Ragù van eend

Een recept voor Italiaanse ragù van eendenbout ~

Toen Wendy en ik op vakantie waren in Zuid-Afrika hebben we daar de allerlekkerste steak in rode wijnsaus ooit gegeten. Tijdens het eten probeerden we goed te proeven welke smaken er in zaten. De makkelijkste waren: rode wijn en steak. De vijgen waren ook snel geproefd. Maar er was iets wat een bijzondere smaak toevoegde. Iets wat we niet konden thuisbrengen. Snel aan de bediening gevraagd. Bleken het groene peperkorrels te zijn. Niet zo raar dat we dat niet konden raden. Nog nooit gegeten. Terug in Nederland direct gespeurd naar groene peperkorrels. Al snel een potje gekocht en het goede voornemen gemaakt de steak in rode wijn te maken. Weken gingen voorbij. Andere recepten passeerden de revue. Weken werden maanden. Het potje peperkorrels bleef onaangeroerd in de kast. Ruim een jaar later stond het potje nog steeds te wachten op aandacht in ons kruidenkastje. Op een middag, bladerend in ons Italiaanse kookboek Polpo viel mijn oog op een item op het lijstje ingrediënten van deze ragù van eend: groene pepperkorrels. Verhip. Die staat in ons kastje te wachten op een beetje liefde. Dus snel eendenbout gekocht bij de poelier, de tomatensaus gemaakt en heerlijk gesmuld. En weer die verrassende smaak van de groene peperkorrels. Eigenlijk zou geen keukenkastje zonder moeten zitten.

Ingrdiënten ragù van eend

voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten voor ragu van eend
Ingrediënten voor ragu van eend

  • 4 eendenbouten
  • 2 theelepels groene peperkorrels
  • 300 gr kerstomaatjes
  • 1 blik zwarte olijven zonder pit
  • 1,5l basis tomatensaus
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • bladpeterselie

Download onze inkooplijst ragu van eend

De ragù van eend maken

Timing & Planning

De basis tomatensaus kun je al een dag eerder maken. Dan hoef je hem nu alleen maar op te warmen. Heb je de saus nog niet voorbereid, start dan eerst met de eend (stap 1) en ga dan aan de slag met de saus tot alles lekker staat te pruttelen en kom dan terug om hier aan de slag te gaan met stap 2.
De eend moet 1 tot 3 uur in de oven (zie stap 1). Daarna moet de eend een beetje afkoelen zodat je hem vast kunt pakken. De tomaatjes moeten 25 minuten in de oven. Als die nou na de eend in de oven gaan, kan de eend tegelijkertijd afkoelen.
Wij eten het met pasta. Dit keer met volkoren tagliatelle, meestal met kamut spaghetti. Maar je kunt het ook met polenta of gnocchi eten. Kijk van te voren hoe je dat klaar maakt zodat je weet wanneer je daarmee moet beginnen.

Stap 1: De eend bereiden

Oké. Nu hangt het ervan af of je veel of weinig tijd hebt. In het originele recept gaat de eend in een oven van 190 graden. Naar mijn smaak wordt de eend dan minder lekker dan als je de oven veel lager zet. Bijvoorbeeld op 130 graden, zoals wij doen bij de rilette van eend. Heb je dus veel tijd zet de eend dan een uur of 3 in de oven op 130 graden, heb je weinig tijd? Dan zet je de eend 1 uur in een oven van 190 graden. Voordat je de eend in de oven zet leg je ze in een bakblik en bestrooi je ze met zout en peper. Daarna mogen ze de oven in.

Bestrooi de eend met zout
Bestrooi de eend met zout
Bestrooi de eend met peper
Bestrooi de eend met peper
Zet de eend in de oven
Zet de eend in de oven

Stap 2: De tomaatjes voorbereiden

Leg een bakblik of ovenplaat klaar, eventueel met bakpapier. Halveer de tomaatjes en leg ze op het bakblik. Strooi er peper en zout overheen. Sprenkel er olijfolie overheen. Zet ze nu aan de kant tot de eend klaar is.

Halveer de tomaatjes
Halveer de tomaatjes
De gehalveerde tomaatjes
De gehalveerde tomaatjes
Bestrooi ze met zout
Bestrooi ze met zout
Bestrooi ze met peper
Bestrooi ze met peper
Besprenkel ze met olijfolie
Besprenkel ze met olijfolie
Klaar voor de oven
Klaar voor de oven
Netjes in het gelid, behalve 1 eigenwijze tomaat. En wie heeft het tomaatje gesnoept dat linksonder mist?
Netjes in het gelid, behalve 1 eigenwijze tomaat. En wie heeft het tomaatje gesnoept dat linksonder mist?

Stap 3: De basis saus opwarmen

Ben je de saus nog aan het maken, laat hem dan lekker zacht pruttelen. Heb je hem eerder gemaakt dan is het nu het moment om hem uit de koelkast te halen en op een laag vuur te zetten zodat hij kan opwarmen en nog wat verder indikken. Zorg dat hij niet te hard borrelt.

Verwarm de tomatensaus
Verwarm de tomatensaus

Stap 4: De eend uit de oven en de tomaatjes erin

Haal na 3 uur de eend uit de oven. Haal de bouten uit de ovenschaal en leg ze op borden zodat ze kunnen afkoelen. Schenk het vet van de eend in een schaaltje. Die hebben we later nodig.
Verhoog de temperatuur van de oven naar 190 graden en zet de tomaatjes in de oven. Zet de timer op 25 minuten. We willen dat de tomaatjes gaan bladderen en bijna instorten. Haal ze dan uit de oven en zet ze opzij.

Haal de eend uit de oven
Haal de eend uit de oven
Leg de eenden op een bord zodat ze kunnen afkoelen
Leg de eenden op een bord zodat ze kunnen afkoelen
Schenk het bakvet in een kom
Schenk het bakvet in een kom

Stap 5: De saus opsieren

Staan de tomaatjes in de oven en is de eend aan het afkoelen dan is dit het moment om de saus op te sieren. Laat het blik zwarte olijven uitlekken. Doe 2 theelepels groene pepers in de saus. En als de olijven zijn uitgelekt voeg ze dan toe aan de saus. Giet nu ook een grote scheut van het eendenvet in de saus. Ongeveer 150ml. Roer alles door en laat het lekker doorpruttelen.

Voeg 2 theelepels groene peperkorrels toe
Voeg 2 theelepels groene peperkorrels toe
Voeg de olijven toe
Voeg de olijven toe
Schenk ongeveer 150 ml bakvet in de saus
Schenk ongeveer 150 ml bakvet in de saus

Stap 6: De eendbouten ontdoen van hun vlees

Als de eendenbouten zijn afgekoeld haal je het vel van de bout. Snijd je het overtollige vet weg en haal je het vlees van de botten. Als het goed is laat het vlees makkelijk los als het 3 uur in de oven is geweest. Snijd de grotere stukken in kleinere stukken. Voeg de eend toe aan de saus.

Verwijder het vel van de eend
Verwijder het vel van de eend
Verwijderd overtollig vet
Verwijderd overtollig vet
Snijd het vlees van de eend
Snijd het vlees van de eend
Snijd de grotere stukken klein
Snijd de grotere stukken klein
Voeg de eend toe aan de saus
Voeg de eend toe aan de saus

Ben je de tomaatjes niet vergeten? Haal ze uit de oven en voeg ze toe aan de saus. Roer alles door elkaar en laat nog 10 minuten meekoken.

Haal de tomaatjes uit de oven
Haal de tomaatjes uit de oven
De tomaatjes staan op instorten
De tomaatjes staan op instorten
Voeg de tomaatjes toe aan de saus
Voeg de tomaatjes toe aan de saus

Stap 7: De peterselie snijden

Snijd de peterselie klein en voeg deze toe aan de saus. Laat het nog even mee borrelen en dan ben je klaar om op te dienen.

Snijd de peterselie fijn
Snijd de peterselie fijn
Voeg de peterselie toe
Voeg de peterselie toe
Roer alles door elkaar
Roer alles door elkaar

Opdienen

Wij eten het vandaag met volkoren tagliatelle. Dus ik pak twee diepe borden, schep daar eerst de pasta op en schep er daarna royaal de ragu overheen.

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen

Italiaanse ragu van eend

Ben jij de eerste die reageert?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *