Patatas bravas

Een recept voor patatas bravas ~

Alweer een heerlijke tapas uit Logroño. Er zijn verschillende type tapas recepten. Sommige recepten maken een dressing waar ze de aardappels inleggen voordat ze worden gebakken of gefrituurd. Andere recepten combineren eenvoudig gebakken of gefrituurde aardappels en overgieten deze met een spicy saus. Zo ook dit recept.

In een van de kleine tapasbars in Logroño serveren ze niets anders dan deze heerlijke patatas bravas. Iets oudere dames in lichtblauwe overjassen lopen druk van de keuken naar de bar om schaaltjes heerlijke patatas bravas te serveren. Een wonderlijk schouwspel. De bakjes met aardappelen blijven maar uit de keuken komen. We besluiten zelf ook een schaaltje te bestellen. Heerlijk krokante aardappels. Heerlijk pittige saus. En gelukkig een frisse aioli om een beetje te blussen.

Wat heb je nodig

Ingrediënten
Ingrediënten

Voor twee schaaltje voor
4 tot 8 mensen als tapas

  • 8 grote rozeval aardappels
  • 2 tenen knoflook
  • Een blik gepelde tomaten
  • Een ui
  • Een wortel
  • Sherryazijn
  • 2 theelepels pimenton picante*
  • De ingrediënten voor aioli
  • Yoghurt (om de aioli aan te lengen)

* Pimenton is poeder van gerookte paprika’s. Een typisch ingrediënt voor Tapas gerechten. Het geeft een heerlijk aroma aan je eten en is niet te vergelijken met ons paprikapoeder. Het zit vaak in vrolijke blikjes en het wordt gemaakt in de Extremadura regio in Spanje.

Download onze inkooplijst patatas bravas

Bij dit recept heb je ook de aioli nodig die we eerder maakten. Voor dit recept leng ik hem een beetje aan met yoghurt.

Aan de slag

Stap 1: Maak de aioli

Kijk bij ons aioli recept hoe je de aioli maakt. Leng hem daarna aan met een scheutje yoghurt.

Stap 2: De saus maken

Leg de wortel, knoflook en ui klaar. Snijd de wortel, knoflook en ui klein. Open het blik tomaten en giet deze in de steelpan. Voeg de wortel, knoflook en ui bij de tomaten in de pan. Schep 1 of 2 theelepels pimenton picante in de saus. Voeg een scheutje sherryazijn toe. Roer alles door elkaar en zet het op het vuur. Als het pruttelt draai het vuur dan lager zodat het net blijft pruttelen.

Leg de groenten klaar
Leg de groenten klaar
Snijd de groenten klein
Snijd de groenten klein
Doe de tomaat in de pan
Doe de tomaat in de pan
Voeg wortel, knoflook en ui toe
Voeg wortel, knoflook en ui toe
Voeg 2 theelepels pimenton toe
Voeg 2 theelepels pimenton toe
Voeg een scheut sherryazijn toe
Voeg een scheut sherryazijn toe
Roer alles door elkaar
Roer alles door elkaar
Zet de saus op het vuur
Zet de saus op het vuur

Stap 3: De aardappels voorbereiden

Was de aardappelen. Halveer ze en snijd ze vervolgens in redelijk dikke stukken van 2 cm. Zet een pan met water op het vuur en doe de aardappels erin. Kook de aardappelen 5 minuten. Giet ze af en laat ze even uitwasemen.

Was 8 aardappels en leg ze klaar
Was 8 aardappels en leg ze klaar
Halveer de aardappels
Halveer de aardappels
Snijd de aardappels in kleine dikke schijven
Snijd de aardappels in kleine dikke schijven
Kook de aardappels 5 minuten
Kook de aardappels 5 minuten

Stap 4: De saus afronden

Zet de blender klaar. Giet de saus uit de pan in de blender. Blend de saus tot een fijne redelijk gladde saus. Giet de saus weer in de pan en zet hem weer even op een laag vuur.

Haal de saus van het vuur
Haal de saus van het vuur
Doe de saus in de blender
Doe de saus in de blender
Blend tot een gladde saus
Blend tot een gladde saus
Doe de saus terug in de pan en zet het op het vuur
Doe de saus terug in de pan en zet het op het vuur

Stap 5: De aardappels bakken

Verwarm ruim boter in een koekenpan. Als de boter gesmolten is doe je de aardappels in de pan. Bak de aardappels goudbruin. Keer ze regelmatig. Maar geef ze ook de tijd om een krokant korstje op te bouwen, dus draai ze niet continu.

Doe de aardappels in de koekenpan
Doe de aardappels in de koekenpan
Bak ze goudbruin
Bak ze goudbruin

Opdienen

Zet een mooi schaaltje klaar. Schep daarin de aardappels. Giet de aioli eroverheen. Schep een of twee scheppen pikante saus over de aardappels. Steek een paar vorkjes in de aardappels en deel deze heerlijke tapas met je gasten.

Doe de aardappels in een schaal
Doe de aardappels in een schaal
Giet de aioli over de aardappels
Giet de aioli over de aardappels
Schep twee scheppen saus over de aardappels
Schep twee scheppen saus over de aardappels

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Patatas bravas

Ben jij de eerste die reageert?

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *