Lavendelijs

Een recept om lavendelijs te maken zonder ijsmachine.

De eerste keer dat ik dit recept maakte was om indruk te maken op Wendy. Als hoofdgerecht stond er kip uit de oven op het menu. Er werd een Hartenberg Storck geschonken uit Zuid-Afrika en als pièce de résistance kwam dit lavendelijs op tafel met chocolademousse. Het duurde daarna nog een paar maanden voordat mijn indrukmakkerij zijn vruchten afwierp.

Eens per jaar bloeit de lavendel, het zal je niet verbazen dat dat in de zomer is, toevallig dé perfecte tijd voor heerlijk zelfgemaakt ijs. Je kunt voor een paar tientjes een ijsmachine kopen die dan vooral boven op de kast stof staat te vangen. Maar dat hoeft niet. Dit recept staat dan ook in het teken van ijs maken zónder ijsmachine. Deze goddelijke traktatie komt uit het kookboek Keukengeluk van Gordon Ramsey.

Ingrediënten lavendelijs

Ingrediënten lavendelijs
Ingrediënten lavendelijs

Voor 4 personen, 2 bolletjes per persoon

  • 250 ml volle melk
  • 250 ml room
  • 12 lavendelbloemetjes
  • 6 eidooiers
  • 100 gram suiker

Download onze inkooplijst lavendelijs.

Het lavendelijs maken

Stap 1: De lavendelsmaak vangen

Heb je geen eigen lavendelplanten maak dan vrienden met de buren die ze wel hebben zodat je ze daar kunt plukken. Heb je, net als wij wel de luxe dat de lavendel in je eigen tuin groeit, pluk dan twaalf bloemen en leg er vier apart voor de garnering. Haal van de rest de bloemetjes van de steeltjes af. Zet een steelpan met een dikke bodem op het vuur en doe daar de room, de volle melk en de lavendelbloempjes in. Breng het aan de kook en draai het vuur daarna laag. Laat het een uur rustig staan zodat de lavendelbloemetjes hun smaak kunnen afgeven aan de melk en de room.

Pluk 12 bloemen van een lavendelplant
Pluk 12 bloemen van een lavendelplant
Bewaar vier bloemen voor de garnering
Bewaar vier bloemen voor de garnering
Trek de kleine bloemblaadjes van de steel
Trek de kleine bloemblaadjes van de steel
Doe de room in een dikke-bodem-pan
Doe de room in een dikke-bodem-pan
Giet de melk erbij
Giet de melk erbij
Doe de bloemblaadjes erbij
Doe de bloemblaadjes erbij
Breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat het een uur smaak trekken
Breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat het een uur smaak trekken

Stap 2: Klop het ei met de melk

Je kunt het eiwit bewaren en daar bijvoorbeeld merinques van maken.

We hebben van de eieren alleen de dooiers nodig. Scheidt de dooiers van het eiwit en doe alle dooiers in een schaal. Voeg 100 gram suiker toe en klop de dooiers en de suiker goed luchtig.

Breek voorzichtig het ei
Breek voorzichtig het ei
Open het ei
Open het ei
Vang de dooier in één helft
Vang de dooier in één helft
Verzamel alle eidooiers in een kom
Verzamel alle eidooiers in een kom
Meet 100 gram suiker af
Meet 100 gram suiker af
Voeg de suiker toe aan het eigeel
Voeg de suiker toe aan het eigeel
Klop de suiker door de dooiers
Klop de suiker door de dooiers

Stap 3: Het eigeel toevoegen en verdikken

Haal de pan van het vuur en giet het eidooier-en-suiker-mengsel rustig bij de lavendelmelk/room. Roer het goed door. Zet de pan terug op laag vuur en verwarm het rustig onder constant roeren. Zorg er in ieder geval voor dat het niet gaat koken. Eigeel stolt bij een temperatuur van 65 tot 68 graden. Als je het te snel verwarmd krijg je vlokken gestolde eigeel.

We willen het mengsel zo dik maken dat het op de bolle kant van een lepel blijft liggen. Rustig verwarmen en blijven roeren totdat het dik genoeg is. Als je mengsel dik genoeg is giet het dan door een zeef in een bak die in de vriezer kan. Alle eventuele klontjes en blaadjes lavendel blijven achter in de zeef.

Giet het dooiermengsel bij de room
Giet het dooiermengsel bij de room
Roer alles door elkaar
Roer alles door elkaar
Zet het terug op het vuur
Zet het terug op het vuur
Langzaam verwarmen en roeren
Langzaam verwarmen en roeren
Dik genoeg? Doe de bolle-lepel-test
Dik genoeg? Doe de bolle-lepel-test
Zet een zeef klaar
Zet een zeef klaar
Giet het mengsel rustig door een zeef in een bak
Giet het mengsel rustig door een zeef in een bak
Wrijf alles met een lepel door de zeef
Wrijf alles met een lepel door de zeef
Vergeet het laatste restje onder de zeef niet
Vergeet het laatste restje onder de zeef niet
Klaar om te mixen
Klaar om te mixen

Stap 4: Koelen en mixen en koelen en mixen en…

Mix op de hoogste stand een minuut lang lucht in je ijs-to-be en zet het daarna in de vriezer. Haal het na 30 minuten uit de vriezer, mix het een minuutje en zet het weer terug. Herhaal dit procedé totdat het ijs koud en dik begint te worden. Als je ijs dikker begint te worden verkort je de wachttijd tot 15-20 minuten. Hoe snel je ijs dikker wordt is afhankelijk van hoe koud je vriezer kan koelen. Onze vriezer heeft een lade voor -12 graden. Wij hanteren meestal 6 tot 7 mix-ronden. Houd er in ieder geval rekening mee dat dit deel aardig wat tijd nodig heeft. Maar het resultaat is er ook naar, dus houd vol!

Door het ijsmengsel te mixen voorkom je dat er ijskristallen ontstaan en houd je het ijs luchtig. Dit is het werkje dat de ijsmachine normaal voor je doet, maar met een beetje geduld en tijd kun je dat dus ook heel goed zelf doen.

Mix gedurende een minuut lucht in het mengsel
Mix gedurende een minuut lucht in het mengsel
30 minuten in de vriezer en weer mixen
30 minuten in de vriezer en weer mixen

Opdienen

Lavendelijs kun je bijzonder goed combineren met chocolade. Eerder hebben we het gegeten met chocolademousse, deze keer hebben we er overheerlijke brownies en een dun plakje appel bij geserveerd. Leg de brownies op de schaaltjes, schep er een mooie bol ijs bij en garneer het geheel met de lavendelbloemen. Reken erop dat je gasten zeker nog een tweede ronde ijs willen.

Lavendelijs met een brownie en een schijfje appel
Lavendelijs met een brownie en een schijfje appel

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Lavendelijs met brownie

15 reacties

  1. Cees zei:

    Lijkt me heerlijk, ga direct kijken of op ons dakterras nog wat lavendel is te scoren 🙂
    dank
    Cees

    september 2, 2013
    Beantwoord
  2. Jan zei:

    We hebben dit in de Provence gegeten (waar anders). Lekker! Nu zelf eens proberen.

    december 23, 2013
    Beantwoord
  3. Manon zei:

    Hoi Wendy en Jeroen,

    Wij zijn momenteel jullie heerlijke recept aan het maken. Wij vroegen ons alleen net af of we dit ijs vannacht wel kunnen invriezen?
    Ontstaan er dan geen nieuwe ijskristallen? We hebben het namelijk pas morgen nodig?

    Voor jullie ook alvast een fijne Kerst.
    Groetjes,
    Manon

    december 24, 2013
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Manon, wij vriezen het altijd gewoon in als we het de dag van te voren maken. Groet Wendy & Jeroen

      december 24, 2013
      Beantwoord
  4. Julian zei:

    Ik vroeg mij af of je ook kleur aan het ijs kan krijgen zoals paars

    april 30, 2014
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Beste Julian,
      Onder het mom van ‘puur’ (én gezondheid) zouden we bij goddelijke-recepten niet zo snel kleurstoffen toevoegen aan onze recepten. Maar het kan vast wel. Bij de toko kan je vaak wel smaakloze kleurstoffen krijgen waarmee je kleur kan creëren.

      Niet om je te overtuigen dat lavendelijs niet diep paars hoeft te zijn, maar stel je het extra verrassende effect eens voor dat kan optreden als iemand een hapje van jouw zelfgemaakte ijs neemt… en dan een extra sensatie ondergaat, omdat het onverwacht toch heeel erg lekker naar lavendel smaakt. 🙂

      Succes!
      Jeroen & Wendy

      april 30, 2014
      Beantwoord
  5. Leonie zei:

    Hoi Jeroen en Wendy,

    Ik heb helaas geen lavendel in de tuin maar er bestaan ook zakjes met lavendel. Hoeveel eetlepels heb je daarvan ongeveer nodig voor het ijs?

    Groetjes Leonie

    december 9, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Leonie. Ik denk dat dat zal afhangen van hoe vers de lavendel is. Hoe sterker hij ruikt hoe minder je nodig hebt. Je kunt denk ik beginnen met 1 eetlepel. En dan halverwege even ruiken. Ruikt het al naar lavendel, dan is het genoeg. Ruikt het nog helemaal niet maar een beetje, voeg dan nog een schep toe. Ik denk dat ik zelf liever te weinig toevoeg dan teveel. Lavendelijs heeft een subtiele smaak nodig. Succes! Jeroen & Wendy

      december 9, 2015
      Beantwoord
  6. Wilma zei:

    Ik heb het gemaakt een maandje geleden geloof ik. Het was echt super lekker. Heerlijk dessert wijntje erbij en we hebben echt volop genoten!

    maart 21, 2016
    Beantwoord
  7. Judith zei:

    Hoi!

    Ik vroeg me af of de eierdooiers wel voldoende verhit worden ivm salmonella bacterie?

    Groetjes Judith

    augustus 11, 2016
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      oei. ik denk dat ik je dat antwoord schuldig moet blijven. Ik maak ook altijd mayonaise van rauwe dooiers dus dan zijn ze zeker niet genoeg verhit.

      augustus 20, 2016
      Beantwoord
  8. an zei:

    Met gedroogde lavendel gemaakt. Smaakte ook erg lekker. Wordt zeker nog een keer gemaakt

    april 14, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Thanks. Dat horen we graag.

      april 15, 2017
      Beantwoord
  9. Jan zei:

    Als je verse eieren koopt let er dan op dat ze schoon in de doos zitten, zit er viezigheid op, of is de doos viezig, dan niet nemen. Voor gebruik paar seconden in kokend water en afdrogen. Ik maak al mijn ijs met rauwe eieren. Met mixer eieren en suiker in hoogste stand tot het stevige pap wordt, dan (in dit geval warme) lavendel room erbij 2 minten door blijven roeren met garde. Nog nooit problemen gehad. Opkoken vind ik te vaak schiften…

    juni 3, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Ha Jan, bedankt voor de tips!

      oktober 27, 2019
      Beantwoord

Laat een reactie achter op Jeroen Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *