Limoen-worteltjes uit de oven

Een fris en kleurrijk groente-recept uit de oven.

Dit recept vindt zijn oorsprong in de Allerhande. Een paar jaar geleden sprong hij in het oog door die fris oranje kleur. Het viel zo in de smaak dat dit gerecht nog steeds iedere maand op tafel staat, bijna het hele jaar door. Ondertussen heeft de limoen het gewonnen van de citroen die in het oorspronkelijke recept vermeld stond – maar beide zijn lekker. Je zet iets extra bijzonders op tafel als je bij dit gerecht nog eigengemaakte kruidenboter serveert. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een lekkere peterselie-knoflookboter of muntboter.

Ingrediënten limoen-worteltjes

Ingrediënten
Ingrediënten

Voor 2 personen als hoofdgerecht – voor 4 personen als bijgerecht


  • een grote bos wortelen
  • een limoen
  • olijfolie
  • eventueel wat zelfgemaakte kruidenboter

De limoen-worteltjes maken

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 1: De wortelen

Was de worteltjes onder de kraan met een schoon schuursponsje of borsteltje. De ‘huid’ van de wortelen wordt een beetje ruw, wat helpt om de limoensmaak op te nemen. Snijd de top en het puntje van de wortels en halveer ze in de lengte.

Was de wortels
Was de wortels
Snijd het groen eraf
Snijd het groen eraf
De gesneden wortels
De gesneden wortels
Snijd de kontjes eraf
Snijd de kontjes eraf
Halveer de wortelen
Halveer de wortelen
Zo ziet dat eruit ...
Zo ziet dat eruit ...

Stap 2: De limoen

Snijd de limoen in zes kleine partjes. Wrijf de wortelen in met de limoen. Het idee is dat je het vruchtvlees van de limoen overbrengt op de wortelen.

Snijd de limoen in 6 partjes
Snijd de limoen in 6 partjes
Wrijf de wortelen in met de limoen
Wrijf de wortelen in met de limoen
Gebruik alle partjes tot ze 'op' zijn
Gebruik alle partjes tot ze 'op' zijn

Stap 3: De ovenschaal

Bij voorkeur kies je een grote ovenschaal waar de worteltjes in één laag in kunnen. Vet de bodem van de ovenschaal in met olijfolie. Leg de wortelen in de ovenschaal en plaats deze in de voorverwarmde oven (200 graden). Stel de tijd in op 25 minuten. Als je ovenschaal te klein is voor één laag, verleng dan de tijd met ongeveer een kwartier en hussel dan even de wortels door elkaar. Het is ook lekker om halverwege de oventijd de worteltjes met een kwastje met olijfolie te bestrijken.

Pak een ovenschaal en ...
Pak een ovenschaal en ...
bestrijk de bodem met olijfolie
bestrijk de bodem met olijfolie
Leg de wortelen in de ovenschaal
Leg de wortelen in de ovenschaal
Zet de schaal 25 minuten in de oven
Zet de schaal 25 minuten in de oven
Serveer de limoen-wortelen warm - evt met een klontje echte boter
Serveer de limoen-wortelen warm - evt met een klontje echte boter

 

Opdienen

Je serveert deze ‘licht knapperige’ limoenworteltjes warm. Het wordt nog lekkerder als er een klontje eigengemaakte kruidenboter over de worteltjes smelt. In het najaar past peterselie-knoflookboter heel goed bij dit recept, in de lente is het smullen met een dotje muntboter.

Eet u smakelijk!
Jeroen & Wendy

Limoen-worteltjes, een heerlijk fris groente-recept

10 reacties

  1. Tineke zei:

    Zaterdag de worteltjes gemaakt. Ik zie dat je de temperatuur hebt toegevoegd:-). 25 was te kort om ze een beetje gaar te krijgen. Maar ze smaakten heerlijk, ondanks dat ze iets nog meer “bite” hadden.

    juli 21, 2014
    Beantwoord
  2. Tania zei:

    De wortels stonden hier 30 minuten in de oven maar ze waren toch nog te hard. Mogelijk is de temperatuuraanduiding v mijn oven niet correct of ik moet een groter ovenschaal gebruiken zodat ze minder op elkaar liggen.

    augustus 8, 2014
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Beste Tania, dank voor je feedback op het recept! Dat helpt ons om het duidelijker uit te leggen.
      Allereerst moet ik even opmerken dat dit recept ook wel bedoeld is om ‘licht knapperige’ worteltjes op te leveren. De worteltjes zijn niet meer rauw, maar ze zijn ook niet ‘zacht’ zoals ze zij als je ze kookt. Misschien had je dat verwacht? Daarnaast is het ook zo dat de wortels niet teveel opeengestapeld in een ovenschaal gaan, inderdaad om er voor de zorgen dat ze sneller klaar zijn. Ik zal beide puntjes in het recept nog iets beter toelichten.

      Groeten, Wendy

      augustus 10, 2014
      Beantwoord
  3. Irene zei:

    Wendy, je recept lijkt me heerlijk, juist met een ‘bite’. Ik ga het als bijgerecht maken
    Bij het kerstmenu

    december 13, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Hoi Irene. Wat leuk om te horen dat je ze gaat maken bij het kerstmenu. Succes.

      december 13, 2015
      Beantwoord
  4. Theo zei:

    De worteltjes staan ook hier op het kerstmenu. Ik ga ze samen met zoete aardappel in de oven schuiven. En dan samen met een overheerlijke Italiaanse stoofschotel. Dat wordt smullen.

    december 25, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen zei:

      Goed om te horen theo. Geniet ervan! En fijne feestdagen.

      december 25, 2015
      Beantwoord
  5. ineke mom zei:

    Kun je dit een dag van tevoren voorbereiden zodat je ze alleen nog in de oven hoef te zetten.

    januari 31, 2016
    Beantwoord
    • Wendy fotografeert (voor) goddelijke recepten
      Wendy zei:

      Beste Ineke,

      Eerlijk gezegd hebben wij dit nog nooit zelf geprobeerd, maar ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen. Wellicht kun je bij het opwarmen in de oven de worteltjes nog even insmeren met kwastje met een beetje olijfolie.

      Ik ben benieuwd of dat zo werkt. Laat je het ons weten?
      Groeten,
      Jeroen & Wendy

      januari 31, 2016
      Beantwoord
  6. ineke mom zei:

    Mooie site!

    januari 31, 2016
    Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *