Zelf verse pasta maken. Lekker en niet ingewikkeld.

Een recept om zelf pasta te maken.

Bij de échte-échte pasta denk je graag aan dat zonnige Italiaans terras waar je een pasta bolognese-di-mama of een verrukkelijke pasta carbonara bestelt. Ga je zelf een poging wagen, zorg er dan voor dat je een lekkere Chianti in huis hebt om de Italiaanse sfeer compleet te maken. Wij aten deze week verse pasta met zelfgemaakte pesto, heerlijk met wat groenten en kip erbij.

Met dit basisrecept voor het pastadeeg kun je vervolgens aan de slag om spaghetti, tagliatelle of canneloni’s te maken. Dit doe je het handigste met een pastamachine. Ik heb het wel eens geprobeerd met een deegroller, maar dat was geen groot succes.

Pasta wordt ‘elastisch’ van de gluten die in het meel zitten: hoe meer gluten hoe elastischer. Deze gluten komen vrij door het kneden van de pasta. Voor goed deeg leiden meer wegen naar Rome: je kunt het deeg lang met de hand kneden, of als je een mooie deegbal hebt gemaakt, kun je de gluten ook los maken door het deeg een flink aantal keren door de pastamachine te draaien op de grofste stand totdat het elastisch aanvoelt.

Er is op internet veel discussie over wélk meel je moet gebruik voor verse pasta. Hier lees je meer over welk meel je moet gebruiken voor verse pasta. In dit recept gebruiken we meel van durum tarwe.

Ingrediënten pastadeeg

De ingrediënten om zelf pasta te maken
De ingrediënten om zelf pasta te maken
Voor 4 personen als hoofdgerecht

  • 400 gram durum meel (100 gram per persoon)
  • 4 eieren (1 ei per persoon)
  • olijfolie
  • zout

Download onze pasta inkooplijst

De stelregel voor de hoeveelheden is 100 gram meel en 1 ei per persoon. Hoeveel meel je exact nodig hebt hangt ook af van de grootte van het ei. Heb je een groot ei en blijft het deeg ‘nat’ voeg dan wat meel toe, is je deeg wat droog, gebruik dan een beetje lauwwarm water om het vochtiger te maken.

Het pastadeeg maken

Stap 1: Bloem klaar maken

Maak je werkblad of aanrecht schoon, zodat je de ruimte hebt om hierop te werken met het deeg. Maak een berg van bloem waarin je vervolgens een kuil maakt; een ‘vulkanisch beeld’ ontstaat. Breek de eieren in de kuil. Zorg ervoor dat deze niet overstroomt en dat de eieren binnen de rand van je kuil blijven.

Giet het meel op het aanrecht
Giet het meel op het aanrecht
Maak een krater in het meel
Maak een krater in het meel
Doe de eieren in de krater
Doe de eieren in de krater

Stap 2: Een deegpapje maken

Als je geen vieze handen wilt krijgen pak je nu een vork. Met deze vork klop je de eieren voorzichtig zodat de rand van je ‘vulkaan’ intact blijft. Heb je de eierdooiers door het eiwit geklopt dan kun je beetje bij beetje het meel door het ei kloppen zodat er een papje ontstaat. Het handigste ‘pak’ je steeds een beetje meel van onder in je kuil. Je zult merken dat je mengsel steeds dikker wordt tot hij bijna niet meer terug vloeit.

Kluts voorzichtig de eieren
Kluts voorzichtig de eieren
Neem wat meel mee in je beweging
Neem wat meel mee in je beweging
Je papje wordt steeds stroperiger
Je papje wordt steeds stroperiger

Stap 3: Van het deegpapje een deegbal maken

Als het mengsel een dikkere structuur heeft gekregen dan is het klaar voor de volgende stap. Voeg allereerst nog een flinke snuf zout toe en wat olijfolie. Kneed vervolgens het resterende meel door het ‘papje’. Blijf kneden tot er een mooie deegbal ontstaat: niet te nat, niet te droog. Je merkt vanzelf wanneer dat moment aanbreekt. Als je vermoedt dat het deeg te droog is, voeg dan een beetje lauwwarm water toe. Hetzelfde geldt als het deeg te nat of kleverig is: dan voeg je nog wat extra meel toe. Je kunt dit herhalen tot je tevreden bent. Leg je deegbal, gewikkeld in een theedoek of folie, op een koele, donkere plaats te rusten. Laat je het deeg langer dan een half uur rusten, leg het dan in de koelkast, je werkt immers met rauwe eieren.

Sluit je berg met de rest van het meel
Sluit je berg met de rest van het meel
Voeg het zout toe
Voeg het zout toe
Voeg olijfolie toe
Voeg olijfolie toe
Kneed het deeg
Kneed het deeg
Bij het kneden komen gluten vrij
Bij het kneden komen gluten vrij
Gluten zorgen voor soepel deeg
Gluten zorgen voor soepel deeg
Blijf kneden
Blijf kneden
Blijf kneden
Blijf kneden
Voeg warm water toe als het deeg droog is
Voeg warm water toe als het deeg droog is
Kneed tot het deeg soepele aanvoelt
Kneed tot het deeg soepele aanvoelt
Maak een bal van het deeg
Maak een bal van het deeg
Maak een bal van het deeg
Maak een bal van het deeg
Wikkel de bal in een theedoek
Wikkel de bal in een theedoek
Laat de deegbal een half uur rusten
Laat de deegbal een half uur rusten
Leg de deegbal in de koelkast als het warm is
Leg de deegbal in de koelkast als het warm is

Stap 4: De deegbal verwerken tot pastabladen

Bevestig de pastamachine op een plaats waar je de ruimte hebt om deegbladen in en uit de machine te leiden. Gebruik eerst de grofste stand. Let op: strooi voordat je begint met het doorhalen van de pasta wat bloem op het aanrecht. Hier leg je straks je pastabladen neer; de bloem zorgt ervoor dat ze niet vastplakken aan je aanrecht. Houd de zak met bloem bij de hand, want ook tussen de verschillende lagen is het aan te bevelen om wat bloem te strooien.

Pak je deegbal en snijdt deze in stukken zo groot als een ei. Druk een deegballetje plat en draai hem rustig door de pastamachine. Het resultaat dubbelvouwen, een kwartslag draaien en haal hem weer door de machine. Herhaal dit procedé tot er een mooi elastisch pastablad ontstaat. Door je deeg op deze manier te ‘kneden’ komen de gluten mooi vrij en deze gluten zorgen juist voor de elasticiteit.

Bij het draaien door de machine wordt het pastablad wel langer, maar niet breder. Om mooie brede bladen pasta te krijgen zorg je dat de laatste keer op de grofste stand de lengte van je blad even groot is als de breedte van de machine.

Draai de pastamachine een stap fijner en leid het eerste pastablad door de machine, herhaal dit tot je op stand 7 of 8 bent aangekomen. Je hebt nu een mooi dun en lang pastablad. Leg hem opzij op de plek waar je de bloem hebt gestrooid. Bedek dit pastablad ook met een beetje bloem, zodat je de volgende pastabladen hier dakpansgewijs overheen kunt stapelen.

Bevestig de pastamachine aan het aanrecht
Bevestig de pastamachine aan het aanrecht
Maak kleine porties
Maak kleine porties
Druk een balletje plat en draai hem door de machine
Druk een balletje plat en draai hem door de machine
Zet de pastamachine een standje fijner
Zet de pastamachine een standje fijner
Behandel alle pasta bolletjes
Behandel alle pasta bolletjes
Strooi bloem tussen de pastavellen
Strooi bloem tussen de pastavellen

Stap 5: Verwerk alle deegballetjes tot pasta

Draai al je deegballetjes zo tot mooie pastabladen.

Tip:
Wil je een heerlijk en creatief resultaat? Je kunt de dunne pastabladen bestrooien met fijn gesneden kruiden zoals oregano, dille of iets anders wat goed bij je gerecht past. Vouw het pastavel dubbel en draai hem nog een of twee keer door de machine zodat de kruiden zich mooi verspreiden en zichtbaar worden.

Stap 6: Jouw favoriete pasta variant maken

Stap 6 is afhankelijk van het pastarecept dat je wilt maken. Je kunt de bladen nu op het juiste formaat snijden voor lasagne (lang) of (in iets kortere stukken) voor rolletjes canneloni’s. Bij ons recept paste het beste tagliatelle.

Op de meeste pastamachines zitten twee sets met messen, eentje voor de tagliatelle en eentje voor de spaghetti. Snijd de pastabladen voordat je ze door de machine draait op de door jou gewenste lengte en draai er spaghetti of tagliatelle van. Het is het handigste om de tagliatelle ergens overheen te hangen zodat je ze, als je ze wilt koken, eenvoudig kunt oppakken.

Snijd de pastavellen op de gewenste lengte
Snijd de pastavellen op de gewenste lengte
Kies de spagetti of tagliatella stand
Kies de spagetti of tagliatella stand
Hang of leg de pasta slierten weg
Hang of leg de pasta slierten weg

Stap 7: De pasta koken

Als je alle pastabladen hebt verwerkt kun je een pan met water aan de kook brengen om je pasta te koken. Let op, verse pasta is zo klaar en kookt snel over, hou je aandacht erbij.
In het kader van timing, zorg je, voordat je je verse past gaat koken, dat je al klaar bent met de bereiding van de saus en/of andere bijgerechten.

Kook water en voeg de pasta toe
Kook water en voeg de pasta toe
Kook de verse pasta enkele minuten
Kook de verse pasta enkele minuten
Giet de pasta af en voeg een beetje olijfolie toe
Giet de pasta af en voeg een beetje olijfolie toe

Opdienen

Gebruik bij voorkeur voorverwarmde borden om je pasta op te dienen, zodat je rustig kunt genieten van je met liefde bereidde échte pasta.

Eet u smakelijk!
Wij aten dit met zelfgemaakte pesto.
Wendy & Jeroen

Serveer je pasta met pesto, kip en groenten

7 reacties

  1. Tineke zei:

    Ontzettend leuk om te lezen. Maar volgens mij veel werk om te maken.

    augustus 10, 2012
    Beantwoord
  2. Wieweet zei:

    Mooi website duidelijke uitleg

    mei 5, 2017
    Beantwoord
  3. Lunca zei:

    Kan deze deeg gebruikt worden voor ravioli ?

    augustus 4, 2017
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Lunca, Dat kan zeker. We hebben er zelfs een recept voor: ravioli maken

      augustus 8, 2017
      Beantwoord
  4. Anneke zei:

    Hallo Jeroen
    Ik wilde vragen of je verse pasta die ik net hebt gedraaid in de pastamachine in kan vriezen of moet je het eerst koken, want ik had te veel deeg gemaakt.
    Ik hoor graag van je terug .
    Groet Anneke

    augustus 2, 2018
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Hallo Anneke,

      Excuses voor de late response. Je kunt het inderdaad invriezen, dan wel het liefst als een bolletje dat je luchtdicht verpakt. Daarna rustig laten ontdooien en je kunt er weer verse pasta van maken. Als je rauwe pasta in z’n beoogde vorm (bijv. spaghetti/tagliatelle) dan heb je kans dat het wat uitdroogt.

      Gekookte verse pasta invriezen, dat hebben we nog nooit gedaan. Denk wel dat het ook kan, maar dat je een uitdaging hebt met dat het aan elkaar plakt.

      Groeten
      Wendy

      september 6, 2018
      Beantwoord

Laat een reactie achter op Lunca Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *