Scones

scones
scones

Een recept voor echte Engelse scones

Van fouten leer je. Ik zal in ieder geval nooit meer bloem verwarren met zelfrijzend bakmeel. En zeker niet als het gaat om de bereiding van heerlijk zachte, lichte en luchtige scones. Ooit gaf ik aan vrienden een ‘scones-waardebon’ voor de bereiding van een heerlijk ontbijt, als housewarming cadeautje. Goeie grap dat dit goed bedoelde cadeautje uitmondde in nogal stevige deegklompjes. Niet-te-eten…maar we hebben er wel smakelijk om gelachen.

scones-recept
scones-recept

Ondertussen zijn we een paar jaar verder en wordt het tijd dat ons lekkernijenblog verrijkt wordt met de lekkerste variant van deze traktatie. Dit favoriete high-tea-recept van de Britten is oorspronkelijk een broodrecept uit Schotland. Traditioneel eet je scones met clotted cream, een heerlijke room waar een beetje brandy aan is toegevoegd, en jam of honing. Clotted cream is in Nederland steeds beter verkrijgbaar; de versie die we in dit recept gebruikten vonden we bij de Jumbo, bij de versafdeling voor kaas.

Wat is nu het geheim voor de aller zachtste, lichtste en luchtigste scones? Doe-niet-teveel-met-het-deeg: oftewel houd de handeling van het deeg simpel (en luchtig).

Ingrediënten scones

1-scones-ingredienten
1-scones-ingredienten
2-scones-uitsnijring
2-scones-uitsnijring

Voor 16 scones, 4 personen

  • 225 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 25 gram basterdsuiker
  • 1 groot ei
  • ongeveer 125 ml melk
  • clotted cream
  • frambozenjam

Daarnaast heb je een uitsteekring nodig: wij gebruiken een ring met een diameter van 5 cm.

Download onze scones inkooplijst.

De scones maken

Stap 1: De voorbereiding

3-scones-rooster-in-bakpapier
3-scones-rooster-in-bakpapier

Haal het rooster of de bakplaat uit de oven en bedek het met bakpapier (zo voorkom je dat je dit straks nog met plakkerige deeg handen moet doen als je de scones aan het maken bent).

Zet de oven op 225 graden.

Stap 2: Het beslag maken

Meet het zelfrijzend bakmeel af (225 gram) en doe het in een kom. Voeg de theelepel bakpoeder toe. Snijd de boter in plakjes en doe ze ook in de kom. Wrijf met je vingers de boter door het meel. Blijf wrijven tot alle boter fijne korrels vormt met het meel. Voeg als laatste de 25 gram basterdsuiker toe en roer dit door het meel.

4-scones-meet-225-gram-af
4-scones-meet-225-gram-af
5-scones-doe-in-een-kom-en-meet-bakpoeder-af
5-scones-doe-in-een-kom-en-meet-bakpoeder-af
6-scones-voeg-bakpoeder-toe
6-scones-voeg-bakpoeder-toe
7-scones-snij-de-boter-in-plakjes
7-scones-snij-de-boter-in-plakjes
8-scones-voeg-de-boter-toe
8-scones-voeg-de-boter-toe
9-scones-wrijf-de-boter-door-het-meel
9-scones-wrijf-de-boter-door-het-meel
10-scones-er-ontstaat-een-kruimelig-meel
10-scones-er-ontstaat-een-kruimelig-meel
11-scones-voeg-de-suiker-toe
11-scones-voeg-de-suiker-toe
12-scones-roer-de-suiker-door-het-meel
12-scones-roer-de-suiker-door-het-meel

Doe het ei in een maatbeker en vul deze aan met de melk tot 150 ml. Klop het ei door de melk. Houd ongeveer twee eetlepels apart, deze hebben we nodig om de scones mee te bestrijken voordat ze de oven in gaan.

13-scones-breek-het-ei-in-maatbeker
13-scones-breek-het-ei-in-maatbeker
14-scones-vul-aan-tot-150-ml
14-scones-vul-aan-tot-150-ml
15-scones-mix-het-ei-en-de-melk
15-scones-mix-het-ei-en-de-melk
16-scones-houdt-wat-ei-melk-mengsel-achter
16-scones-houdt-wat-ei-melk-mengsel-achter

Giet het ei-melk-mengsel al roerend door het meel tot er een zacht deeg ontstaat. Gebruik niet alles van het mengsel, maar juist zoveel totdat je deeg nat genoeg is. Ik roer eerst met een vork tot er een soort deegbal ontstaat. Daarna kun je steeds rustig een beetje ei-melk toevoegen en de bal dan door het meel blijven rollen zodat hij langzaam groeit. Dit is het doe-niet-te-veel-met-het-deeg-moment: ik kneed het deeg niet, daardoor blijft het luchtig. Het deeg voor de scones moet een beetje vochtig en plakkerig zijn, ze rijzen dan beter. De uitdaging is vochtig deeg, maar niet zo nat dat het aan de deegroller plakt.

17-scones-rustig-toevoegen-en-roeren
17-scones-rustig-toevoegen-en-roeren
18-scones-roer-tot-er-een-bal-ontstaat
18-scones-roer-tot-er-een-bal-ontstaat
19-scones-begin-van-het-deeg
19-scones-begin-van-het-deeg
20-scones-blijf-melk-toevoegen-en-rol-de-bal
20-scones-blijf-melk-toevoegen-en-rol-de-bal
21-scones-vochtig-en-kleverig-deeg
21-scones-vochtig-en-kleverig-deeg

Stap 3: De scones maken

Strooi wat bloem over je werkblad. Wij gebruiken volkorenbloem, dat geeft nog een extra bite aan de scones. Leg de deegbal op het werkblad, doe wat bloem over je deegroller en rol het deeg rustig en uit tot een dikte van 1,5 tot 2 cm. Voor het maken van de scones gebruiken wij een uitsteekring van 5 cm.

22-scones-strooi-bloem-op-het-werkblad
22-scones-strooi-bloem-op-het-werkblad
23-scones-leg-het-rooster-deegroller-en-steekring-klaar
23-scones-leg-het-rooster-deegroller-en-steekring-klaar
24-scones-leeg-het-deeg-op-het-werkblad
24-scones-leeg-het-deeg-op-het-werkblad
25-scones-rol-het-rustig-uit-tot-1.5-2-cm
25-scones-rol-het-rustig-uit-tot-1.5-2-cm

Wrijf de rand van de uitsteekring in met bloem en druk deze recht naar beneden. Schudt een beetje zodat de scones los komt. Ik draai de ring niet omdat de scones anders scheef rijzen in de oven. Til de ring recht omhoog en leg de scone op het rooster met bakpapier. Herhaal dit tot er geen plaats meer is in je deeg om een hele scone uit te drukken.

26-scones-wrijf-de-ring-in-met-bloem
26-scones-wrijf-de-ring-in-met-bloem
27-scones-steek-de-eerste-scone-recht-naar-beneden
27-scones-steek-de-eerste-scone-recht-naar-beneden
28-scones-beetje-los-schuiven
28-scones-beetje-los-schuiven
29-scones-til-de-scone-omhoog
29-scones-til-de-scone-omhoog
30-scones-leg-de-scones-op-het-rooster-met-bakpapier
30-scones-leg-de-scones-op-het-rooster-met-bakpapier

Voeg het deeg bij elkaar, maak er een bal van en rol deze weer uit. Druk weer wat scones uit het deeg tot al het deeg op is.

31-scones-veeg-het-deeg-bijelkaar
31-scones-veeg-het-deeg-bijelkaar
32-scones-maak-een-nieuwe-bal
32-scones-maak-een-nieuwe-bal
33-scones-rol-het-rustig-uit
33-scones-rol-het-rustig-uit

Stap 4: De scones in de oven

Bestrijk de scones met wat van het ei-melk-mengsel dat je eerder opzij had gezet. Zet de scones in de oven en zet de timer op 10 minuten. Als de tijd verstreken is kijk dan of ze goed zijn of geef ze nog een minuut of 3-4. Dit hangt echt af van je oven. De scones zijn klaar als ze goudbruin gekleurd zijn. Haal ze uit de oven en laat ze een beetje afkoelen om verbrande vingers te voorkomen.

34-scones-16-scones
34-scones-16-scones
35-scones-bestrijk-de-scones-met-het-ei-melk-mengsel
35-scones-bestrijk-de-scones-met-het-ei-melk-mengsel
36-scones-klaar-voor-de-oven
36-scones-klaar-voor-de-oven
37-scones-schuif-de-scones-in-de-oven
37-scones-schuif-de-scones-in-de-oven
38-scones-de-scones-zijn-klaar
38-scones-de-scones-zijn-klaar

Opdienen

scones-met-clotted-cream-en-jam
scones-met-clotted-cream-en-jam

Scones eet je traditioneel met frambozenjam en clotted cream. Clotted cream kun je kopen bij de Jumbo. Helaas kun je het slechts een paar dagen bewaren als het is geopend, dus dik besmeren die scones. Daarnaast is het vast overbodig om te vermelden dat scones het lekkerst zijn als je ze direct opeet als ze klaar zijn. Leg daarom de scones rechtstreeks uit de oven in een schaal (brand je handen niet), schep de clotted cream en de jam in kleine schaaltjes en zet dit alles met een paar bordjes op tafel. Snijd een scone doormidden en besmeer beide helften met een beetje jam en clotted cream. Smullen maar.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Engelse scones met clotted cream en jam

100 reacties

  1. Dag!

    Wat een prachtige weergave van de bereiding weer! Wat een werk heb je daaraan, naast de bereiding van het gerecht. Maar uiterst informatief hoor! En het zet aan tot zelf doen. Das mooi als je dat voor elkaar krijgt.
    Scones zijn smullen!
    Ooit tijdens een high tea scones gegeten met een dame. Onvergetelijk. Zowel de dame als de scones. Mooi hè!

    Groet!
    Prakkie

    januari 4, 2014
    Beantwoord
  2. Desiree zei:

    Wat een prachtige uitleg! Vanmiddag had ik een high tea en daar had ik een heerlijke scone, daarom was ik nu op zoek naar een leuk recept hiervoor. Dit recept lijkt me, zeker met alle foto’s erbij, het proberen waard!

    februari 3, 2014
    Beantwoord
  3. Oeh, scones met clotted cream en frambozenjam. Met een kopje Engelse thee … wake me up!
    Overigens bak ik zelf scones wel met patentbloem, en voeg dan naast een combi van bicarbonaat + wijnsteenzuur karnemelk toe i.p.v. gewone melk. Het proberen waard misschien.

    februari 16, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Nel, bedankt voor de tip, gaan we een keer proberen. Jeroen

      februari 20, 2014
      Beantwoord
  4. Jan zei:

    Wat een mooie site en goed uitgelegd ! Ik heb ze net gebakken en ze zijn erg lekker ! Met een klein snufje zout misschien nog beter. Bedankt !

    maart 15, 2014
    Beantwoord
  5. René 1960 zei:

    Jammer dat clotted cream niet zo makkelijk te krijgen is in NL

    maart 19, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Je kunt hem tegenwoordig ook bij de jumbo kopen.

      maart 19, 2014
      Beantwoord
  6. Jet zei:

    Bedankt voor het lekkere recept en de supergoede uitleg!
    Voor jullie veel werk. Levert luchtige scones op!

    Veel bak- en kookplezier toegewenst!

    maart 20, 2014
    Beantwoord
  7. Elke zei:

    Hallo Wendy & Jeroen,

    Net even ‘geoefend’ met scones maken, aangezien ik ze zaterdag voor een hightea ‘echt’ wil maken.

    Mijn deeg was echter wel erg sticky, het plakte overal aanvast. Gevolg, paar hoopjes deeg op het bakpapier. Wat zou de reden kunnen zijn? Misschien te veel van het ei-melk-mengsel appart gehouden?

    Ik hoor het graag.

    maart 25, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Elke, waarschijnlijk heb je het deeg dan net te nat gelaten (dat gebeurde mij ook de eerste keer) nu herken ik het sneller als het te nat is, en dan voeg ik nog net een beetje bloem toe om te voorkomen dat het overal aan plakt. Jeroen

      april 3, 2014
      Beantwoord
  8. Els zei:

    ziet er goed uit ga het uitproberen voor Pasen

    april 9, 2014
    Beantwoord
  9. Isabel zei:

    Wat een geweldig leuke site en wat een handig en lekker recept :-)! Heerlijk! Dankjulliewel 🙂

    april 18, 2014
    Beantwoord
  10. JET zei:

    Ik heb dit vandaag gemaakt en het smaakte geweldig. Voortreffelijk. Ik weet gewoon zeker dat we dit vaker maken. Bedankt voor het delen en een vrolijk Pasen.

    april 20, 2014
    Beantwoord
  11. Jolanda zei:

    Ze staan in de oven en het ruikt al heerlijk….. Ik vond het alleen teveel gedoe om ze uit te steken, dus ik heb er met een natte lepel bolletjes van gemaakt en die op de bakplaat gelegd. Dat ging prima!

    april 21, 2014
    Beantwoord
  12. melanie zei:

    Heerlijk ik zit er nu van te smullen ondanks dat mijn deeg te nat was zijn ze toch heerlijk gelukt… Ik ben gewoon weer even terug in de tijd toen ik als kind in Australië woonde … Alleen die clotterd cream nog kopen al zou ik niet weten hoe dat er uit ziet haha.

    mei 1, 2014
    Beantwoord
  13. Mo zei:

    Gisteren High tea picknick in het bos met de scones volgens jouw recept! Daverend succes.

    Tip: Clotted cream vervanger: 50-50 mengsel van geklopte slagroom (met suiker) en mascarpone. (Dus minder zoet dan slagroom en ook dikker en stroperiger)

    mei 4, 2014
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Dank voor de suggestie Mo, handig voor lezers die het recept willen proberen maar geen clotted cream kunnen vinden. Groet, Jeroen & Wendy

      mei 6, 2014
      Beantwoord
  14. klaas zei:

    Goed recept, erg duidelijk.

    Het enig wat verdere opheldering zou kunnen gebruiken is dat het wellicht niet de bedoeling is om het ei-melk mengsel volledig door het deeg te mengen? Maar in plaats daarvan doorgaan met toevoegen tot het de juiste plakkerigheid heeft.
    Dat ging, denk ik, bij mij vandaag mis. Als ik de reacties lees, bij anderen ook.

    mei 11, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Klaas, bedankt voor het compliment en de tip. We gaan het meteen aanpassen. Wendy & Jeroen

      mei 12, 2014
      Beantwoord
  15. zei:

    Wat een fijne uitleg met die foto’s er bij! Veel eenvoudiger dan ik in eerste instantie had gedacht. De scones zijn in één keer gelukt en ruiken en smaken heerlijk!

    mei 11, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Wilma, dank voor het compliment.

      mei 12, 2014
      Beantwoord
  16. Hans zei:

    Ik heb ze net gemaakt en het ruikt heerlijk, alleen de scones zijn er vreselijk grauw uit!

    juni 4, 2014
    Beantwoord
  17. Marieke zei:

    Heerlijke scones, waren direct gelukt. Als ze grauw zijn, iets meer ei erop smeren voordat ze de oven in gaan.
    Bedankt voor alle informatie.

    juni 10, 2014
    Beantwoord
  18. Jorine zei:

    vandaag een high tea georganiseerd voor mijn moeder die 65 werd. Eerst een recept uit de Allerhande uitgeprobeerd, zelf niet echt enthousiast over. Deze recept-versie daarna uitgekozen, en werd alom gewaardeerd! Bedankt voor de uitgebreide beschrijving.

    juli 12, 2014
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Beste Jorine, wat een fijn compliment voor ons recept. Daar zijn we heel blij mee.
      Hartelijk dank voor het delen van deze feedback.
      Groetjes, Jeroen en Wendy

      juli 16, 2014
      Beantwoord
  19. Antje zei:

    Goed recept! Ook ik heb eerst een recept van de allerhande uitgeprobeerd. Maar die scones smakten te veel naar bakpoeder…alles direct weggegooid. Toen op zoek naar iets anders en dus op jullie site terecht gekomen. Scones zijn lekker en luchtig maar bij mij zijn ze niet echt gerezen. En Mo’s tip van slagroom met mascarpone vindt ik super!

    augustus 24, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Antje. Leuk om te horen dat ze beter bevallen dan die van de allerhande 🙂
      Wendy & Jeroen

      augustus 27, 2014
      Beantwoord
  20. Sacha zei:

    Ik wil dit gaan maken als traktatie.
    Moet het wel een dag van tevoren bereiden.
    Heeft iemand tips hoe ik ze de dag erna het best kan oppiepen of is dat niet nodig?

    augustus 28, 2014
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hallo Sacha,
      Scones staan er om bekend dat ze het aller-allerlekkerst zijn als ze vers uit de oven – nog een beetje warm…
      Omdat ze hier altijd allemaal op gaan, weten we niet zeker hoe ze de volgende dag smaken. Vermoedelijk zijn ze iets droger, en daardoor wat minder lekker. Misschien kun je het vooraf uitproberen, of ’s ochtends heel vroeg opstaan…? Als dat niet gaat dan luidt ons oprechte advies toch: niet doen. Wellicht kiezen voor iets dat meer lijkt op cake en er dan minder suiker in doen.
      Groetjes,
      Jeroen & Wendy

      augustus 31, 2014
      Beantwoord
      • Nikki zei:

        Allereerst complimenten voor de heldere uitleg. Paar uur geleden gemaakt volgens jullie recept. Idd veel luchtiger en lekkerder dan het recept van allerhande.
        Wij doen ons best ze allemaal dezelfde dag op te eten maar dat lukt niet, dus ik zet ze in keukenrol en dan in een luchtdicht bakje. Volgende dag ff in de oven. Het is iets minder lekker maar nog steeds heerlijk smullen.

        januari 21, 2015
        Beantwoord
        • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
          Jeroen zei:

          Hi Nikki. Dat is inderdaad altijd de uitdaging: niet teveel scones maken of alle scones toch opeten. Fijn dat ze goed gelukt waren. Wij moeten ze eigenlijk ook weer eens maken. Het is te lang geleden.

          januari 23, 2015
          Beantwoord
  21. Laura zei:

    Deze zijn werkelijk ontzettend lekker!! Ik heb ze gemaakt voor een High tea, waren heel goed gelukt. Bedankt voor het recept en de duidelijke beschrijving!

    september 11, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Laura. Bedankt voor het fijne compliment. Wendy & Jeroen

      september 14, 2014
      Beantwoord
  22. Ingrid l.M. zei:

    Vandaag scones gemaakt volgens bovenstaand recept.
    Waren in 1x perfect gelukt en smaakte heerlijk!! Echt van genoten bij de High Tea vanmiddag en vanavond als toetje. 🙂

    Dank voor het lekkere recept en goede beschrijving!

    september 29, 2014
    Beantwoord
  23. Ingeborg zei:

    Prima recept. Bij mij kloppen de aantallen niet. Ben voor 16 stuks gegaan maar toen kon ik ze niet dikker maken dan 1/2 cm. Kortom hoe kan het dat het jullie wel lukt? Heb dus gewoon te weinig deeg. De smaak was echt goed maar ze bleven dus klein, niet zo mooi uitgerezen.

    november 5, 2014
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hallo Ingeborg, kan het zijn dat de uitsteekring groter is dan die wij gebruiken? Ik heb het nog even opgezocht en die van ons heeft een diameter van 5 cm. Misschien is dat wat kleiner dan je gewend bent. We vinden het effect dat je nog één (en nog één) kan pakken wel leuk.

      Groeten van Jeroen en Wendy

      november 8, 2014
      Beantwoord
  24. Marleen zei:

    Ik heb je recept én uitleg gebruikt om scones te maken voor een high tea met collega’s. Wat een gemak zo! Mijn collega’s hebben er heerlijk van gesmuld! Volgende keer maar 2x de hoeveelheid maken dus!!

    november 21, 2014
    Beantwoord
  25. Anja zei:

    Hallo Wendy en Jeroen,

    Leuke website en prima recepten. Heb vorige week de Italiaanse rollade gemaakt, heerlijk. Net de scones gemaakt. Smaakten echt Engels maar waren ook bij bij niet heel erg goed gerezen. Enig idee hoe dat kan komen?

    Groetjes Anja

    november 29, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Anja,
      Wat fijn dat de Italiaanse rollade lekker smaakte. en de scones natuurlijk ook. Ik denk dat wij ze nog een keer gaan maken om te kijken waarom het bij ons wel lukt. Nu weet ik wel dat onze scones wat kleiner zijn dan ze ‘normaal’ zijn en dat je het deeg echt minder moet uitrollen zodat je scones in het begin al dikker zijn.
      Groet
      Jeroen

      november 29, 2014
      Beantwoord
  26. Ellen zei:

    Hallo,
    Ook ik heb ze eerder uit de Allerhande gemaakt en vond ze wat droog. Ga nu jullie recept gebruiken.
    Mijn clotted cream maak ik van 250 gr. mascarpone en 200 gr. crème fraiche.

    december 24, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Ellen. Ik ben benieuwd of ze beter bevallen dan die uit de allerhande 😉

      december 27, 2014
      Beantwoord
  27. Anoniem zei:

    Hoe lang duurt het maken van het deeg ongeveer ?

    december 24, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Het maken van het deeg neemt ongeveer 20 min in beslag

      december 27, 2014
      Beantwoord
  28. fred zei:

    Hoi,

    Kun je er ook vulling in de scones doen, b.v. rozijnen,cranberries of iets anders? Zoja hoeveel dan?

    Groet
    fred

    januari 16, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Fred, wij denken van wel. Lekker, met rozijnen. We hebben het zelf nog niet gedaan dus we hebben daar geen best-practice voor. Ik denk dat we het wel een keer gaan proberen. Lekker scones met rozijnen. Wendy & Jeroen

      januari 17, 2015
      Beantwoord
  29. debby zei:

    Zitten nu in de oven. Ben benieuwd!

    maart 28, 2015
    Beantwoord
  30. Ineke zei:

    Hoi,

    Voor het paasontbijt op mijn werk had ik de scones gemaakt. Het leken uit de kluiten gewassen poffertjes, maar werden door iedereen gewaardeerd (waarschijnlijk heb ik het deeg teveel gekneed). Nu heb ik ze voor de fun nogmaals gemaakt en nu zien ze er wel iets luchtiger uit. Bedankt voor het heerlijke recept. En de clotted cream maak ik met 1 deel crème fraiche en 2 delen mascarpone. Lekker fris en dan in combinatie met de jam, mmmmm. Zo wordt het niet té machtig. Heerlijk, bedankt voor het recept.

    april 4, 2015
    Beantwoord
  31. Eva-Luna zei:

    Net gemaakt voor Pasen, ze waren perfect!! Volgende keer laat ik het beslag tussendoor wel een halfuurtje rusten in de koelkast!

    april 5, 2015
    Beantwoord
  32. Nienke zei:

    Hoi,
    Zou je dit recept ook glutenvrij kunnen maken? Met glutenvrij meel? Maar wat kun je dan als alternatief voor het bakmeel gebruiken?
    Groetjes

    mei 17, 2015
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hallo Nienke,
      Zelf hebben we dit nog niet geprobeerd. Maar ik denk dat je inderdaad glutenvrij meel kunt proberen en wellicht dat je dan wat extra bakpoeder kunt toevoegen voor het rijzen. Zelfrijzend bakmeel is een mix van bloem, bakpoeder en (zuiverings)zout. Op deze wikipagina vind je de verhouding van ingrediënten: http://nl.wikipedia.org/wiki/Zelfrijzend_bakmeel

      Veel succes!
      Groeten,
      Jeroen & Wendy

      mei 25, 2015
      Beantwoord
  33. marianne zei:

    Mooi recept ga het meteen uit proberen dank jullie wel

    september 6, 2015
    Beantwoord
  34. Paula Willemse zei:

    Heb ze gister gemaakt en ze waren heerlijk, ook vandaag nog van gegeten dan zijn ze ook nog erg lekker.
    ik vind ze met gewone melk veel lekkerder dan met karnemelk zoals ook wel aanbevolen word maar dat is denk ik voor ieder persoonlijk.
    Dank je voor de hele goede uitleg.
    groetjes

    oktober 11, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Paula. Fijn om te horen dat ze gelukt zijn. En bedankt voor het compliment over de uitleg.

      oktober 26, 2015
      Beantwoord
  35. Alyssa zei:

    Ik heb ze inmiddels een aantal keer gemaakt, steeds even net iets anders.
    IK merk dat die van mij wat kruimelig worden aan de bovenkant, kan dit komen omdat ze dan nog teveel plakken en ik ze met de hand rol (dan ziet het wat piekerig eruit na het rollen wegens het plakken aan de hand)?

    En ik gebruik zelf tot 125 ipv tot 150 melk gezien het dan gigantisch bleef plakken, ik moest erg veel bloem bijgebruiken wat ik zonde vond.

    november 3, 2015
    Beantwoord
    • Alyssa zei:

      Ik gebruik overigens geen suiker in het recept, kan dit nog wat schelen in manier van rijzen?

      november 3, 2015
      Beantwoord
  36. Paul zei:

    Vroger heel wat scones gemaakt met en voor mijn kinderen met een recept van mijn Engelse buurvrouw.
    Gisteren even niets te doen, lekkere trek en toevallig jouw recept tegen gekomen. Heerlijk !
    Beslist voor herhaling vatbaar!

    november 25, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Paul. Wat leuk! en fijn dat het recept bevalt. Dat horen weg graag. Jeroen & Wendy

      november 26, 2015
      Beantwoord
  37. Simone zei:

    Hoelang kan de scones bewaren? Ik wil ze vanavond maken voor morgen ochtend? 10.00 ong morgenochtend! Groetjes

    december 8, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Simone. Vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerste, maar als je ze ’s avonds maakt en goed luchtdicht verpakt zijn ze dag erna ook vast nog lekker.

      december 8, 2015
      Beantwoord
  38. […] genoeg om weer eens scones te bakken. De gouden tip om luchtige scones te bakken vond ik op Goddelijke Recepten.nl: niet te veel kneden. Gewapend met zelfrijzend bakmeel, suiker, boter, ei en melk ging ik de strijd […]

    maart 3, 2016
    Beantwoord
  39. zei:

    Heel handig artikel! Deze ga ik zeker maken voor mijn high tea ?

    maart 10, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Mooi. En bedankt voor het compliment. Veel plezier met je high tea.

      maart 10, 2016
      Beantwoord
  40. sara zei:

    hoi!
    Goed basisrecept, ik heb wat probeersels gemaakt met verschillende toevoegingen. sinaasappelschil, venkelzaad, maanzaad, rozijnen, kaneel, kardemom… (allemaal verschillende) Niet traditioneel maar levert wel allemaal lekkers op!

    maart 18, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Sara. Bedankt voor het compliment. Leuk dat je vanalles hebt toegevoegd. Die met kardemom lijken me lekker. Jeroen

      maart 18, 2016
      Beantwoord
  41. Annemarie zei:

    De scones zijn heerlijk!!!! En ondanks dat ik geen bak wonder ben; is het mijn de 1e keer super gelukt.
    Bedankt voor het makkelijke en lekker recept!

    maart 20, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Annemarie. Wat leuk om te horen. Ik ben zelf ook geen bak wonder maar bij mij lukken deze ook altijd 🙂 Jeroen

      maart 20, 2016
      Beantwoord
  42. Karin van Soest zei:

    Hoi,

    Ik ga dit heerlijke receptje uitproberen voor onze paasbrunch. Kan ik het deeg de avond ervoor maken en ze de volgende dag pas afbakken, zodat ze toch lekker vers zijn?

    Groetjes,
    Karin

    maart 26, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Karin. Sorry, reactie is net te laat. Wij zouden het deeg niet een nacht ervoor maken. Dus toch s ochtends de keuken in. Succes jeroen

      maart 27, 2016
      Beantwoord
  43. Marij Mommers zei:

    Vandaag voor onze Paasbrunch gezocht naar een recept voor scones.
    Ik heb zojuist jullie recept gevolgd gezien de lovende reacties. Het is eenvoudig te maken dankzij jullie goede uitleg! Chapeau daarvoor.
    Ze zijn goed gelukt en zien er zeer smakelijk uit. Het formaat nodigt inderdaad uit om er meer dan 1 te eten. Ben benieuwd wat mijn gasten ervan zullen zeggen.
    Ook voor jullie fijne Paasdagen.

    maart 27, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Marij. Wat een leuke reactie. Fijn dat ze er goed uitzien. We zijn benieuwd wat je gasten ervan vinden. Wendy & Jeroen

      maart 27, 2016
      Beantwoord
  44. Elly schraepen zei:

    Binnenkort workshop ,bloemschikken thema high-tea, ga zeker recept van de scones gebruiken om te serveren, alsook de sandwiches zalm en tonijn enz…
    Proficiat met de duidelijke site,is een uitdaging om uit te proberen
    Stuur u wel en verslag en foto door

    creatieve groetjes

    esly

    april 3, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi esly. Bedankt voor het compliment. Leuk om te horen dat je het recept gaat proberen. We zijn benieuwd naar het resultaat

      april 3, 2016
      Beantwoord
  45. Heel goed recept en duidelijke uitleg 🙂
    Ze smaken echt heerlijk !
    Dank jullie wel.

    Groetjes van Petra

    april 14, 2016
    Beantwoord
  46. Britt zei:

    Nadat ik al een aantal keer een high tea heb gehad met heerlijke scones dacht ik,.dit wil ik ook kunnen maken,.Vaderdag was een goed moment,.met jullie beschrijving naast de ingredienten op mijn aanrecht ben ik samen met mijn zoontje van 3 aan de gang gegaan,.alles ging goed en de scones waren echt heel lekker! We hebben er allemaal heerlijk van gesmuld 🙂

    Bedankt voor de duidelijke uitleg en het heerlijke recept.

    Groetjes,
    Britt

    juni 21, 2016
    Beantwoord
  47. Aline zei:

    Ik heb een heteluchtoven. Ik krijg alles netjes zoals op de foto’s, behalve worden ze niet groter als soesjes. Geen broodjes dus. Kleur en smaak zijn prima. Moet een heteluchtoven misschien lager in temperatuur staan?
    Groetjes,Aline

    augustus 7, 2016
    Beantwoord
  48. Marjan Scholberg zei:

    Ben benieuwd naar de oveninstelling die je gebruikt. En, geen hete lucht instelling toch?

    augustus 11, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Oei, goede vraag. Ik weet niet hoe die instelling heet maar het is de meest standaard instelling van onze oven 🙂

      augustus 20, 2016
      Beantwoord
  49. Katleen duthoo zei:

    Vandag een high-tea met vriendinnen voor mijn verjaardag.
    Nog nooit,scones gemaakt en dankzij jullie recept helemaal gelukt !
    Ik heb van puur contentement nog een lading gemaakt.
    Ik wou een foto meesturen maar daar is geen ruimte voor voorzien of toch ?

    augustus 24, 2016
    Beantwoord
    • Aya en jan vos zei:

      Ik hou heel erg van de scones van mijn tante.
      En ik heb het recept niet en als ik al die reakties hoor denk ik dat dit recept precies goed is

      Een tip:
      • ik vind het altijd heel lekker als je als je na het mengsel van eieren en melk toegevoegd hebt er nog wat bruine suiker bij toevoegt en dan pas in de oven doet dan is het nog lekkerder.

      mei 6, 2018
      Beantwoord
    • Aya en jan vos zei:

      Ik hou heel erg van de scones van mijn tante.
      En ik heb het recept niet en als ik al die reakties hoor denk ik dat dit recept precies goed is

      Een tip:
      • ik vind het altijd heel lekker als je als je na het mengsel van eieren en melk toegevoegd hebt er nog wat bruine suiker bij toevoegt en dan pas in de oven doet dan is het nog lekkerder.

      mei 6, 2018
      Beantwoord
  50. Hannah zei:

    Iedereens scones hier zijn gelukt maar die van mij zijn net koekjes… totaal niet gerezen en zo hard als steen. Had de oven gewoon op 225 en geen patentbloem ipv zelfrijzend bakmeel gebruikt. Recept gewoon gevolgd, en toch mislukt…

    september 22, 2016
    Beantwoord
  51. Maya zei:

    O O O we hebben zitten smullen. Zelf maak ik altijd bramenjam en dan die scones erbij en natuurlijk clotted cream (ja die van de Jumbo). En ik had geen ronde uitsteekring, wel een ongeveer evengroot hartje. Hele fijne uitleg met die duidelijke foto’s erbij. Bedankt.

    oktober 14, 2016
    Beantwoord
  52. Femke zei:

    Super uitleg over het deeg en de foto’s !

    juni 17, 2017
    Beantwoord
  53. Henk pietersen zei:

    Echt een top recept!

    oktober 8, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      nice. Dat soort complimenten horen we graag.

      oktober 8, 2017
      Beantwoord
  54. Narcel zei:

    Als je zelfrijzend bakmeel gebruikt heb je echt geen bakpoeder meer nodig. Vervang de melk door karnemelk of yoghurt. En rol het deeg niet uit maar probeer het eens met een ijslepel . Geen vieze handen en fantastisch resultaat

    mei 4, 2018
    Beantwoord
    • Peter van Eijden zei:

      Jaja, als je voor de eerste keer scones maakt weet je nog niet wat het totdat ze uit de oven komen. Na 2 x keer maken ben ik het plakkerig deeg in cupcakevormen met een lepel gaan doen. Eerst de helft dan frambozenjam erop en daarne de rest van het deeg. Op jullie recept heb ik 8 scones gehaald. Ca 12 minuten op 175′ c in de warme luchtoven gebakken. Ook nog bovenop het deeg een paar hazelnoten gedaan. Dit smaakte heel goed. Bij deze werkwijze heb je de volgende dag ook nog goed eetbare scones. Wat die slagroom betreft: persoonlijk niet zo lekkere combinatie. Alleen op de bodem van de vormen leg ik een papiertje en de zijwanden smeer ik met boter. Groetjes Peter

      december 18, 2018
      Beantwoord
  55. Philippe zei:

    Prima recept! Prima handleiding! Vanmorgen gebakken en bij de lunch worden ze opgegeten. Goed voorverwarmd en laag (2e rek) in de oven gezet. Gebakken met alleen bovenwarmte! In onze oven 9-10 minuten baktijd!

    december 5, 2018
    Beantwoord
  56. Juliette zei:

    Geweldig recept, ik heben al vaak scones gebakken en eerst altijd met een recept van AH. Daarna veel uitgeprobbert en nu deze, en dat wordt nog blijvertje! Ik print m uit voor de volgende keer, bedankt voor dit goede recept, ze zijn mooi gerezen en precies goed, groetjes Juliette

    februari 10, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dank voor het compliment. Wel af en toe terugkomen hè 😉

      oktober 27, 2019
      Beantwoord
  57. Michael zei:

    Misschien een domme vraag maar wat voor boter heb je gebruikt?

    juli 24, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Michael. Goeie vraag! Ik zie dat we het niet goed beschrijven en je het ook niet op de foto kunt zien. Ik pas het direct aan. Het is roomboter.

      oktober 27, 2019
      Beantwoord
      • Minke zei:

        hoi Jeroen,
        er staat nu ingezouten roomboter. betekent dat ongezouten roomboter of gezouten roomboter?

        januari 24, 2021
        Beantwoord
        • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
          Jeroen zei:

          Hoi Minke. Dat moet natuurlijk ongezouten zijn. Ik pas het aan. Dank voor het opmerken!

          april 28, 2021
          Beantwoord
  58. Roan zei:

    Hallo,
    Ik wil niet de gene zijn die zeurt hoor, maar op het einde zeg je dat je de scone moet opensnijden, maar origineel moet je de scone openbreken en de helften apart van elkaar eten.

    oktober 5, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ha roan. Hahaha. Wat fijn dat je zeurt! Dat wisten we niet. We gaan dat de volgende keer proberen en we zullen de tekst aanpassen. Jeroen

      oktober 27, 2019
      Beantwoord
  59. Mila zei:

    Recept was heel duidelijk, dus aan de slag… maar mijn scones rijzen niet, wat doe ik fout. Ik denk dat ik alles volgens het boekje heb gedaan

    april 12, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Mila, dat is jammer! moeilijk te beoordelen vanaf hier. Meestal heeft het toch te maken met oude gist. Deze is niet meer werkzaam. Een andere optie is dat de ingrediënten en de rijs plaats te koud zijn. Wat ook een reden kan zijn dat het zout in aanraking is gekomen met de gist. Dan werkt de gist ook niet lekker.

      september 15, 2020
      Beantwoord
  60. Vyvey Sonia zei:

    Vandaag het recept voor de scones geprobeerd. Waren overheerlijk en perfect. Jullie recept gevolgd doch enkel karnemelk gebruikt ipv melk. Hartelijk dank. Zeker voor herhaling vatbaar !

    september 21, 2022
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Wat fijn dat ze goed zijn gelukt!

      november 6, 2022
      Beantwoord

Laat een antwoord achter aan Jeroen Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.