Hoe gaar is mijn biefstuk?

Hoe lang je een biefstuk moet bakken is afhankelijk van twee dingen: de dikte van het vlees en jouw eigen voorkeur voor raw, medium of well done.

Om de gaarheid van je biefstuk te controleren is dit een handige truc: plaats je duim en wijsvinger tegen elkaar en voel hoe er een klein beetje weerstand in de muis van je hand ontstaat. Vergelijk de weerstand die je voelt als je met je vinger in het vlees duwt. Als deze hetzelfde voelt is je biefstuk raw. Plaats nu achtereenvolgens je duim en wijsvinger, duim en middelvinger, duim en ringvinger en duim en pink tegen elkaar aan en voel steeds hoe de weerstand in de muis van je hand toeneemt. Deze weerstand kun je vergelijken met raw, medium en well done.

Op een rijtje:

 • Duim en wijsvinger: Raw
 • Duim en middelvinger: Medium/Raw
 • Duim en ringvinger: Medium
 • Duim en pink: Well done.

Je zult dit een paar keer moeten oefenen om het onder de knie te krijgen, een goede reden om de komende tijd regelmatig een biefstukje klaar te maken. Lekker.

Hier vind je een lekker recept voor biefstuk.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Een reactie

 1. Wouter Spaans zei:

  De Engelse term om de gaarheid van een biefstuk te beschrijven die nog bijna rauw is, rood dus, is niet “raw”, maar “rare”. Ook kom je wel de term “blue” tegen. Dat is nog minder gegaard.

  mei 16, 2014
  Beantwoord

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.