Welk meel gebruik je voor verse pasta?

Er is op internet veel discussie over welk meel je kunt gebruiken. Volgens mij is het afhankelijk van voorkeuren, beschikbaarheid, budget en hoe ‘Italiaans’ je wil gaan.

Dit zijn je opties:

Bloem
Bloem kun je gewoon bij elke supermarkt kopen. Deze bloem is niet duur maar bevat minder gluten dan eigenlijk nodig zijn om de pasta elastisch te maken. Ik heb het eerder wel gebruikt en het gaat op zich wel goed.

Durum meel
Durum meel is de beste keuze voor het maken van pastadeeg. Dit meel is gemaakt van durum tarwe. Dit is een harde tarwe en het meel geeft een grovere structuur aan de pasta. Durum tarwe heeft een hoog gehalte aan gluten en eiwit. Het is niet in alle supermarkten te koop maar wel bij de jumbo en bij italiaanse speciaal zaken. Je kunt het misschien ook bij een Turkse bakker kopen, vraag om zijn fijnste mailing.
Let bij het kopen op of deze opdruk op de verpakking staat: semola di grano duro of Semola rimacinata di grano duro (deze laatste is fijner, want rimacinata betekent opnieuw gemalen)

Typo 00
Typo 00 meel is heel fijn en veel elastischer dan durum tarwe en gemaakt van zachte tarwe. De ene website schrijft dat je pasta ‘snotterig’ wordt, de andere website schrijft dat het ideaal is voor verse pasta. Waarschijnlijk kun je het het beste zelf proberen. Echter is dit meel moeilijker verkrijgbaar en duurder.
Opdruk op de verpakking: Farina di grano tenero – tipo doppio zero

Wij gebruiken altijd dit Durum meel:

Durum tarwemeel voor pasta
Durum tarwemeel voor pasta

Je kunt op de websites hieronder nog veel meer lezen, of je kunt aan de slag en zelf pasta maken.

2 reacties

 1. Cees zei:

  Maar mocht je niet aan de harde bloem kunnen komen………euroshopper bloem van de appie en een beetje extra olijfolie ????maakt het ook best wel een beetje Italiaans ????en smaakt ook goed!

  juli 10, 2013
  Beantwoord
 2. Cees zei:

  Aanvullend… De icoontjes veranderen in ????
  😉

  juli 10, 2013
  Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *