Pinchos Morunos

Een recept voor kruidige Spaanse vleesspiesjes

Tijdens onze vakantie in Logroño hebben we veel tapasbars bezocht, heel veel. Het schijnt dat ze de beste van Spanje zijn. Eén van onze favoriete tapasbars, Bar Páganos (aan de Laurel 22), serveerde twee gerechten: Tortilla de Patatas en Pinchos Morunos. Vooral de pinchos morunos de Iberico (kruidige vleesspiesjes van Iberico ham) waren favoriet. Zeker met een glas Tobelos erbij smaakt het naar meer.

In Páganos worden de pinchos klaargemaakt op een barbecue, van de zomer gaan wij dat ook proberen, nu nog even oefenen met pinchos uit de koekenpan.

Ingrediënten pinchos morunos

Voor 8 mensen als tapas

pinchos-morunos-1-ingredienten
pinchos-morunos-1-ingredienten

  • 400 gram biologische procureurlapjes (ontbeende schouderkarbonade) of varkenshaas
  • 1 theelepel verse of gedroogde oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel geroosterde paprikapoeder (dulce of picante)
  • 1/2 limoen
  • olijfolie

Download onze inkooplijst pincho moruno.

De pinchos morunos maken

Stap 1: De marinade maken

Doe 1 theelepel korianderzaadjes en 1 theelepel venkelzaadjes in een vijzel en vijzel ze fijn. Snijd of pers de 2 tenen knoflook heel fijn en doe ze in een kommetje. Ris de blaadjes van de oregano en doe ze bij de knoflook. Schud de fijngestampte kruiden uit de vijzel erbij. Schep 1 theelepel geroosterde paprikapoeder in het kommetje. Wil je pittige spiesjes kies dan voor picante, wil je ze minder pittig hebben kies dan voor dulce geroosterde paprikapoeder. Pers de halve limoen uit in het bakje en giet er een scheut olijfolie bij. Roer alles door elkaar.

pinchos-morunos-2-vijzel-de-korianderzaadjes-venkelzaadjes
pinchos-morunos-2-vijzel-de-korianderzaadjes-venkelzaadjes
pinchos-morunos-3-vijzel-ze-klein
pinchos-morunos-3-vijzel-ze-klein
pinchos-morunos-4-snij-de-knoflook-klein
pinchos-morunos-4-snij-de-knoflook-klein
pinchos-morunos-5-doe-de-knoflook-in-een-kom
pinchos-morunos-5-doe-de-knoflook-in-een-kom
pinchos-morunos-6-ris-de-blaadjes-van-de-oregano
pinchos-morunos-6-ris-de-blaadjes-van-de-oregano
pinchos-morunos-7-voeg-de-gevijzelde-kruiden-toe
pinchos-morunos-7-voeg-de-gevijzelde-kruiden-toe
pinchos-morunos-8-voeg-1-theelepel-paprikapoeder-toe
pinchos-morunos-8-voeg-1-theelepel-paprikapoeder-toe
pinchos-morunos-9-de-kruiden
pinchos-morunos-9-de-kruiden
pinchos-morunos-10-pers-de-halve-limoen
pinchos-morunos-10-pers-de-halve-limoen
pinchos-morunos-11-voeg-een-scheut-olijfolie-toe
pinchos-morunos-11-voeg-een-scheut-olijfolie-toe

Stap 2: Het vlees marineren

Voor het vlees geven wij de voorkeur aan procureurlapjes, daar zit nog een vetje aan die extra smaak geeft aan de pinchos. Als je daar niet van houdt kun je ook varkenshaas nemen, of hamlappen als je op je budget moet letten. Snijd het vlees in blokjes en doe ze in een kom. Giet de marinade erbij en roer alles om zodat al het vlees bedekt is met de marinade. Zet de schaal in de koelkast om te marineren. Laat het minimaal 2 uur staan, liever langer.

pinchos-morunos-12-snij-het-vlees
pinchos-morunos-12-snij-het-vlees
pinchos-morunos-13-in-blokjes
pinchos-morunos-13-in-blokjes
pinchos-morunos-14-doe-het-vlees-in-een-kom
pinchos-morunos-14-doe-het-vlees-in-een-kom
pinchos-morunos-15-meng-de-kruiden-en-voeg-bij-het-vlees
pinchos-morunos-15-meng-de-kruiden-en-voeg-bij-het-vlees
pinchos-morunos-16-roer-het-vlees-tot-alles-bedenkt-is
pinchos-morunos-16-roer-het-vlees-tot-alles-bedenkt-is

Stap 3: De pinchos afmaken

Haal de kom uit de koelkast en rijg de blokjes vlees aan prikkers. Je kunt er een stuk of 4 aan rijgen zodat je ze als tapas kunt serveren. Gebruik je ze bij het hoofdgerecht dan kun je wat langere prikkers pakken en bijvoorbeeld 8 stukjes vlees aan 1 prikker rijgen.

Zet een koekenpan op het vuur en verhit daarin de olijfolie. Als de olie warm is leg je de pinchos in de pan. Draai ze regelmatig zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden.

pinchos-morunos-18-rijg-het-vlees
pinchos-morunos-18-rijg-het-vlees
pinchos-morunos-19-4-of-5-blokjes
pinchos-morunos-19-4-of-5-blokjes
pinchos-morunos-20-bak-het-rondom-bruin
pinchos-morunos-20-bak-het-rondom-bruin

Opdienen

Leg de pinchos op leuke schaaltjes en serveer ze als tapas.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Pincho Moruno, kruidige Spaanse vlees spiesjes

4 reacties

  1. rietje zei:

    ik ga ze nu maken de rest hoor je

    augustus 21, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      We zijn benieuwd wat je ervan vondt.

      september 15, 2020
      Beantwoord
  2. Peter zei:

    Hoeveel spiesjes kan ik maken, als hoofd gerecht ?.

    maart 22, 2021
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Peter, een beetje laat met onze reactie. Dat hangt er een beetje vanaf of jullie grote vleeseters zijn of proberen minder vlees te eten. Tussen de 80gr en 150gr per persoon als hoofdgerecht. Ik heb het niet nagemeten maar ik denk dat je 2 tot 3 spiesjes per persoon kunt maken.

      april 28, 2021
      Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.