Een recept voor heerlijke appeltaart zonder geraffineerde suikers
Kun je een appeltaart bakken zonder suiker te gebruiken? En is die dan ook écht lekker? Ja!
Ik had al eens geëxperimenteerd met het bakken van een “suikervrije” appeltaart omdat een vriendin geen geraffineerde suiker verdraagt en we toch iets feestelijks met haar wilden vieren. Ik was positief verrast over het resultaat! Wat een heerlijke ontdekking, zo’n gezonde taart. Sindsdien was dat een reden om te blijven oefenen.
Recent ontstond er een vrij heldere reden om een suikervrije appeltaart te maken. Jeroen en ik deden in de maand juli mee aan een no-sugar-challenge, 12 dagen geen geraffineerde suikers eten. Deze uitdaging wordt op een leuke en leerzame manier begeleid door Sebastiaan en Sharon van www.ikeetsuikervrij.nl. Al snel ontdek je dat werkelijk in álle lekkernijen geraffineerde suiker zit … geen chocola meer, geen verjaardagsvlaai op je werk … niet even een snelle jelle voordat je op de fiets springt. Na een week had ik toch echt zin in iets dat in ieder geval leek op een traktatie, een tussendoortje.
Ingrediënten appeltaart zonder suiker
Voor een taartvorm van 24 cm
- 150 gram tarwebloem
- 150 gram volkorenbloem
- 120 gram echte boter
- 20 ml walnotenolie (of milde olijfolie)
- 80 gram suikervrij abrikozenjam (te koop bij de bio-winkel)
- 2 eetlepels agavesiroop of biologische honing
- snuf zout
- eigeel (van één ei)
- 5 appels
- 80 gram rozijnen
- 40 gram cranberry’s
- 75 gram noten (walnoten, hazelnoten)
- halve citroen
- kaneel
Download onze inkooplijst appeltaart.
De suikervrije appeltaart maken
Stap 1: De voorbereiding
Was de appels. We gaan ze met schil en al gebruiken. Vind je dat niet fijn, dan schil je ze. Wel de rozijnen en cranberry’s in kokend water en hak de walnoten in stukjes. Als je ook hazelnoten gebruikt kun je die heel laten. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2: De appelvulling maken
Snijd de appel in vieren, haal het klokhuis eruit en snijd de parten in kleine blokjes. Pers een halve citroen uit boven de appelstukjes en roer het sap er een beetje doorheen.
Als je van kaneel houdt is dit een recept waar je er niet zuinig mee hoeft te zijn. Strooi de kaneel over de appels en meng het met de appels.
Giet de gewelde rozijnen en cranberry’s door een zeef en laat ze even uitlekken. Voeg ze samen met de noten bij de appelstukjes. Meng alles goed door elkaar
Stap 3: Het deeg maken
Snijd 100 gram boter af en doe dit in de schaal waarin je het deeg wilt maken. Tussendoor nog even de springvorm invetten: dat kan ook met olie, maar nu je toch de boter in je handen hebt snijd je een dun plakje af en daarmee is het zo gedaan.
Om het deeg te maken snijd je eerst de boter met mes en vork in kleine stukjes. Vervolgens voeg je de suikervrije abrikozenjam, het meel, de olie, het zout en – als dat je lekker lijkt – ook wat kaneel toe.
Voordat je met je handen gaat kneden roer je eerst met een vork door de ingrediënten. Roeren, misschien een beetje ‘prakken’, tot er een korrelig deeg ontstaat. Proef even een klein brokje deeg. Is het zoet genoeg naar jouw smaak? Dan ga je verder naar stap 4. Als je het zoeter wilt maken voeg dan een scheut agavesiroop toe, of wat biologische honing. Meng dit er doorheen en proef opnieuw.
Stap 4: Kneden en de taart ‘oven-klaar’ maken
Nu het deeg goed op smaak is, wordt het tijd om je handen vies te maken 🙂 Kneed het met een koele, schone hand tot een mooi egaal en glad deeg. Druk het plat in de kom en snijd het deeg met een mesje in vieren. Dit is een manier om een beeld te hebben van hoeveel deeg je waar kunt gebruiken. De eerste twee kwarten gebruik je voor de bodem, het derde deel voor de rand en het vierde deel voor de top.
Als je de bodem en de randen van de springvorm hebt bedekt met deeg, dan is het klaar voor de appelvulling. Je had het mengsel goed gehusseld bij stap 2. Giet de inhoud van de kom in de springvorm, eventueel in twee stappen als het wat vol wordt. Het idee is dat je het appelmengsel flink aanduwt zodat er niet teveel ‘lucht’ in zit. Gebruik hiervoor een lepel, of een hand.
De appelvulling zit erin, nu gaan we de taart bedekken met een aantal deegrepen. Pak een deegroller of een schone glazen fles. Strooi wat bloem uit op een schoon stukje aanrecht, of op een snijplank en wrijf ook wat bloem aan de roller. Rol het deeg uit. Snijd met een mesje rechte en gelijkmatige lijnen in het deeg. Leg de deeprepen over de taart. Je kunt altijd weer een bol maken van het deeg en opnieuw uitrollen als je heel nette repen wilt maken. Je kunt de repen ook aan elkaar ‘vastplakken’.
Als je wat deeg overhoudt, benut deze dan voor de buitenrand van de taart. Dat zorgt voor wat extra stevigheid als de taart klaar is. Je boetseert eigenlijk met wat reststukjes deeg, die je ook nog in dunnere slierten kunt snijden. De volgende en laatste stap voor oven-klaar is het bestrijken met eigeel. Splits een ei in het eiwit en het eigeel. Breng het eigeel aan met een keukenkwastje, of met je vingers.
Stap 5: De taart gaat in & uit de oven
De oven is voorverwarmd op 180 graden. Houd deze temperatuur ook aan voor de bereiding van de taart. De taart is gaar in circa 45-50 minuten. Kijk na 30 minuten even naar de bruining van de taart. Als deze al naar je zin is, dan dek je de taart voor de resterende tijd af met een stuk zilverfolie. Op die manier wordt de taart niet donkerder. De taart is klaar als de appels zacht zijn en het deeg gaar is.
Laat de appeltaart eerst afkoelen, voordat je de springvorm er (voorzichtig) af haalt. Als deze er niet makkelijk af gaat dan kun je met een dun mesje de taart los snijden van de rand.
Opdienen
Voor grote eters…
…of mensen die (vandaag) liever niet hun taart willen delen…
Om het compleet te maken serveer je bij dit stukje appeltaart een heerlijke espresso, een koffie verkeerd of een grote kop thee.
Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy
De appeltaart staat in de oven, ben zeer benieuwd!
Gister deze appeltaart gemaakt en hij is echt perfect. Heerlijke smaak, niet te zoet. Ik heb de cranberries en de rozijnen en de noten weggelaten maar het is vast ook lekker met. Bedankt!
Hoi Esther. Goed te horen dat hij lekker heeft gesmaakt. Ik zou het volgende keer met rozijn en noten proberen 🙂 Jeroen
Een lekkere taart! Op mijn verjaardag was het een succes. Ik maak er volgende keer wel meer deeg bij. Ik vond de korst nu dun en droog en ik had ook niet genoeg over voor de reepjes deeg.
Hallo Martine,
Mooi dat de taart een succes was! Dank ook voor de feedback op de hoeveelheid deeg. Had je een 24cm-vorm gebruikt? Wellicht heb ik een ’te precieze’ werkwijze die wel genoeg deeg oplevert. Jeroen had laatst deze taart ook gemaakt en hij kwam met dezelfde feedback. Ik ga de hoeveelheden voor het deeg iets ruimer opzetten, zodat mensen niet voor verrassingen komen te staan. Beter wat teveel dan te weinig.
Groetjes,
Wendy
Ik had inderdaad ook iets te weinig deeg maar ik heb het restje er gewoon overheen gekruimeld ipv reepjes gemaakt. Ik ga m nu weer maken, hij was zo lekker! Weer zonder rozijnen want die vind ik gewoon niet lekker in een appeltaart, misschien de helft met noten en cranberries erbij! Er komen nl ook altijd kinderen schooien als ik appeltaart heb en ik ben bang dat de noten en cranberries ze afschrikt. O, en mijn dochter kwam de vorige keer de korst stelen, hoe vind je die? Ik had half boter half kokosolie gedaan.
ik vond de taart heerlijk, de rest van de proevers vond het deeg droog en smakeloos. Wat zou ik nog kunnen toevoegen zodat het iets luchtiger en zoeter wordt?
Hoi Thea, fijn dat jij in ieder geval hebt gesmuld van deze taart. Mocht je deze opnieuw maken je wilt ook het enthousiasme bij de anderen herwinnen, dan zou je iets meer boter bij het deeg kunnen doen en je zou qua smaakmakers kunnen denken aan: meer agavesiroop of honing toevoegen, als de simpele oplossing. Als je meer ‘andere smaak dan zoet’ wilt, dan kun je ook nog denken aan anijspoeder of kaneel.
Daarnaast weet ik niet of je ook walnotenolie hebt gebruikt, maar ook hiervan wat extra toevoegen beïnvloedt de smaak. Ik moet wel toegeven dat Jeroen en ik geen ‘supermarkt walnotenolie’ hebben, maar echt pure persing, van een Franse boerenmarkt. Kan kan ook schelen in smaaksensatie.
Hopelijk heb je zo wat ideeën om mee te experimenteren!
Groeten,
Wendy
Ik wil graag deze appeltaart maken komend weekend. Ik heb gasten die niet tegen geraffineerde suikers kunnen, maar ik heb ook een gast die allergisch is voor walnoten. Kan ik ook een andere soort olie gebruiken?
En moeten het 2 soorten bloem zijn? Of kan ik gewoon ook maar 1 soort bloem gebruiken?
Hallo Lisette,
Leuk dat je ons recept gaat inzetten dit weekend!
De vraag over de olie, dat lijkt me goed op te lossen door iets meer boter toe te voegen en de olie er uit te laten. De walnotenolie is bedoeld om een extra smaaktintje aan het deeg te geven, maar niet per se nodig. Ik zou dan de 20 ml olie vervangen door 20 gram extra boter.
Je tweede vraag: Ja, het kan ook met 1 soort bloem. De half-om-half heeft wel een functie: volkoren is namelijk een gezonde keuze, maar het effect van een puur-volkoren taart is dat het een wat ‘zwaardere’ taart wordt die misschien wel ’te gezond’ smaakt. 😉 Ik zou dan toch maar voor de gewone tarwebloem gaan als ik jou was.
Mocht je in plaats van walnotenolie een andere smaakmaker voor het deeg willen, dan kan je nog mijn antwoord aan Thea lezen.
Veel succes!
Groeten van Wendy
Ik heb de tips toegepast en de taart werd goed gekeurd, helemaal top. Zelf nog wat vanille poeder erbij gedaan. Het was een goed succes 🙂
De eerste keer een bakvorm van 24 cm doorsnee gebruikt en inderdaad iets te weinig deeg nu een kleinere vorm gebruikt en de verhoudingen zijn nu perfect. Ik gebruik cranberry’s uit diepvries ipv gedroogde. De taarten zijn super!
Beste Wendy,
Ik ben erg blij met je recept!
Vorige verjaardag een appeltaart ‘uit een pakje’gemaakt.
Was goed gelukt maar ik kan beter weet ik sinds ik niet meer met ‘pakjes’ kook.
Ook een suiker challange die me veel bewuster maakt…
Ik ben benieuwd en erg enthousiast. De tips zijn fijn 🙂
Hoi Angela. Bedankt voor het fijne compliment en wat goed dat je nu minder uit pakjes klaar maakt. de suiker challenge was ons ook goed bevallen. Groetjes Wendy
Als ik wil voldoen aan de no-sugar-challenge, moet ik dan geen amandelmeel of speltmeel gebruiken? Volgens mij is dat juist het lastige en dure aan alle suikervrije baksels.
Recept ziet er prachtig uit, precies wat ik zocht.
Ik ga er veel kaneel in doen en ik strooi wat paneermeel op de bodem vóór ik uitgezeefde appelmengsel toevoeg.
Ook nog 2 vragen:
Heb ik een kans op succes als ik de abrikozenjam vervang door Stevia?
Kan ik de echte boter vervangen door een mooie olijfolie. Erg veel betere vetsoort namelijk.
Hallo Leo,
Leuk dat je ons recept gaat gebruiken. Ik zou stevia eerder als een vervanger zien voor de agavesiroop. De abrikozenjam heeft naast een smaakfunctie ook nog een taak om met zijn smeuïgheid bij te dragen aan de substantie van het deeg. Als er geen suikervrije abrikozenjam voorhanden is, dan zou je wellicht zelf iets kunnen maken met zeer zacht geweekte gedroogde abrikozen, of met gepureerde zoete appels.
Daarnaast is de boter uiteraard vervangbaar door olie. Kijk even wat lekker is. Ik heb wel eens druivenpitolie (neurtrale smaak) gebruikt en walnootolie (heel specifieke smaak). Je kunt ook de smaak van het deeg een beetje aanzetten met kaneel.
Groeten,
Wendy
Heerlijke appeltaart. Wordt een klassieker in de familie. Mijn complimenten. Ik heb jullie receptuur gevolgd en was erg tevreden met het resultaat.
Hallo Hajo,
Wat ontzettend leuk om te horen. Wij zijn zelf in het algemeen wel fan van klassiekers-in-de-keuken. Mijn oogjes glimmen & glunderen als ik weet dat ons recept mogelijk klassieker wordt in een andere familie.
Dank voor het delen!
Jeroen & Wendy
Zaterdag is onze zoon jarig en ga deze appeltaart maken.
Ik ben zeer benieuwd!
Ik laat nog weten of het in de smaak is gevallen.
Groetjes,
Ik ga nog even verder rondkijken op jullie blog.
Feliciteer je zoon alvast van ons. We zijn benieuwd. En snuffel gerust rond. Er staan genoeg lekkere recepten op, al zeggen we het zelf 🙂
Heerlijk taartje!
Ik maakte hem in het klein en zonder noten voor de eerste verjaardag van mijn zoontje, die ik niet teveel suiker wilde geven, maar wel een echt eigen taartje. Dankjewel voor het recept, hij heeft gesmuld!
Hoi Amber. Gefeliciteerd met de verjaardag van je zoontje. En wat leuk dat je ons recept hebt gemaakt. Goed om te horen dat hij er van heeft gesmuld. Jeroen
Twee weken geleden jullie appeltaartrecept gebruikt. Ik had alleen geen abrikozenjam…en vroeg mij af of deze jam dan ook suikervrije jam is. Ik heb appel-druivenjam gebruikt en dat was ook een heerlijk. Mijn man en mijn zoon die echte zoetekauwen zijn vonden de taart ook lekker. Zij hebben er nog wel poedersuiker overheen gestrooid en zelf genoot ik van het gevoel gezonde taart te eten. Het recept is een uitermate goed basisrecept om op door te experimenteren.
Momenteel staat er weer een in mijn oven nu gemaakt met rode bessenjam…ik ben echter vergeten te proeven of het deeg zoet genoeg was….ik laat me wederom verassen.
Hallo Miriam!
Ontzettend leuk om te lezen …en ik ben het met je eens: er zijn nog veel kansen voor heerlijke experimenten.
De abrikozenjam die wij gebruiken in dit recept is inderdaad suikervrij. Op de verpakking lees je dan dat het niet met geraffineerde suiker is gemaakt, maar met appel- of druivenconcentraat.
Dank voor je bericht.
Groeten,
Jeroen & Wendy
Ik heb alles voor het deeg dubbel gedaan. Was net iets teveel, maar dus ruim voldoende voor lekkere bodem & rand en reepjes er bovenop. Met deeg wat over was nog in een kleine springvorm zelfde taarte kunnen maken.
beetje moeilijk de 100 en 120 gram. boter. hans klok stijl die 20 gram ineens verdwenen. verder lekkere taart. al 3x gemaakt in 3 weken. nu voor 2e keer pompoensoep staan te pruttelen. lekker hoor
Hi Piet. Wat fijn dat je hem al 3x hebt gemaakt. De 20 gram wordt gebruikt om het bakblik in te vetten 🙂
Heeerlijk! Heb de honing vervangen voor ahornsiroop die ik nog had. Voor de rest hele recept nagemaakt. Fantastisch!
Even een note voor het commentaar wat ik hier boven las:het gaat hier om een van geraffineerde suiker vrije appeltaartrecept. Dus mensen met diabetes opgelet!
Oja en voor mijn springvorm was de hoeveelheid genoeg…….
Om het te zoeten is ook dadelpasta een geweldige oplossing maar verder;echt heerlijk.
Voor een deel van het deeg heb ik ipv meer boter beetje yogurt toegevoegd. Werd het iets minder droog ..en zo word ie door allemaal ..steeds lekkerder.
Zelf vind ik beetje kardamon in appel mengsel ook feestelijk..
Dank je wel voor het basis recept!!
Hi Wendy. Ik heb hem net in de overn staan. Ik ben heel benieuwd! Ik roer vulling en deeg altijd door elkaar, als het te droog blijkt wat vloeibare boter of een eitje er doorheen of juist wat meer bloem om hem droger te maken.
Nogal dubieus om honing in een suikervrije appeltaart te plaatsen.honing = suiker
🙂
Tja, daar zijn de meningen over verdeeld of ‘natuurlijke’ suikers in biologische honing minder erg zijn dan geraffineerde suikers.
Hij is hier 200% goedgekeurd. Bedankt. Ik had suikervrije pruimen Jan gebruikt gemaakt door mijn moeder. Was een succes. Voor onze zoetekauwen wel een beetje kokosbloesemsuiker toegevoegd 🙂 En ik heb alleen volkoren bloem gebruikt, dat gaat prima! ‘Even proeven of het zoet genoeg is’.. echt slim haha.
Hi Lola. Wat fijn dat hij helemaal is goedgekeurd. Eerlijk gezegd hebben wij hem alweer te lang niet gemaakt.
Hey hallo ik ben ol zoek nar een suikervrije appeltaart , mijn aandacht werd dan ook getrokken naar de appeltaart die jij hebt gemaakt . Echter , honing en /óf agave siroop zijn ook gewoon suikers, niet beter of niet slechter dan geraffineerde suikers . Je lichaam ‘behandelt ze hetzelfde . Helaas moet ik dus nog even verder zoeken .
Hoi Meike, ik geloof dat de wetenschap daar nog wat over verdeeld is. Maar als je geen honing als zoetstof wilt gebruiken omdat daar suikers inzitten, dan kun je ook eigenlijk geen appeltaart met appel maken. Daar zitten ook suikers in 😉
Ik hoop dat het je lukt om een geschikt recept te vinden! Groet Jeroen
Hoi, ik maak de taart ook regelmatig zonder dehoning/agavesiroop, maar samen met de (ongezoete) abrikozenjam, voor een extra zoetje gaat er nog wat gewelde gepureerde dadel door, omdat alleen de abrikozen anders toch wel een typisch (bitterig) smaakje geven aan het deeg, maar saak verschilt.
Hoi, lekker recept als basis voor de verhoudingen voor appeltaart zonder suiker. Ik heb echter wel de olie voor kokosolie vervangen (vind olie in taart/cake niet zo lekker alsook heb ik geen walnootolie in huis).
En toch nog wel een ei en wijnsteenbakpoeder aan het deeg toegevoegd, zodat dat wat ‘rijst/luchtiger’ wordt ipv bros.