Argentijnse Chimichurri

Een recept voor Argentijnse chimichurri.

Sinds wij 2 jaar geleden de Argentijnse Tango hebben ontdekt sparen we alvast voor een culinaire dansweek in Argentinië. Ondertussen zijn we vanuit Nederland extra gespitst op de Argentijnse keuken. Een recept in de categorie ‘sabroso’ en ‘deseable’: chimichurri. Een basisrecept voor op iedere Argentijnse eettafel. In Argentinië houden ze heel erg van (rund)vlees, het liefst van de bbq of grill en dat wordt altijd vergezeld door chimichurri. Elk gezin en elke kok heeft zijn eigen versie. Dat is mooi, want dan kun jij er dus ook je eigen draai aan geven. Chimichurri komt het beste tot zijn recht als het al een dagje heeft gestaan, maak hem dus bij voorkeur een dag eerder.

Chimichurri is een licht zure, beetje pittige saus en is echt een toevoeging aan een biefstuk, entrecote of bavette die van de bbq komt. Hieronder vind je onze versie, onlangs nog goedgekeurd door een groep van 24 tangodansers.

Ingrediënten chimichurri

Ingrediënten Argentijnse Chimichurri
Ingrediënten Argentijnse Chimichurri

Voor 6 personen als bijgerecht

  • 1 tomaat
  • bos bladpeterselie
  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • rode peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • olijfolie
  • rode wijnazijn
  • peper & zout

Download onze inkooplijst chimichurri

De chimichurri maken

Stap 1: De ingrediënten snijden

Snijd de tomaat, bladpeterselie, rode ui, knoflook en rode peper fijn. Hoe fijner alles gesneden is hoe lekkerder de saus, voorkom dus dat er “grote” stukken in je saus komen. Doe alle gesneden ingrediënten in een kom.

Leg tomaat, peterselie, ui, knoflook en peper klaar
Leg tomaat, peterselie, ui, knoflook en peper klaar
Snijd alle ingrediënten heel klein
Snijd alle ingrediënten heel klein
Doe alles in een kom
Doe alles in een kom

Stap 2: De saus maken

Voeg achtereenvolgens een scheut olie, een scheut azijn, de theelepel gedroogde oregano en de theelepel komijnpoeder toe. Voeg peper en zout toe en roer alles goed door elkaar.
Is alles geroerd, voeg dan zoveel olijfolie toe tot alle ingrediënten onder de olie staat. Er ontstaat een beetje lobbige saus. Proef een beetje en voeg nog een laatste scheutje azijn toe als je hem nog wat meer bite wil geven.

Voeg een scheut olijfolie toe
Voeg een scheut olijfolie toe
Voeg een scheut azijn toe
Voeg een scheut azijn toe
Voeg een theelepel oregano toe
Voeg een theelepel oregano toe
Voeg een theelepel komijn toe
Voeg een theelepel komijn toe
Voeg peper toe
Voeg peper toe
Voeg zout toe
Voeg zout toe
Roer alles goed door elkaar
Roer alles goed door elkaar
Voeg zoveel olie toe...
Voeg zoveel olie toe...
...tot alles net onder staat
...tot alles net onder staat

Opdienen

De chimichurri past heel goed bij vlees van de bbq. De saus is in een afgedekte pot nog een paar dagen houdbaar in de koelkast.

Doe de chimichurri in een pot
Doe de chimichurri in een pot
In een afgesloten pot een paar dagen houdbaar in de koelkast
In een afgesloten pot een paar dagen houdbaar in de koelkast
Chimichurri met Cote de boeuf
Chimichurri met Cote de boeuf

Eet u smakelijk!
Wij aten chimichurri met een bij dry-aged cote de boeuf van slagerij Peter Jan van den Broek uit de Reinkenstraat in Den Haag.
Wendy & Jeroen

Argentijnse chimichurri met Cote de Boeuf

28 reacties

  1. joost kelderman zei:

    klinkt lekker! bedien me er altijd rijkelijk van in de diverse argentijnse steakhouses.. gaan we een keertje proberen!

    augustus 19, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ha Joost. Het is ook heel lekker bij aardappels, voor de vegetariers onder ons 🙂 Jeroen

      augustus 19, 2013
      Beantwoord
  2. Simone & Carl zei:

    Het was heerlijk bij de entrecote en bij de gepofte aardappelen!

    september 2, 2013
    Beantwoord
  3. Dag!

    Favoriet!!
    En wat fijn dat jullie alles zelf fijn snijden ipv keukenmachine: dan wordt het zo’n teleurstlling! Dit is de mooie versie.
    O, en dat op een lappie beest, broodje erbij, een groene salade. Fles stevige rode wijn los! Dan kan je avond niet meer stuk.
    Complimenten voor de manier waarop jullie je blog vorm geven. Mooi!

    Dag!
    Prakkie kookblog
    http://prakkie.wordpress.com/

    oktober 29, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dag, Prakkie kookblog 🙂
      bedankt voor het mooie commentaar.
      Wendy & Jeroen

      oktober 29, 2013
      Beantwoord
  4. Sandra zei:

    Sinds we verslaafd zijn aan Argentinië gaat er geen gelegenheid voorbij om een heerlijk stuk Argentijns vlees te BBQen. Dit jaar zelfs op het Kerstmenu. Jullie recept voor de Chimichurri erbij maakt het helemaal af.

    Sandra

    december 25, 2013
    Beantwoord
  5. Peter zei:

    Wow, lekker! Bij al het geroosterde vlees maak ik de laatste tijd deze saus. Echt erg lekker. Binnenkort maar eens een beetje experimenteren met meer of andere ingrediënten…

    januari 4, 2014
    Beantwoord
  6. Andrea zei:

    Hee bedankt hiervoor, ik zoek al een tijd naar een ECHT GOED recept voor Chimichurri. Deze gisteren gemaakt en een groot succes. Ik ga hem bewaren!

    mei 20, 2014
    Beantwoord
  7. Ik heb deze saus in Miami leren kennen een paar maanden terug en sindsdien een vaste waarde op elke BBQ!

    Ik maak mijn saus met dezelfde ingrediënten maar bij mij gaat het even door de blender. Dikwijls laat ik het vlees ook al effe marineren in de chimi churri.

    ps: mooi uitgelegd trouwens en met telkens een knappe fotoreeks.

    juni 29, 2014
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hartelijk dank voor het compliment Kristof.
      Wellicht gaan we het ook een keer met de blender proberen. 🙂

      juli 2, 2014
      Beantwoord
  8. Tom zei:

    Gisteren gemaakt, fantastisch lekker!

    augustus 9, 2014
    Beantwoord
  9. Sake Bosma zei:

    Tja wat moet ik zeggen, top, topper ,uitstekend weet het niet , wat ik wel weet dat ze nu torenhoog tegen mij op kijken. Van de BBQ Picanha met chimichurrisaus , en maïskolven.
    Zusje, broertje en schoonzus waren proefkonijn.

    december 22, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Sake, Wat leuk om te horen. Misschien kun je je zusje, broertje en schoonzus wijzen op ons blog en ze een kans geven jou te verbazen met een van onze andere recepten 🙂

      december 22, 2014
      Beantwoord
  10. Bob zei:

    Leuk en lekker recept , heb er zelf een bosje koriander en een theelepel chilipoeder (niet de peper !) bijgedaan .
    Een hele goede basis om er zelf je eigen twist aan te geven.
    Was heerlijk bij een picanha (staartstuk) met gepofte aardappelen en een frisse salade met stokbrood.
    Dank je wel voor het recept !!

    januari 10, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Bob, bedankt voor het compliment en leuk dat je er je eigen twist aan hebt gegeven, daar is chimichurri volgens ons perfect voor. Ik heb ook nog een staartstuk in de vriezer liggen, dus die gaan we denk ik ook eten met chimichurri. Jeroen

      januari 10, 2015
      Beantwoord
  11. dustin zei:

    Net gemaakt en heerlijke chimichurri geworden! Morgen bij de ossehaaspuntjes serveren. hierbij gestoofde peertjes en gewokte spruiten. Nu al trek…

    oktober 24, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Dustin. Leuk om te horen!

      oktober 26, 2015
      Beantwoord
  12. Dorine zei:

    Dit recept lijkt me erg lekker voor bij entrocote of rib-eye met gebakken aardappeltjes. Maar wat voor groente is er lekker bij? Sperziebonen eten we al vaak, dus dat is niet zo origineel meer.. Wat zou nog meer kunnen?

    november 21, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Dorine, dit is zeker lekker bij een goeie steak met gebakken aardappels. En ja, wij doen er ook vaak sperziebonen bij. Ik denk dat gekarameliseerde witlof er ook lekker bij is. Daar hebben we alleen geen receptje van. Jeroen

      november 22, 2015
      Beantwoord
  13. Hugo zei:

    Hoi Wendy en Jeroen,
    Ik heb al een aantal Chimichurri recepten uitgeprobeerd maar was eigenlijk nog niet tevreden. Maar gelukkig kwam ik deze tegen. Op de BBQ een heerlijke Bavette klaargemaakt en geserveerd met dit recept. Super zag alleen maar blije gezichten bij onze eters. Deze blijft op mijn lijstje staan.
    Complimenten voor de site en de manier waarop jullie de recepten uitwerken. Klein minpuntje van de website is dat er geen zoekfunctie te vinden is, zou het leven van een bezoeker een stukje eenvoudiger maken.
    Verder vooral zo door gaan. Thx

    januari 30, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Hugo. Thanks. Fijn compliment. Zoekfunctie zal ik op de wensenlijst zetten. Bedankt voor de tip

      januari 30, 2016
      Beantwoord
  14. Tony zei:

    Heb dit recept nu voor de tweede maal gemaakt.
    We zijn zéker enthousiast geworden.
    Mooie blog site ook, complimenten!

    maart 26, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Tony. Wat leuk om te horen. En bedankt voor het compliment.

      maart 27, 2016
      Beantwoord
  15. Hans zei:

    Hallo Jeroen, Wendy ook,

    Gaan de zaadjes van het rode pepertje er ook in?

    Groet, Hans

    april 29, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Hans. Daar wordt het extra pittig van. Doe ik meestal niet. Maar als je van scherp houdt kun je de pitjes er ook door doen.

      mei 1, 2016
      Beantwoord
  16. Geert zei:

    Hoi “Droogkokers” ,

    Gisteravond voor de 2e keer jullie recept voor de Chimichurri gemaakt.
    Verrukkelijk beide keren.
    Ik maak de saus een dag voorafgaand aan de consumptie en telkens een dubbele portie. De overgebleven helft in een ijsblokjes bakje in de diepvries. Ideaal als je een keertje een beetje Chimichurri bij je stukje vlees of aardappel wilt.
    De saus behoud absoluut z’n smaak, die lijkt zelfs nog iets verder doorgetrokken.
    Dank voor jullie recept.

    augustus 2, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dank geert. En, goed idee om ze in ijsblokjes te bewaren. Wij hebben meestal teveel.

      augustus 20, 2016
      Beantwoord
  17. Tonny zei:

    Sneetjes stokbrood royaal besmeerd met chimichurrie, daar bovenop een reep kaas.
    In een voorverwarmde oven van 175 gr. knapperig laten worden, ongeveer 5 a 6 minuten. De kaas is dan gesmolten op de chimichurrie. Heerlijke hapjes bij een kop soep of een wijntje.
    Eet smakelijk !

    januari 21, 2017
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *