Kruidige Moorse kipspiesjes

Een tapas recept voor pinchos de pollo (kipspiesjes).

In 711 vielen de Moren Spanje binnen. Ze hielden het ruim 800 jaar bezet. De Moren hebben daardoor veel invloed gehad op de Spaanse cultuur, onder andere met het aanleggen van een irrigatie-systeem in de omgeving van Granada en Valencia. In onze favoriete Spaanse stad Granada bouwden zij een een fantastisch mooi paleis met schitterende tuin, het Alhambra. De Moorse invloed is ook zichtbaar in de Spaanse keuken. Zo introduceerden de Moren de olijf- en amandelboom en verder brachten zijn nieuwe ingrediënten en gewassen mee zoals suiker, spinazie, aubergine en munt. De Spanjaarden maakten ook kennis met nieuwe kooktechnieken. Een van deze kooktechnieken gebruiken we in dit gerecht: spiesjes met vlees.

Naast deze Moorse kooktechniek herbergt dit geurige gerecht een bijzondere combinatie van kruiden, die in de juiste verhouding, ieder goed tot zijn recht komen. Het fijne van dit gerecht is dat er hele sappige kipspiesjes ontstaan met heel veel verschillende smaken die naast elkaar kunnen bestaan. Deze tapa heeft zich samen met albondigas ontwikkeld tot een van mijn favorieten.

Ingrediënten Moorse kipspiesjes

Voor 4 personen als hoofdgerecht of tapas voor 6-8 personen

Ingrediënten Moorse kipspiesjes
Ingrediënten Moorse kipspiesjes

  • 1 citroen
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels gerookte paprikapoeder, pittig
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels honing
  • 1 steranijs
  • scheut sherry
  • 400 gram kipfilet
  • scheut olijfolie

Wij gebruiken een kleine theelepel voor de kruiden, die past namelijk precies in onze kruidenpotjes. Bij de honing kun je een grotere theelepel kiezen.

Download onze inkooplijst Moorse kipspiesjes

De Moorse kipspiesjes maken

De kip marineren

Pers de citroen. Pak een kom en schep een voor een de specerijen erin: 2 theelepels gemberpoeder, 2 theelepels gerookte paprikapoeder, 2 theelepels komijnpoeder, 2 theelepels kurkuma, 2 theelepels kaneel, de 2 theelepels honing en de steranijs. Voeg een scheut sherry toe en giet het citroensap erbij. De marinade is nu klaar.

Pers de citroen
Pers de citroen
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels gemberpoeder
2 theelepels pikante gerookte paprikapoeder
2 theelepels pikante gerookte paprikapoeder
2 theelepels gemalen komijnzaad
2 theelepels gemalen komijnzaad
2 theelepels kurkuma
2 theelepels kurkuma
2 theelepels kaneel
2 theelepels kaneel
Alle kruiden in de kom
Alle kruiden in de kom
Voeg de honing toe
Voeg de honing toe
2 theelepels
2 theelepels
Voeg de steranijs toe
Voeg de steranijs toe
Voeg een scheut sherry toe
Voeg een scheut sherry toe
Voeg het citroensap toe
Voeg het citroensap toe
Meng alles
Meng alles

Snijd de kip in blokjes en roer deze door de marinade. Dek de kom af en zet hem 2 uur in de koelkast zodat de kip lekker op smaak kan komen. Langer marineren mag.

Voeg de kip toe
Voeg de kip toe
Roer de kip door de marinade
Roer de kip door de marinade

De spiesjes maken

Rijg de stukjes kip aan satéprikkers, giet wat olijfolie in een grill- of koekenpan en grill de spiesjes tot ze gaar zijn. De spiesjes kunnen wat donkerder kleuren dan je gewend bent, dat komt doordat de honing karameliseert. Is het mooi weer, steek dan de BBQ aan en grill de vleesspiesjes lekker boven de hete houtskool.

Rijg de kip op satéprikkers
Rijg de kip op satéprikkers
Klaar om gebakken te worden
Klaar om gebakken te worden
Verhit olie en leg de spiesjes in de pan
Verhit olie en leg de spiesjes in de pan
Draai ze regelmatig
Draai ze regelmatig
Blijf draaien
Blijf draaien
Tot ze rondom bruin zijn
Tot ze rondom bruin zijn

Opdienen

Leg de Moorse kipspiesjes op een schaal en dien ze op bij het hoofdgerecht of tijdens de tapas borrel.

Kipspiesjes bij de tapasborrel
Kipspiesjes bij de tapasborrel
Pinchos de pollo
Pinchos de pollo

Eet u smakelijk!
Deze kip-tapas gaat heel goed samen met bijvoorbeeld albondigas en gegrilde paprika
Wendy & Jeroen

pinchos de pollo

4 reacties

  1. Sandra Snethorst zei:

    Hoi Jeroen en Wendy,
    Gisteren heb ik de Moorse kipspiesjes gemaakt en inderdaad, ze smaakten heerlijk!
    Omdat we geen sherry in huis hadden, heb ik daarvoor in de plaats witte wijn gebruikt.
    En we hebben ze onder de grill laten bakken i.p.v. in de pan, dan is de buitenkant lekker knapperig en de binnenkant blijft mals en sappig.
    De kipspiesjes gingen goed samen met een risotto met spinazie en champignons.
    Groetjes,
    Sandra

    februari 9, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Sandra, goed te horen!
      Goed idee van de grill. We gaan ze van de zomer ook een keer op de bbq maken. Ik denk dat dat ook erg lekker smaakt.
      groet
      Jeroen

      februari 9, 2015
      Beantwoord
  2. Harry zei:

    Allereerst leuke Blog !!
    Ik gebruik tegenwoordig alleen nog maar kip dijfilet.
    Ik vind dat dijfilet veel sappiger blijft en malser dan gewone kipfilet.
    Probeer maar eens.

    november 27, 2015
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Harry. Thanks voor het compliment. Wij gebruiken ook eigenlijk altijd kipdijfilet, ben dus even verbaasd dat we in dit recept gewone kipfilet hebben gebruikt. Ik kan het inderdaad iedereen aanraden. Jeroen

      november 30, 2015
      Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *