Guacamole

Een recept voor Mexicaanse guacamole.

Het is alweer een tijd geleden dat ik (Wendy) in Mexico was. Even denken… 2004 en 2005 was het. Toch, iedere keer als ik óf een avocado óf een mango in mijn handen heb met-het-plan-om-deze-te-bereiden, denk ik aan Mexico. Ik denk aan de Huerta-familie uit Mexico-Stad waar ik twee keer op bezoek was. Niet alleen omdat ze zo lief en gastvrij waren, maar ook omdat ik hun trucje heb gepikt. Een praktische herinnering die me goud waard is. Wie wil nou niet the most easy way benutten om een avocado of mango te schillen zonder glibberpartijen en plakkerigheid.

De Huerta’s hadden de oplossing: je schilt ze niet. Je halveert ze, houdt de halve vrucht in het kommetje van je hand, snijdt ze van binnenuit tot aan de schil in met een mesje (in een wenselijk raster: groot of klein) en vervolgens lepel je het vruchtvlees eruit. In een handomdraai heb je grote blokken mango of manila (een Mexicaanse mangovariant) die je door een fruitsalade doet …of heel fijne blokjes avocado waarmee je al een perfecte basis hebt voor een heerlijke guacamole.

Wat heb je nodig

Ingrediënten voor guacamole
Ingrediënten voor guacamole

(Voor 4 personen)

  • 2 rijpe avocado’s
  • een halve rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • een halve tomaat
  • een halve rode peper
  • limoen
  • wat zout en peper

Donwload onze guacamole inkooplijst

Inkopen: hoe weet je of de avocado rijp is?

Guacamole is een zachte saus en dat lukt alleen als je rijpe avocado’s gebruikt voor je recept. Maar hoe weet je of een avocado rijp is? Of wanneer deze overrijp is? Er zijn verschillende manieren om dat te double checken.

Je kunt simpelweg voelen hoe hard of zacht de avocado is. Duw duim en wijsvinger in de schil, liefst aan de bovenkant bij de steel. De avocado moet enigszins meegeven. Dus als hij voelt als een appel, dan is hij nog niet rijp. Als hij voelt als een gele banaan, dan is hij goed. En als hij meegeeft als een mandarijn, dan is de avocado te rijp. Vaak herken je een overrijpe avocado ook aan verkleuringen van de schil of bruine plekken rond de steel.

Heb je nog een paar dagen voordat je de avocado daadwerkelijk gaat gebruiken, koop dan gerust een onrijpe versie. Leg een avocado overigens nooit in de koelkast maar in de fruitmand.

Aan de slag

Stap 1: De ingrediënten zeer fijnsnijden

Kies een scherp mes en snijd de halve ui, de tenen knoflook, de halve rode peper en de halve tomaat in minuscule stukjes. Het eindresultaat is er bij gebaat dat er geen ‘grote harde brokstukken’ in zitten. Ter inspiratie hier een leuk filmpje van masterchef Gordon Ramsey hoe je een ui écht heel klein kunt snijden.

Halveer de ui
Halveer de ui
Maak inkepingen in de ui
Maak inkepingen in de ui
Maak een horizontale snede
Maak een horizontale snede
Snij de ui in hele kleine blokjes
Snij de ui in hele kleine blokjes
Zo klein
Zo klein
Plet de knoflook
Plet de knoflook
Snij de knoflook klein
Snij de knoflook klein
Snij de rode peper in dunne reepjes
Snij de rode peper in dunne reepjes
Snij de rode peperreepjes in blokjes
Snij de rode peperreepjes in blokjes
Snij de tomaat in reepjes
Snij de tomaat in reepjes
Snij de tomatenreepjes in blokjes
Snij de tomatenreepjes in blokjes

Stap 2: De Grote Avocado Truc

Snijd de avocado rondom de pit door midden, draai de helften in tegengestelde richting los van elkaar en wip de pit eruit met je mes. Maak voorzichtig sneden in de avocado tot aan de binnenkant van de schil. Maak snedes in twee richtingen. Neem een dunne lepel. Schraap laagjes avocado af tot je de hele vrucht uit de schil hebt gelepeld. Het schraapsel kan gelijk in de kom waarin je het straks wilt serveren.

Halveer de avocado in de lengte
Halveer de avocado in de lengte
Draai de helften los
Draai de helften los
Verwijder de pit
Verwijder de pit
Maak voorzicht snedes tot aan de schil
Maak voorzicht snedes tot aan de schil
Snij van boven naar beneden en van links naar rechts
Snij van boven naar beneden en van links naar rechts
Schraap met een dunne lepel laagjes uit de avocado
Schraap met een dunne lepel laagjes uit de avocado
Of wat grovere blokjes scheppen
Of wat grovere blokjes scheppen
Doe de blokjes in een kom
Doe de blokjes in een kom

Stap 3: De saus maken

Om er een heerlijke saus van te maken voeg je de ingrediënten toe: je perst een kwart schijfje limoen uit en doet de gesneden ui, knoflook, rode peper, tomaat in de kom. Roer alles door elkaar met een vork. Met een vork kan je het mengsel goed pletten zonder dat het zijn structuur verliest. Maak de saus af met wat peper en zout. Roer en proef.

Pers een kwart schijfje limoen
Pers een kwart schijfje limoen
Voeg alle gesneden ingrediënten toe
Voeg alle gesneden ingrediënten toe
Roer alles door. Plet het met een vork.
Roer alles door. Plet het met een vork.
Voeg peper toe
Voeg peper toe
en wat zout, naar smaak
en wat zout, naar smaak

Serveren

Gebruik de guacamole als dipsaus voor tortillachips, toast of stokbrood. Guacamole is ook lekker bij Mexicaanse wraps. Genieten maar.

Serveer de guacamole met tortillachips
Serveer de guacamole met tortillachips
Genieten van guacamole
Genieten van guacamole

Eet u smakelijk,
Jeroen & Wendy
Zelf guacamole maken

Avocado’s zijn gezond

Avocado’s zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Lees hier waarom avocado’s gezond zijn.

29 Comments

  1. said:

    Ziet er lekker uit! Kan ik ook afhalen? :D

    March 28, 2013
    Reply
  2. Nancy said:

    Simpel en lekker! Had alleen geen limoen in huis, met citroen was ook ok. Volgende keer dus nog lekkerder ;-)

    June 7, 2013
    Reply
  3. Rick said:

    Van wat ik lees, lijkt me dit een geweldig recept. Ik ga het vanmiddag meteen proberen. Fijn dat jullie tips geven voor het herkennen van de juiste avocade. Ik heb er totaal geen ervaring mee en ik heb met koken al zo vaak gemerkt dat de juiste ingrediënten het recept kunnen maken en breken. Top! Ik heb een vraag waar jullie, of mogelijk iemand anders, een antwoord op heeft: is het mogelijk om de saus de avond te voren te maken? (eventuele bewaartips) Ik kom die dag namelijk gelijk met mijn bezoek aan en ik zou het jammer vinden om nog allerlei dingetjes te moeten voorbereiden en mijn bezoek alleen te moeten laten. Alvast bedankt!

    July 20, 2013
    Reply
  4. Jeroen said:

    Hoi Rick,
    Bedankt voor het compliment en we hopen dat het je lukt om een lekkere avocado te maken. Als je de guacamole de avond van tevoren maakt dan wordt hij bruin in de koelkast. Ons advies zou zijn om het niet te doen (een paar keer oefenen en je zet het in een handomdraai in elkaar. Als je het toch eerder wilt maken dan moet je het luchtdicht verpakken en in de koelkast zetten. Zorgen er voor dat er geen lucht tussen de guacamole en de afdekking zit. Door de zuurstof gaat de avocado laten verkleuren. Als je de guacamole in een bakje doet zorg je ervoor dat het vershoudfolie direct op de guacamole ligt. Het verkleurt dan maar een beetje, maar het is nog steeds heerlijk. Succes! Wendy en Jeroen

    July 20, 2013
    Reply
  5. koos schilperoort said:

    het helpt ook om een pit in de Guacamole te doen als je ze in de koelkast zet, de pit houd het langer groen.

    July 28, 2013
    Reply
  6. Jessie said:

    Ik wil eventjes toevoegen dat je de quacamole wel een dag in de koelkast kunt bewaren (zoals wendy en jeroen zeggen) maar als je er de pit van avocado bij doet dan zal de quacamole niet bruin worden. Dit hoorde ik toevallig ook laatst! Succes!

    July 29, 2013
    Reply
  7. Nadia said:

    Ik ben serieus echt verliefd op jullie blog! Geweldig hoe alles duidelijk in stappen wordt uitgelegd, daar kan menig food-blog wat van leren. Wat ik jammer voor mezelf vind is dat er niet elke dag een heerlijk gerecht online staat haha. Keep up the good work.

    August 2, 2013
    Reply
    • Jeroen said:

      Hoi Nadia, wat leuk om te horen, daar worden we heeeeeel blij van :) we zijn er een beetje sprakeloos van, #kippenvel. Bedankt. Wendy & Jeroen

      August 4, 2013
      Reply
  8. maria said:

    Ik heb 2 mexicaanse schoondochters, en die van hen smaakt toch lekkerder als deze…ik heb m gemaakt zoals hier boven beschreven maar ik miste toch iets, en dat zijn de groene tomaten volgens mij…

    August 5, 2013
    Reply
    • Jeroen said:

      Hoi Maria, wat leuk dat je hem hebt gemaakt. We zijn altijd op zoek naar verbeteringen en zijn dus heel benieuwd naar het recept van je schoondochters :-)

      August 5, 2013
      Reply
  9. Nicole said:

    Van alle guacamole recepten die ik vond, koos ik deze. Recept ziet er leuk en aantrekkelijk uit: ook met de “hoe-te-snijden” plaatjes.

    We vonden m echt heerlijk! We hebben alleen alles met de staafmixer fijn gemaakt ipv alles heel fijn snijden.

    Deze guacamole was n onderdeel van onze club sandwich:
    Voor 2p neem je 6 boterhammen, 2 eitjes, 1/4 paprika, wat chery tomaatjes, kaas en gerookte kipreepjes.
    Bak een geklopt eitje en leg hier op het eind een plakje kaas op zodat jet lekker smelt. Je belegt in willekeurig volgorde de boterhammen met de ingrediënten en doet tussen elke laag je zelfgemaakte guacamole!

    August 8, 2013
    Reply
  10. Renske said:

    Ik maak guacamole altijd met chilisaus en zonder rode peper, limoen en ui, maar deze ga ik vanavond zeker uitproberen! De tip hoe een guacamole te snijden lijkt me heel handig, bij mij is de hele keuken altijd groen als ik ga snijden en prakken. Verder hebben jullie hele duidelijke instructies, heeeeel fijn!

    August 17, 2013
    Reply
  11. Christa said:

    Ik had nog nooit eerder guacamole gemaakt, maar met jullie recept ter inspiratie is het een zeer smakelijk resultaat geworden! Een ding verbaast me echter wel: waarom trekken jullie niet gewoon de schil van de avocado eraf? Bijna geen moeite, en dan kun je gelijk beginnen met prakken. Wel eerst halveren en pit eruit wippen natuurlijk…!

    August 30, 2013
    Reply
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy said:

      Beste Christa,
      Lekker hè! Zelfgemaakte guacamole! Fijn dat je het resultaat kon waarderen.
      De truc om de avocado in eerste instantie ín de schil te laten is dat je meer grip hebt op de vrucht. Veel mensen vinden een avocado schillen een ‘glibberig’ klusje. Op ‘onze’ manier voorkom je vieze vingers en het risico dat een rijpe avocado uit je handen glijdt. Mocht je de avocado niet willen prakken maar juist in mooie schijfjes of blokjes willen gebruiken, dan werkt de voorsnijden-in-de-schil wel bovengemiddeld handig! Groeten, Jeroen & Wendy

      August 31, 2013
      Reply
  12. Edith said:

    Heerlijk recept en super simpel!
    Een rijpe avocado kan je pellen, als dit niet lukt (en je zou ‘m dus moeten schillen) dan is de avocado nog niet rijp. Een pit van een avocado voorkomt inderdaad verkleuring. Als je maar een halve avocado gebruikt, bewaar dan de helft met de pit en je avocado blijft mooi van vorm en kleur.

    August 31, 2013
    Reply
  13. joke said:

    Ola, war n fijne website volop met heerlijke gerechten.
    Als ik hem lees voel ik al mijn zintuigen prikkelen!
    Heb guacomole gemaakt…..mmmmmm
    Leef in portugal en de avocado’s zijn daar verrukkelijk en rijp, genieten dus!
    Lang zelf niet meer gekookt, kan niet wachten om alles uit te proberen.
    Je proeft, leest de liefde voor eten..
    Obrigado
    Joke

    September 13, 2013
    Reply
    • Jeroen said:

      Hoi Joke, wat een fijn compliment voor onze website. Wat leu k dat je de guacamole hebt gemaakt. Geniet van al het lekkers. Wendy & Jeroen

      September 14, 2013
      Reply
  14. Cynthia said:

    Recept uitgeprobeerd, super!!!
    Volgende keer snij ik de tomaten etc nog kleiner maar……….
    Oh wat een lekkkere pittige smaak.
    Bedankt jongens

    September 15, 2013
    Reply
  15. said:

    Ik heb nog nooit guacamole gemaakt en moet zeggen dat jullie recept erg SUPER lekker is! Heerlijk! Ik heb het gemaakt en op een sandwich gegeten. Dankjewel!

    September 25, 2013
    Reply
  16. Gerard Lettinck said:

    Jullie hebben dit recept van Mexicanen? In originele Mexicaanse recepten zie ik namelijk nooit knoflook in guacamole. Ook ontbreekt hier de koriander, de lente ui en bij 2 avocado’s hoort een hele en rijpe vleestomaat. Wellicht zijn dit varianten. Ik ben gek op knoflook, maar niet in guacamole. Er zijn al zoveel sausvariaties met knoflook.

    November 4, 2013
    Reply
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy said:

      Beste Gerard,
      Ja, echt. Het kan wel zijn dat dit ‘Mexicaanse recept’ onder invloed is van de persoonlijke voorkeuren van mijn Mexicaanse gastheer. Ik heb in restaurantjes in Mexico ook wel koriander in de guacamole gehad en ik meen me te herinneren dat ze verzot zijn op een pepertje dat ‘chipotle’ heet, dat er ook door kan. We zullen de guacamole ook eens zonder de knoflook proberen. Groeten van Wendy

      November 4, 2013
      Reply
  17. Esther said:

    Hoi Jeroen en Wendy,

    Ik heb vanavond jullie guacamole recept geprobeerd en wat was dat heerlijk zeg!!!! Ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept en de tips! We hebben er van gesmuld hier! :-)

    Groetjes,
    Esther

    November 4, 2013
    Reply
  18. Wendy said:

    Hi Wendy en Jeroen, vanavond dit heerlijke recept gemaakt! Zeer smaakvol, heb iets meer knoflook gebruikt omdat ik daar dol op ben. Onze 5 kinderen vonden het ook zaaaalig, zoals zij dat zeggen, en we hebben er van gesmuld. Groeten Wendy en ook mijn man Jeroen. ( tja, hoe toevallig, he?)

    November 10, 2013
    Reply
  19. amy said:

    Kan het inplaats van rode peper ook sambal?

    December 10, 2013
    Reply
  20. Jphtje said:

    Goed recept !!! Nog een tip om avocado’s snel te laten rijpen… leg ze op de fruitschaal héél dicht in de buurt van bananen… dan zijn ze zo rijp… jammie jammie…

    December 23, 2013
    Reply
  21. Ingrid said:

    Hij is super! Nog nooit zelf gemaakt, eenvoudig en heerlijk. Deze voeg ik weer toe aan mijn favorieten lijstje!

    January 29, 2014
    Reply
  22. Marleen said:

    Handig!!!!

    Nu weet ik ook hoe ik die hippe, lekkere guacamole kan maken…ik zeg kom maar op met mijn bridal party hihi!

    February 3, 2014
    Reply
  23. Bart Koopman said:

    Gister gemaakt als dip voor bij de tortilla chips, was echt super lekker! Ik heb het recept in mijn telefoon gezet om volgend jaar mee op vakantie in Ibiza te nemen, kunnen we op ons terras lekkere verse guacamole eten.

    August 16, 2014
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *