Een recept voor Spaanse kip met knoflook.
Misschien herken je het wel, je eet in een restaurant iets goddelijks en dat wil je dan zelf ook klaar kunnen maken. Ik heb dat in ieder geval wel met enige regelmaat. Wat volgt is een zoektocht op internet en in kookboeken naar een recept dat de essentie van het gerecht het beste weet te vangen. Het zoeken en proberen kan maanden duren, soms jaren. Zoals bij Jeroen’s kip uit de oven en Kip Tikka Masala. In die zoek-en-probeer-tocht passeren veel opties de revue. Soms draait het op niets uit. Soms ontstaat er vanzelf een eigen variant. Soms vind je in een recept dé essentie van de smaak. Zo ging het ook met deze Spaanse kip in knoflook…(cliffhanger)
Ingrediënten spaanse kip met knoflook
(Voor 2 personen)
- 1 bol knoflook
- olijfolie
- 400 gram kippendijfilet
- bloem
- 2 theelepels pittige gerookte paprikapoeder
- sherry
- 3 of 4 laurierbladen
- bosje tijm
Download onze Spaanse kip met knoflook inkooplijst
De spaanse kip met knoflook maken
Knoflookolie maken
De essentie van dit gerecht zit meteen in het begin: de knoflookolie maken. Dit geeft de heerlijke knoflooksmaak aan de kip. Pak een steelpannetje of andere pan met een relatief klein oppervlak waar je ook in kunt braden. Door het kleine oppervlak kun je de knoflooktenen onder de olie zetten zonder je hele fles in de pan te hoeven schenken. Kun je niet bakken in je steelpan dan kun je de knoflookolie ook overschenken in een braadpan als je de kip gaat braden. Pel de bol knoflook, halveer de knoflooktenen en doe ze in de steelpan. Giet er zoveel olijfolie bij totdat ze bijna onder staan. Wij hadden deze keer drie knoflookbolletjes zonder tenen (Chinese knoflook), ik heb die voor de gelegenheid zelf in ’tenen’ gesneden. Zet de steelpan op het vuur en laat de knoflook stoven in de olie. Dus het vuur niet te hoog, we willen de knoflook niet bakken maar de smaak losweken. Laat dit ongeveer 20 minuten op zacht vuur pruttelen. Bereid ondertussen de kip voor.
De kip voorbereiden
Snij de kippendijen in blokjes. Wij geven de voorkeur aan kippendijfilet boven kipfilet, het is wat malser vlees en er zit meer smaak aan. Als jij de voorkeur geeft aan kipfilet of bijvoorbeeld kippenpootjes dan kun je die ook gebruiken. Als je de kip gesneden hebt pak je een bord en giet je daar een bergje bloem op. Meng daar 2 theelepels pittige gerookte paprikapoeder door. Meng de kip door de bloem zodat alle kip rondom bedekt is met bloem.
De knoflookkip braden en stoven
Haal na 20 minuten de knoflook uit de olie en bewaar deze. Zet het vuur hoog tot de olie heet is en braad de blokjes kip rondom goudbruin. Voeg vervolgens een flinke scheut Sherry toe, de laurierbladen, het bosje tijm en doe de knoflook tenen weer in de pan. Voeg zoveel water toe zodat de kip net onder staat. Zet het vuur laag en laat het nog een kwartiertje zachtjes stoven. Door de bloem zal er nu een mooie saus ontstaan. Dreigt de saus te dik te worden voeg dan nog wat water toe.
Opdienen
Serveer je het als een tapas doe de knoflookkip dan in een mooie aardewerken schaal en zet deze op tafel met prikkers of kleine vorkjes zodat je gasten zelf stukjes kip kunnen prikken.
Eet u smakelijk!
Je kunt deze Pollo Al Ajillo heel goed serveren met andere tapas zoals albondigas en pimientos asados of met geitenkaas gevulde dadels in serranoham.
Wendy & Jeroen
Vandaag gemaakt, maar dan in de fusion variant 😉
Met pandanrijst en geroerbakte Thaise groente.
Was overheerlijk!
Gisteren gemaakt samen met een salsa, gevulde kabouterhoedjes en citroenaardappelen. Smaak was echt goed!Heb na de kip nog een handvol hele sjallotjes mee laten stoven. Nemen de smaak van de saus compleet op! Saus was nog een beetje aan de dunne kant dus ik haar verder afgebonden met maizena.
Eeh… Ik zal wel iets verkeerds hebben gedaan maar saus werd geen saus maar aangekoekte brij onder in t pannetje en olie dreef er boven. Uiteindelijk olie afgegoten en kip nog opgebakken. Was op zich ok… Maar ik zal t niet nog eens maken….
Hoi Marleen. Het overkomt mij ook wel eens dat het een beetje een brij wordt. Ik moet dit recept nog eens goed herzien. Vind de smaak wel lekker maar de bereiding laat te wensen over. Goed roeren is vaak wel een goede oplossing. Bedankt voor je reactie, ik zet deze op de todo lijst om eens aan te pakken. Jeroen
Ik heb het gemaakt voor mijn tapasbuffet…
Vond de smaak wat flauw….
nog tips om sit beter te maken?
hoi Caroline, ik moet je eerlijk toegeven dat wij deze ook wat flauw vinden. soms maken we hem juist omdat we weten dat sommige van onze vrienden niet van te kruidig houden. Je zou nog een knoflook kunnen persen door de bloem voor meer pit.
Ik vond het heerlijk! De saus was prima, ik heb er alleen nog wat zout en peper aan toegevoegd, maar ik ga dit zeker vaker maken!
Hoi Marleen. Thanks. Ik vind deze ook altijd lekker.
Als het te flauw is doe dan wat cayennepeper door de bloem. Heerlijk.. serveer het met komkommer
Superrr lekker!! Wij hadden geen sherry en die vervangenmet kippenbouillon en een scheut cognac. Heerlijk!! Bedankt voor het delen, we gaan deze zeker vaker maken!!
Bedankt voor het compliment!
Kan dit ook met alleen maïzena ipv bloem? Dit ivm coeliakie (een glutenintolerantie).
Hoi Esther, excuus voor de late reactie. Ik denk dat het ook kan met maizena, ik zou er dan wel minder van gebruiken dan van de bloem?
Rijstebloem is in dit soort gerechten een perfecte vervanger voor tarwebloem. Te koop bij o.a. de toko.
heerlijk recept, huis geurt van onder naar boven en water loopt al in de mond. We gaan straks 6 vrienden verwennen met het resultaat. heb twee kleine wijzigingen aangebracht. heb peper en zout toegevoegd om te voorkomen dat het als flauw word ervaren. Had geen pittig gerookte paprika maar juist de zoete variant, heb dit aangevuld met wat cayenne peper.
Gisteren dit gerecht gemaakt.
Met dank aan Jeroen en enkele reacties hier heb ik wat tips mee gekregen. De tijd can het bereiden van de knoflook olie ietwat ingekort, en voordat het vlees door de bloem heen ging, met zeezout en zwarte peper bestrooid. Verder heb ik de Sherry vervangen door een groot glas witte Chardonnay. De smaak van het gerecht was goddelijk!. Mijn gasten beweerden dat zij de kip nog nooit zo lekker hadden gegeten 😉 wij houden dit gerecht op ons lijstje !
Hoi Elvira. Wat een fijn compliment. En mooi dat het je gelukt is om hem heerlijk klaar te maken!
Wij hebben fenomenaal gesmuld!
IVM met glutentolerantie gebruik ik vaak rijstebloem ipv tarwe en dat werkte ook bij dit recept uitstekend. Volgende keer laten we eerst de kip marineren in de knoflook met olie en gebruiken diezelfde knoflook (en olie) daarna zoals in het recept, om de kip nog meer knoflookkip te maken.
Er werd nergens zout en peper vermeld maar die hebben wij toegevoegd aan de kip vlak voor het ‘bloemen’. Het gerookte paprikapoeder door de bloem maakte het een beetje pittig. Dat lijkt me onmisbaar. Oja en we hadden geen sherry dus het werd whisky.. 😛
Het was zalig. Dit maken we snel weer, ook voor gasten!
Ha Ty. Bedankt voor je leuke reactie. Ik moet eerlijk zeggen dat ik soms wel en soms geen zout en peper toevoeg. Net waar we zin in hebben. Omdat de altijd de gerookte paprikapoeder gebruiken heeft het al veel smaak, maar een beetje zout kan natuurlijk nooit kwaad om de smaak nog wat op te peppen. En met Whisky! Dat ga ik ook een keer proberen.