Een recept voor Mexicaanse guacamole.
Het is alweer een tijd geleden dat ik (Wendy) in Mexico was. Even denken… 2004 en 2005 was het. Toch, iedere keer als ik óf een avocado óf een mango in mijn handen heb met-het-plan-om-deze-te-bereiden, denk ik aan Mexico. Ik denk aan de Huerta-familie uit Mexico-Stad waar ik twee keer op bezoek was. Niet alleen omdat ze zo lief en gastvrij waren, maar ook omdat ik hun trucje heb gepikt. Een praktische herinnering die me goud waard is. Wie wil nou niet the most easy way benutten om een avocado of mango te schillen zonder glibberpartijen en plakkerigheid.
De Huerta’s hadden de oplossing: je schilt ze niet. Je halveert ze, houdt de halve vrucht in het kommetje van je hand, snijdt ze van binnenuit tot aan de schil in met een mesje (in een wenselijk raster: groot of klein) en vervolgens lepel je het vruchtvlees eruit. In een handomdraai heb je grote blokken mango of manila (een Mexicaanse mangovariant) die je door een fruitsalade doet …of heel fijne blokjes avocado waarmee je al een perfecte basis hebt voor een heerlijke guacamole.
Ingrediënten guacamole
(Voor 4 personen)
- 2 rijpe avocado’s
- een halve rode ui
- 2 tenen knoflook
- een halve tomaat
- een halve rode peper
- limoen
- wat zout en peper
Donwload onze guacamole inkooplijst
Inkopen: hoe weet je of de avocado rijp is?
Guacamole is een zachte saus en dat lukt alleen als je rijpe avocado’s gebruikt voor je recept. Maar hoe weet je of een avocado rijp is? Of wanneer deze overrijp is? Er zijn verschillende manieren om dat te double checken.
Je kunt simpelweg voelen hoe hard of zacht de avocado is. Duw duim en wijsvinger in de schil, liefst aan de bovenkant bij de steel. De avocado moet enigszins meegeven. Dus als hij voelt als een appel, dan is hij nog niet rijp. Als hij voelt als een gele banaan, dan is hij goed. En als hij meegeeft als een mandarijn, dan is de avocado te rijp. Vaak herken je een overrijpe avocado ook aan verkleuringen van de schil of bruine plekken rond de steel.
Heb je nog een paar dagen voordat je de avocado daadwerkelijk gaat gebruiken, koop dan gerust een onrijpe versie. Leg een avocado overigens nooit in de koelkast maar in de fruitmand.
De guacamole maken
Stap 1: De ingrediënten zeer fijnsnijden
Kies een scherp mes en snijd de halve ui, de tenen knoflook, de halve rode peper en de halve tomaat in minuscule stukjes. Het eindresultaat is er bij gebaat dat er geen ‘grote harde brokstukken’ in zitten. Ter inspiratie hier een leuk filmpje van masterchef Gordon Ramsey hoe je een ui écht heel klein kunt snijden.
Stap 2: De Grote Avocado Truc
Snijd de avocado rondom de pit door midden, draai de helften in tegengestelde richting los van elkaar en wip de pit eruit met je mes. Maak voorzichtig sneden in de avocado tot aan de binnenkant van de schil. Maak snedes in twee richtingen. Neem een dunne lepel. Schraap laagjes avocado af tot je de hele vrucht uit de schil hebt gelepeld. Het schraapsel kan gelijk in de kom waarin je het straks wilt serveren.
Stap 3: De saus maken
Om er een heerlijke saus van te maken voeg je de ingrediënten toe: je perst een kwart schijfje limoen uit en doet de gesneden ui, knoflook, rode peper, tomaat in de kom. Roer alles door elkaar met een vork. Met een vork kan je het mengsel goed pletten zonder dat het zijn structuur verliest. Maak de saus af met wat peper en zout. Roer en proef.
Serveren
Gebruik de guacamole als dipsaus voor tortillachips, toast of stokbrood. Guacamole is ook lekker bij Mexicaanse wraps. Genieten maar.
Eet u smakelijk,
Jeroen & Wendy
Avocado’s zijn gezond
Avocado’s zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Lees hier waarom avocado’s gezond zijn.
Ziet er lekker uit! Kan ik ook afhalen? 😀
ja hoor, dat kan. Houdt http://www.thuisafgehaald.nl/koks/jeroenguldemond-718/item718 in de gaten 😉
Heb dit net gemaakt n zit er nu van te smullen. Heerlijk!
Simpel en lekker! Had alleen geen limoen in huis, met citroen was ook ok. Volgende keer dus nog lekkerder 😉
Van wat ik lees, lijkt me dit een geweldig recept. Ik ga het vanmiddag meteen proberen. Fijn dat jullie tips geven voor het herkennen van de juiste avocade. Ik heb er totaal geen ervaring mee en ik heb met koken al zo vaak gemerkt dat de juiste ingrediënten het recept kunnen maken en breken. Top! Ik heb een vraag waar jullie, of mogelijk iemand anders, een antwoord op heeft: is het mogelijk om de saus de avond te voren te maken? (eventuele bewaartips) Ik kom die dag namelijk gelijk met mijn bezoek aan en ik zou het jammer vinden om nog allerlei dingetjes te moeten voorbereiden en mijn bezoek alleen te moeten laten. Alvast bedankt!
ik bewaar altijd de pit erbij en het helpt echt. Voordat je het gaat eten even de pit eruit vissen en je kan het gebruiken
Hoi Rick,
Bedankt voor het compliment en we hopen dat het je lukt om een lekkere avocado te maken. Als je de guacamole de avond van tevoren maakt dan wordt hij bruin in de koelkast. Ons advies zou zijn om het niet te doen (een paar keer oefenen en je zet het in een handomdraai in elkaar. Als je het toch eerder wilt maken dan moet je het luchtdicht verpakken en in de koelkast zetten. Zorgen er voor dat er geen lucht tussen de guacamole en de afdekking zit. Door de zuurstof gaat de avocado laten verkleuren. Als je de guacamole in een bakje doet zorg je ervoor dat het vershoudfolie direct op de guacamole ligt. Het verkleurt dan maar een beetje, maar het is nog steeds heerlijk. Succes! Wendy en Jeroen
het helpt ook om een pit in de Guacamole te doen als je ze in de koelkast zet, de pit houd het langer groen.
Ik wil eventjes toevoegen dat je de quacamole wel een dag in de koelkast kunt bewaren (zoals wendy en jeroen zeggen) maar als je er de pit van avocado bij doet dan zal de quacamole niet bruin worden. Dit hoorde ik toevallig ook laatst! Succes!
Ik ben serieus echt verliefd op jullie blog! Geweldig hoe alles duidelijk in stappen wordt uitgelegd, daar kan menig food-blog wat van leren. Wat ik jammer voor mezelf vind is dat er niet elke dag een heerlijk gerecht online staat haha. Keep up the good work.
Hoi Nadia, wat leuk om te horen, daar worden we heeeeeel blij van 🙂 we zijn er een beetje sprakeloos van, #kippenvel. Bedankt. Wendy & Jeroen
Ik heb 2 mexicaanse schoondochters, en die van hen smaakt toch lekkerder als deze…ik heb m gemaakt zoals hier boven beschreven maar ik miste toch iets, en dat zijn de groene tomaten volgens mij…
Hoi Maria, wat leuk dat je hem hebt gemaakt. We zijn altijd op zoek naar verbeteringen en zijn dus heel benieuwd naar het recept van je schoondochters 🙂
Van alle guacamole recepten die ik vond, koos ik deze. Recept ziet er leuk en aantrekkelijk uit: ook met de “hoe-te-snijden” plaatjes.
We vonden m echt heerlijk! We hebben alleen alles met de staafmixer fijn gemaakt ipv alles heel fijn snijden.
Deze guacamole was n onderdeel van onze club sandwich:
Voor 2p neem je 6 boterhammen, 2 eitjes, 1/4 paprika, wat chery tomaatjes, kaas en gerookte kipreepjes.
Bak een geklopt eitje en leg hier op het eind een plakje kaas op zodat jet lekker smelt. Je belegt in willekeurig volgorde de boterhammen met de ingrediënten en doet tussen elke laag je zelfgemaakte guacamole!
Ik maak guacamole altijd met chilisaus en zonder rode peper, limoen en ui, maar deze ga ik vanavond zeker uitproberen! De tip hoe een guacamole te snijden lijkt me heel handig, bij mij is de hele keuken altijd groen als ik ga snijden en prakken. Verder hebben jullie hele duidelijke instructies, heeeeel fijn!
Ik had nog nooit eerder guacamole gemaakt, maar met jullie recept ter inspiratie is het een zeer smakelijk resultaat geworden! Een ding verbaast me echter wel: waarom trekken jullie niet gewoon de schil van de avocado eraf? Bijna geen moeite, en dan kun je gelijk beginnen met prakken. Wel eerst halveren en pit eruit wippen natuurlijk…!
Beste Christa,
Lekker hè! Zelfgemaakte guacamole! Fijn dat je het resultaat kon waarderen.
De truc om de avocado in eerste instantie ín de schil te laten is dat je meer grip hebt op de vrucht. Veel mensen vinden een avocado schillen een ‘glibberig’ klusje. Op ‘onze’ manier voorkom je vieze vingers en het risico dat een rijpe avocado uit je handen glijdt. Mocht je de avocado niet willen prakken maar juist in mooie schijfjes of blokjes willen gebruiken, dan werkt de voorsnijden-in-de-schil wel bovengemiddeld handig! Groeten, Jeroen & Wendy
Heerlijk recept en super simpel!
Een rijpe avocado kan je pellen, als dit niet lukt (en je zou ‘m dus moeten schillen) dan is de avocado nog niet rijp. Een pit van een avocado voorkomt inderdaad verkleuring. Als je maar een halve avocado gebruikt, bewaar dan de helft met de pit en je avocado blijft mooi van vorm en kleur.
Ola, war n fijne website volop met heerlijke gerechten.
Als ik hem lees voel ik al mijn zintuigen prikkelen!
Heb guacomole gemaakt…..mmmmmm
Leef in portugal en de avocado’s zijn daar verrukkelijk en rijp, genieten dus!
Lang zelf niet meer gekookt, kan niet wachten om alles uit te proberen.
Je proeft, leest de liefde voor eten..
Obrigado
Joke
Hoi Joke, wat een fijn compliment voor onze website. Wat leu k dat je de guacamole hebt gemaakt. Geniet van al het lekkers. Wendy & Jeroen
Recept uitgeprobeerd, super!!!
Volgende keer snij ik de tomaten etc nog kleiner maar……….
Oh wat een lekkkere pittige smaak.
Bedankt jongens
Ik heb nog nooit guacamole gemaakt en moet zeggen dat jullie recept erg SUPER lekker is! Heerlijk! Ik heb het gemaakt en op een sandwich gegeten. Dankjewel!
Jullie hebben dit recept van Mexicanen? In originele Mexicaanse recepten zie ik namelijk nooit knoflook in guacamole. Ook ontbreekt hier de koriander, de lente ui en bij 2 avocado’s hoort een hele en rijpe vleestomaat. Wellicht zijn dit varianten. Ik ben gek op knoflook, maar niet in guacamole. Er zijn al zoveel sausvariaties met knoflook.
Beste Gerard,
Ja, echt. Het kan wel zijn dat dit ‘Mexicaanse recept’ onder invloed is van de persoonlijke voorkeuren van mijn Mexicaanse gastheer. Ik heb in restaurantjes in Mexico ook wel koriander in de guacamole gehad en ik meen me te herinneren dat ze verzot zijn op een pepertje dat ‘chipotle’ heet, dat er ook door kan. We zullen de guacamole ook eens zonder de knoflook proberen. Groeten van Wendy
Hoi Jeroen en Wendy,
Ik heb vanavond jullie guacamole recept geprobeerd en wat was dat heerlijk zeg!!!! Ontzettend bedankt voor dit heerlijke recept en de tips! We hebben er van gesmuld hier! 🙂
Groetjes,
Esther
Hi Wendy en Jeroen, vanavond dit heerlijke recept gemaakt! Zeer smaakvol, heb iets meer knoflook gebruikt omdat ik daar dol op ben. Onze 5 kinderen vonden het ook zaaaalig, zoals zij dat zeggen, en we hebben er van gesmuld. Groeten Wendy en ook mijn man Jeroen. ( tja, hoe toevallig, he?)
Kan het inplaats van rode peper ook sambal?
Goed recept !!! Nog een tip om avocado’s snel te laten rijpen… leg ze op de fruitschaal héél dicht in de buurt van bananen… dan zijn ze zo rijp… jammie jammie…
Hij is super! Nog nooit zelf gemaakt, eenvoudig en heerlijk. Deze voeg ik weer toe aan mijn favorieten lijstje!
Handig!!!!
Nu weet ik ook hoe ik die hippe, lekkere guacamole kan maken…ik zeg kom maar op met mijn bridal party hihi!
Gister gemaakt als dip voor bij de tortilla chips, was echt super lekker! Ik heb het recept in mijn telefoon gezet om volgend jaar mee op vakantie in Ibiza te nemen, kunnen we op ons terras lekkere verse guacamole eten.
Super lekker, net gemaakt samen met een nacho schotel http://www.puursuzanne.nl/recepten/hoofdgerecht/nacho-ovenschotel
het was erg geslaagd
In het recept ‘ Fajitas met kip’ stond een potje guacamole. Toen we hoorden dat die kant en klare guacamole niet lekker was en veel toevoegingen bevat, besloten we het zelf te maken. Een gemakkelijk recept en super lekker!
Goed recept voor Guacamole !
Van een meneer in Yucatan leerde ik hoe een Avocado te keuren:
Voel met de volle hand aan de Avocado, zoals een vrouwenborst !
Dat vergeet je nooit meer….
Als je je duim erin zet, ontstaat een bruine plek. Niet doen dus.
groet, Erica
Van de week proberen. Had eerder al jullie lagasnesaus-recept geprobeerd. Goed bevallen, nu deze! 😉
leuk! geniet ervan.
Voor t eerst quacamole gemaakt. Dankzij jullie recept een heerlijke saus voor bij de tortilla’s vanavond. Erg fijn was de super duidelijke beschrijving. Heb voor de zekerheid de pit in het schaaltje gedaan en luchtdicht afgedekt zodat hij niet erg gaat verkleuren, fijn al die tips.
????
Een avocado had ik gekocht, op zich niet echt een lekkere vrucht, die moet lekker gemaakt worden. Even op het internet gekeken en toen kwam ik hier terecht. Ik heb uiterst fijn gesneden en het geheel samengevoegd en geprakt en het is lekker.
Zojuist gemaakt, bleef er maar van eten, heerlijk recept! Aanrader!
Mooi. dat horen we graag.
Echt heel lekker. Een van mijn avocado’s was verrot dus heb er maar één kunnen gebruiken. Mijn familie heeft er echt van genoten.
Wat fijn om te horen dat het lekker was! Jammer dat een van de avocado’s verrot was, dan had je dus uiteindelijk minder 🙁
Ja, maar ik heb het later nog een keer gemaakt met genoeg avocado’s. Was super lekker.
In een woord: ‘Geweldig lekker’ en zo gemaakt. Top.
Fijn om te horen
Als je guacamole wilt maken voor de volgende dag, kun je ook de andere ingrediënten de dag van tevoren fijn snijden. Dus de rode ui, tomaat, peper en knoflook. De volgende dag de avocado erbij prakken. Beetje limoen erdoor en klaar. Zo doe ik het altijd. Zodat ik na het werk maar eventjes werk heb aan het eten.
Hi Jolanda, slimme tip!