Italiaanse basis tomatensaus

Een recept voor Italiaanse basis tomatensaus ~

Vrienden gaven ons ooit het Italiaanse kookboek Polpo cadeau. Een fantastisch mooi boek met recepten gebaseerd op de Venetiaanse keuken. We koken er regelmatig uit. Deze tomatensaus komt ook uit Polpo. De saus dient officieel als basis voor een aantal andere recepten uit het boek. Waaronder ‘ragù van eend‘, een goddelijk recept. Deze zullen we zeker voor jullie uiterken op onze website. Nu eerst aan de slag met de tomatensaus.

Wat heb je nodig

Ingrediënten Italiaanse basis tomatensaus
Ingrediënten Italiaanse basis tomatensaus
Voor 1,5 liter saus

  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 750 gr tomaten
  • 3 blikken gepelde tomaten
  • 3 of 4 gedroogde chilis
  • een handje oregano
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Download onze inkooplijst basis tomatensaus

Voor dit recept heb je nodig

Aan de slag

Halveer de ui en snijd hem in dunne ringen. Hak de knoflook en chilis fijn. Zet een pan op het vuur en verwarm een scheut olijfolie. Voeg de ui, knoflook en chiliflakes toe en ook wat peper en zout. Fruit dit alles op zacht vuur, ongeveer een kwartiertje. Snijd ondertussen de tomaten in vieren en verwijder het groene hart.

Leg de ui, knoflook en chilipepers klaar
Leg de ui, knoflook en chilipepers klaar
Snijd de ui in dunne ringen
Snijd de ui in dunne ringen
Snijd de pepertjes en knoflook fijn
Snijd de pepertjes en knoflook fijn
Fruit de ui, knoflook en pepertjes
Fruit de ui, knoflook en pepertjes
Leg de tomaten klaar
Leg de tomaten klaar
Snijd de tomaten in vieren
Snijd de tomaten in vieren
Verwijder de hartjes
Verwijder de hartjes
Klaar voor de saus
Klaar voor de saus

Als de uien glazig en glanzend zijn voeg je de gesneden tomaten toe. Je verhit alles nog 15 minuten zachtjes totdat de tomaten een beetje zacht beginnen te worden. Voeg dan de blikken gepelde tomaten toe. Laat het 1 uur licht pruttelen zodat er zoveel mogelijk vocht kan verdampen.

Fruiten totdat ze zacht zijn
Fruiten totdat ze zacht zijn
Voeg de tomaat toe
Voeg de tomaat toe
Roer door elkaar
Roer door elkaar
Bak nog 15 minuten
Bak nog 15 minuten
Voeg de tomaten uit blik toe en laat 1 uur zachtjes pruttelen
Voeg de tomaten uit blik toe en laat 1 uur zachtjes pruttelen

Maak de saus glad met een staafmixer. We streven naar een niet te dikke saus, maar hij mag zeker niet waterig zijn. Voeg als laatste de oregano toe en roer deze door de saus.

Het vergeten ingrediënt oregano
Het vergeten ingrediënt oregano
Ris de blaadjes van de takken
Ris de blaadjes van de takken
Pureer de saus met een staafmixer
Pureer de saus met een staafmixer
De gladde saus
De gladde saus
Voeg de oregano toe
Voeg de oregano toe
Roer door de saus
Roer door de saus

Je saus is nu klaar. Gebruik hem direct in je gerecht zoals ragù van eend of bewaar hem in de koelkast voor later. Als je teveel saus hebt gemaakt kun je deze ongeveer een week in koelkast bewaren of invriezen tot je hem nodig hebt.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Italiaanse basis tomatensaus

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *