Bokkenpootjesijs

Een recept voor bokkenpootjesijs.

Dit recept begint met een noodzakelijk verhaal: we gaan terug in de tijd naar het jaar 1997. Ik ben in het studentenhuis op de Van Leeuwenhoeksingel waar Bunno na het hoofdgerecht een literverpakking ijs uit de vriezer haalt voor de toetjeliefhebbers. Ik reken mij zeker onder deze doelgroep, al is ijs niet mijn grootste favoriet. “Hey,.. dit is,.. uh,.. wat een bekende smaak zeg.  Sja, hmmm… wat is het? Zo dit is lekker ijs, zeg, wát zit erin?” Mijn smaakpapillen worden opgeschud, een vlaag van een geur uit de geschiedenis komt voorbij en uiteindelijk worden ze uit hun lijden verlost: het is de smaak van bokkenpootjes. “Bokkenpootjesijs?” [Bestaat-dat-dan? schiet er nog door mijn hoofd.] “Wat leuk!” En bokkenpootjesijs behoort sindsdien tot mijn favorieten.

Voor het eerstvolgende gezellige etentje zet ik vrolijk bokkenpootjesijs op mijn boodschappenlijst en verwacht alvast indruk te gaan maken op mijn gasten met deze nieuwe ontdekking. Ik scan het ijsvak van de C1000. Het staat er niet tussen. Ik vraag een vakkenvuller of ze het verkopen. Nee, is het antwoord. Op de terugweg naar huis fiets ik toch nog even langs de Appie; daar hebben ze het vast. Ook niet. De medewerker hier merkt op dat hij er überhaupt nog nooit van gehoord heeft. Hm, dat is vreemd.

Als lezer van dit stuk begrijp je waar het heengaat, maar bij mij viel het kwartje pas toen ik Bunno weer sprak en vroeg waar hij dat ijs had gekocht. “Bokkenpootjesijs koop je niet in de supermarkt Wendy, dat maak je zelf.” Alles viel op z’n plaats. Natuurlijk! In bokkenpootjesijs zit de-liefde-van-het-zelf-maken, ook dáárom is het zo lekker.

Ingrediënten bokkepootjesijs

 • 1 liter roomijs
 • 1 pak bokkenpootjes
 • 1 grote mengkom
 • een spatel en een mesje

Het bokkepootjesijs maken

Eigenlijk begint de voorbereiding van dit nagerecht al in de supermarkt. Het idee is namelijk dat tussen de tijd dat jij de literverpakking ijs uit het vriesvak haalt, je boodschappen doet, afrekent en weer naar huis gaat, het ijs perfect zacht geworden is zodat je er meteen mee aan de slag kunt. Stel dat je het ijs al in huis hebt, haal het dan uit de vriezer en laat het een uurtje op je aanrecht staan.

Stap 1: De bokkepootjes snijden

Snijd -boven de grote mengkom- de bokkenpootjes in plakjes, vergelijkbaar met manier waarop je plakjes van een banaan zou afsnijden. (Proef eventueel tijdens dit proces af en toe of de bokkenpootslices nog steeds van de juiste kwaliteit zijn).

20120211-1-ingredienten
20120211-1-ingredienten
20120211-2-bokkenpootjes-snijden
Snijd de bokkenpootjes
20120211-3-klaar-met-snijden
Klaar met snijden!

Stap 2: Het ijs toevoegen

Voeg het zachte ijs toe aan de kom met de gesneden bokkenpootjes. Houd de lege verpakking in de buurt want deze heb je zo nodig. Meng het geheel met een spatel of lepel goed door elkaar, zodat de bokkenpootjes zich door het ijs verdelen.

20120211-4-open-de-roomijs-verpakking
Open de ijsverpakking
20120211-5-roomijs-toevoegen-1-close
Voeg de roomijs toe
20120211-6-mengsel-goed-doorroeren
Mengsel goed doorroeren

Stap 3: Het bokkepootjesijs in de verpakking doen

Nu gebeurt er iets wonderlijks! Het ijsmengsel gaat terug in de oorspronkelijke verpakking. Je zult zien dat dit past, ondanks dat er (bijna) een heel pak koekjes doorheen zit. Misschien moet je het nog een beetje aanduwen maar dan ben je klaar. Deksel erop en in de vriezer zetten.

20120211-8-roomijs-mengsel-gaat-terug-in-de-orginele-verpakking
Het ijs gaat terug in de originele verpakking
20120211-9-het-past!
...het past!
20120211-10-als-het-deksel-er-goed-op-zit-kan-het-bakje-in-de-vriezer
Als de deksel er goed op zit kan het bakje in de vriezer
Tip: serveer het lekkerste ijs op tafel, door de verpakking al eerder uit de vriezer te halen. Na 15-20 minuten op het aanrecht is het niet meer keihard en komen de bokkenpootjes nog beter tot hun recht.

Eet u smakelijk!
Wij probeerden de laatste versie van dit toetje met een vleugje van de witte chocolademousse eroverheen. Een aanrader.
Jeroen & Wendy
bokkepootjes ijs

6 reacties

 1. Steven zei:

  Simpel, en voor de bokkenpoot/ijsliefhebber natuurlijk een geweldig leuk recept. Dat gaan we dus maken vanavond.
  Grz. Steven

  augustus 16, 2013
  Beantwoord
 2. Lydia zei:

  Haha wat heerlijk leuk geschreven.
  En als huidige student ga ik anno 2017 de geschiedenis een herhaling geven door mijn dispuutsgenoten dit vanavond voor te zetten. Bedankt!

  mei 16, 2017
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Hoi Lydia,
   Dank je wel!
   Ik hoop dat jullie ervan smullen!
   Groeten,
   Wendy

   mei 16, 2017
   Beantwoord
 3. Wouter zei:

  Heeeeeeeeeeeeeeerlijk!!!!!!!!!!!! Kids vonden het leuk om te maken en heel lekker om op te eten!

  september 23, 2019
  Beantwoord
 4. Gerard zei:

  Super geschreven colom, geweldig ijsrecept. Ga het zeker een keer, in de zomer op het menu zetten. Kreeg een big smile op mijn gezicht bij het lezen van je artikel, bedankt daarvoor.

  maart 7, 2021
  Beantwoord
  • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
   Wendy zei:

   Leuk Gerard, die big smile is wederzijds. Dank voor je reactie.

   maart 10, 2021
   Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.