak door.

    Nicoline

    augustus 30, 2013
    Beantwoord
  13. zei:

    Duidelijk en niet te mislukken recept!

    Mijn tip voor het binden, gebruik aardappelpureepoeder, deze vlak voor het opdienen er doorheen roeren tot de juiste dikte…

    Alcohol verdampt boven de 60 graden, aangezien het vlees pas mals wordt boven de 70 graden, kan je er vanuit gaan dat alle alcohol verdampt is, de reductie van plusminus 12% alcohol van 0,5 liter wijn, betekent dat je 60ml vocht kwijt bent, en nog 440ml vocht met smaak overhoudt, welke je graag in het gerecht wilt houden. Dus geen probleem voor zwangeren, echter dan moet wel het glas wijn bij het gerecht over geslagen worden…

    september 11, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Jos, bedankt voor het compliment. En bedankt voor de aanvulling over de alcohol. Jeroen

      september 14, 2013
      Beantwoord
  14. J.E.Boekhout zei:

    Mij viel het zwaar tegen het was een boeuf soep, I.p.v. een stoofpotje, de smaak van het spek was ver te zoeken en teveel groenten.
    Ik doe het de volgende keer weer simpeler en sterker van smaak zoals ik het ken.
    spek bakken, vlees en knoflook bakken dan gaan we stoven in een scheut wijn peen en ui na het bakken direct toevoegen niet droogkoken maar het hoeft niet onder water(wijn) te blijven,en opdienen met boontjes en gekookte aardappelen,
    mvg Ed Boekhout

    september 12, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Beste Ed. Jammer dat de Bouef Bourguignon niet in de smaak viel. Wendy & Jeroen

      september 14, 2013
      Beantwoord
  15. Kockie zei:

    Ik gebruik vaak ontbijtkoek als binder van sauzen. Vooral in goulash, maar ook bij deze BB een prima alternatief. Houd wel rekening met de smaak van ontbijtkoek.

    Snijd de ontbijtkoek in plakken en vervolgens in dobbelstenen en laat deze oplossen in de saus. Werk in porties om te voorkomen dat de saus te dik wordt!

    september 13, 2013
    Beantwoord
  16. Anneke zei:

    Hoi Wendy en Jeroen,
    Ik maakte het recept altijd volgens het “blue band kookboekje”, maar die van jullie is 10x zo lekker.

    oktober 10, 2013
    Beantwoord
  17. betty zei:

    Bij het zoeken naar een recept kwam ik hier terecht.
    Dit recept ga ik woensdag maken .voor onze vrienden , die donderdag komen eten.
    Jullie horen nog!
    Gr betty

    oktober 14, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Succes Betty, wij gaan hem volgend weekeinde ook weer maken voor ons bezoek. Smullen maar. Wendy & Jeroen

      oktober 14, 2013
      Beantwoord
  18. Sary Hamelink zei:

    Gisteren de boeuf gemaakt voor gasten. Om de smaken zo goed mogelijk te behouden heb ik de pan in de oven gezet. De oven had ik ingesteld op 95 graden. Ik vond het wel spannend om te zien of het vlees gaar was. Nou, het was perfect. In plaats van stokbrood heb ik waldkornbrood geserveerd. De pan was helemaal leeg. Binnenkort maak ik het nog een keer.

    oktober 18, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Sary, wat leuk om te horen dat de pan helemaal op is gegaan. Volgende keer ga ik hem ook in de oven klaarmaken. Jeroen

      oktober 19, 2013
      Beantwoord
  19. Jaap Mulders zei:

    Vandaag aan de slag gegaan met het recept en uitstekend gegaan door deze goede instructies met foto’s! Morgen wordt het pas opgediend, maar als het net zo lekker is als onze keuken nu ruikt zal het erg lekker zijn!

    oktober 19, 2013
    Beantwoord
  20. Elea Tesselaar zei:

    Goedemorgen,

    Als ik dit recept maak, op donderdag. De dag voor mijn etentje. Bewaar ik het dan in de koelkast? Of op het fornuis met de deksel erop. En hoelang van te voren raden jullie aan om het weer op te warmen?

    oktober 29, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Elea, als we het bewaren zetten wij het altijd in de koelkast. Opwarmen beginnen we een uur tot een half uur van te voren mee. Eet smakelijk. Jeroen

      oktober 29, 2013
      Beantwoord
  21. Fred zei:

    Ik ken meerdere recepten maar was compleet onbekend met de variant met bleekselderij. Resultaat was overheerlijk. Wij gaan er de komende twee dagen nog uitgebreid van genieten.
    Jullie site is toegevoegd aan favorieten.

    gr. els en fred

    november 2, 2013
    Beantwoord
  22. Ik heb al gezegd dat het een prima en duidelijk
    recept is. Maar nu een vraag:
    Hoe bewaar je het, en hoelang!
    In de koelkast? het is warm!
    Buiten de koelkast?

    november 2, 2013
    Beantwoord
  23. Ingeborgh zei:

    Hallo Wendy en Jeroen,

    We hebben met z’n allen zitten smullen van dit gerecht, echt heerlijk.
    Heb er zelf nog zakje aardappel blokjes aan toegevoegd.

    Groet,
    Ingeborgh

    november 6, 2013
    Beantwoord
  24. Sandra zei:

    Dank jullie wel voor dit heerlijke recept! Ik maak het een dag van tevoren, zodat het de volgende dag nog lekkerder is. Dat kan prima buiten de koelkast, gewoon afgekoeld op het aanrecht laten staan met aluminiumfolie er losjes overheen. Als bindmiddel gebruik ik een kruimige pieper die ik 10 minuutjes laat meesudderen. Pieper eruit halen en weggeven aan de vogeltjes. Wijn maakt niet uit, het goedkoopste bocht proef je niet vanwege het sudderen, wel het vlees. Dat koop ik bij een ambachtelijke slager.
    Om te smullen, zo lekker! En als je niet van bleekselderij houdt, gebruik dan diepvriesdoperwtjes.

    november 10, 2013
    Beantwoord
  25. Reinald zei:

    Om de saus te binden: 2 snee bruinbrood met mosterd insmeren en er bovenop leggen, gewoon mee laten sudderen.

    november 30, 2013
    Beantwoord
  26. Chris zei:

    Hallo Wendy en Jeroen,

    Bedankt voor het recept!

    Het was een goede en duidelijke beschrijving hoe het gemaakt moet worden.

    We hebben er heerlijk van gegeten. Ik had een dubbele portie gemaakt en ingevroren, zo kunnen we er nog een keer van genieten!

    Groet Chris

    december 1, 2013
    Beantwoord
  27. Sjef zei:

    Hoi, misschien een beetje domme vraag. Ik ben een ‘beginnende’ kok…moet je met deksel op de pan stoven?

    december 7, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Sjef, ja, wij stoven met deksel op de pan.

      december 8, 2013
      Beantwoord
  28. JOH zei:

    zeer goed recept en goede foto’s. gebruik het nu met wat variaties om alle basis stoofpotten mee te maken (wildzwijn, hertengoulash, boeuf, etc)
    meest opmerkelijke in de bereidingswijze vind ik de volgorde vlees/spek/ui. meeste recepten hanteren spek/ui/vlees of spek/vlees/ui, waarbij het vlees in het uitgebakken spekvet wordt aangebraden. hier is in andersom en het resultaat wordt volgens mij duidelijk beter. Tweede fundemantele verbetering die jullie hebben ingevoerd is de saus en vlees aanzetten in aparte pannen ipv vlees aanbraden en daar de wijnsaus overheen gieten.
    tot slot: bij zo’n mooi en kundig recept, met alleen maar goede ingredienten daar hoort toch geen bouillonblokje (99% smaakversterker) bij? ik laat het achterwege maar voeg ipv wat paddenstoelenpoeder toe.

    december 8, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Joh, bedankt voor het mooie compliment en over het bouillonblokje heb je natuurlijk helemaal gelijk, daar gaan wij ons op beraden. 🙂
      Wendy & Jeroen

      december 11, 2013
      Beantwoord
  29. Herman van Beusekom zei:

    Het ruikt heerlijk in onze keuken en we verheugen ons op de boeuf van vanavond. Waar ik me aan jullie site aan erger is dat je ook de plaatjes mee moet laten printen om de tekst op het keukenblad te hebben. Kunnen jullie geen knop maken waarmee je alleen de tekst afdrukt. Verder alle lof.

    december 13, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Herman. Bedankt voor het compliment wat betreft het recept, we hopen dat de Bouef net zo smaakt als hij ruikt. Er zijn veel mensen die de plaatjes erg waarderen. We zullen kijken of we wat tijd kunnen steken om een print knop te maken, maar eerlijk gezegd besteden we liever onze tijd in de keuken om lekkere recepten te maken en plaatjes te schieten. Wendy & Jeroen

      december 13, 2013
      Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Late reactie, je kunt de tekst en foto’s selecteren, in word plakken en de foto’s dan verwijderen, printen en je bent blij

      mei 6, 2016
      Beantwoord
  30. Frans zei:

    Hallo Wendy en Jeroen,

    Vanmiddag het recept gemaakt en staat nu te stoven. Straks de groenten en de champions erbij
    en dan hopelijk smullen.
    Het is toch niet erg dat de fles wijn inmiddels bijna op is ?

    Groet,
    Frans

    december 20, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Frans, het is niet erg als de wijn al bijna op is, geniet ervan. Wendy & Jeroen

      december 21, 2013
      Beantwoord
  31. Ellen zei:

    Hallo Wendy en Jeroen
    We hebben de Boeuf Bourgignon gemaakt voor 30 personen! En hebben ongeveer 8x de hoeveelheden genomen van jullie recept. Vrijdag de voorbereidingen tot en met de groenten. Zaterdagmiddag pas de champignons gebakken en die tijdens het opwarmen van de drie (!) pannen pas toegevoegd. De enige aanpassing die we hebben aangebracht is dat we bij het bakken van de champignons nog flink wat verse tijm hebben toegevoegd. We hebben het geserveerd met lekker stokbrood. Was nog van plan een bak sla te maken maar dat ben ik in de drukte vergeten. Was niet erg. Wat was het heerlijk!!! Nog nooit zoveel complimenten gescoord. Zelden zo weinig restje op de borden gezien bij het opruimen. We hebben nog een halve pan over maar die komt wel op! Dank voor dit uitstekende recept. Ellen en George
    P.s. O ja, ik ben nogal een fan van de blikken tomaten polpa van Mutti die ik koop bij de Marokkaanse supermarkt. Die heb ik gebruikt in combinatie met tomatenpuree, ook van de Marokkaan . Daar ook verse laurierblad gekocht, mooie paarse knoflook en van die grote sjalotten ipv de uien. De bouillonblokjes doen het prima, hoor. Ik zag ook recepten die gebruik maken van vleesfond maar ik heb niks gemist.

    december 22, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Ellen, wow, wat een klus moet dat zijn geweest. Goed om te horen dat je gasten hebben genoten! Wendy & Jeroen

      december 22, 2013
      Beantwoord
  32. Amy zei:

    Hi Wendy en Jeroen!
    Wat een super recept! Jullie volgorde bevalt mij veel beter dan wat ik gewoon was: vlees met zout, peper en bloem bestrooien en aanbakken in het spekvet. Ik had dan altijd vreselijk veel aanbaksels in de pan. Het binden met maizena aan het eind vind ik een vondst! En de groenten een half uurtje voor het eind toevoegen idem, want de kleur blijft dan veel beter bewaard!
    Bouillonblokje zal wel ok zijn, maar ik heb toch maar fond genomen..Het was heerlijk.
    Groet, Amy

    december 23, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Amy, bedankt voor het compliment en wat fijn dat het recept bevalt. Wij maken het ook met enige regelmaat, elke keer weer genieten. Wendy & Jeroen

      december 23, 2013
      Beantwoord
  33. maes zei:

    Voor hoeveel personen is deze stoofpot.
    Wij zijn met 8 volwassen mensen en 2 kinderen.
    Kan jij mij daar iets over terug schrijven a.u.b.
    Volgens wat ik lees en de informatie en foto’s ziet het er heel lekker uit,ik laat het jullie zeker weten.
    mvg
    Antoon

    december 27, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Antoon, de ingrediënten zoals beschreven is voor 4 volwassenen. Het is zo lekker dat je eigenlijk nooit genoeg kunt maken.men wat je overhebt kusje invriezen of de dag erna opeten. Eetsmakelijk. Wendy & Jeroen

      december 27, 2013
      Beantwoord
  34. Emmy zei:

    Hallo Wendy en Jeroen

    Ik heb jullie recept met kerst gemaakt en het was een geweldig succes!
    Bedankt voor het lekkere recept en de werkbeschrijving met foto’s. Ideaal!

    Groet,
    Emmy

    januari 9, 2014
    Beantwoord
  35. Aukje zei:

    Beste Wendy en Jeroen,

    We zitten hier uit te buiken en verheugen ons nu al op morgen, ronde 2 van de boeuf bourguignon a la Wendy en Jeroen. Heb er – na het lezen van de reacties – zilveruitjes en aardappeltjes aan toegevoegd. Het was werkelijk verrukkelijk. Hooguit had de saus wat steviger gemogen, maar ik durfde er niet zoveel maizenapapje doorheen te doen. Volgende keer probeer ik het met ontbijtkoek.
    En nu ben ik nieuwsgierig naar de andere recepten op jullie site. Ik laat vast nog wel eens wat van me horen.

    Aukje
    P.S. Lijnpoging 2014 met ingang van vanavond maar gestaakt…

    januari 9, 2014
    Beantwoord
  36. Mobilhome in Frankrijk zei:

    Dank voor dit recept, echt een aanrader. Heb er zelf juist extra champignons bij gedaan en de spekjes later toegevoegd. Lekker met haricot verts … met spekjes.

    januari 12, 2014
    Beantwoord
  37. mathilda zei:

    Hoi,

    Afegelopen weekend jullie boeuf gemaakt voor 10 personen. We deden mee aan een running dining en ik wist dan ook niet wie er kwamen eten. Dit was een groot succes als ook de boef.
    iedereen heeft met smaak gegeten. ik heb er sperzieboontjes, rode kool met appel en stokbrood bij geserveerd.
    Recept is voor herhaling vatbaar, bedankt

    januari 20, 2014
    Beantwoord
  38. Hennie Kastenberg zei:

    Een heerlijk recept, maar bij Jumbo hebben ze exact hetzelfde recept afgedrukt in hun folder van deze week!

    februari 6, 2014
    Beantwoord
  39. arie zei:

    Hartelijk bedankt voor het duidelijke recept. Met behulp van de foto’s was het een makkie.
    Was alleen vergeten op het laatst de champignons aan te bakken, en heb ze er op het laatst zo aan toegevoegd.
    En……mjammie, wat een resultaat. Heb het recept met 2x de hoeveelheden gemaakt. Kan ik ook wat porties invriezen. Heb het geserveerd met gebakken krieltjes, en stoofpeertjes.
    Heerlijk.
    bedankt, arie

    februari 7, 2014
    Beantwoord
  40. arie zei:

    Klein vraagje achteraf; Wat betreft het binden, als ik porties wil invriezen, kan ik die dan beter NIET binden? Vraag me af of het na het ontdooien niet gaat schiften als je het wel doet.
    arie

    februari 7, 2014
    Beantwoord
  41. Groen zei:

    Er bestaat ook ALCOHOLVRIJE wijn, is misschien een tip voor geheelonthouders en zwangeren!!

    februari 8, 2014
    Beantwoord
  42. Diana zei:

    Hoi Wendy en Jeroen, Ik heb jullie recept afgelopen weekend gemaakt. Het was heerlijk!!
    Ik heb er zelf nog flink wat tijm aan toegevoegd dat vind ik persoonlijk erg lekker.
    Ik heb de luxe van een sudderoven in mijn fornuis en daar heeft het lekker een uurtje of 10 in gestaan. het was een succes dus ga jullie recept zeker nog heel vaak maken. Bedankt!

    februari 11, 2014
    Beantwoord
  43. melle zei:

    Hoi,
    Het recept ziet er lekker uit.

    Voor het binden van vleesstoof:
    Het vlees bloemen, dan bakken.

    En voor stoof is ontbijtkoek inderdaad erg lekker.. maar in dit geval kan een snee zacht wit brood ook prima. Of nog een heel klein beetje bloem roeren als de wijn in de pan zit.

    De maizena is niet nodig.

    Groetjes

    februari 11, 2014
    Beantwoord
  44. Cees zei:

    Hallo Wendy en Jeroen,

    Afgelopen december heerlijke boeuf bourguignon gegeten in een bistro in Parjs. Daarna heb ik het geprobeerd na te maken met Kerst met behulp van dit recept. Het was heerlijk en leek er erg op. Toch heb ik wel het vlees aangebraden met bloem. Dat vind ik voor de binding wel zo prettig. Ook een goeie tip van jullie om niet de goedkoopste wijn te nemen. Je proeft het echt wel, hoor. Ik heb ook een beetje geraspte schil van een sinaasappel toegevoegd en wat kruidnagel, dat maakt het net wat lichter in smaak. Goed recept!

    februari 25, 2014
    Beantwoord
  45. Vraagje???
    Hoe bewaar je dit gerecht
    Steeds weer in de koelkast, of kan het ook
    gewoon 3 dagen blijven staan buiten de koelkast?

    april 1, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Rudolf, wij bewaren het in de koelkast. Als we veel maken, doen we een deel in de vriezer. Buiten de koelkast bewaren heeft niet onze voorkeur ivm kans op bederf. Wendy & Jeroen

      april 3, 2014
      Beantwoord
  46. Dianne zei:

    Ben het nu aan het maken voor mijn ouders, die straks komen eten. En het ruikt hier heerlijk…..Bedankt voor het lekkere en duidelijke recept!

    april 10, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Eetsmakelijk. Hopelijk smullen je ouders ervan

      april 12, 2014
      Beantwoord
  47. Ik houd van lekker eten zei:

    Heel erg bedankt voor dit goddelijke recept en de uitstekende uitleg. Ik kom net terug uit het zonnige Frankrijk en wilde de sfeer bewaren door thuis een boeuf te maken. Had het nog nooit gemaakt, dus ik was benieuwd. Met jullie aanwijzingen is het heel goed gelukt. Het huis is gehuld in Franse geuren..Hmmm
    Vanavond gaan we het eten. Ik verheug mij er nu al op.

    mei 11, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      🙂 laat je goed smaken.

      mei 12, 2014
      Beantwoord
  48. Hendrik Reijmers zei:

    Beste Wendy en Jeroen,
    Jullie wijze van bereiden viel erg in de smaak.
    Goed recept, duidelijk omschreven, leuke foto’s erbij en heeeeeerlijk.

    Mijn dank.

    Hendrik Reijmers

    juni 4, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Hendrik, bedankt voor het compliment en fijn dat jullie er lekker van hebben genoten. Wendy & Jeroen

      juni 5, 2014
      Beantwoord
  49. Angela zei:

    Hallo Jeroen en Wendy,

    Vorige week voor het eerst dit recept gemaakt. Nog nooit eerder een stoofschotel gemaakt dus was benieuwd of dit ging lukken. Het was heerlijk, ook onze gasten vonden het lekker. Als toetje het bokkenpootjes ijs gemaakt. Mijn vader is geen ijsliefhebber, maar heeft 2 keer opgeschept. Die gaan we dus vaker maken!

    Groetjes Angela

    augustus 30, 2014
    Beantwoord
  50. Ans Bakermans zei:

    De pan staat te pruttelen en het ruikt heerlijk in mijn keuken. Het zal straks zeker smaken. Maar één opmerking! Bij de ingrediënten staat o.a. knoflook. Deze mis ik bij de beschrijving van het recept. Klopt dat?

    september 7, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Ans, fijn dat je keuken nu al lekker ruikt :-). Aan het begin van stap 2 snijden we de knoflook in grote stukken en doen ze in de saus.
      Jeroen

      september 14, 2014
      Beantwoord
  51. Tim zei:

    Wat heb jij dit leuk geschreven, en een heerlijk recept! Vooral die kwelling van die geuren heb je met je tekst leuk overgebracht! Vriendelijke groet!

    september 19, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ha Tim. Bedankt voor je mooie compliment. Dat maakt mijn dag helemaal goed. Jeroen

      september 21, 2014
      Beantwoord
  52. niels zei:

    nu had ik al de hoeveelheid zout verminderd omdat het mij ongezond veel leek, maar zelfs daarna vond ik het toch te zout. geen smaakversterker,maar een smaakkiller.

    moet er misschien zoutloos spek in en/of is er in de vertaling vanuit het orginele recept—bouillon naar bouillonblokje iets misgegaan?

    helaas gisteren tegen mijn eigen principes van het niet gebruiken van die verschrikkelijke bouillonblokjes gezondigd.

    september 22, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Niels,
      Als je gezout spek gebruikt zou ik zeker minder bouillon toevoegen. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat wij de laatste tijd ook steeds minder zout gebruiken en de laatste paar keer heb ik ook geen bouillonblokje meer gebruikt maar zelfgemaakte groentebouillon. Ik moet het recept daar nog op aanpassen. groet
      Jeroen

      september 24, 2014
      Beantwoord
  53. zei:

    Dag Wendy en Jeroen
    binnenkort moet ik een diner voor 18 personen organiseren.
    Als hoofdgerecht heb ik jullie boeuf gekozen. Bij het proefdraaien heb ik weinig maizena gebruikt(1 eetl) omdat ik las dat het bij gebruik de volgende dag dikker zou zijn. Dat was niet het geval. Kan ik de dag erna ook nog maizena toevoegen? Hoe kan ik zien wanneer het genoeg gebonden is voor gebruik de volgende dag?
    Met vriendelijke groet

    september 22, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Marjo,
      Leuk dat je het gaat maken voor een diner van 18 personen. We voelen ons vereerd. Ik zou bij het klaarmaken nog geen maizena toevoegen en de dag als je het gaat opeten pas binden, dat kan prima. veel succes. Jeroen

      september 24, 2014
      Beantwoord
  54. Edward Otter zei:

    Wendy & Jeroen
    Hartelijk dank voor al jullie recepten,
    maak de boeuf nu voor de 4keer maar gebruik nu meteen 5 kilo vlees en de nodige flessen wijn
    TOP gerecht !!!!!

    Met vriendelijke groet
    Edward & Anne

    oktober 9, 2014
    Beantwoord
  55. aniek zei:

    bedankt voor de duidelijke omschrijving en de foto’s 🙂 zo is het ook goed te maken door een 21 jarige student die bijna nooit in de keuken staat! over 2 uur is ie klaar… ben heel benieuwd haha.

    oktober 25, 2014
    Beantwoord
  56. Esmee zei:

    Hallo,
    Wat een duidelijk recept met handige foto’s.
    Morgen ga ik dit maken voor mijn vriend, hopelijk zal het ons smaken maar als ik alle reacties zo lees moet dat goed komen.

    oktober 29, 2014
    Beantwoord
  57. Femmy Duivenbode zei:

    Hallo, ik heb gisteren mogen genieten van jullie heerlijke recept, doordat een goede vriend dit voor mij had klaargemaakt! Het was perfect!! Mijn vriend vertelde wel dat hij meer spekjes had toegevoegd.

    november 8, 2014
    Beantwoord
  58. Mai zei:

    Dit recept ziet er heerlijk uit. Ik krijg zondag een vriendin te eten, en ga dit morgen alvast maken. Ik denk ook dat ik het bouillonblokje achterwege laat, ik kook vrijwel nooit met zout en mijn smaak en die van mijn kinderen is daar helemaal aan gewend. Voor het binden lijkt het me net zo handig om bloem te gebruiken na het aanbraden van het vlees.

    Nog over het toevoegen van wijn: door verhitting verdampt het grootste deel van de alcohol, maar niet geheel. Dus wanneer er kinderen mee- eten, of iemand die vanwege een alcoholprobleem medicatie gebruikt (refusal), dan kun je het beter achterwege laten. Mensen die refusal gebruiken (een antagonist) kunnen al op een kleine hoeveelheid alcohol een sterke reactie krijgen.

    december 12, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Mai. Bedankt voor het compliment en ik hoop dat het smaakt. We zijn benieuwd wat je vriendin er van vind. Ik moet bekennen dat wij ondertussen ook zijn geëvolueerd en het bouillonblokje achterwege laten. Ik moet het recept daar voor updaten.

      Bedankt wat betreft de aanvulling op de alcohol: wat wij ook wel eens doen is de wijn verhitten en dan de dampen aansteken, het schijnt dat er dan nog meer alcohol verdampt, maar ik ben geen expert op dat gebied. Voor onze Franse vrienden is het blijkbaar geen probleem om hun kinderen dit voor te zetten, maar beter het zekere voor het onzekere nemen en geen risico’s lopen met kinderen en mensen met medicatie. Succes. Jeroen

      december 13, 2014
      Beantwoord
  59. Gre Dijkhuis zei:

    Voor mij was tweede kerstdag nog een probleem maar nu niet meer, ik ga deze BB maken, hij lijkt me heerlijk.
    Verslag wordt derde kerstdag hier bekend gemaakt.

    december 20, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Gre,
      Dat is leuk om te horen. Succes en we horen wat jullie ervan vonden.
      Jeroen & Wendy

      december 20, 2014
      Beantwoord
  60. Gre Dijkhuis zei:

    Nou hij staat te sudderen!! En het ruikt inderdaad al heerlijk, buiten lopen mensen met de neus in de lucht haha, heb nu al trek, nou eerst maar even een broodje want anders halen we het niet…

    december 26, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Klinkt goed. Hoop dat hij net zo lekker smaakt als ruikt 🙂

      december 27, 2014
      Beantwoord
  61. Annelies zei:

    Bij een kop koffie geniet ik alvast van de heerlijke geur en neem genoeg tijd om het gerecht te laten garen. Vorig jaar met kerst hebben we ook al mogen genieten van dit heerlijke recept. Nu ook maar meteen weer een dubbele portie gemaakt????.
    Jullie hebben een mooie site met duidelijk omschreven heerlijke recepten en mooie foto’s.

    december 29, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Annelies. Wat een compliment dat jullie twee jaar achter elkaar dit recept maken. Slim om direct een dubbele portie te maken. En bedankt voor het compliment over onze site. Geniet van je koffie. Wendy & Jeroen

      december 29, 2014
      Beantwoord
  62. Wendela van Dijk zei:

    Hallo!
    Ik heb dit heerlijke recept iets dikker laten koken en er een ovenschotel met zuurkool en puree van gemaakt. De zuurkool had ik zachtjes laten pruttelen met wat komijn en jeneverbessen en natuurlijk de puree zelfgemaakt van in de schil voorgekookte aardappelen. (Gewoon gekookt met wat platgeslagen knoflook en een ietsie zeezout.). Heerlijk! Maar de bouef was natuurlijk t lekkerst! Bedankt!

    januari 8, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Wendela. Wat een goed idee om de boeuf te gebruiken in een zuurkoolschotel. Gaan wij ook een keer proberen. Groet Jeroen

      januari 10, 2015
      Beantwoord
  63. Peter zei:

    Beste Jeroen en Wendy,
    Gisten dit recept gemaakt en we hebben genoten!
    Dank hiervoor.

    januari 8, 2015
    Beantwoord
  64. Kees zei:

    Hai Jeroen en Wendy

    Ik heb de Bouf gemaakt om te proberen, werkelijk super gelukt en heerlijk van smaak.
    Mijn vrouw “Ans` leek het ook leuk en die heeft toen een dubbele hoeveelheid gemaakt, maar dat maakte dus ook niets uit, was weer gewoon helemaal op.
    Ga nu de de Coq au Vin eens maken, lijkt me ook super lekker.

    in ieder geval dank voor deze heerlijke recepten

    groetjes Ans en Kees

    januari 23, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Ans en Kees. We hebben hartelijk gelachen om jullie reactie 🙂

      Geniet van de coq au vin. We zijn benieuwd of die ook in 1x op gaat.
      Groet
      Wendy & Jeroen

      januari 23, 2015
      Beantwoord
  65. Ton van Gaalen zei:

    Heel vaak doe ik kruiden, zoals tijm of rozemarijn laurier voor in de stoofpot in een koffiefilter zakje. Deze niet ik dan dicht en het zakje gaat zo de stoofpot in. Heel makkelijk te verwijderen dus. De Boeuf Bourguignon staat nu in de oven op 120 C . Ruikt al heerlijk

    maart 24, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      hoi ton. Goede tip!

      april 2, 2015
      Beantwoord
  66. Ron zei:

    Het is geweldig lekker,heb het al een paar maal gemaakt.
    Bedankt heerlijk!!!
    Ron

    juni 18, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ha Ron, fijn om te horen! Heb je ook al eens de coq-au-vin geprobeerd? Nog zo’n heerlijke Franse klassieker.

      juni 20, 2015
      Beantwoord
  67. Ronald Meijer zei:

    Geweldig recept, fantastisch van smaak.
    Wilde ik gewoon laten weten.

    oktober 14, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Ronald. Wat leuk! Wij horen dat graag 🙂

      oktober 26, 2015
      Beantwoord
  68. Herry Beentjes zei:

    Jeroen, ik ga morgen beginnen met dit gerecht en laat je weten hoe of de familie hierop reageert.
    fijne dagen en tot later……
    Herry

    december 23, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      We zijn benieuwd. Alvast eetsmakelijk.

      december 23, 2015
      Beantwoord
  69. Sissi zei:

    Hey Jeroen

    De boef staat nu een uurtje op straks de groenten erbij, morgen komen de kinderen en kleinkinderen. We zijn heel benieuwd. Ruikt hier al heerlijk. We zijn van plan sperzieboontjes, peertjes, gekookte aardappels en krieltjes met knoflook en rozemarijn uit de oven erbij te serveren.
    Wat ze er van vonden volgt.

    december 25, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Sissi. Wat een geluk voor jullie kinderen en kleinkinderen 🙂 we zijn benieuwd wat ze er van vinden.

      december 25, 2015
      Beantwoord
  70. Fake zei:

    in één woord: HEERLIJK!!!

    december 27, 2015
    Beantwoord
  71. Sissi zei:

    We vonden het echt super lekker. Al wat recepten door gegeven. Zeker voor herhaling vatbaar.

    december 27, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dat is leuk om te horen!

      december 29, 2015
      Beantwoord
  72. Reinhard zei:

    Jeroen, Wendy,
    Gister een hele grote pan gemaakt volgens jullie recept voor een familie etentje. Vooraf niet helemaal zeker over moment toevoegen van de groenten aan de stoofpot. Aantal recepten op internet laten de groenten 3 uur mee sudderen. Ik heb strikt jullie recept gevolgd. En geweldig! De groenten hadden nog bite/ volop smaak! De boeuf viel zeer in de smaak; er werd mij om het recept gevraagd = compliment voor jullie!!

    januari 2, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Reinhard, daar worden wij nou blij van. Je hebt ze natuurlijk doorverwezen naar ons blog? 🙂 Thanks.

      januari 3, 2016
      Beantwoord
  73. Annelies zei:

    Wauw bedankt voor dit top recept! Ik had het nog nooit eerder gemaakt. Maar door de goede beschrijving en de foto’s is het super goed gelukt. Ze gaven het een tien!

    januari 10, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Kijk. Dat horen we graag!

      januari 15, 2016
      Beantwoord
  74. Ellen zei:

    Heerlijk!!!! En helemaal niet moeilijk. Heb wel de peentjes eerder toegevoegd en langer laten meestoeien. Anders vond ik ze te hard. hartelijk bedankt.

    februari 6, 2016
    Beantwoord
  75. Stefan zei:

    Hi Jeroen,

    Heerlijk genoten van jullie recept, ook met verse tijm smaakt hij lekker!

    Groet en bedankt,
    Stefan

    februari 8, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi stefan. Bedankt leuk om te horen. Misschien dat ik er volgende keer ook tijm bij doe. Jeroen

      februari 12, 2016
      Beantwoord
  76. Janny zei:

    Dit recept dan zonder wijn. Wat kan ik gebruiken als vervanging?

    februari 8, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Janny. Dat is een moeilijke vraag. Ik zou het niet direct weten. De wijn is in dit gerecht wel essentieel voor de smaak.

      februari 12, 2016
      Beantwoord
  77. Annet zei:

    Als je dit recept maakt met de helft van het vlees, moet dat dan ook 3 uur sudderen? Of zal het dan te droog worden?

    Groet,
    Annet

    februari 20, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Annet, ook met minder vlees zou ik het 3 uur laten sudderen. Maar let op: niet laten koken, daar wordt het droog van. Dus het vuur echt laag, de vloeistof mag net niet borrelen. succes Jeroen

      februari 20, 2016
      Beantwoord
  78. Annet zei:

    Veel dank, ik ga nu beginnen, ik laat het eindresultaat weten!

    februari 20, 2016
    Beantwoord
  79. Annet zei:

    Was erg lekker, ik heb alle ingrediënten gehalveerd (en 2 takjes rozemarijn toegevoegd), 3,5 uur sudderen is ook dan de benodigde suddertijd. Absoluut geen droge hap. Ik heb geen maizena gebruikt, mocht het soep zijn dan kun je het volgende doen: doe een extra theelepel tomatenpuree (even uitbakken om te ontzuren) erbij, licht zo nu en dan de deksel van de pan op om wat vocht te laten ontsnappen en voeg op het einde 3 plakjes ontbijtkoek toe (in blokjes gesneden, zonder de randjes). Voor degene die het te zout vond: er zijn zoutloze bouillonblokjes te koop, gewoon in de supermarkt (vaak in het ‘speciaal voedsel’ schap). Of maak je eigen bouillon (helemaal niet moeilijk!).

    Er stond ook een opmerking over iemand die het had gemaakt en het een droge hap vond (kan ik nu niet meer terug vinden): dat ligt waarschijnlijk aan het vlees. De riblappen moeten wel lekker vettig zijn, zo niet, dan moet je het echt korter laten sudderen. Let op: ook als je het bij de slager haalt is het vlees niet altijd wat het moet zijn. Je kunt zelf zien of het lekker vet is en bij het snijden van het vlees, weersta het verlangen om de ‘randjes’ er vanaf te snijden!

    februari 21, 2016
    Beantwoord
  80. Frans zei:

    Op 20 december 2013 aangegeven dat ik dit recept ging maken en tot mijn schande
    nooit laten weten hoe ik het vond.
    Morgen maak ik het voor de zoveelste keer en laat jullie hierbij weten dat het een heerlijk
    recept is en doet mij alweer denken aan de vakantie als je de geuren ruikt.
    Ik verwerk er tegenwoordig wel wat kleine stukjes aardappel in.

    Groet,
    Frans

    maart 3, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Frans, nou, wat leuk dat je ons dat alsnog laat weten en fijn dat je het vaak maakt. Het is je vergeven dat het zo lang heeft geduurd 🙂

      maart 5, 2016
      Beantwoord
  81. annelies zei:

    Helaas woont hier een persoon waar geen wortel bij naar binnen te proppen is kun je de wortel voor een andere groenten vervangen? Sperciebonene vallen ook niet in de smaak

    maart 28, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi annelies. Ik zou de wortel dan minder klein snijden. Ze er wel bij doen maar ze er voor het opdienen uithalen. 🙂

      maart 29, 2016
      Beantwoord
      • annelies zei:

        dat zal ik eens proberen dank je voor jouw reactie

        maart 29, 2016
        Beantwoord
  82. Ruurd zei:

    Ik heb dit recept toegepast voor een groep van 15 personen. Onbeschrijfelijk succes. Bedankt

    augustus 1, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Ruurd, dat horen wij graag! thanks.

      augustus 20, 2016
      Beantwoord
  83. Marja van de Graaf zei:

    Hoi Jeroen, de beef staat nu te pruttelen in de pan, ik heb vast voorgeproefd………. jammie. Ik serveer het met witte rijst (op verzoek) en stokbrood. Ben benieuwd wat ze ervan vinden.
    Groetjes, Marja

    oktober 4, 2016
    Beantwoord
  84. Bart en Betty zei:

    Hallo Wendy en Jeroen,

    Zaterdag jullie recept gemaakt en zondag met vrienden gegeten. Waanzinnig lekker!!!
    Dank je wel. Wij gaan verder neuzen op jullie site, daar staat vast meer lekkers op.

    Groet, Bart en Betty.

    oktober 17, 2016
    Beantwoord
  85. Bram zei:

    Gerecht volgens jullie recept nu opstaan in de crockpot. Misde alleen de zilveruitjes en tijm. Zal nog laten weten of het een succes was en waar ik eventueel nog meer afweek

    november 19, 2016
    Beantwoord
    • Bram zei:

      Iedereen vond het super. Recept is voor de Crockpot geschikt gebleken. Totaal 8 uur opgestaan. Alle ingredienten er in 1 keer ingedaan na eerst het vlees, spek en uien apart te hebben aangebraden. Een volgende keer zou ik voor de bereiding in de crockpot de helf minder water proberen, maar voor de rest incl. toevoeging van de zilveruitjes en tuim, is het recept een blijvertje.

      november 20, 2016
      Beantwoord
      • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
        Jeroen zei:

        Ha bram. Wat een goed experiment. Mooi dat het bevallen Is. Tijm ga ik ook nog een keer proberen. Zilveruitjes zijn wij zelf niet zo gek van, dus laten We die er altijd uit. Ik kende de term crockpot niet. Weer wat geleerd. Leuk.

        november 21, 2016
        Beantwoord
  86. Mart zei:

    Beste Jeroen en Wendy,

    Fijn en duidelijk recept. Het staat nu op het vuur en het ruikt nu al goed. Dank.

    Mart

    december 11, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      mooi. hopelijk smaakt het zo lekker als het ruikt

      december 11, 2016
      Beantwoord
  87. Dorien Thijssen zei:

    Mijn dochter heeft dit recept gemaakt ,was overheerlijk.
    Zelfs de kleinkinderen van 10 en 12 jaar likte hun borden at dat er maar niks op bleef zitten.
    Nu ga ik het maken voor mijn gasten met Kerst,ik hoop dat het ook zo ’n succes word
    Gr Dorien

    december 17, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Beste Dorien. Wat leuk om te horen. Hier worden wij blij van. Succes met kerst! groet Jeroen & Wendy

      december 17, 2016
      Beantwoord
  88. Paulien de Kovel zei:

    Vandaag de boeuf bourguignon gemaakt. Morgen krijgen we gasten en dan smaakt hij waarschijnlijk nog lekkerder.
    Dank je wel voor dit heerlijke recept.

    december 22, 2016
    Beantwoord
  89. Bep Kroeze-Evertse zei:

    Ik heb dit recept al meerdere keren gemaakt, maar altijd dubbele hoeveelheid. Ik gebruik wat minder vocht, zowel wijn als bouillon, vond het teveel in jullie recept. En ook ik voeg, tegelijk met de champignons, zilveruitjes toe, zo aten wij het “vroeger”. Erbij zijn doperwtjes ook erg lekker, en laatst met aardappel-knolselderijpuree: heerlijke combinatie. Gebakken krieltjes ook lekker.

    december 23, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Wat leuk om te horen dat je ons recept al vaker hebt gemaakt. Ik denk dat wij heel erg veel van de saus houden. En als ik het maak denk ik achteraf ook altijd “had ik maar meer gemaakt”

      december 24, 2016
      Beantwoord
  90. Astrid Wiggers zei:

    Heb dit recept met kerst gemaakt. Wij hadden een week daarvoor een grote gietijzeren pan aangeschaft. Perfect voor dit gerecht. Heb de dubbele hoeveelheid gemaakt en de pan was goed gevuld! Onze gasten waren blij verrast en vonden het heerlijk!
    Maken we zeker nog een keer!
    Wil jullie komplimenteren met deze site , overzichtelijk en zeer duidelijk

    december 28, 2016
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Beste Astrid,
      Bedankt voor het mooie compliment.
      Hier in huize Goddelijke-recepten hebben we het geluk dat Jeroen afgelopen week ook een dubbele portie heeft gemaakt. Daar genieten we zeer binnenkort nog twee keer van.

      Groeten,
      Wendy

      december 30, 2016
      Beantwoord
  91. Frans zei:

    wat een prachtig gerecht en mooi beschreven bereidingswijze. Ik heb hem gemaakt voor oudjaarsavond en ga hem zo delen met tafelgenoten. Voor het vlees heb ik wagyu riblappen gebruikt. Ik weet zeker dat hij goed gaat bevallen.

    december 31, 2016
    Beantwoord
  92. Ineke zei:

    Deze boeuf bourguignon is fantastisch in de smaak gevallen bij ons en onze gasten. Traditioneel opgediend met zelfgemaakte aardappelpuree en verse stoofpeertjes. De volgende keer wil ik het in de ovenklaarmaken. Wat is je advies met betrekking tot oventemperatuur en hoe lang laat in de pan in de oven staan?

    januari 7, 2017
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hoi Ineke. Wat fijn dat het in de smaak is gevallen bij jullie gasten! Ik zou de oven dan op 70 of 80 graden zetten. In ieder geval niet hoger dan 100 graden. En dan gewoon dezelfde tijd als je het op het vuur zet. groet Jeroen

      januari 7, 2017
      Beantwoord
  93. Arend Blazer zei:

    Beste Jeroen,
    Maak deze topper nu voor de tweede keer binnen 14 dagen, en ook nu weer een groot feest, bak er morgen een heerlijke focaccia met wat rozemarijn bij , schenk de glazen vol en geniet.
    En zoals Loesje al zei, “Geniet maar nooit met mate”

    maart 3, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Heerlijk om te horen!

      maart 3, 2017
      Beantwoord
  94. Reka zei:

    Wat een heerlijk recept. Na de eerste helft van het recept heb ik alle ingredienten in een Hongaarse aardewerken pot gedaan en in de oven langzaam laten garen op 120 graden. Ook nog wat rode paprika en paprikapoeder bij gedaan. Heerlijk!

    maart 18, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      wat een goede tweaks om hem een eigen karakter te geven. Heerlijk!

      maart 19, 2017
      Beantwoord
  95. Joop Blokker zei:

    BOEUF BOURGUIGNON

    Onze goede vriend Louis-Jean – god hebbe zijn ziel – nam ons vele jaren achtereen mee naar zijn vader, die na een werkzaam leven in Parijs was terug gegaan naar het familiehuis bij Souillac aan de Dordogne. Er was een wijngaard bij het huis en héél toevallig was het altijd tijd om de druiven te plukken als wij er in september/oktober waren. Natuurlijk waren wij bereid om onze ruggen te breken bij de wijnoogst – de Vendange – het stuk voor stuk met de hand knippen van de trossen en het vullen en sjouwen van de zware houten manden naar de verzamelplaats, want de beloning was rijk…
    Terwijl wij, de familie en de buren ons in het zweet werkten kookte de vrouw des huizes en de oma’s het diner. O mijn god… onvergetelijk. Het water loopt me nog in de mond. Eén van de onderdelen van het copieuse maal was – na de fois gras en pâté entrées (waarvan ik altijd maar een miniem stukje van nam, anders kon je het schudden om er ook nog maar één hap van het hoofdgerecht, laat staan het dessert in te krijgen) – de geurige, hemelse, eenvoudige doch voedzame Boeuf Bourguignon.
    Al deze herinneringen kwamen boven toen ik bij toeval op de blog van Wendy & Jeroen terecht kwam. Helder en duidelijk en met veel foto’s vertellen zij hoe ze een BB leerden maken tijdens een kookvakantie in Frankrijk… Jongens ik kan niet wachten om het te proberen… want zeilen maakt hongerig.

    juli 16, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Joop. Wat een hartverwarmende reactie. Daar worden we blij van.

      augustus 3, 2017
      Beantwoord
  96. Maurits Hoefnagels zei:

    Met de ervaring van het bakken van een eitje aan de slag gegaan met het recept en de gerust stellende woorden van mijn echtgenote ( “je kan het” ) aan de slag gegaan. Hartstikke goed uitgelegd en heel handig die foto’s!
    Resultaat is verbluffend: die geuren en smaken: wow! Dit ga ik voor de hele familie maken met Kerst! Dank jullie wel voor dit mooie recept EN voor al die andere recepten waar ik mij – niet overmoedig hoor – ook aan ga wagen ! Hartelijke groet, Maurits

    september 20, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Beste Maurits, wat een hartverwarmende reactie! Ik zou zeker zeggen, waag je vol goede moed aan de andere recepten. Er zal er vast wel eens mislukken, maar laat je daar niet door afschrikken. Bij ons gaat er ook regelmatig wat mis, maar dat vertellen we natuurljk nooit bij 😉 Veel kookplezier!

      september 20, 2017
      Beantwoord
      • Maurits Hoefnagels zei:

        Top Jeroen , voor dit hart onder riem. Ben niet bang hoor voor de mislukkingen die er zeker 😉 gaan komen..Succes met jullie wel heel prettige blog, recepten en heel.positieve en plezierige toon van publiceren en reageren!

        september 21, 2017
        Beantwoord
  97. Maurits Hoefnagels zei:

    Sorry. In vorige bericht staat ‘ niet bedankt’ . Moet zijn ‘ niet bang”. Het vraagteken is een knipoog-smily.

    september 21, 2017
    Beantwoord
  98. Deborah zei:

    Bedankt voor jullie geweldig lekkere recept. Het was de eerste keer een grote hit. Ik wil hem snel weer maken maar dan voor een ander gezelschap. Een persoon hiervan is allergisch voor bleekselderij. Heb je een suggestie waar ik de bleekselderij mee kan vervangen.

    Alvast bedankt!

    Hartelijke groet,
    Deborah

    oktober 23, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Deborah,
      Bedankt voor het compliment. De eerste optie is het gewoon weglaten. De tweede optie is het vervangen door bladselderij (wel checken of dat mag). Als dat niet mag kun je wat lavas (magiplant) gebruiken. Andere suggesties die je veel leest is om venkel toe te voegen. Dat zou ik zelf niet doen, die smaak wijkt teveel af van het gerecht. Succes! Jeroen

      oktober 27, 2017
      Beantwoord
  99. Arend zei:

    Het moest er nu eindelijk van komen, al zeker vier maal dit geweldige recept gemaakt en alle keren een groot succes en dan geen berichtje hoe lekker het was.
    Dat kan niet!!!
    Bij deze een groot compliment, heerlijk!!!

    november 22, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ha Arend. Bedankt voor je bericht. Beter laat dan nooit. En goed om te horen dat jullie regelmatig van dit recept genieten! daar doen we het voor.

      december 26, 2017
      Beantwoord
  100. Peter zei:

    Wendy en Jeroen,

    hartelijk dank voorzet geweldige recept voor Boeuf bourguignon.

    Gisteren een hoeveelheid gemaakt voor 6 personen ( we waren met z’n vieren), maar ik heb het advies om ” iets” meer te maken voor de volgende dag heel serieus genomen en alle hoeveelheden een beetje bijgesteld naar boven.

    Complimenten voor dit heerlijke recept en de duidelijke manier van stap voor stap uitleggen met foto’s erbij. Dat werkt heel erg handig.

    Vandaag eten we dus weer Boeuf bourguignon en omdat het nu winter is denken we er over om er lekker verse spruitjes bij te serveren. Ik zal de ervaringen hiermee zeker even delen met jullie.

    Met hartelijke groet,

    Peter

    december 30, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Altijd fijn om een extra portie te hebben voor een andere keer. Bedankt voor het compliment.

      januari 15, 2018
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *