Onze culinaire vakantie in 2012 werd zowel een uitstapje naar de Franse keuken, als een ‘hoogtestage’ voor Jeroen ter voorbereiding op de Alpe d’HuZes; ’s lands grootste fietsevenement ten behoeve van de strijd tegen kanker. We logeerden in de gîte Le Mas Perché in het kleine, afgelegen dorpje Carnoulès in Parc National des Cévennes. Het landschap is groen, ruw en ongeschonden. Werkelijk een prachtig natuurgebied. Het is een middelgebergte, met als hoogste toppen de Mont Lozère (1700 m) en de Mont Aigoual (1565 m). Op de top van de laatste lag nog sneeuw toen Jeroen er -in april- tijdens een bescheiden trainingsrondje van 145 kilometer een snelle-jelle-pauze hield…
Inspiratie opdoen
Een culinaire week in Frankrijk vraagt om een onderzoekje naar Franse klassiekers. De eerste klassieker was snel bepaald omdat Jeroen altijd al een keer Boeuf Bourguignon wilde maken. De tweede klassieker ontdekten we via de tip van collega Menno. Hij wees mij op het bestaan van Auguste Escoffier, een beroemde Franse chefkok en de grondlegger van de moderne Franse keuken. Een van zijn bekende recepten -in de categorie onvergetelijke desserts- is de Crêpes Suzette. Een onderzoekje leidde ons ook nog naar een recept van een moderne Franse chef Raymond Blanc; Coq au vin.
Locatie Le Mas Perché
Het is geen straf om een week te gast te zijn bij Yves en Adeline Collette. Het zijn bijzonder vriendelijke Fransen, ze spreken goed Engels en ze onderhouden hun 17e eeuwse gîte met veel aandacht. Bovenal heeft ‘de Bergerie’ een keuken waar je u tegen zegt! Niet onprettig tijdens een culinaire vakantie. Het dorpje Carnoulès ligt op 20 minuutjes heuvel op van Ales, een mijnstadje dat goed kan voorzien in boodschappen voor een culinaire week. Er zijn diverse grote supermarkten en iedere dag is wel ergens een lokale markt voor verse ingrediënten. Onze tip: bezoek de grote markthal in het centrum van de stad aan de Rue de la République. Je vindt er allerlei stalletjes met verse producten: vlees, vis, groenten, fruit, kaas, wijn, noten, worst, gedroogde vruchten, olijfolie, enz. Vergeet ook niet als je daar bent om overheerlijk vers brood te kopen bij het meneertje van het broodstalletje: Le Petit Atelier. We gingen er regelmatig voor terug, zo lekker was het.
Het was opnieuw een heerlijke ervaring om een week intensief te kokkerellen en te proeven. Dit keer zelfs nog ietsje specialer dan de culinaire week op La Palma, omdat we zoveel ruimte hadden in onze oude gîte, dat we dierbare vrienden uit Nîmes konden uitnodigen om te komen proeven én logeren.
Au revoir,
Jeroen en Wendy
Ben jij de eerste die reageert?