Pinchos Morunos

Een recept voor kruidige vleesspiesjes uit Spanje

Tijdens onze vakantie in Logroño hebben we veel tapasbars bezocht, heel veel. Het schijnt dat ze de beste van Spanje zijn. Eén van onze favoriete tapasbars, Bar Páganos (aan de Laurel 22), serveerde twee gerechten: Tortilla de Patatas en Pinchos Morunos. Vooral de pinchos morunos de Iberico (kruidige vleesspiesjes van Iberico ham) waren favoriet. Zeker met een glas Tobelos erbij smaakt het naar meer.

In Páganos worden de pinchos klaargemaakt op een barbecue, van de zomer gaan wij dat ook proberen, nu nog even oefenen met pinchos uit de koekenpan.

Ingrediënten pinchos morunos

Voor 8 mensen als tapas

Ingrediënten voor pinchos morunos
Ingrediënten voor pinchos morunos

  • 400 gram biologische procureurlapjes (ontbeende schouderkarbonade) of varkenshaas
  • 1 theelepel verse of gedroogde oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel venkelzaad
  • 1 theelepel geroosterde paprikapoeder (dulce of picante)
  • 1/2 limoen
  • olijfolie

Download onze inkooplijst pincho moruno.

De pinchos morunos maken

Stap 1: De marinade maken

Doe 1 theelepel korianderzaadjes en 1 theelepel venkelzaadjes in een vijzel en vijzel ze fijn. Snijd of pers de 2 tenen knoflook heel fijn en doe ze in een kommetje. Ris de blaadjes van de oregano en doe ze bij de knoflook. Schud de fijngestampte kruiden uit de vijzel erbij. Schep 1 theelepel geroosterde paprikapoeder in het kommetje. Wil je pittige spiesjes kies dan voor picante, wil je ze minder pittig hebben kies dan voor dulce geroosterde paprikapoeder. Pers de halve limoen uit in het bakje en giet er een scheut olijfolie bij. Roer alles door elkaar.

Vijzel de koriander- en venkelzaadjes
Vijzel de koriander- en venkelzaadjes
Vijzel ze klein
Vijzel ze klein
Snijd de knoflook klein
Snijd de knoflook klein
Doe de knoflook in een kom
Doe de knoflook in een kom
Ris de blaadjes van de oregano
Ris de blaadjes van de oregano
Voeg de gevijzelde kruiden toe
Voeg de gevijzelde kruiden toe
Voeg 1 theelepel paprikapoeder toe
Voeg 1 theelepel paprikapoeder toe
De kruiden
De kruiden
Pers de halve limoen
Pers de halve limoen
Voeg een scheut olijfolie toe
Voeg een scheut olijfolie toe

Stap 2: Het vlees marineren

Voor het vlees geven wij de voorkeur aan procureurlapjes, daar zit nog een vetje aan die extra smaak geeft aan de pinchos. Als je daar niet van houdt kun je ook varkenshaas nemen, of hamlappen als je op je budget moet letten. Snijd het vlees in blokjes en doe ze in een kom. Giet de marinade erbij en roer alles om zodat al het vlees bedekt is met de marinade. Zet de schaal in de koelkast om te marineren. Laat het minimaal 2 uur staan, liever langer.

Snijd het vlees
Snijd het vlees
in blokjes
in blokjes
Doe het vlees in een kom
Doe het vlees in een kom
Meng de kruiden bij het vlees
Meng de kruiden bij het vlees
Roer het vlees tot het bedekt is
Roer het vlees tot het bedekt is

Stap 3: De pinchos afmaken

Haal de kom uit de koelkast en rijg de blokjes vlees aan prikkers. Je kunt er een stuk of 4 aan rijgen zodat je ze als tapas kunt serveren. Gebruik je ze bij het hoofdgerecht dan kun je wat langere prikkers pakken en bijvoorbeeld 8 stukjes vlees aan 1 prikker rijgen.

Zet een koekenpan op het vuur en verhit daarin de olijfolie. Als de olie warm is leg je de pinchos in de pan. Draai ze regelmatig zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden.

Rijg het vlees
Rijg het vlees
4 of 5 blokjes per prikker
4 of 5 blokjes per prikker
Bak het vlees rondom bruin
Bak het vlees rondom bruin

Opdienen

Leg de pinchos op leuke schaaltjes en serveer ze als tapas.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Pincho Moruno, kruidige Spaanse vlees spiesjes

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *