Kip tikka masala, een Indiase curry – deze keer met lam

Een recept voor kip tikka masala.

Via een online zoektocht vond ik een paar jaar geleden een recept voor kip tikka masala. Echt heerlijk was het. Latere pogingen om dit originele recept weer terug te vinden strandden…  wél heb ik het nog tig keer gemaakt en ondertussen is er wel sprake van een ‘Jeroen’s-variant-van-kip-tikka-masala’. Ook lekker. Iets belangrijks dat ik heb geleerd bij het bereiden van dit gerecht is je-tijd-nemen. Om alle aroma’s hun werk te laten doen heb je geduld en laag vuur nodig. Bijvoorbeeld de ingrediënten voor de marinade en de saus, die geven hun aroma’s makkelijker vrij, als ze langzaam zacht worden.

Omdat we voor het etentje waar we dit recept op het menu hadden staan ook Indiaase boterkip wilden serveren, kozen we deze keer voor lam in plaats van kip.

Ingrediënten tikka masala

Voor 4 personen als hoofdgerecht

De ingrediënten op een rij
De ingrediënten op een rij
Close up van de ingrediënten
Close up van de ingrediënten

  • 500 gram kipfilet
  • 1 grote rode ui
  • 6 tenen knoflook
  • 5 cm gemberwortel
  • 1 of 2 rode pepers
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 eetlepel mosterzaadjes
  • 2 eetlepels garam massala
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen komijnzaad
  • 200ml room
  • 250ml Griekse yoghurt
  • een handje (ongezouten) cashewnoten
  • 2 blikjes tomatenpuree
  • limoen
  • roomboter
  • 1 rode paprika

Download onze tikka masala inkooplijst

De tikka masala maken

Voorbereiden

Als voorbereiding begin je met het snijwerk: de knoflook, rode peper en gember snijd je fijn; de uien gaan in zo dun mogelijke ringen en de paprika’s veranderen in dobbelsteentjes; en ook het lam (of de kip) gaat in blokken. Houd alles apart, doe het vlees in een grote kom. Doe de paprika in een andere schaal, die hebben we pas later nodig.

Volgende stap is mosterdzaadjes roosteren. Dit doe je door een pan op het vuur te zetten, de mosterzaadjes erin te doen en – belangrijk – een deksel op de pan te leggen. Het is namelijk zo dat de mosterdzaadjes als popcorn in de rondte springen als ze warm worden. De eerste keer dat ik dit deed lag de hele keukenvloer bezaaid. Dus, deksel op de pan en op het moment dat de zaadjes gaan ploppen, zijn ze klaar. Haal de pan van het vuur en laat hem afkoelen.

Snijd de kruiden fijn
Snijd de kruiden fijn
Rooster de mosterdzaadjes (doe een deksel op de pan)
Rooster de mosterdzaadjes (doe een deksel op de pan)

De basis voor de marinade en de saus

Zet een koekenpan op een laag vuur, smelt de boter en voeg de ingrediënten die je hebt voorbereid toe: de knoflook, de gember, de rode peper, de ui, de garam massala, de paprikapoeder, de mosterzaadjes, het gemalen komijnzaad en de korianderpoeder. Laat de kruiden zacht worden. Neem hier de tijd voor. Om je een idee te geven: ik laat het wel 20 minuten op het vuur staan, soms langer.

De kruiden zacht verwarmen zodat de aroma's vrij komen
De kruiden zacht verwarmen zodat de aroma's vrij komen

Als de kruiden lekker zacht zijn geworden (en je hele keuken gevuld is met een heerlijke aroma) dan is het klaar voor de volgende stap: splitsen. We gebruiken namelijk de helft voor de marinade en de andere helft voor de saus.

De marinade

De marinade: haal de helft van je kruidenmix uit de koekenpan, deze gaat samen met de yoghurt in de grote kom bij het vlees. Roer het goed door zodat alle stukjes vlees in aanraking komen met de yoghurt-kruidenmix. Zet de kom minimaal een uur in de koelkast om te marineren. Hier geldt dat hoe langer het in de koelkast staat hoe lekkerder het wordt. Uiteraard is de marineertijd afhankelijk van de planning van de middag of avond. Voor het meest goddelijke resultaat zou je de marinade en de saus al de avond ervoor kunnen maken.

Meng de helft van de kruiden met de yoghurt en de kip
Meng de helft van de kruiden met de yoghurt en de kip

De saus afmaken

De saus: de resterende helft van de kruidenmix staat nog steeds op een laag vuurtje. Maak de cashewnoten klein (bijvoorbeeld in een vijzel) en doe ze bij de kruidenmix. Voeg daarna de blokjes paprika toe. Snijd de verse koriander klein, bewaar een beetje voor de garnering, en doe ook deze in de pan. Vervolgens giet je de room en de blikjes tomatenpuree bij de kruidenmix. Meng alles zorgvuldig zodat er een mooie rode saus ontstaat. De pan blijft op zacht vuur. Houd de saus warm tot het vlees is gebraden. Stel nu dat je inderdaad de avond ervoor aan de slag gaat, dan ben je met deze stap klaar; je kan de saus af laten koelen en ook in de koelkast bewaren tot de volgende dag.

Maak de cashewnoten fijn in een vijzel
Maak de cashewnoten fijn in een vijzel
Koriander, paprika en cashewnoten toevoegen
Koriander, paprika en cashewnoten toevoegen
Tomatenpuree en mosterdzaad toevoegen
Tomatenpuree en mosterdzaad toevoegen
Room toevoegen en rustig roeren
Room toevoegen en rustig roeren
De saus is klaar
De saus is klaar

Het vlees klaar maken

Haal de kom uit de koelkast en zet een grote koekenpan met boter op het vuur. Als de boter is gesmolten voeg je de gemarineerde lam (of kip) toe en braad je het vlees tot het gaar is. Goed blijven roeren om te voorkomen dat de marinade aan de pan vastplakt.

Is het vlees gaar dan knijp je de limoen uit over het vlees. Nog even roeren en het is klaar om op te dienen.

De lam (of kip) braden
De lam (of kip) braden

Opdienen

Pak de borden en schep de stukjes lam (of kip) op met een flinke lepel warme saus. Garneer de saus met wat verse koriander. Je kunt dit gerecht perfect combineren met volkoren basmati rijst en natuurlijk moet je het naanbrood niet vergeten.

Opdienen met naanbrood, rijst, spinazie, boterkip-curry en yoghurt-dipsaus
Opdienen met naanbrood, rijst, spinazie, boterkip-curry en yoghurt-dipsaus

Eet u smakelijk!
Wij aten het met heerlijke volkoren basmati rijst, raita (yoghurt met komkommerdipsaus), murgh makhani (boterkip-curry) en naanbrood.
Wendy & Jeroen
Kip Tikka Masala

44 reacties

  1. Inge zei:

    Wat een geweldig recept! Ik heb gisteren een heerlijke Kip Tikka Massala gemaakt met dank aan jullie recept.
    Ik heb wel een puntje van feedback op het recept: de gemalen komijnzaad staan alleen bij de ingrediëntenlijst, niet in het recept zelf.

    Verder top! Hebben jullie toevallig ook een goed recept voor naan-brood?
    Groetjes, Inge

    oktober 21, 2012
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Inge, Wat leuk dat je ons recept hebt gemaakt, en fijn dat het lekker smaakte. Ik heb je feedback verwerkt en direct het recept aangepast, dank daarvoor!

      Helaas hebben we (nog) geen recept voor Naan-brood, maar het lijkt ons wel interessant om dat een keer uit te proberen.
      Groetjes, Jeroen

      oktober 22, 2012
      Beantwoord
  2. zei:

    Hoi Jeroen en Wendy,
    Echt super lekker !!! Heb de garam massala zelf gemaakt 🙂 zo leuk om te doen. Ga het zeker vaker maken .

    Groetjes,
    Astrid

    november 9, 2012
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      leuk. Jammer dat de AH de Garam Masala uit het assortiment heeft gehaald. We moeten het recept nog uitbreiden met hoe je dat zelf kunt maken.

      november 15, 2012
      Beantwoord
  3. Bart-Jan zei:

    Heerlijk recept. Echt zoals in India. Ik zie hierboven wat opmerkingen over dat Garam Masala niet verkrijgbaar is bij de AH. dit kan je werkelijk op super veel plaatsen kopen zoals bij de Toko, op het internet of zelfs bij Dille en Kamille!
    Ik zag ook iemand over naanbrood. Naanbrood is moeilijk zonder Tandoor. Als je het wilt doen kan je twee pizzastenen in een V in je oven zetten. Maar waarom niet lekker chiapati er bij maken? (tarwebloem, zout en water. Kleine platte pannekoekjes rollen en kort aan beide zijdes in anti-aanbak pan bakken. Daarna met tang uit pan halen en kort in de vlam van je fornuis houden zodat deze opbolt! Heerlijk!

    december 16, 2012
    Beantwoord
  4. zei:

    Hoi Jeroen en Wendy,

    Wat een heerlijk recept! Ik had gisteren geen tijd meer om het helemaal te maken, dus uiteindelijk besloten om de kip alvast in de marinade te zetten en de saus te maken, vandaag hebben we het gegeten en het was overheerlijk!

    Een kort vraagje, mag ik een link naar dit recept op mijn blog zetten? Ik vind het namelijk echt een aanrader!

    Groetjes Marjolein

    april 2, 2013
    Beantwoord
  5. Esther zei:

    Hoi Wendy en Jeroen,

    Wat een goed recept en zo duidelijk stap voor stap beschreven met foto’s erbij. Ik heb het gisteren gemaakt en we hebben er heerlijk van gegeten!

    augustus 23, 2013
    Beantwoord
  6. Nicole zei:

    Wij hebben al zo vaak gegeten uit de Indiase keuken, maar ik heb nog nooit wat zelf gemaakt.

    Dusss bij deze, ik ga het volgend weekend maken! Het lijkt me zoooo heerlijk!

    augustus 25, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Nicole. Wat leuk dat jullie van ons blog gaan koken, succes met koken en eetsmakelijk. Wendy & Jeroen

      augustus 25, 2013
      Beantwoord
  7. Nicole zei:

    Ik ben met het recept bezig, maar wanneer moet je de mosterdzaadjes in het gerecht doen? Daar lees ik helemaal niks over

    augustus 31, 2013
    Beantwoord
  8. Nicole zei:

    owja ik heb het gezien op de foto haha 🙂

    augustus 31, 2013
    Beantwoord
  9. Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
    Jeroen zei:

    🙂

    Succes met het maken.

    augustus 31, 2013
    Beantwoord
  10. Houba zei:

    het is een super lekker recept, die na een paar mislukkingen (bij andere recepten) eindelijk echt heerlijk is!! want kip tikka is een van onze favoriete recepten! en dit recept is perfect.. er is alleen 1 dingetje, en dat is puur persoonlijk, de marinade met griekse yoghurt..maakt het net ietsjes te zuur..het vlees..
    hebben jullie wellicht een vervanger voor de yoghurt,om het vlees toch iets minder zuur te maken? of heb ik gewoon een verkeerde griekse yoghurt gebruikt ? 🙂
    hartstikke bedankt alvast

    september 28, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Wat leuk dat jullie ons recept gemaakt hebben, wij zijn er zelf ook erg enthousiast over. Je kunt ook room gebruiken ipv Griekse yoghurt, voor onze smaak wordt hij dan iets te romig, maar smaken verschillen, dus dat kun je zeker een keer proberen.

      september 28, 2013
      Beantwoord
    • Peter Keller zei:

      Inderdaad, ik vond de yoghurt ook iets zuur en gebruik nu naar volle tevredenheid
      crème frâiche
      Groet, Peter

      december 16, 2016
      Beantwoord
  11. Bianca zei:

    Hallo,
    ik wil jullie bedanken voor een heerlijk Indiaas recept zonder pakjes en zakjes. Ik heb het gisteren gemaakt en mijn man en ik hebben er van gesmuld! Heerlijk, haast net zo lekker als in India 🙂
    Bedankt!

    Groetjes Bianca.

    november 6, 2013
    Beantwoord
  12. asmae zei:

    Kan ik er ook tomaat in blik bij voegen?

    november 19, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi. Dat kan zeker. Jeroen

      november 24, 2013
      Beantwoord
  13. jessica zei:

    dag Jeroen,

    Wat een geweldig recept Als het op koken aankomt is Indiaas eten mijn favoriet. Ik ga dit binnenkort maken voor vrienden. Heb je voor mij nog een leuk recept voor erbij iets van groente curry of iets met linzen?

    Groetjes
    Jessica

    januari 7, 2014
    Beantwoord
  14. Amy zei:

    Echt een heerlijk recept, ik heb de yoghurt en room vervangen voor kokosmelk, ook erg lekker!

    januari 13, 2014
    Beantwoord
  15. J. Coffa zei:

    Hi Jeroen,

    Lekker hoor! Kwam toevallig net uit India en had wat Masala kruiden meegenomen. Dankzij jouw recept zo direct lekker nassen!

    groet,

    Jordy

    februari 4, 2014
    Beantwoord
  16. yvonne zei:

    Waanzinnig recept!
    O zo lekker en leuk om te maken. De kip staat in de marinade voor morgen, wij kijken er weer naar uit.

    februari 8, 2014
    Beantwoord
  17. TM zei:

    Kleine vraag, gebruik je voor de room (slagroom of zure room)

    februari 26, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      We gebruiken slagroom.

      maart 7, 2015
      Beantwoord
  18. TM zei:

    Bedankt voor het fantastische recept,
    Ik heb de paprika’s eerst geroosterd in de oven en daarna pas in de saus gedaan.

    maart 8, 2015
    Beantwoord
  19. Jenny zei:

    Heerlijk!!!! Dit recept gaat, net als de guacamole, de familie door. Hebben jullie ook zo’n fijn recept voor boterkip? Vanavond is trouwens de lasagne aan de beurt!

    mei 6, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Jenny,
      Bedankt voor de complimenten en fijn dat jullie met de hele familie zo kunnen genieten.
      Wij zoeken ook nog een recept voor boterkip. In Delft zit een Indiaas restaurant en die maakt de lekkerste boterkip. Helaas willen ze ons het recept niet geven 🙂
      Tot die tijd blijf ik zoeken.
      groet
      Jeroen

      mei 25, 2015
      Beantwoord
  20. potamotrygorgeous zei:

    Love this recipe, we make it often, and then double the ingredients to freeze about 15 portions, thanks for sharing this, the chicken curry is really amazing to taste !

    oktober 9, 2015
    Beantwoord
  21. Piet zei:

    Door Jamie Oliver in 24Kitchen die Kip tikka masala maakte ben ik gaan zoeken en kwam bij jullie blog uit. Ontzettend leuk en goed opgezet. Net de Kip tikka masala gegeten. Top!
    Ga zo door. Jullie staan in onze favorieten.

    februari 20, 2016
    Beantwoord
  22. Nicolette zei:

    Heb jullie recept gemaakt erg lekker en makkelijk.
    I.p.v kipfilet heb ik het vlees van drumsticks genomen. Bot eruit gehaald en het vlees in stukjes. Je moet het vlees iets langer bakken. Aan dit vlees is meer smaak als aan kipfilet. Verder heb ik wat broccoli aan de saus toegevoegd omdat ik meer groente wilde. Dit smaakt ook erg lekker.
    Vr groet
    Nicolette

    maart 22, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Nicolette, Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat je ons recept hebt gemaakt en dat het lekker smaakte. Wij gebruiken tegenwoordig ook vaker kipdijfilet omdat daar meer smaak aan zit.

      maart 24, 2016
      Beantwoord
  23. Kate zei:

    Dag Jeroen,
    ik ben echt een beginner……. kun je me zeggen hoeveel boter je gebruikt? Lijkt me toch niet dat je zo’n heel pakje roomboter nodig hebt? Hoor graag spoedig van je.

    juli 30, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      euh. nee. een heel pakje lijkt me teveel 🙂 Ik denk dat ik voor de kruiden 25gr boter gebruik, en soms, als ik veel kruiden gebruik of het te droog vindt worden dan doe ik er nog wat extra boter bij.

      augustus 20, 2016
      Beantwoord
  24. Mark zei:

    Beste Jeroen en Wendy,

    Zojuist heerlijk genoten in ons studentenhuis van dit recept. Sinds ik jullie recepten site heb ontdekt sta ik meerdere zaterdagen in de keuken om jullie recepten uit te proberen welke steevast goed worden ontvangen na een week pizza en pasta pesto hier in huis. Ik wil jullie dan ook bedanken!

    Groeten, Mark en ibb 57

    augustus 13, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Mark, wat leuk om te horen dat jullie er zo van genieten en dat we je hebben kunnen inspireren! Ga zo door en schotel je huisgenoten regelmatig wat lekkers voor. groet Jeroen & Wendy.

      augustus 20, 2016
      Beantwoord
  25. Erica zei:

    Hallo Jeroen, ik wil dit gerecht morgen maken, maar ik lees nergens iets over het toevoegen van zout? Voeg je helemaal geen zout toe, of kruid je de kip eerst voor je hem in de marinade doet? vriendelijke groepjes Erica

    september 14, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Erica, Sorry voor de late reactie. Wij doen hier helemaal geen zout doorheen. We zijn sowieso schaars met het gebruiken van zout en hier zitten al zoveel andere kruiden in dat wij de zout niet missen.

      oktober 22, 2016
      Beantwoord
  26. M. K. zei:

    Hoi Jeroen
    Morgen komt een liefhebber van de Indiase keuken eten. Ik heb net de marinade en de saus klaar. Klopt het dat ik 2 GROTE blikjes tomatenpuree moest gebruiken? Ik vind de saus nu vrij dik en de smaak van tomatenpuree overheerst nogal. Die vriend houdt van pittig. Komt het nog goed of heb je een tip?

    juli 31, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi. Sorry voor de late reactie 🙁 hopelijk is het nog goed gekomen met de saus. Wij gebruiken twee kleine blikjes.

      oktober 27, 2019
      Beantwoord
  27. Saskia zei:

    Hallo, ik ga dit recept snel proberen.
    Wat bij mij steeds mis gaat, is dat de kip gemarineerd wordt en wanneer ik het ga bakken gaat de kip door al het vocht koken ipv bakken.

    Hoe kan ik dit oplossen?

    Groetjes Saskia

    oktober 13, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Saskia,
      Dat gebeurd bij ons idd ook altijd, het is dus meer gesmoorde kip dan gebakken kip. wat je wel kunt doen is om de kip uit de marinade te scheppen met een schuimspaan om de hoeveelheid vocht wat te verminderen en dan als de kip gebakken is de marinade pas weer toevoegen.

      november 2, 2020
      Beantwoord
  28. Edwin v Engelen zei:

    Wat een heerlijk recept!! Ik kreeg laatst een handige tip mee als je vaker indiaas kookt: gember knoflookpasta maken. Kun je in porties (1 eetlepel) invriezen! 2 a 3 bollen gepelde knoflook + gelijke hoeveelheid licht geraspte verse gember in keukenmachine pureren. Voeg klein beetje water toe om mooie puree te krijgen en verdeel het in gelijke porties, superhandig! Groetjes Edwin

    juni 18, 2021
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dank voor het compliment en de tip!

      december 15, 2021
      Beantwoord

Laat een antwoord achter aan Peter Keller Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.