Zelf tortilla’s maken

Een recept voor Mexicaanse maïstortilla’s ~

Wie ons weblog een beetje volgt weet dat wij fan zijn van de Mexicaane keuken. Zo maken we regelmatige deze kip fajita’s. Als we dit in het weekend maken en we genoeg tijd hebben dan maken we ook zelf de tortilla’s. Sindskort hebben we zelfs geïnvesteerd in een tortilla pers. Dit maakt het nog leuker, makkelijker om zelf tortilla’s te maken. Maar het kan ook zonder. We laten je zien hoe.

Ingrediënten tortilla’s

Voor 16 tot 24 tortilla’s. Afhankelijk van hoe dun en groot je ze maakt

Ingrediënten Mexicaanse maistortilla's
Ingrediënten Mexicaanse maistortilla's

  • 300 gram fijne massa harina
  • 450 gram water
  • snuf zout
  • scheut olijfolie
  • bakpapier

De tortilla’s maken

Stap 1: Het deeg maken

Zet de mixer met deeghaken klaar. Pak een beslagkom. Doe het meel in de beslagkom. Voeg een snuf zout en een scheut olijfolie toe.

Zet de mixer op zijn middelste stand en begin met mixen. Voeg langzaam het water toe. Voeg zoveel water toe tot het deeg een bal vormt. Het moet niet plakken maar nog wel een beetje nat zijn. Als het goed is vormt het deeg op een gegeven moment een bal en komt het los van de kom. Uiteindelijk moet het deeg niet scheuren als het tot een tortilla geplet wordt. Dus wel een beetje ‘nat’ en veerkrachtig maar niet plakkerig. Is je deeg te nat geworden, voeg dan een beetje extra meel toe.

Doe 300 gram maismeel in een kom
Doe 300 gram maismeel in een kom
Voeg zout toe
Voeg zout toe
Voeg olijfolie toe
Voeg olijfolie toe
Klaar om te mixen
Klaar om te mixen
Stand medium. Voeg water toe. Mixen
Stand medium. Voeg water toe. Mixen
Blijf mixen en water toevoegen
Blijf mixen en water toevoegen

Eerst is het nog los
Eerst is het nog los
Dan ontstaat meer een geheel
Dan ontstaat meer een geheel
Bijna niet meer plakkerig maar nog wel nat
Bijna niet meer plakkerig maar nog wel nat
Er ontstaat een bal
Er ontstaat een bal

Stap 2: De tortilla pletten

Scheur wat deeg van de grote bal en maak er een kleine bal van. Nu kun je op meerdere manieren de tortilla persen. Hoe dan ook heb je bakpapier nodig zodat het deeg niet vastplakt.

Rol een plukje tot een bolletje
Rol een plukje tot een bolletje

Optie 1: Heb je geen tortillapers? Gebruik dan een steelpannetje. Vouw het bakpapier dubbel. Leg het balletje deeg ertussen en plet door met het steelpannetje de bal plat te drukken. Je kunt hiermee mooie tortilla’s maken maar ze blijven wel redelijk dik. Een tortillapers zorgt voor een iets dunnere tortilla. Beide smaken uitstekend.

Leg tussen gevouwen stuk bakpapier
Leg tussen gevouwen stuk bakpapier
Gebruik een steelpan
Gebruik een steelpan
Druk hem helemaal plat
Druk hem helemaal plat
Het resultaat
Het resultaat
Vouw de bovenkant open
Vouw de bovenkant open

Optie 2: Gebruik een tortillapers. Pak het bakpapier, vouw het dubbel en knip het op maat zodat het in de pers past en tegelijkertijd beide platen bedekt. Leg de bal tussen het bakpapier en sluit de pers tot de tortilla zo plat is als je hem wil hebben. Let op: met de pers kun je de tortilla heel dun maken. Hoe dunner hoe lastiger het wordt om de tortilla netjes van het bakpapier los te krijgen. Speel dus een beetje met verschillende diktes om te kijken wat voor jou werkt.

Leg bakpapier en deeg klaar in de pers
Leg bakpapier en deeg klaar in de pers
Doe de tortillapers dicht
Doe de tortillapers dicht
Klaar om de tortilla te persen
Klaar om de tortilla te persen
Pers de tortilla plat
Pers de tortilla plat
Vouw het bakpapier open
Vouw het bakpapier open
Klaar om te bakken
Klaar om te bakken

Stap 3: De tortilla bakken

Zet een koekenpan op het vuur. We gaan de tortilla’s droog bakken: doe dus geen olijfolie of boter in de pan. Is je pan warm, pak dan het bakpapier met tortilla en vouw een kant van het bakpier open. Ik leg de tortilla dan in de pan met de andere kant van het bakpapier naar boven. Hierdoor kun je het papier makkelijk van de tortilla pellen zonder dat hij scheurt of blijft plakken. Laat hij toch niet los? Wrijf dan met een houten spatel over de rand van de tortilla zodat je hem een beetje tegen de pan aandrukt zodat hij daaraan blijft plakken. Verwijder dan het hele bakpapier, leg het weer in de pers, draai een nieuwe bal en pers deze. Klaar voor de volgende ronde.
Komt de tortilla een beetje los aan de rand dan is het tijd om hem om te draaien.

Leg de tortilla ondersteboven in de pan
Leg de tortilla ondersteboven in de pan
Bak aan een kant
Bak aan een kant
Draai hem om
Draai hem om

Gebruik de pannenkoeken truc door een pan of schaal met water op het vuur te zetten met een bord er bovenop om de tortilla’s warm te houden. Heb je al je deeg verwerkt tot tortilla’s dan kun je aan tafel.

Zet schalen klaar voor de pannekoeken truc
Zet schalen klaar voor de pannekoeken truc

Opdienen

Zet de schaal met tortilla’s op tafel, bijvoorbeeld met kip fajita’s, mole poblano en guacamole. Smullen maar.

Een schaal met tortilla's
Een schaal met tortilla's
Tortilla met kip fajitas en mole poblano
Tortilla met kip fajitas en mole poblano
Vul de tortilla
Vul de tortilla

Eet u smakelijk!
Wendy & Jeroen
Mexicaanse maistortilla

10 reacties

  1. marja zei:

    Ik heb geen tortillapers maar wel een pastamaker. Kan ik hem daar ook plat in maken?

    januari 31, 2018
    Beantwoord
    • Wendy zei:

      Beste Marja,

      Dat klinkt als een creatieve oplossing. Geen idee of het werkt… laat je het weten?

      Groetjes
      Jeroen & Wendy

      april 11, 2018
      Beantwoord
  2. Mardie zei:

    Hallo Jeroen en Wendy,
    Zijn deze tortilla’s geschikt om in te vriezen en zo ja, liever voor of na het bakken?

    september 17, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi mardie, dat kan zeker. Doen wij zelf heel vaak

      oktober 27, 2019
      Beantwoord
  3. Edwin zei:

    Voor of na het bakken invriezen?

    oktober 31, 2019
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hi Edwin. Na het bakken

      november 3, 2019
      Beantwoord
  4. Irma Snijders zei:

    Dag Jeroen en Wendy, ik wil deze wraps graag koud meegeven naar school. Hoe kan je ze het beste bewaren en hoe lang? Alvast bedankt voor her antwoord. Mvgr Irma

    mei 12, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Irma, wat goed idee! ik zou zeggen in een vershoudfolie. Je kunt ze wel een dag of twee bewaren denk ik. Bij ons gaan ze altijd op dus wij hebben geen ervaring met bewaren 😉

      september 15, 2020
      Beantwoord
  5. Agnes zei:

    Hoeveel dagen kun je de tortilla’s na het bakken, goed verpakt, in de koelkast bewaren?

    juni 2, 2020
    Beantwoord
    • Jeroen kookt (voor) goddelijke recepten
      Jeroen zei:

      Hoi Agnes, dat zou ik niet weten. Bij ons gaan ze altijd op 😉

      september 15, 2020
      Beantwoord

Laat een antwoord achter aan Edwin Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.