Een recept voor Argentijnse chimichurri.
Sinds wij 2 jaar geleden de Argentijnse Tango hebben ontdekt sparen we alvast voor een culinaire dansweek in Argentinië. Ondertussen zijn we vanuit Nederland extra gespitst op de Argentijnse keuken. Een recept in de categorie ‘sabroso’ en ‘deseable’: chimichurri. Een basisrecept voor op iedere Argentijnse eettafel. In Argentinië houden ze heel erg van (rund)vlees, het liefst van de bbq of grill en dat wordt altijd vergezeld door chimichurri. Elk gezin en elke kok heeft zijn eigen versie. Dat is mooi, want dan kun jij er dus ook je eigen draai aan geven. Chimichurri komt het beste tot zijn recht als het al een dagje heeft gestaan, maak hem dus bij voorkeur een dag eerder.
Chimichurri is een licht zure, beetje pittige saus en is echt een toevoeging aan een biefstuk, entrecote of bavette die van de bbq komt. Hieronder vind je onze versie, onlangs nog goedgekeurd door een groep van 24 tangodansers.
Ingrediënten chimichurri
Voor 6 personen als bijgerecht
- 1 tomaat
- bos bladpeterselie
- 1 rode ui
- 4 tenen knoflook
- rode peper
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel komijnpoeder
- olijfolie
- rode wijnazijn
- peper & zout
Download onze inkooplijst chimichurri
De chimichurri maken
Stap 1: De ingrediënten snijden
Snijd de tomaat, bladpeterselie, rode ui, knoflook en rode peper fijn. Hoe fijner alles gesneden is hoe lekkerder de saus, voorkom dus dat er “grote” stukken in je saus komen. Doe alle gesneden ingrediënten in een kom.
Stap 2: De saus maken
Voeg achtereenvolgens een scheut olie, een scheut azijn, de theelepel gedroogde oregano en de theelepel komijnpoeder toe. Voeg peper en zout toe en roer alles goed door elkaar.
Is alles geroerd, voeg dan zoveel olijfolie toe tot alle ingrediënten onder de olie staat. Er ontstaat een beetje lobbige saus. Proef een beetje en voeg nog een laatste scheutje azijn toe als je hem nog wat meer bite wil geven.
Opdienen
De chimichurri past heel goed bij vlees van de bbq. De saus is in een afgedekte pot nog een paar dagen houdbaar in de koelkast.
Eet u smakelijk!
Wij aten chimichurri met een bij dry-aged cote de boeuf van slagerij Peter Jan van den Broek uit de Reinkenstraat in Den Haag.
Wendy & Jeroen
klinkt lekker! bedien me er altijd rijkelijk van in de diverse argentijnse steakhouses.. gaan we een keertje proberen!
Ha Joost. Het is ook heel lekker bij aardappels, voor de vegetariers onder ons 🙂 Jeroen
De chimichurri gemaakt voor bij de picanha. Het zuur van de rode wijnazijn is verrassend. Zuurdesembrood hebben wij erbij gegeten om zo ook te genieten van de vleesssappen.
Het was heerlijk bij de entrecote en bij de gepofte aardappelen!
Dag!
Favoriet!!
En wat fijn dat jullie alles zelf fijn snijden ipv keukenmachine: dan wordt het zo’n teleurstlling! Dit is de mooie versie.
O, en dat op een lappie beest, broodje erbij, een groene salade. Fles stevige rode wijn los! Dan kan je avond niet meer stuk.
Complimenten voor de manier waarop jullie je blog vorm geven. Mooi!
Dag!
Prakkie kookblog
http://prakkie.wordpress.com/
Dag, Prakkie kookblog 🙂
bedankt voor het mooie commentaar.
Wendy & Jeroen
Sinds we verslaafd zijn aan Argentinië gaat er geen gelegenheid voorbij om een heerlijk stuk Argentijns vlees te BBQen. Dit jaar zelfs op het Kerstmenu. Jullie recept voor de Chimichurri erbij maakt het helemaal af.
Sandra
Wow, lekker! Bij al het geroosterde vlees maak ik de laatste tijd deze saus. Echt erg lekker. Binnenkort maar eens een beetje experimenteren met meer of andere ingrediënten…
Hee bedankt hiervoor, ik zoek al een tijd naar een ECHT GOED recept voor Chimichurri. Deze gisteren gemaakt en een groot succes. Ik ga hem bewaren!
Ik heb deze saus in Miami leren kennen een paar maanden terug en sindsdien een vaste waarde op elke BBQ!
Ik maak mijn saus met dezelfde ingrediënten maar bij mij gaat het even door de blender. Dikwijls laat ik het vlees ook al effe marineren in de chimi churri.
ps: mooi uitgelegd trouwens en met telkens een knappe fotoreeks.
Hartelijk dank voor het compliment Kristof.
Wellicht gaan we het ook een keer met de blender proberen. 🙂
Gisteren gemaakt, fantastisch lekker!
Tja wat moet ik zeggen, top, topper ,uitstekend weet het niet , wat ik wel weet dat ze nu torenhoog tegen mij op kijken. Van de BBQ Picanha met chimichurrisaus , en maïskolven.
Zusje, broertje en schoonzus waren proefkonijn.
Hoi Sake, Wat leuk om te horen. Misschien kun je je zusje, broertje en schoonzus wijzen op ons blog en ze een kans geven jou te verbazen met een van onze andere recepten 🙂
Leuk en lekker recept , heb er zelf een bosje koriander en een theelepel chilipoeder (niet de peper !) bijgedaan .
Een hele goede basis om er zelf je eigen twist aan te geven.
Was heerlijk bij een picanha (staartstuk) met gepofte aardappelen en een frisse salade met stokbrood.
Dank je wel voor het recept !!
Hoi Bob, bedankt voor het compliment en leuk dat je er je eigen twist aan hebt gegeven, daar is chimichurri volgens ons perfect voor. Ik heb ook nog een staartstuk in de vriezer liggen, dus die gaan we denk ik ook eten met chimichurri. Jeroen
Net gemaakt en heerlijke chimichurri geworden! Morgen bij de ossehaaspuntjes serveren. hierbij gestoofde peertjes en gewokte spruiten. Nu al trek…
Hi Dustin. Leuk om te horen!
Dit recept lijkt me erg lekker voor bij entrocote of rib-eye met gebakken aardappeltjes. Maar wat voor groente is er lekker bij? Sperziebonen eten we al vaak, dus dat is niet zo origineel meer.. Wat zou nog meer kunnen?
Hoi Dorine, dit is zeker lekker bij een goeie steak met gebakken aardappels. En ja, wij doen er ook vaak sperziebonen bij. Ik denk dat gekarameliseerde witlof er ook lekker bij is. Daar hebben we alleen geen receptje van. Jeroen
Groene asperges met een likje olijfolie even grillen op de bbq naast je vlees…..
Hoi Wendy en Jeroen,
Ik heb al een aantal Chimichurri recepten uitgeprobeerd maar was eigenlijk nog niet tevreden. Maar gelukkig kwam ik deze tegen. Op de BBQ een heerlijke Bavette klaargemaakt en geserveerd met dit recept. Super zag alleen maar blije gezichten bij onze eters. Deze blijft op mijn lijstje staan.
Complimenten voor de site en de manier waarop jullie de recepten uitwerken. Klein minpuntje van de website is dat er geen zoekfunctie te vinden is, zou het leven van een bezoeker een stukje eenvoudiger maken.
Verder vooral zo door gaan. Thx
Hoi Hugo. Thanks. Fijn compliment. Zoekfunctie zal ik op de wensenlijst zetten. Bedankt voor de tip
Heb dit recept nu voor de tweede maal gemaakt.
We zijn zéker enthousiast geworden.
Mooie blog site ook, complimenten!
Hi Tony. Wat leuk om te horen. En bedankt voor het compliment.
Hallo Jeroen, Wendy ook,
Gaan de zaadjes van het rode pepertje er ook in?
Groet, Hans
Hoi Hans. Daar wordt het extra pittig van. Doe ik meestal niet. Maar als je van scherp houdt kun je de pitjes er ook door doen.
Hoi “Droogkokers” ,
Gisteravond voor de 2e keer jullie recept voor de Chimichurri gemaakt.
Verrukkelijk beide keren.
Ik maak de saus een dag voorafgaand aan de consumptie en telkens een dubbele portie. De overgebleven helft in een ijsblokjes bakje in de diepvries. Ideaal als je een keertje een beetje Chimichurri bij je stukje vlees of aardappel wilt.
De saus behoud absoluut z’n smaak, die lijkt zelfs nog iets verder doorgetrokken.
Dank voor jullie recept.
Dank geert. En, goed idee om ze in ijsblokjes te bewaren. Wij hebben meestal teveel.
Dit blijft mijn favoriete recept! Ik maak het regelmatig en iedereen is enthousiast! Ik krijg zondag weer eters over de vloer maar wilde eigenlijk donderdag al de chimichurri klaarmaken. Blijft deze goed tot zondag als ik hem donderdagavond klaarmaak?
Hi Amber, wat leuk dat die je favoriete recept is. een hele eer.
Reactie is een beetje laat, want die zondagavond waar je het over hebt is al lang geweest. Is het gelukt? Ik denk dat het moet kunnen, 4 dagen bewaren in de koelkast.
Sneetjes stokbrood royaal besmeerd met chimichurrie, daar bovenop een reep kaas.
In een voorverwarmde oven van 175 gr. knapperig laten worden, ongeveer 5 a 6 minuten. De kaas is dan gesmolten op de chimichurrie. Heerlijke hapjes bij een kop soep of een wijntje.
Eet smakelijk !
Ongeveer 25 jaar geleden had ik voor het eerst in een Argentijns restaurant kennis gemaakt met chimicchurrisaus. Ik en mijn zus waren er weg van. Het was in Düsseldorf tijdens een kerstmarkt. We kregen ieder een potje saus mee! Gratis en met de complimenten van het restaurant. Zo aardig . Nu heb ik dit recept nagemaakt en ik beleef weer dezelfde smaak van toen ! Heerlijk!!
Hi Ans, wat fijn dat je deze herinnering kunt ophalen met dit recept!
Vervolg van ans: heerlijk recept dit, ook heel erg lekker met dorito chips om te dippen !
Zaterdag luxe BBQ met kilo’s aan heerlijk vlees als cote de Bouef, Tomahawks en nog meer. Op verzoek ga ik chimichurri maken en jullie recept lijkt me de beste. We gaan het meemaken!
Klinkt goed Nik. We zijn benieuwd of het gelukt is.
Top smaak! Niks meer aan doen.
Vandaag aan de hand van dit recept gemaakt en er ook nog 15 gram verse oregano aan toegevoegd. Lekker, maar persoonlijk vind ik de komijnpoeder net wat te overheersend (en ik heb zelfs maar een halve theelepel gebruikt). Dank voor het recept in ieder geval, dit is de variant die ik als basis ga gebruiken.
fijn Arie dat het bevalt. En altijd goed om je eigen draai eraan te geven.
Ondanks dat ik een erg fanatieke hobbykok ben, was het er nog nooit van gekomen om chimichurry te maken.
Vandaag dus voor het eerst een ik heb jullie recept gehanteerd (ik ben alleen wat royaler met de oregano en rode peper geweest).
Resultaat was heerlijk, mijn complimenten ??
Hoi Paul, wat fijn om te horen! We genieten er zelf ook elke keer weer van.
Ondanks dat ik geen keuken prins ben hebben we allemaal onze vingers erbij afgelikt.
Wij hebben dit gegeten met.
Hangop, gepofte zoete aardappel en een mooi stukje biefstuk
Hi Patrick. Dat vinden we leuk om te horen. Precies waarom we zo ons best doen om heldere recepten te schrijven. Iedereen kan een keuken prins zijn.
Vandaag gemaakt bij de mosselen die zo van de BBQ kwamen. Erg lekker. Deze houden we erin en volgende keer bij een mooi stukje vlees proberen, want we hebben nog wat over gehouden..
Leuk Remco, om te horen dat het ook bij Mosselen kan.
Hij is lekker. Tip voor de mensen die niet van deze wat grovere ChimmiChurri houden…zet heel kort (5 – 10 sec) de staafmixer erop en maak het de avond of ochtend voor je je vlees gaat serveren. Alle smaken gaan dan goed mixen waardoor deze nog lekkerder smaakt.
En een halve peper kan ook 😉
goeie tip! dank je.
Hallo Jeroen; ik ga dit weekend de saus maken en serveren bij ribey, mijn vraag is,serveer je de saus koud,op kamertemperatuur of warm?
Trouwens, een duidelijk en helder recept, dank daarvoor.
Wij eten hem altijd koud