Een tapas recept voor pinchos de pollo (kipspiesjes). In 711 vielen de Moren Spanje binnen. Ze hielden het ruim 800 jaar bezet. De Moren hebben daardoor veel invloed gehad op de Spaanse cultuur, onder andere met het aanleggen van een irrigatie-systeem in de omgeving van Granada en Valencia. In onze favoriete Spaanse stad Granada bouwden zij een een fantastisch mooi paleis met schitterende tuin, het Alhambra. De Moorse invloed is ook zichtbaar in de Spaanse…
Een tapas recept voor kwartelei met pimientos asados. Tijdens onze laatste vakantie naar Spanje hebben we een week doorgebracht in de Rioja-streek. We verbleven in Logroño, de hoofdstad van de Rioja-streek en culinaire hoofdstad van Spanje in 2012. Inspiratie opdoen voor ons blog. We hebben twee bodegas bezocht: Marqués de Murrieta en Bodega Classica. Die eerste is de maker van onze favoriete speciale-momenten-wijn, de tweede is al jaren ‘leverancier van onze huiswijn’ López de Haro.…
Een tapas recept voor dadels met geitenkaas en spek. Soms kan het leven heel eenvoudig zijn. Voeg drie eenvoudige ingrediënten samen en er ontstaat een goddelijke traktatie. Het recept schrijft eigenlijk spek voor, maar wij vinden serranoham veel lekkerder, dus vervangen wij het spek met deze Spaanse ham. Ingrediënten dadels met geitenkaas en spek Als tapas bij de borrel, voor 4 personen 12 tot 16 dadels 100 gram geitenkaas 100 gram spek: onze voorkeur gaat…
Een recept voor Spaanse kip met knoflook. Misschien herken je het wel, je eet in een restaurant iets goddelijks en dat wil je dan zelf ook klaar kunnen maken. Ik heb dat in ieder geval wel met enige regelmaat. Wat volgt is een zoektocht op internet en in kookboeken naar een recept dat de essentie van het gerecht het beste weet te vangen. Het zoeken en proberen kan maanden duren, soms jaren. Zoals bij Jeroen’s…
Een recept voor linzen. Tijdens onze culinaire vakantie op La Palma ontdekten we dit recept. Een lekker recept met linzen. Dat is vrij ongelooflijk. Vroeger maakte mijn moeder namelijk regelmatig iets met linzen en dan vond ik dat helemaal niet lekker (sorry mam). Maar het kan dus echt, een lekker recept met linzen. Als we dit recept voor vrienden maken krijgen we ook vaak verbaasde reacties “hé, dit is lekker. Ik wil zelf ook wel…
We hebben eerder al geschreven over aioli maken en hoe eenvoudig en lekker dat is. Deze keer gaan we een stap verder: we maken Catalaanse aioli. Of, zoals de Catalanen schrijven: allioli, een samentrekking van de woorden knoflook (all) en (i) olie (oli). Volgens de Catalanen is het toevoegen van een ei een knieval naar de toeristen, de aioli wordt er milder van. Met de Catalaanse versie is het dus alsof er een wilde stier…
Een recept voor een lekkere Spaanse tapenade. Tijdens onze culinaire week op La Palma hadden we het dagelijkse ritueel van de tapasborrel: om vier uur een tafel met lekkere dingen klaarzetten en een flesje wijn opentrekken om vervolgens te genieten van het uitzicht. Een vast onderdeel daarvan was deze olijvenkaviaar. Ingrediënten olijventapenade Voor 4 personen als tapas Een pot zwarte olijven (hoe beter de olijven hoe lekkerder je kaviaar) Een half blikje ansjovis Een theelepel…
Lees meer Olijvenkaviaar – Een tapenade van olijven en ansjovis
Een recept voor het zelf maken van aioli. Natuurlijk kun je ook gewoon mayonaise uit een pot op je bord scheppen. Maar zelf mayonaise of aioli maken is veel lekkerder en helemaal niet ingewikkeld. Ingrediënten aioli Voor 2-3 personen 1 Eierdooier 1 Teen knoflook Zonnebloemolie Citroensap (of azijn) Mosterd Peper en zout Download onze Aioli inkooplijst De aioli maken Begin met het scheiden van het eigeel en gooi het eiwit weg en doe de dooier in…
Een lunchrecept voor een Spaanse tonijn tortilla. Tijdens onze culinaire vakantie op La Palma sloegen we graag de favoriete boterham met pindakaas over om ook tijdens de lunch iets bijzonders uit te proberen. Uit ons grote tapasboek haalden we dit verrassende lunchgerecht: een tonijn tortilla, niet zomaar een gebakken eitje… Wat heb je nodig Voor 2 personen 1 blikje tonijn 3 eieren 250ml room 1 of 2 groene (punt)paprika’s peterselie peper en zout Voor de…
Een recept voor gegrilde paprika’s. Eigenlijk vind ik paprika’s een vrij saaie groente (toch zijn het Wendy haar lievelings). Maar, als saaie paprika’s met geduld worden gegrild dan ontstaat er iets moois! Ze worden zacht en zoet van smaak en, ook verrassend, er komt na deze bereiding een soort paprikasiroop vrij die een fantastische extra smaak geeft aan een saus of dressing. Ingrediënten Pimientos Asados Voor 2 personen als groente voor 4-8 personen als onderdeel…