Tabouleh

Een recept voor Libanese tabouleh ~

“Schat, moet er echt zoveel peterselie in de tabouleh. En, waarom staat er geen couscous op het boodschappenlijstje”. Zo ging ongeveer het gesprek toen ik het boodschappenlijstje had gemaakt voor tabouleh. Tabouleh is een peterseliesalade en er zit bulgur in, een beetje. En geen couscous. Vandaar dat er veel van het ene op het boodschappenlijstje staat en het andere niet. Peterselie is voor de Libanezen wat rucola voor de Italianen is. Het groeit er overvloed. En dan niet van die gekrulde die wij hebben, maar platte peterselie. Niet te verwarren met bladselderij. Maar dat is een heel ander verhaal voor een ander moment. In tabouleh gaat dus een schandalige hoeveelheid peterselie, wat munt, wat tomaat en een beetje bulgur. Een mooi bijgerecht voor een maaltijd in oosterse sferen. Bijvoorbeeld bij pilaf met kip of een Marokkaanse lamsstoofschotel uit de tajine.

Wat heb je nodig

Voor een grote schaal tabouleh.

Ingrediënten Libische tabouleh
Ingrediënten Libische tabouleh
Tabouleh ingrediënten
Tabouleh ingrediënten

  • Flinke bos van 250 gram bladpeterselie (zie opm.)
  • Bosje munt van 50 gram
  • 75 gram fijngemalen bulgur (zie opm.)
  • Sap van 2 citroenen
  • 400 gram rijpe stevige tomaten
  • 6 bosuitjes
  • lekkere olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • 2 kroppen little gemsla (optioneel)

Opmerking:

  • Wij gebruiken ook wel regelmatig krulpeterselie omdat de bladpeterselie hier zo duur is.
  • Wij gebruiken ook regelmatig ongemalen bulgur als we geen fijngemalen bulgur vinden / in huis hebben. Net zo lekker.

Dowload onze boodschappenlijst tabouleh.

Aan de slag

Stap 1: De bulgur voorbereiden

Pak een kom en vul deze met koud water. Doe de bulgur erin en laat even staan zodat de bulgur zich kan volzuigen.

Week de bulgur in water
Week de bulgur in water

Stap 2: Alles snijden. Niet hakken!

De truc van Tabouleh is om alles te snijden. En niet te hakken. En dan toch heel fijn.

We beginnen met de munt. Maak een mooi bosje en druk deze stevig met je vingers bij elkaar tegen de snijplank en snijd er dan dunne repen van. Daarna is de peterselie aan de beurt. Omdat dit een grote bos is doe ik hem in twee delen. Weer de bos flink bij elkaar drukken en dan rustig reepjes snijden.

Snijd dan de bosuitjes in dunne ringen. Daarna zijn de tomaatjes aan de beurt om in kleine blokjes gesneden te worden.

Houdt het bosje munt stevig bij elkaar
Houdt het bosje munt stevig bij elkaar
Druk met je vingers tegen de snijplank
Druk met je vingers tegen de snijplank
Snijdt dunne reepjes
Snijdt dunne reepjes
Herhaal dit met de peterselie
Herhaal dit met de peterselie
Snijdt hem in twee porties
Snijdt hem in twee porties
De gesneden munt en peterselie
De gesneden munt en peterselie
Snijdt de bosui en tomaat
Snijdt de bosui en tomaat

Stap 3: De bulgur met tomaat en citroen mengen

Giet de bulgur af en doe hem in een kom. Voeg de gesneden tomaat toe. Pers de citroenen en voeg het sap toe aan de bulgur en de tomaat. Roer alles door en laat het een uurtje staan.

Giet de bulgur af
Giet de bulgur af
Voeg de tomaat bij de bulgur
Voeg de tomaat bij de bulgur
Pers de citroenen
Pers de citroenen
Voeg het sap bij de bulgur
Voeg het sap bij de bulgur
Hussel alles door elkaar. Laat 1 uur staan.
Hussel alles door elkaar. Laat 1 uur staan.

Stap 4: De tabouleh afmaken

Voeg pas vlak voordat je de salade gaat opdienen de peterselie, bosuitjes en munt bij je bulgur-tomaten-citroensap mengsel. Roer alles goed door elkaar zodat er een goede verdeling van alle ingrediënten ontstaat. Voeg een flinke scheut van je lekkerste olijfolie toe. Doe als laatste wat peper en zout bij de tabouleh.

Doe de bosui erbij
Doe de bosui erbij
Voeg de munt toe
Voeg de munt toe
Doe de peterselie erbij
Doe de peterselie erbij
Roer alles goed door elkaar
Roer alles goed door elkaar
Doe er een flinke scheut olijfolie bij
Doe er een flinke scheut olijfolie bij
Voeg zout toe
Voeg zout toe
Voeg peper toe
Voeg peper toe

Opdienen

Zet de schaal met tabouleh op tafel met de andere gerechten. Wij aten het bij de Marokkaanse lamstajine en een keer met pilaf en kip.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Libische tabouleh. Peterselie salade

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *