Zelf satesaus maken

Dit recept en ik hebben al een lange historie samen. We gaan al terug tot 1991. Zaterdag 9 november om precies te zijn. Vroeger vonden mijn ouders het een goed idee als wij leerden koken. Dat was handig voor later en gaf hen een vrije zaterdagmiddag. Dus op zaterdag kookte een van de kids. Het maakte ons ook nog eens prijsbewuste consumenten, het budget was (slechts) 15 gulden, voor zes mensen. En stiekem vonden wij het toch ook wel heel leuk.

Ieder had zo zijn eigen specialiteit en mijn voorkeur ging uit naar Chinees-Indische gerechten. En dan het liefste bami. Mét satésaus (of pindasaus). We moesten ook altijd een klein verslagje schrijven van onze kook-actie. Toen leek dat volstrekt onzinnig, maar nu komt dat goed van pas. De onderstaande foto vertoont namelijk dat verslag. Hier vind je het gerecht voor bami. Op een andere bladzijde van datzelfde schrift staat hoe je de satésaus moet maken. Echter is dat slechts een verwijzing naar een recept in een kookboek, liever lui dan moe. Zie de foto hieronder voor de originele ingrediënten van die satésaus.

11-sate-met-satesaus
11-sate-met-satesaus
verslag-bami
verslag-bami
originele-recept-pindasaus
originele-recept-pindasaus

Sinds die eerste keer is de satésaus nog erg vaak gemaakt. Ik denk dat het wellicht het meest gemaakte gerecht ooit is, door mij. Maar ja, het is dan ook gewoon erg lekker. Sinds die eerste keer heeft het zich steeds doorontwikkeld. Van vrienden van mijn ouders leerde ik namelijk dat je er bruine basterdsuiker en trasi bij kunt doen. Nog weer later leerde ik van een huisgenoot dat je nog meer interessante kruiden kon toevoegen. Hieronder vind je de huidige stand van zaken. Maar je weet nooit hoe lang de samenstelling zo blijft.

Deze keer maakten we varkenshaas-saté en spruiten voor bij de pindasaus.

Ingrediënten satesaus

Voor de satésaus (of pindasaus)

1-ingredienten-satesaus
1-ingredienten-satesaus
Voor 2 personen*

  • 3 eetlepels Calvé pindakaas**
  • halve ui
  • 2 tenen knoflook
  • 3 scheutjes ketjap
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel djintan
  • 2 theelepels djahe
  • 2 theelepels ketoembar
  • halve theelepel trasi
  • 2 theelepels sambal
  • halve eetlepel bruine basterdsuiker
  • lauwwarm water (hoeft niet op)

* Als je het recept voor meer personen wil maken schep dan in het begin meer pindakaas in je pan, voeg de bovenstaande basis hoeveelheden toe en proef gaandeweg of het nodig is om meer smaak toe te voegen. Voeg indien nodig de kruiden toe in bovenstaande verhouding.
** Er wordt veel gespeculeerd over welke pindakaas het meest geschikt is voor satésaus. Iedereen mag daar natuurlijk zijn eigen mening over hebben, maar ja, er is maar in pindakaas als basis voor saté en dat is …. Ik bedoel maar.

Download onze satésaus inkooplijst

Voor de saté

Ingrediënten saté
Ingrediënten saté
Voor 2 personen

  • 1 varkenshaas
  • scheutje vissaus
  • scheutje sesamolie
  • scheutje olijfolie
  • scheutje sojasaus*

* Tijdens het eten kwamen we erachter dat we de sojasaus waren vergeten toe te voegen. Daarom vind je dat ook niet terug op de foto’s.

Download onze saté inkooplijst

Voordat je aan de slag gaat

Mijn recept heeft twee geheimen: de koude voorbereiding en de subtiele opwarming. Doordat je de saus al helemaal koud voorbereid kun je dit doen voordat je je op de rest van de maaltijd stort. Hierdoor kun je je volledig focussen op het verkrijgen van de juiste smaak. De subtiele opwarming voorkomt dat er olie uit de pindakaas vrijkomt en bovenop je saus gaat drijven. Zorg ervoor dus voor dat je de saus niet te warm maakt.

Verder is het een kwestie van roeren en doseren. Voeg niet al het water of al de ketjap in één keer toe, maar doe dit beetje bij beetje totdat er een saus ontstaat met een dikte waar je tevreden over bent.

Hetzelfde geldt voor de kruiden ik gebruik, zoals je op de foto’s kunt zien, een klein theelepeltje. Hier kun je makkelijker mee doseren, Bovendien past deze goed in de Conimex-kruidenpotjes. Handig.

Aan de slag

Aan de slag met de saté

Ik begin met het snijden en marineren van de saté, dan kan deze lekker op smaak komen terwijl we de pindasaus maken.

Doe in een kom de olijfolie, vissaus, sesamolie….en eh, vergeet de sojasaus niet.

Schenk olijfolie in een kom
Schenk olijfolie in een kom
Voeg sesamolie toe
Voeg sesamolie toe
Druppel wat vissaus erbij
Druppel wat vissaus erbij
Vergeet de sojasaus niet
Vergeet de sojasaus niet
De marinade voor de saté
De marinade voor de saté

Snij de varkenshaas in dobbelstenen. Doe het vlees in de marinade en roer het door. Zet het aan de kant zodat het kan marineren.

Doe de blokjes in de marinade
Doe de blokjes in de marinade
Snij het vlees in blokjes
Snij het vlees in blokjes
Laat de saté marineren
Laat de saté marineren

De satesaus maken

Snij de ui en knoflook heel fijn.

2.0-pel-de-knoflook
2.0-pel-de-knoflook
2.1-snij-de-knoflook-en-ui-fijn
2.1-snij-de-knoflook-en-ui-fijn

Schep de pindakaas in een steelpannetje. Roer hier de ui en de knoflook door. Voeg een scheutje lauwwarm water toe. Lauwwarm water mengt beter dan koud water. Roer alles goed door elkaar.

3.0-zet-een-stelpannetje-klaar
3.0-zet-een-stelpannetje-klaar
3.1-schep-pindakaas-in-de-pan
3.1-schep-pindakaas-in-de-pan
3.2-drie-schepen-voor-2-personen
3.2-drie-schepen-voor-2-personen
3.3-doe-de-knoflook-in-de-pan
3.3-doe-de-knoflook-in-de-pan
3.4-voeg-ui-toe
3.4-voeg-ui-toe
3.5-voeg-water-toe-en-roer-door
3.5-voeg-water-toe-en-roer-door

Voeg een scheutje ketjap toe en voeg achtereenvolgens van alle kruiden een theelepel: loas, djintan, djahé, ketoembar, sambal en trasi. Roer dit alles goed door elkaar. Voeg daarna de bruine basterdsuiker toe en roer dit erdoor.

4.0-voeg-ketjap-toe
4.0-voeg-ketjap-toe
4.1-laos-toevoegen
4.1-laos-toevoegen
4.2-djintan-toevoegen
4.2-djintan-toevoegen
4.3-djahe-toevoegen
4.3-djahe-toevoegen
4.4-ketoembar-toevoegen
4.4-ketoembar-toevoegen
4.5-sambal-toevoegen
4.5-sambal-toevoegen
4.6-trasi-toevoegen
4.6-trasi-toevoegen
4.7-roer-de-kruiden-door-de-saus
4.7-roer-de-kruiden-door-de-saus
4.10-voeg-bruine-basterd-suiker-toe-en-roer-er-doorheen
4.10-voeg-bruine-basterd-suiker-toe-en-roer-er-doorheen

Voeg nog wat lauwwarm water en een scheutje ketjap toe om de saus wat dunner te maken. Proef even. En voeg, als je dat lekker vindt nog meer djahé, ketoembar en sambal toe. Ik ben altijd zuinig met de trasi en djintan. Omdat die een sterke smaak hebben.

4.8-voeg-water-en-ketjap-toe
4.8-voeg-water-en-ketjap-toe
4.9-roer-dit-door-de-saus
4.9-roer-dit-door-de-saus

Meestal maak ik het af met nog een scheutje water en ketjap om de saus wat vloeibaarder te krijgen en nog een laatste theelepel sambal voor extra een scherpe twist. Proef of je tevreden bent.

Ik maak zelf altijd vrij dikke saus, als je zelf de voorkeur geeft aan dunnere saus dan kun je gewoon water toevoegen om het te verdunnen.

De saus opwarmen en de saté braden

Zet de satésaus op een klein vuurtje en roer af en toe door de saus. Let dus op dat hij niet te warm wordt.

5-rustig-verwarmen
5-rustig-verwarmen

Prik de blokjes vlees op satéprikkers. Zet een koekenpan op het vuur en doe er wat olijfolie in. Als de olijfolie warm is leg je de saté in de pan en bakt ze rondom mooi bruin tot ze gaar zijn.

Prik de blokjes op satéprikkers
Prik de blokjes op satéprikkers
Klaar om gebraden te worden
Klaar om gebraden te worden
Verhit olijfolie en doe de saté in de pan
Verhit olijfolie en doe de saté in de pan
Braad de saté
Braad de saté
Mooi rondom bruin
Mooi rondom bruin
Tot de saté gaar is
Tot de saté gaar is

Opdienen

Schep de borden vol, leg de satestokjes op de borden en schep er lekker veel satésaus over of naast. En smullen maar.

11-schep-de-borden-vol
11-schep-de-borden-vol
11-sate-met-satesaus-opdienen
11-sate-met-satesaus-opdienen
11-sate-met-satesaus
11-sate-met-satesaus

Eet u smakelijk!
Je kunt dit overigens ook heel goed in de zomer bij een BBQ serveren.
Wendy & Jeroen
Saté met satésaus (of pindasaus)

39 reacties

  1. zei:

    Ik kook regelmatig thais en voor de pinda’s in de pindasaus gebruik ik ipv Calvé pindakaas verse rauwe pinda’s die ik kort rooster en daarna tot een pasta vermaal in de magimixer. Met een beetje kokosmelk kun je de pasta smeuiger maken. daarbij kun je er natuurlijk allerlei specerijen en een beetje palmsuiker aan toevoegen. Zelf voeg ik er home made rode curry aan toe en soms wat verse gember van de een of andere soort (djahé of krakai of galangal). Erg lekker bij bijvoorbeeld kip saté of thaise viskoekjes 🙂

    februari 7, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Rauwe pinda’s moeten wij dan ook zeker een keer proberen als verbetering van het recept.

      februari 7, 2013
      Beantwoord
    • Saskia zei:

      Waar haal jij je rauwe pinda’s?

      mei 21, 2016
      Beantwoord
      • Wendy zei:

        Hallo Saskia,

        Ik heb zelf ook even online gezocht naar waar je dit kunt kopen en er zijn wel diverse opties. Google even naar: “rauwe pinda’s kopen”. De Notenkoerier bijvoorbeeld. Heeft een prima beoordeling.

        Succes!
        Wendy

        mei 22, 2016
        Beantwoord
  2. zei:

    Worden de satéstokjes nog vooraf in water geweekt?
    Mooie fotoserie en erg duidelijk.

    februari 7, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ik week de stokjes alleen als de saté op de bbq gaat.

      februari 7, 2013
      Beantwoord
    • Wendy zei:

      …en bedankt voor het complimentje over de fotoserie!

      februari 10, 2013
      Beantwoord
  3. Carl zei:

    Ik gebruik ook vaak een beetje kokosmelk ipv het water om de saus te verdunnen. Verder vind ik het lekker om verse gember en rode peper te gebruiken ipv djahe en sambal.
    Dezelfde ingredienten (muv de kokosmelk/het water en pindakaas) zijn ook lekker als marinade voor de saté.

    februari 10, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Verse gember en rode peper ga ik volgende keer proberen. Bedankt voor de tip

      februari 10, 2013
      Beantwoord
  4. zei:

    Net voor het eerst op jullie site, wauw wat steken jullie veel tijd en moeite in het maken van de foto’s zeg, ziet er geweldig uit! Zo maken jullie het wel heel makkelijk voor iedereen om de recepten na te maken. Leuk!

    februari 13, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Wat een leuke reactie en wat een mooi compliment! Bedankt. Wendy & Jeroen

      februari 13, 2013
      Beantwoord
  5. Marian zei:

    Vanavond ga ik de pindasaus maken, ben heel benieuwd.
    Leuke site met mooie recepten en de foto’s maken het af. Compliment!

    april 18, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Bedankt voor het compliment en wat leuk dat je de pindasaus gaat maken. We zijn benieuwd naar het resultaat. Wendy & Jeroen

      april 18, 2013
      Beantwoord
  6. Marian zei:

    Nou het is een erg lekkere pindasaus, het enige wat ik nog toegevoegd heb is een heel klein scheutje citroensap, normaal gebruik ik een blaadje djeroek poeroet in mijn saus, maar dat was op. Maar ook zonder de citroenschap was ie heerlijk. Dank jullie wel.

    april 19, 2013
    Beantwoord
  7. Nico & Ida zei:

    Zo, die saus is echt toppie! We moeten uit de buurt van de pan blijven anders is ‘ie al op voor gebruik 😉 En geweldige uitgebreide omschrijving met al die foto’s erbij, daar wordt een mens blij van, bedankt Wendy & Jeroen!

    mei 9, 2013
    Beantwoord
  8. TOM BUS zei:

    het is een fantastisch lekker recept van de sate ben de saus, mijn gasten waren ook erg enthousiast, ik heb er nog een beetje cocos melk bijgedaan en wat citroensap ipv water, bedankt Wendy en Jeroen voor het recept tom

    juni 30, 2013
    Beantwoord
  9. Gerard Kruijt zei:

    Vandaag heb ik voor mijn gezin sate en satesaus gemaakt op de bbq en omdat we de kant en klare satesauzen niet lekker vinden heb ik dit recept gemaakt. Wat een heerlijke satesaus, iedereen vond het de lekkerste satesaus in lange tijden. Makkelijk te maken. Heerlijk qua smaak. Ik zal dit recept zeker bewaren en vaker maken.

    juli 28, 2013
    Beantwoord
  10. ronald zei:

    heerlijke pinda saus, en voortreffelijke uitleg met de foto’s, Nu wil wil ik de saus maken voor 15 personen. Wat doe je dan met de specerijen ? ik neem aan dat je deze moet aanpassen,Maar met hoeveel.

    MVG ronald

    augustus 11, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Beste Ronald, bedankt voor de tip. En wat leuk dat je het voor een grote groep gaat maken. Je moet de specerijen inderdaad aanpassen maar niet 7x zoveel. We hebben het weekeinde satesaus gemaakt voor een groep eters (12) met een hele pot pindakaas, daar ben ik begonnen met alles 2x zoveel erbij te doen en dan proeven of het op smaak is, en waar nodig nog toevoegen. Succes. Wendy & Jeroen

      augustus 11, 2013
      Beantwoord
  11. ronald zei:

    Hoi Jeroen,dank je wel voor de snelle reactie.je hoort wel hoe het gegaan is.
    Mijn complimenten de de web site,erg duidelijk met alle foto’s.Gezien mijn Handicap kan ik moeilijk lezen en begrijpen, maar dankzij de foto’s lukt me het wel om goed te kunnen koken.
    Dank jullie wel.
    Groetjes ronald

    augustus 12, 2013
    Beantwoord
  12. Jacqueline zei:

    Hoi Jeroen & Wendy,
    Ik heb al veel pindasaus recepten geprobeerd, maar deze staat met stip op 1!!! Wel heb ik half kokosmelk, half water gedaan om de saus wat voller te maken. Om de saus toch een wat ‘frisse’ bite te geven heb ik een snufje serehpoeder toegevoegd… Helemaal lekker!

    oktober 8, 2013
    Beantwoord
  13. maarten zei:

    heb het geprobeerd met pinda’s uit zak, maar (nog) niet tevreden. ik wilde geen pindakaas doen want weet niet wat voor andere rare stofjes daar inzitten. voor gado gado kan je kokospoeder erbij doen.

    oktober 30, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Maarten. Dat staat ook nog op mijn lijstje, pindasaus van pinda’s. Laat je het ons weten als het wel is gelukt? Jeroen

      november 3, 2013
      Beantwoord
  14. Tessa zei:

    Vanavond de saté saus gemaakt. Súperlekker! Makkelijk recept, duidelijke uitleg. Meteen bij mijn favorieten gezet! Thanks!

    november 27, 2013
    Beantwoord
  15. Paula zei:

    Fantastisch recept. Makkelijk, snel en heerlijk van smaak. Gewoon jammer dat ik dit niet eerder wist! Mooie foto’s. Dat maakt het nog aantrekkelijker om er mee aan de slag te gaan. Super hoor!

    januari 6, 2014
    Beantwoord
  16. marti zei:

    Complimenten voor het heerlijke satésaus toppie recept en de mooie foto s.
    Het is zelfs zo dat mijn man ergens trek in had,
    dus had ik wat wit brood in het tosti apparaat gedaan en de satésaus ertussen gedaan jullie begrijpen het alles op en ga weer opnieuw aan de slag heerlijk! Bedankt.
    Marti .

    januari 9, 2014
    Beantwoord
  17. Anna zei:

    Hallo,
    Wij wonen in Frankrijk en satesaus is hier dus niet te koop, heb daarom gisteren deze gemaakt, heerlijk smullen van deze saus alleen wij vonden het wat te zout, kan jij mij vertellen welke kruid ik dan minder moet gebruiken.
    Alvast bedankt hoor.

    februari 11, 2014
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Anna, dan kun je volgende keer minder ketjap gebruiken, dat maakt het zout. Jeroen

      februari 20, 2014
      Beantwoord
  18. Andries zei:

    Hoi, een top satesaus. Heb het nu net voor de tweede keer gemaakt, dit keer met een beetje citroen. M`n vriendin komt over een uurtje pas thuis en ik hoop dat er nog wat over zal zijn voor haar.
    Recept staat nu bij de favorieten en ik ga er lekker mee knutsellen.

    maart 17, 2014
    Beantwoord
  19. Malachi zei:

    Er zijn vele recepten voor pindasaus te vinden op het internet. Vanavond ga ik die van jullie proberen want die lijkt me het lekkerst. Mooie site.

    mei 11, 2014
    Beantwoord
  20. Jacquie zei:

    I loved your receipe ! Living in Switzerland it as wonderful to make a REAL saté sauce ! Any more super Indonesian receipts ?

    juni 23, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Jacquie, thanks. Not yet. If you have any special indonesian recipes you prefer, let us know.

      juli 4, 2015
      Beantwoord
  21. Susan zei:

    Ik snap niet hoe ik al die tijd over dit recept heen heb kunnen kijken. Heb het vanavond gemaakt en het was heerlijk! Ook binnen een mum van tijd klaar, ook al zo’n voordeel. Eindelijk verlost van de he-bah-moet-ik-alsnog-nu-naar-de-winkel?!-momenten 🙂 En hoe! Thanks!

    november 5, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      ja Susan, dat vragen wij ons ook af 😉 fijn dat het recept bevalt. Dat horen we graag. Wendy & Jeroen

      november 5, 2015
      Beantwoord
  22. Jan Willem zei:

    Jullie hebben een mooie website, compliment. Staan mooie gerechten op, top!
    Ik maak zelf al wat jaartjes pindasaus met o.a. dezelfde ingrediënten als jullie alleen doe ik deze van te voren licht aanbakken in de olie, daarna verwerk ik de pindakaas en maak ik het af met kokosmelk.
    Misschien een idee, smaken komen m.i. beter tot hun recht.

    juli 5, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Dank voor het compliment en de tip. Ga ik zeker proberen

      juli 14, 2016
      Beantwoord
  23. MattHog zei:

    Quote “Er wordt veel gespeculeerd over welke pindakaas het meest geschikt is voor satésaus. Iedereen mag daar natuurlijk zijn eigen mening over hebben, maar ja, er is maar in pindakaas als basis voor saté en dat is …. Ik bedoel maar.”
    Zeker geen calve. Ik dacht meer aan Black Cat Peanut Butter

    maart 26, 2017
    Beantwoord
  24. elly zei:

    Wat een heerlijke satesaus dank je wel voor het receop!!!!!

    juni 13, 2017
    Beantwoord
  25. Mark zei:

    DAnk voor het recept. Ik heb nog wat limoen bij de pindasaus gedaan!

    februari 23, 2018
    Beantwoord

Laat een antwoord achter aan Jan Willem Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.