Argentijnse Chimichurri

Een recept voor Argentijnse chimichurri.

Sinds wij 2 jaar geleden de Argentijnse Tango hebben ontdekt sparen we alvast voor een culinaire dansweek in Argentinië. Ondertussen zijn we vanuit Nederland extra gespitst op de Argentijnse keuken. Een recept in de categorie ‘sabroso’ en ‘deseable’: chimichurri. Een basisrecept voor op iedere Argentijnse eettafel. In Argentinië houden ze heel erg van (rund)vlees, het liefst van de bbq of grill en dat wordt altijd vergezeld door chimichurri. Elk gezin en elke kok heeft zijn eigen versie. Dat is mooi, want dan kun jij er dus ook je eigen draai aan geven. Chimichurri komt het beste tot zijn recht als het al een dagje heeft gestaan, maak hem dus bij voorkeur een dag eerder.

Chimichurri is een licht zure, beetje pittige saus en is echt een toevoeging aan een biefstuk, entrecote of bavette die van de bbq komt. Hieronder vind je onze versie, onlangs nog goedgekeurd door een groep van 24 tangodansers.

Ingrediënten chimichurri

1-chimichurri-ingredienten
1-chimichurri-ingredienten

Voor 6 personen als bijgerecht

  • 1 tomaat
  • bos bladpeterselie
  • 1 rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • rode peper
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • olijfolie
  • rode wijnazijn
  • peper & zout

Download onze inkooplijst chimichurri

De chimichurri maken

Stap 1: De ingrediënten snijden

Snijd de tomaat, bladpeterselie, rode ui, knoflook en rode peper fijn. Hoe fijner alles gesneden is hoe lekkerder de saus, voorkom dus dat er “grote” stukken in je saus komen. Doe alle gesneden ingrediënten in een kom.

2-chimichurri-tomaat-peterselie-ui-knoflook-rode-peper
2-chimichurri-tomaat-peterselie-ui-knoflook-rode-peper
3-chimicurri-klein-snijden
3-chimicurri-klein-snijden
4-chimichurri-gesneden-ingredienten
4-chimichurri-gesneden-ingredienten

Stap 2: De saus maken

Voeg achtereenvolgens een scheut olie, een scheut azijn, de theelepel gedroogde oregano en de theelepel komijnpoeder toe. Voeg peper en zout toe en roer alles goed door elkaar.
Is alles geroerd, voeg dan zoveel olijfolie toe tot alle ingrediënten onder de olie staat. Er ontstaat een beetje lobbige saus. Proef een beetje en voeg nog een laatste scheutje azijn toe als je hem nog wat meer bite wil geven.

5-chimichurri-olijfolie
5-chimichurri-olijfolie
6-chimichurri-azijn
6-chimichurri-azijn
7-chimichurri-theelepel-oregano
7-chimichurri-theelepel-oregano
8-chimichurri-theelepel-komijn
8-chimichurri-theelepel-komijn
9-chimichurri-voeg-peper-toe
9-chimichurri-voeg-peper-toe
10-chimichurri-voeg-zout-toe
10-chimichurri-voeg-zout-toe
11-chimichurri-goed-roeren
11-chimichurri-goed-roeren
12-chimichurri-olie-toevoegen
12-chimichurri-olie-toevoegen
13-chimichurri-zoveel-tot-alle-ingredienten-net-onder-staan
13-chimichurri-zoveel-tot-alle-ingredienten-net-onder-staan

Opdienen

De chimichurri past heel goed bij vlees van de bbq. De saus is in een afgedekte pot nog een paar dagen houdbaar in de koelkast.

14-chimichurri-doe-in-een-pot
14-chimichurri-doe-in-een-pot
15-chimichurri-in-afgesloten-pot-bewaren
15-chimichurri-in-afgesloten-pot-bewaren
chimichurri-cote-de-boeuf
chimichurri-cote-de-boeuf

Eet u smakelijk!
Wij aten chimichurri met een bij dry-aged cote de boeuf van slagerij Peter Jan van den Broek uit de Reinkenstraat in Den Haag.
Wendy & Jeroen

Argentijnse chimichurri met Cote de Boeuf

50 reacties

  1. joost kelderman zei:

    klinkt lekker! bedien me er altijd rijkelijk van in de diverse argentijnse steakhouses.. gaan we een keertje proberen!

    augustus 19, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ha Joost. Het is ook heel lekker bij aardappels, voor de vegetariers onder ons 🙂 Jeroen

      augustus 19, 2013
      Beantwoord
    • Inge zei:

      De chimichurri gemaakt voor bij de picanha. Het zuur van de rode wijnazijn is verrassend. Zuurdesembrood hebben wij erbij gegeten om zo ook te genieten van de vleesssappen.

      augustus 2, 2020
      Beantwoord
  2. Simone & Carl zei:

    Het was heerlijk bij de entrecote en bij de gepofte aardappelen!

    september 2, 2013
    Beantwoord
  3. Dag!

    Favoriet!!
    En wat fijn dat jullie alles zelf fijn snijden ipv keukenmachine: dan wordt het zo’n teleurstlling! Dit is de mooie versie.
    O, en dat op een lappie beest, broodje erbij, een groene salade. Fles stevige rode wijn los! Dan kan je avond niet meer stuk.
    Complimenten voor de manier waarop jullie je blog vorm geven. Mooi!

    Dag!
    Prakkie kookblog
    http://prakkie.wordpress.com/

    oktober 29, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dag, Prakkie kookblog 🙂
      bedankt voor het mooie commentaar.
      Wendy & Jeroen

      oktober 29, 2013
      Beantwoord
  4. Sandra zei:

    Sinds we verslaafd zijn aan Argentinië gaat er geen gelegenheid voorbij om een heerlijk stuk Argentijns vlees te BBQen. Dit jaar zelfs op het Kerstmenu. Jullie recept voor de Chimichurri erbij maakt het helemaal af.

    Sandra

    december 25, 2013
    Beantwoord
  5. Peter zei:

    Wow, lekker! Bij al het geroosterde vlees maak ik de laatste tijd deze saus. Echt erg lekker. Binnenkort maar eens een beetje experimenteren met meer of andere ingrediënten…

    januari 4, 2014
    Beantwoord
  6. Andrea zei:

    Hee bedankt hiervoor, ik zoek al een tijd naar een ECHT GOED recept voor Chimichurri. Deze gisteren gemaakt en een groot succes. Ik ga hem bewaren!

    mei 20, 2014
    Beantwoord
  7. Ik heb deze saus in Miami leren kennen een paar maanden terug en sindsdien een vaste waarde op elke BBQ!

    Ik maak mijn saus met dezelfde ingrediënten maar bij mij gaat het even door de blender. Dikwijls laat ik het vlees ook al effe marineren in de chimi churri.

    ps: mooi uitgelegd trouwens en met telkens een knappe fotoreeks.

    juni 29, 2014
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hartelijk dank voor het compliment Kristof.
      Wellicht gaan we het ook een keer met de blender proberen. 🙂

      juli 2, 2014
      Beantwoord
  8. Tom zei:

    Gisteren gemaakt, fantastisch lekker!

    augustus 9, 2014
    Beantwoord
  9. Sake Bosma zei:

    Tja wat moet ik zeggen, top, topper ,uitstekend weet het niet , wat ik wel weet dat ze nu torenhoog tegen mij op kijken. Van de BBQ Picanha met chimichurrisaus , en maïskolven.
    Zusje, broertje en schoonzus waren proefkonijn.

    december 22, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Sake, Wat leuk om te horen. Misschien kun je je zusje, broertje en schoonzus wijzen op ons blog en ze een kans geven jou te verbazen met een van onze andere recepten 🙂

      december 22, 2014
      Beantwoord
  10. Bob zei:

    Leuk en lekker recept , heb er zelf een bosje koriander en een theelepel chilipoeder (niet de peper !) bijgedaan .
    Een hele goede basis om er zelf je eigen twist aan te geven.
    Was heerlijk bij een picanha (staartstuk) met gepofte aardappelen en een frisse salade met stokbrood.
    Dank je wel voor het recept !!

    januari 10, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Bob, bedankt voor het compliment en leuk dat je er je eigen twist aan hebt gegeven, daar is chimichurri volgens ons perfect voor. Ik heb ook nog een staartstuk in de vriezer liggen, dus die gaan we denk ik ook eten met chimichurri. Jeroen

      januari 10, 2015
      Beantwoord
  11. dustin zei:

    Net gemaakt en heerlijke chimichurri geworden! Morgen bij de ossehaaspuntjes serveren. hierbij gestoofde peertjes en gewokte spruiten. Nu al trek…

    oktober 24, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Dustin. Leuk om te horen!

      oktober 26, 2015
      Beantwoord
  12. Dorine zei:

    Dit recept lijkt me erg lekker voor bij entrocote of rib-eye met gebakken aardappeltjes. Maar wat voor groente is er lekker bij? Sperziebonen eten we al vaak, dus dat is niet zo origineel meer.. Wat zou nog meer kunnen?

    november 21, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Dorine, dit is zeker lekker bij een goeie steak met gebakken aardappels. En ja, wij doen er ook vaak sperziebonen bij. Ik denk dat gekarameliseerde witlof er ook lekker bij is. Daar hebben we alleen geen receptje van. Jeroen

      november 22, 2015
      Beantwoord
    • Dennis zei:

      Groene asperges met een likje olijfolie even grillen op de bbq naast je vlees…..

      juli 8, 2023
      Beantwoord
  13. Hugo zei:

    Hoi Wendy en Jeroen,
    Ik heb al een aantal Chimichurri recepten uitgeprobeerd maar was eigenlijk nog niet tevreden. Maar gelukkig kwam ik deze tegen. Op de BBQ een heerlijke Bavette klaargemaakt en geserveerd met dit recept. Super zag alleen maar blije gezichten bij onze eters. Deze blijft op mijn lijstje staan.
    Complimenten voor de site en de manier waarop jullie de recepten uitwerken. Klein minpuntje van de website is dat er geen zoekfunctie te vinden is, zou het leven van een bezoeker een stukje eenvoudiger maken.
    Verder vooral zo door gaan. Thx

    januari 30, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Hugo. Thanks. Fijn compliment. Zoekfunctie zal ik op de wensenlijst zetten. Bedankt voor de tip

      januari 30, 2016
      Beantwoord
  14. Tony zei:

    Heb dit recept nu voor de tweede maal gemaakt.
    We zijn zéker enthousiast geworden.
    Mooie blog site ook, complimenten!

    maart 26, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Tony. Wat leuk om te horen. En bedankt voor het compliment.

      maart 27, 2016
      Beantwoord
  15. Hans zei:

    Hallo Jeroen, Wendy ook,

    Gaan de zaadjes van het rode pepertje er ook in?

    Groet, Hans

    april 29, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Hans. Daar wordt het extra pittig van. Doe ik meestal niet. Maar als je van scherp houdt kun je de pitjes er ook door doen.

      mei 1, 2016
      Beantwoord
  16. Geert zei:

    Hoi “Droogkokers” ,

    Gisteravond voor de 2e keer jullie recept voor de Chimichurri gemaakt.
    Verrukkelijk beide keren.
    Ik maak de saus een dag voorafgaand aan de consumptie en telkens een dubbele portie. De overgebleven helft in een ijsblokjes bakje in de diepvries. Ideaal als je een keertje een beetje Chimichurri bij je stukje vlees of aardappel wilt.
    De saus behoud absoluut z’n smaak, die lijkt zelfs nog iets verder doorgetrokken.
    Dank voor jullie recept.

    augustus 2, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dank geert. En, goed idee om ze in ijsblokjes te bewaren. Wij hebben meestal teveel.

      augustus 20, 2016
      Beantwoord
      • Amber Dekker zei:

        Dit blijft mijn favoriete recept! Ik maak het regelmatig en iedereen is enthousiast! Ik krijg zondag weer eters over de vloer maar wilde eigenlijk donderdag al de chimichurri klaarmaken. Blijft deze goed tot zondag als ik hem donderdagavond klaarmaak?

        februari 24, 2021
        Beantwoord
        • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
          Jeroen zei:

          Hi Amber, wat leuk dat die je favoriete recept is. een hele eer.

          Reactie is een beetje laat, want die zondagavond waar je het over hebt is al lang geweest. Is het gelukt? Ik denk dat het moet kunnen, 4 dagen bewaren in de koelkast.

          april 28, 2021
          Beantwoord
  17. Tonny zei:

    Sneetjes stokbrood royaal besmeerd met chimichurrie, daar bovenop een reep kaas.
    In een voorverwarmde oven van 175 gr. knapperig laten worden, ongeveer 5 a 6 minuten. De kaas is dan gesmolten op de chimichurrie. Heerlijke hapjes bij een kop soep of een wijntje.
    Eet smakelijk !

    januari 21, 2017
    Beantwoord
  18. Ans zei:

    Ongeveer 25 jaar geleden had ik voor het eerst in een Argentijns restaurant kennis gemaakt met chimicchurrisaus. Ik en mijn zus waren er weg van. Het was in Düsseldorf tijdens een kerstmarkt. We kregen ieder een potje saus mee! Gratis en met de complimenten van het restaurant. Zo aardig . Nu heb ik dit recept nagemaakt en ik beleef weer dezelfde smaak van toen ! Heerlijk!!

    augustus 31, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Ans, wat fijn dat je deze herinnering kunt ophalen met dit recept!

      oktober 27, 2019
      Beantwoord
  19. Ans zei:

    Vervolg van ans: heerlijk recept dit, ook heel erg lekker met dorito chips om te dippen !

    augustus 31, 2019
    Beantwoord
  20. Nik zei:

    Zaterdag luxe BBQ met kilo’s aan heerlijk vlees als cote de Bouef, Tomahawks en nog meer. Op verzoek ga ik chimichurri maken en jullie recept lijkt me de beste. We gaan het meemaken!

    mei 27, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Klinkt goed Nik. We zijn benieuwd of het gelukt is.

      september 15, 2020
      Beantwoord
      • Nik zei:

        Top smaak! Niks meer aan doen.

        april 2, 2021
        Beantwoord
  21. Arie zei:

    Vandaag aan de hand van dit recept gemaakt en er ook nog 15 gram verse oregano aan toegevoegd. Lekker, maar persoonlijk vind ik de komijnpoeder net wat te overheersend (en ik heb zelfs maar een halve theelepel gebruikt). Dank voor het recept in ieder geval, dit is de variant die ik als basis ga gebruiken.

    juli 4, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      fijn Arie dat het bevalt. En altijd goed om je eigen draai eraan te geven.

      september 15, 2020
      Beantwoord
  22. Paul zei:

    Ondanks dat ik een erg fanatieke hobbykok ben, was het er nog nooit van gekomen om chimichurry te maken.
    Vandaag dus voor het eerst een ik heb jullie recept gehanteerd (ik ben alleen wat royaler met de oregano en rode peper geweest).
    Resultaat was heerlijk, mijn complimenten ??

    augustus 12, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Paul, wat fijn om te horen! We genieten er zelf ook elke keer weer van.

      september 15, 2020
      Beantwoord
  23. Patrick zei:

    Ondanks dat ik geen keuken prins ben hebben we allemaal onze vingers erbij afgelikt.
    Wij hebben dit gegeten met.
    Hangop, gepofte zoete aardappel en een mooi stukje biefstuk

    september 19, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Patrick. Dat vinden we leuk om te horen. Precies waarom we zo ons best doen om heldere recepten te schrijven. Iedereen kan een keuken prins zijn.

      oktober 4, 2020
      Beantwoord
  24. Remco T. zei:

    Vandaag gemaakt bij de mosselen die zo van de BBQ kwamen. Erg lekker. Deze houden we erin en volgende keer bij een mooi stukje vlees proberen, want we hebben nog wat over gehouden..

    november 29, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Leuk Remco, om te horen dat het ook bij Mosselen kan.

      december 14, 2020
      Beantwoord
  25. Martin zei:

    Hij is lekker. Tip voor de mensen die niet van deze wat grovere ChimmiChurri houden…zet heel kort (5 – 10 sec) de staafmixer erop en maak het de avond of ochtend voor je je vlees gaat serveren. Alle smaken gaan dan goed mixen waardoor deze nog lekkerder smaakt.
    En een halve peper kan ook 😉

    februari 11, 2022
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      goeie tip! dank je.

      november 6, 2022
      Beantwoord
  26. Jan Wander zei:

    Hallo Jeroen; ik ga dit weekend de saus maken en serveren bij ribey, mijn vraag is,serveer je de saus koud,op kamertemperatuur of warm?
    Trouwens, een duidelijk en helder recept, dank daarvoor.

    juni 30, 2023
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Wij eten hem altijd koud

      juli 18, 2023
      Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.