Een recept voor kruidige Spaanse vleesspiesjes
Tijdens onze vakantie in Logroño hebben we veel tapasbars bezocht, heel veel. Het schijnt dat ze de beste van Spanje zijn. Eén van onze favoriete tapasbars, Bar Páganos (aan de Laurel 22), serveerde twee gerechten: Tortilla de Patatas en Pinchos Morunos. Vooral de pinchos morunos de Iberico (kruidige vleesspiesjes van Iberico ham) waren favoriet. Zeker met een glas Tobelos erbij smaakt het naar meer.
In Páganos worden de pinchos klaargemaakt op een barbecue, van de zomer gaan wij dat ook proberen, nu nog even oefenen met pinchos uit de koekenpan.
Ingrediënten pinchos morunos
Voor 8 mensen als tapas
- 400 gram biologische procureurlapjes (ontbeende schouderkarbonade) of varkenshaas
- 1 theelepel verse of gedroogde oregano
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel korianderzaad
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel geroosterde paprikapoeder (dulce of picante)
- 1/2 limoen
- olijfolie
Download onze inkooplijst pincho moruno.
De pinchos morunos maken
Stap 1: De marinade maken
Doe 1 theelepel korianderzaadjes en 1 theelepel venkelzaadjes in een vijzel en vijzel ze fijn. Snijd of pers de 2 tenen knoflook heel fijn en doe ze in een kommetje. Ris de blaadjes van de oregano en doe ze bij de knoflook. Schud de fijngestampte kruiden uit de vijzel erbij. Schep 1 theelepel geroosterde paprikapoeder in het kommetje. Wil je pittige spiesjes kies dan voor picante, wil je ze minder pittig hebben kies dan voor dulce geroosterde paprikapoeder. Pers de halve limoen uit in het bakje en giet er een scheut olijfolie bij. Roer alles door elkaar.
Stap 2: Het vlees marineren
Voor het vlees geven wij de voorkeur aan procureurlapjes, daar zit nog een vetje aan die extra smaak geeft aan de pinchos. Als je daar niet van houdt kun je ook varkenshaas nemen, of hamlappen als je op je budget moet letten. Snijd het vlees in blokjes en doe ze in een kom. Giet de marinade erbij en roer alles om zodat al het vlees bedekt is met de marinade. Zet de schaal in de koelkast om te marineren. Laat het minimaal 2 uur staan, liever langer.
Stap 3: De pinchos afmaken
Haal de kom uit de koelkast en rijg de blokjes vlees aan prikkers. Je kunt er een stuk of 4 aan rijgen zodat je ze als tapas kunt serveren. Gebruik je ze bij het hoofdgerecht dan kun je wat langere prikkers pakken en bijvoorbeeld 8 stukjes vlees aan 1 prikker rijgen.
Zet een koekenpan op het vuur en verhit daarin de olijfolie. Als de olie warm is leg je de pinchos in de pan. Draai ze regelmatig zodat ze aan alle kanten mooi bruin worden.
Opdienen
Leg de pinchos op leuke schaaltjes en serveer ze als tapas.
Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
ik ga ze nu maken de rest hoor je
We zijn benieuwd wat je ervan vondt.
Hoeveel spiesjes kan ik maken, als hoofd gerecht ?.
Hoi Peter, een beetje laat met onze reactie. Dat hangt er een beetje vanaf of jullie grote vleeseters zijn of proberen minder vlees te eten. Tussen de 80gr en 150gr per persoon als hoofdgerecht. Ik heb het niet nagemeten maar ik denk dat je 2 tot 3 spiesjes per persoon kunt maken.
Ik had hier een ander resept voor, maar ga deze zeker proberen
We zijn benieuwd naar je recept! Hopelijk was die van ons ook lekker.